Tigerknife skickade mig sin nya 5-spårs CD som kommer ut i mars. En singel finns ute på Spotify in nu och lyssna ... Och ni köper några skivor med detta bra holländska hardcoreband. Februari- 2023

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia? Ålder, arbete, band innan?

- Vi ärFrank, (37) på sång. Detaljhandelskonsult i konstruktion. Egentligen första bandet som sångare. Brukade spela bas i District Of Misery.  På gitarr har vi Marcel (33) som brukade att spela i D.O.M. ocksål. Marcel arbetar som bildredaktör för den nederländska ministeriet för hälsa och sport. Bakom trummorna finns Enya (24). Hon har precis tagit sin magisterexamen i nanobiologi vid TU Delft. Och slutligen på bas och bakgrundssång har vi Thomas (33). Han arbetar som grafisk formgivare på en streetwear-återförsäljare. Innan Tigerknife var han sångare i As Prayers Fail.

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, jag tycker att ni har spår av både punk och såklart hardcore?

-Mycket inspiration kommer från New York Hardcore som, kom ur Punk. Namnet

 

Tigerknife var kom det ifrån? Vad menar ni med det... ni är inte rädda för att någon annan hade döpt ett band till det här namnet?

– Vi ville ha något medryckande och något som beskriver ljudet så bra som möjligt. Slagkraftig aggression, skärpa och något som sätter fart på fantasin.

 

Är det viktigt att släppa fysiska saker? Eller kan ni känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Är det här er första skiva: Prying eyes?

– Vi tycker att det är viktigt att fortsätta släppa fysiska medier. Det är något verkligt du kan hålla och det ger liv åt din musik. För oss som ett litet band är det alltid frågan om ekonomiska aspekter men vi är glada att vi kunde släppa "Prying Eyes" fysiskt. 

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Om inte har när kommer ni?

– Ingen av oss har någonsin varit i Sverige. Det gör det ännu häftigare att se dig visa intresse för oss! Vi vill GÄRNA göra en turné i Sverige/Skandinavien!

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

- Hittills Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och några med musiken eller hur gör ni era låtar?

– Var och en av oss tar med oss grejer till bordet. Vi börjar med ett par riff och sätter sedan ihop dem. Förfinar det. Det är som att laga mat utan recept. Det är roligt och kreativt.

 

Jag tycker att er skiva är svår att jämföra med några andra band, hur kommer det sig att tror du?

– Förmodligen för att vi alla lyssnar på olika musikgenrer. Även med vanlig musik älskar vi alla samma saker av olika skäl.

 

Berätta gärna lite om följande texter....och vem skrev den och varför? 

Walls of indifference

Suburban tales

Dead mans swith

– Alla låtar har olika sätt att adressera olika teman. På vår EP "Prying Eyes" tar vi upp flera moderna samhällsutmaningar. När samhället äntligen erkänner viktiga frågor som rasism, sexism och homofobi, föredrar både allmänheten och offentliga personer att peka finger åt syndabockar snarare än att känna till dessa frågors systemiska karaktär och sin egen roll i dem. Samtidigt, nu när övervakning av dessa problem, och allmän säkerhet i allmänhet, i allt högre grad möjliggörs av teknisk innovation, uppstår frågan om hur integritet och handlingsfrihet väger mot dem. Även om regeringen spelar en viktig roll för att skydda samhället, och i synnerhet marginaliserade grupper, finns det en gräns för i vilken utsträckning övervakning är önskvärd. 

 

Hur är det att leva i Nederländerna nuförtiden, rasister, politik, covid, etc? 

- Som vi tar upp i svaret på föregående fråga. Holland har sina sociala utmaningar och problem som vilket land som helst. Angående Covid19-situationen.. saker och ting håller sig uppe. Klubb, barer och kulturhus är öppna utan begränsningar och spelningar är igång igen! 

 

Kallar ni er själva för punk, hardcore, metalcoreband eller vad kallar ni er stil? Vad tänkerdu om punken från när du började och om du jämför med punken idag?

