Foto Daniel Marklund Collage Diana Sjunnesson 

 

The Past är ju ett band som har hållit på ett tag. 41 år till och med. Nu har Mikael som spelar gitarr och sjunger varit så snäll och svarat på ett gäng frågor från mig i och med att de släppt en tiotummare på grönpeppar records. Köp den innan den tar slut. November 2021

 

Hur länge sedan var det ni började att spela? Många medlemsbyten?

-Vi började 1980 och då hade vi tänkt ha med Johnny på bas, men av flera anledningar blev det inte så. Det blev en kille som heter Pelle. Vi hade även med en kille som var med i Köpings 2:a punkband, Nasty Native, men han lämnade efter ett tag och startade ett annat band. Ett tag hade vi en gitarrist till som heter Terje Nielsen, det var en kompis till Micke Forsberg, som hoppade in på bas efter Pelle. Vi frågade Johnny om han hade lust att hoppa in på bas för runt 5 år sedan, Micke ville ta en paus från musiken, och så var cirkeln sluten, och bandet tillbaka så som det var tänkt från början.

 

Berätta lite om varje medlem, band bredvid, ålder, familj, jobb och något vi inte vet om varje medlem som är värt att veta?

-Linus: Mikael Linder gitarr och sång, 57 år och bor i Kolsva utanför Köping, jobbar på GKN i Köping, har spelat i ett plojband vid namn Arga Russin. Gillar att vara ute i skogen och spåra och spana efter vargar. Roger Andersson 57 år ,Trummor och sång, Tidigare Trummor och sång i Finkel Rokkers, Har spelat I Arga Russin och Flowers of evil också .Bor numera i Fagersta. Jobbar som supporttekniker på ett dataföretag som finns i Trollhättan och Göteborg Johnny Smedberg, bas och sång ,57 år, bor i Köping Jobbar som snickare. Var tidigare med och spelade gitarr i Charta 77. Och är en djävul på att meka med gitarrer och gitarrpedaler.

 

Ni har släppt er nya 10:a nu ; hur känns det?

-Det känns kul att få chansen att göra skivor, dels att få låtarna "på pränt" så man får chansen att höra själv hur det låter, den här skivan blandade vi hej vilt och gjorde precis vad vi ville, och vi är nöjda som fan med resultatet, mycket tack vare en suverän mixerkille som vi tycker fångar hur vi vill låta på ett perfekt sätt. Han heter Henke Karlsson.

 

You are fucked on the head, är det någon några speciella ni tänker på?

-Fucked in the head handlar om folk som röstar på höger/nazi-partier och tror att det skulle förändra något. Vilket naturligtvis är bullshit...

 

Hur kom det sig att det blev Grönpeppar Records?

-Meningen var att ha med några låtar till en samlingsskiva, men vi passade på att klämma in några låtar extra. Men det projektet blev flyttat längre fram i tiden. Roger skickade slutmixen till Martin för att få den recenserad. Martin gillade det och presenterade det för Danne och på den vägen är det.

 

Vad har skivan fått för mottagande?

-Skivan har fått bra mottagande, vi har i och för sig inte hört så många recensioner än , men hittills har det låtit positivt.

 

Ni har väl fått en del recensioner genom tiderna, den konstigaste ni fått?

-Nej, inte vad vi kan minnas, mer än att dom blandat ihop var vi är ifrån, i nån artikel placerade dom oss som ett lokalt band...I Västerås.

 

Vilka jämförs ni med?

-Vet faktiskt inte, har inte hört nått speciellt mer än en blandning av Stiff Little Fingers och Ramones på speed. 😀

 

Foto Palme Olofsson

Har ni någonsin gjort en låt på svenska?

-Ja..Det är jul , heter den, vi skulle göra en julskiva ihop med Charta 77 och Piskad Senap, vi skrev på engelska men fick göra om till svensk text, blev väl inte nån höjdare direkt ha ha..

 

Skivan är inspelad för ett och halvt år sedan, var det pandemin som gjorde att ni väntade. Har ni spelat mycket ute nu?

