The Uprising från Tyskland spelar riktigt bra punk och de har en hel del influenser från det förflutna. Här svarar en massa frågor från mig i mars 2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-The Uprising bildades i november 2012 och vi spelade  vår första utställning i april 2013, släppte en 4-song-självbetitlat demo i oktober och ytterligare 4 låtar på 7 "vinyl mars 2014. Vi åkte på en 6 veckor lång Europaturné med The Scandals från New Jersey kort efter. Hittills har vi spelat ungefär 70 gigs, i 8 olika länder och har spelat med några riktigt coola band. Allt som allt skulle jag säga att vi har haft en jäkligt bra tid och hoppas kunna fortsätta under 2015 med den drivkraft som vi har fått under de senaste två åren.


Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har du varit i några andra punkband innan?

-Torri (Gitarr, kör) är 25 år gammal, arbetar på ett lager och jag tror att sova är en av hans största intressen haha.

Jag träffade honom för länge sedan i min hemstad, där vi hade ett band tillsammans kallade "Distressed". Vi spelade kuslig melodisk hardcore punk och har alltid kunnat skriva bra tillsammans. Han flyttade till Berlin 4 år senare än vad jag gjorde. Vi startade bandet direkt.

Jag är Nepo (gitarr, sång), 27 år, bor för närvarande i livet som en post-pedagogisk skit. Jag studerade tv och film bara för att få reda på att jag hellre spela i ett punkband än att ha ett jobb på den sortens verksamhet. Tja, när jag inte söker efter ett dumt jobb så gillar jag skateboard och ta de lugntmed min flickvän. På grund av brist på alternativ för en unge som vill spela allvarlig punkrock, så lämnade jag min hemstad Mönchengladbach och flyttade till Berlin 6 år sedan. Här spelade jag gitarr för Frontkick i ca 3 och ett halvt år, men det var inte riktigt mitt och jag saknade att uttrycka mig genom ett band som jag gjorde i mina gamla band, speciellt i "Distressed" (2006-2010). Efter att ha andas "frisk luft" i ett sidoprojekt (The Kid In Us) med ett par vänner  2012, slutade jag i Frontkick för att starta The Uprising med Torri.

Pesky (bas, kör) är 33 år gammal och jag träffade honom på en av de europa turer han deltagit i. Pesky är från USA, där han spelade bas för olika band, däribland Hudson Falcons och Far From Finished. Han immigrerade till Tyskland och gifte sig med sin tyska flickvän. Han arbetar för närvarande på Ramones Museum i Berlin. Pesky gick med i bandet som den 4: e basisten strax innan vår Europaturné under våren 2014.

Quentin (trummor) är 28 år gammal och har nyligen gått med i bandet. Jag spelade med honom i Frontkick i 2 år så jag vet redan hans färdigheter  ganska bra. Med andra ord är jag glad att ha honom i bandet! Quentin är ursprungligen från Lille i Frankrike, där han brukade arbeta som optiker och spela för ett band som heter Fast Motion. Hur som helst, även han blev  förälskad i en tysk tjej så han flyttade hit för ett par år sedan. Det är bra att ha honom,han kan sätta ett leende på allas ansikte.

 

Ni har lyssnat mycket på äldre punk? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Mina favoriter är Clash, Swingin 'Utters, Youth Brigade och många fler.

 

Uprising., Är du nöjd med namnet? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet som du vet

-THE Uprising! Jag är väldigt nöjd med det namnet. Jag såg det först målat på en vägg i filmen "Children of Men" och var gillade det fonetiska ljudet av det. Jag tycker det är 100% oss.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-De stunder av ren energi som utväxlas mellan oss och publiken! Det är så svårt att förklara men att spela vårt set är alltid en adrenalinkick och mycket känslor.

 

Och var är bäst att spela?

-Överallt med bra ljud och musikhungriga människor.


Hur är det att spela den här sortens musik i Tyskland?