– Vi skulle kalla det (Modern) Hardcore. Hardcore har så många olika ljud. Men behåller ändå tillgängligheten. Det är häftigt att se punk och hardcore växa. Mindre band har tillgång till inspelning i sjuk studiokvalitet. Nya band som gör det moderna eller klassiska med fantastisk produktion.

 

Har ni något favoritlag i fotboll(jag stöttar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)? 

– Vår sångare Frank följer vår lokala klubb Feyenoord. Han bor ett stenkast från deras hemmaarena.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil ? Ni har ingen egen Tigerknife-öl? Eller kanske är ni straightedge?

- Vi är inga stora ölentusiaster. Hantverksöl är trevligt i och för sig. Vissa av oss dricker nästan inte alkohol men är inte Straight Edge. Andra är mer whiskey-typen. 

 

Finns det några bra band från Holland värda att nämna? Och hur lever oi/punk/hardcore-scenen vidare i Holland just nu?

- Kolla in Menacer och Born Infected. Mycket av våra spelningar delade vi med dem. De blev verkligen vänner! Holländsk undergroundscen är mycket varierande. Vi har häftiga festivaler med mycket olika typer av musik. Med små evenemang tenderar genrer att hålla ihop. Fortfarande, på mindre spelningar ser du fortfarande mycket variation. Vi spelar med Old School Hardcore-band och med moderna tekniskt klingande metalcoreband. Allt är bra!

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

- Mycket energi, många olika tempon, många olika sätt att bli galen! 

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du? - Vi ser olika typer av människor på våra spelningar. Metalheads, Hardcore-kids, whatever. Med en kvinnlig bandmedlem ska det bli häftigt att se mer och mer mångfald i vår scen. Olika bakgrunder. Hardcore överskrider gränser.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Någon bra skivaffär?

– Vi använder Spotify jättemycket. Det är så praktiskt att ha allt på din smartphone. Men vi älskar CD-skivor, vinyl och till och med kassetter. Om du är i Holland, besök Sounds i Delft. Sjuk skivaffär!

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

- Vi säljer vår merch på spelningar. CD- och T-shirts är vanligtvis bästsäljarna.

 

Vilken är er egen favoritlåt bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val? 

-Var och en av oss kommer att ge dig olika svar haha. 

 

Vad är den största skillnaden när dni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

- Vi har blivit mycket bättre sedan vår första spelning. Även om vi bara har varit ett band i tre år har vi blivit bra vänner ganska mycket från början.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

- Inget som har chockat oss eller något.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

- Svår fråga. Vi kan verkligen inte välja bara fem band. Det finns så många sjuka band. Vi älskar att spela med band vi kan umgås med band från olika länder och band med olika sound. Vi inspireras av det.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

- Ja, vi tror att folk kan släppa ut sin frustration på våra spelningar och känna en slags förståelse eller till och med hitta stöd i vår musik eller oss som person. 

 

Ni sjunger på engelska, varför inte på holländska?

- Holland är ett litet land och har därför en liten hardcorescen. Chansen att ta sig över gränsen finns där. Engelska är för nästan alla holländare ett andraspråk. Enkelt val.

 

Några bra svenska band du gillar?

- Vi är ganska mycket i mörker när det gäller underground (hardcore)band från Sverige. Skäms! Skicka oss några bra svenska band! 

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

- Personliga intervjuer är bäst. 

 

Framtidsplaner för bandet?

- En massa grejer på gång! Vi gör en helgturné, 17 - 19 februari. Vår nya EP "Prying Eyes" släpps 3 mars! 10 mars release show! I framtiden vill vi göra så mycket spelningar som möjligt.

 

Framtidsplaner för dig själv? 

- Håll dig frisk, håll dig vid liv, håll dig arg!

 

Visdomsord?

- Respektera varandra, respektera naturen. Fortsätt göra det du älskar, var trogen mot dig själv. Låt inte världens tyngd krossa din själ. Det finns ingen skam i att söka hjälp, det är modigt.

 

Något mer att tillägga?

- Varma hälsningar från Rotterdam, Holland, till alla tunga musiklyssnare i Sverige!