-Det var väl inte pandemin direkt som gjorde att det tog tid, utan att det inte riktigt var meningen att släppa en hel skiva, men det är klart att allt gick nog lite långsammare tack vare pandemin. Vi hade nyligen releasefest för skivan, före det så har vi spelat på 2 utomhusfestivaler, vi får se vad det blir nu om restriktionerna hävs.

 

Hur ofta spelar ni ute?

-Just nu är det lite lugnt på den fronten, vi får se om det drar igång.

 

Har ni spelat mycket utomlands?

-Nej, 2 spelningar i Tyskland på festivaler.

 

Hur ska en spelning vara för att vara en drömspelning?

-Drömspelningen vore på ett litet intimt ställe , med skapligt mycket folk som är taggade, så man får en vi-känsla med allihop, att man känner att alla vill ha fest.

 

No means no är en låt i MeToos kölvatten, är det viktigt att ta ställning i texter?

-Ja, för oss känns det som det är viktigt att få ut budskap, men inte i alla låtar, vi har även med humor och galenskap i vissa låtar 😁

 

Har ni gjort några låtar som inte är politiska?

-Ja vi gör låtar om vad vi känner för just vid det tillfället, humor tokerier, oftast med glimten i ögat.

 

Bästa politiska band/artist?

-Bra musik behöver inte vara politisk. Men ett bra politiskt band är Subhumans.

 

Allt som ni gjort finns inte på Spotify, är det ett medvetet val eller har det bara blivit så?

-Det har bara blivit så, vi släppte förra skivan helt utan skivbolag, då blev det krångligare att få upp det på Spotify.

 

Skulle ni kunna tänka er att ge ut en LP bara digitalt?

-Ja, om det inte finns något annat alternativ.

 

Hur många låtar har ni gjort sammanlagt på ett ungefär? Kör ni några covers?

-Mellan 50 och hundra kanske, vi har kört lite olika covers genom åren, senast körde vi Now I wanna be your dog ,Iggy pops örhänge, och Bodies av Sex Pistols.

 

Hur tycker ni det är att leva i Sverige politiskt med SD-KD-M?

-Det känns som att det blir ett kallare och mer egoistisk Sverige, med dom dårarna vid rodret.

 

Foto Ia Ingvarsdotter

Vad är det farligaste med den falangen tycker ni?

-Får dom vind i seglet, så vet man inte alls hur det kan sluta, historien har visat att sådana "små"förändringar kan ge ödesdigra utgångar.

 

Blir det mycket spelningar nu när skivan kommit ut?

-Vi får se om det är några som vill ha oss haha.

 

Om man ser på flödet på Facebook så verkar många beställt er skiva? Hur många har ni gjort?

-Jag tror att det blev 250 st vinyler först, sen får vi se vad skivbolaget hittar på.

 

Vad betyder punk för er idag om man jämför när ni var yngre, är det någon skillnad?

-Roger: Jo visst finns det en liten skillnad, men grunden med Punken är ju samma. Alla kan, alla får vara med, DIY. Ta ingen skit och var dig själv. Man var väl gapigare när man var yngre.

 

Om ni skulle beskriva er musik med tre ord för någon som inte hört er innan, vad skulle ni säga då?

-Punk ,punk, punk. Vi gör inga anspråk på att vara något mer än ett punkband. Är rätt trötta på att allt ska delas in i olika genres, trall ,käng, crust och så vidare.

 

.Fem favoritskivor som alla borde ha?

Roger: Skitsvårt, men några skivor som jag ofta spelar är Ramones - It’s alive, X-ray spex, SLF – första och Damneds första. Johnny och Linus tycker att det inte finns några såna skivor, jo kanske Never mind the Bollocks.

 

Skivan du gör och skäms för men ändå är rätt stolt att du har?

-Roger: Skäms inte för någon skiva som jag har, har bred musiksmak från Klassisk musik till värsta råmangel, Johnny och Linus skäms inte heller för nått i skivbacken.

 

Framtidsplaner bandet och personligen?

-Man får se vad som händer Man får vara glad över att man får vara med. 

 

Visdomsord?

-Som Joe Strummer sa - The future is unwritten. Skapa din egen framtid och som Johnny Rotten sa Take no shit, from noone, ever...

 

Nåt att tillägga?

-Som ovan, fortsätt vara dig själv, skapa din egen stil och liv, och ta ingen skit. Från någon..