-De flesta turnebokarna för europeiska och speciellt tyska band bokar hellre amerikanska eller andra utländska band, eftersom de har mindre stress att boka weekendspelningar och andra skäl. Den typ av punkrock vi spelar drar inte massorna till våra spelningar men det finns alltid några leende ansikten när vi börjar spela.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Energisk, fräsch och befriande.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är sant. Jag märker mig själv som en punkare. Även om jag är väl medveten om punk är ett fritt definierbar sak. Jag personligen förknippar denna term med en viss uppsättning av värderingar och dygder som jag instämmer med så ja, kan man säga att det är en livsstil för mig. Det är hur jag väljer att leva mitt liv, vad jag medvetet gör och inte gör, vad jag tror eller kallar en lögn. Det var aldrig och kommer aldrig att vara ett verktyg för mig att motivera mig att vara dum på något sätt. Det blir liksom en strategi eller mer av ett försök att ta itu med verkligheten till hands. Musiken jag gör med The Uprising är djupt kopplad till den typen av tänkande. Om du vill veta vilka ämnen jag tar itu med i texterna måste du läsa och lyssna noga ...

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Så vitt jag vet så har musi alltid kopieras, delats och transporteras till nya lyssnare på något sätt.

Så om ungarna vill lyssna på våra låtar så kan de få dem, på detta sätt eller annat. Jag stöder detta helt.

Förhoppningsvis kommer de att förstå vad det innebär att vara en turnerande punkband och stödjer oss på det sätt de tycker är lämpligt.

 

Hur är det att bo i Tyskland nu? Politiskt?

-Jag vet inte ens var jag ska börja ... konstiga högerpartier är på uppgång och det finns flyktingar som behandlas som skit till exempel. Eller skjutglada poliser som dödar människor i psykisk kris. Det är alla slags drivande i verkligt nya dimensioner av absurditet. Men jag antar att det är inte bara är i Tyskland utan hela den västerländska civilisationen. Vid slutet av dagen kan jag inte riktigt se bakom gardinerna av media . Du kanske också kalla mig en konspirationsteoretiker, haha. Men hey, som Joe Strummer brukade säga en gång: framtiden är oskriven ...

 

Finns det några bra band från Tyskland

-Verkligen! Kolla in Irish Handicuffs till exempel.

 

Vad vet du om Sverige?

-Hm. Låt mig se. Jag hörde att alkohol är dyrt. Sveriges är fortfarande en monarki eller? Abba! Him!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Som tonåring brukade jag åka skateboard efter skolan och lyssnade på Millencolin. Vad sägs om Voice of a Generation? Jag gillar Subwaste mycket. I oktober förra året spelade vi ihop med Bombshell Rocks i Berlin. Fortfarande ett bra band!

 v

Era texter, vem gör dem och vad som påverkar dig? Inga tankar om tyska språket?

-Jag skriver de flesta texterna själv, ibland så kommer Torriupp med ett par rader, alltför. Vi tänkte skriva på tyska men vi beslutade att inte göra det eftersom det fonetiska ljudet av språket är verkligen annorlunda och jag kände alltid att jag kan uttrycka mig bättre på engelska. Tyska är ibland lite klumpigt, vi känner att på engelska ger det oss mer utbud att variera från mjuk och känslig till förbannad och hårt.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Tja, Jag träffade en gång en snubbe, en vän till mina vänner som tog livet av sig ett par veckor senare. Så i lusten att hitta en rimlig förklaring till självmord, försökte jag att klara av det genom att skriva en låt. Jag misslyckades dock, eftersom det finns förklaringar till att en sådan  tragedi men de är aldrig rimligt. Hela erfarenheten var alldeles för bisarr och galen  tillsammans. Jag svor jag skulle aldrig försöka skriva om självmord igen, eftersom hela frågan bara omedelbart trycker ned mig.


Politik och musik, går det hand i hand?

-Absolut! Jag tror att varje konstart som direkt eller indirekt behandlar frågor om social eller politisk natur och det gör vi. Vi är inte oi band som tänker hävda att de skulle vara opolitiska för att de inte skulle lämna ett uttalande av något slag.

Vi är ett politiskt band, olika ideal och samhällskritik finns i vår musik, men jag försöker att inte lägga saker alltför uppenbart i mina texter. Läs mellan raderna!

 

Bästa politiska band / artist?

-Det var en tuff en. Jag tror att växa upp på nittiotalet så då lärde jag mig namn som Rage Against The Machine som ett av de mest inflytelserika politiska banden för mig, men jag vill också ta chansen och påminna om att Joe Strummer och Clash kom med ett mycket intressant sätt att ta itu med problem som ganska framgångsrikt visades i deras låtar. Jag gillar mer konfronterande aggressivt sätt liksom de mer kryptiska sätt att få ut politiska texter.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-Det tror jag! Fast det är egentligen inte musiken som förändrar själva livet, det är mer den personen själv som vinner styrka och förtroende genom ett musikstycke som han kan starkt identifiera sig med och därför bidrar till att förändra livet. Musik förändrade mitt liv !


Bad Dog, är det ett bra bolag ??

-Ja, sakme med Bad Dog är, att det är Coretex husets etikett. Vanligtvis finns det bara ett par band som kommer ut på Bad Dog, mestadels band som är starkt relaterade till coretex-teamet och har varit vänner i årtionden.

Med att släppa oss, så visar de sitt stöd för nya band och vi är super tacksamma för det.

 

Är det viktigt för dig att få ut dina skivor fysiskt också ?? Något nytt på gång?

-Ja, Vi gillar att ha fysiska kopior av våra skivor. När vi arbetade med vår första release, hade vi inte har pengar för att pressa 7tummare och billiga CD-skivor var inget alternativ så vi fick ta en kassett för vår första release. Det fanns en downloadkod inuti, men det var viktigt för oss, att människor faktiskt har något att röra, läsa och titta på.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån viss spelning?

Fjolåret spelade vi på en liten pub i Prag och vår gamla trummis fjärtar i första låten. Jag antar att han hade ätit en hel del ägg, eftersom han verkligen lät den slippa ut. Jag kan berätta att publiken var tillfälligt lite förvirrad över vår "prestation".


Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Egentligen har vi bara bara spelat tre gigs som huvdband , så jag kan inte ens berätta, eftersom inte så många människor kommer bara för oss. Om vi skulle ha någon form av en fanbase någon dag, så skulle jag tror det skulle vara människor som delar vår passion för band som Dead to Me, Swingin 'Utters, eller Flatliners.

Jag hoppas att vår publik tilltalar de färgstarka och skiftanr, för när jag växte upp i min scen var inte bara alla punx, det var alla typer av människor och jag njöt alltid det.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Dina frågor är väl valda, men så svåra att svara på, haha. Jag ska försöka i alla fall, så här är de

 Favoritskivor.

#Fem

The Flatliners - Calvacade

#Fyra

Sublime - selftitled

#Tre

Rancid - Life won't wait

#Två

Dead to Me – Cuban Ballerina

#Ett

Swingin' Utters – Five Lessons Learned

 

Favorite konserter:

Fem

Rancid n Prag sommaren2012

Fyra

Swingin' utters på Clash i Berlin 2013

Three

Good Riddance på SO36 in Berlin 2014

(jag är inte hundra på årtalen)

Två

Nervöus.Koma (Koepi) in Berlin 2013 var skitbra

Ett

Första platsen går till Terrorgruppe och ZSK på Benrather Hof i Düsseldorf. Det måste ha varit 2002 eller något, en av de allra första punksapelningarna jag deltog i.

 

De viktigaste sakerna i mitt liv

Först av allt, min flickvän. Hon är ying till min yang och jag är mycket fäst vid vår relation.

Då musiken och mitt band är definitivt nästa stora fråga i mitt liv. Jag lever och andas genom The Uprisingr, det är det enda jag kommer alltid kunna motivera mig själv för.

Andra saker är värdefulla för mig, är Vänskap till folket nära mig, min skateboard och lite bra gräs.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Det har varit ett par nu, men jag är inte uttråkad eller trött på det ännu. Det känns fortfarande lite konstigt men eftersom du inte vill prata skit hela tiden, förstår du?

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem har du blivit valde?

-The Clash

Jimmy Cliff (han är inte död men !! Jag bara plockade honom för att han är fantastisk. Du ska gå och se honom ...)

The Damned

Sublime

The Ramones

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi skriver för närvarande låtar till vår debut full längdare och vi planerar en turne i Amerika 2016.

 

För dig själv?

-Jag hoppas att hitta ett redigeringsjobb snart, så jag kan tjäna lite till hyran innan jag jag åker ut på nästa stora turné!

 

 Visdomsord?

- "Aldrig bli mobbade till tystnad Låt aldrig dig själv att bli ett offer, acceptera inget som definition av ditt liv, definiera själv.." - Harvey Fierstein

 

Nåt att tillägga?

 -Ser ut som om vi har fått en split 7 "med ett par mycket intressanta band som kommer upp så håll ögonen öppna för mer The Uprising  grejer som kommer! Skål från Berlin

 

Nepo