The Discord är ett riktigt bra och hårt band från Frankrike. Det tog ett tag innan intervjun kom men här är den, njut och njut av deras msuik förstås, maj-2023

 

Berätta lite om varje medlem och bandets historia? Ålder, arbete, band innan?

 - Vi är 3 musiker, vi är mellan 35 och 41 år gamla, Nico trummor / husbilstekniker, Pierrick gitarrist / optiker och jag HP sångare - basspelare / kylning, luftkonditioneringschef och grafisk illustratör. Vi har alla haft många band innan THE DISCORD. De kallades FAT DEAD SHIT, HOMESTELL, THE BRUTAL DECEIVER, WITH ANOTHER SKIN, DUNSTA, etc...

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, jag tycker att det hat spår av både hardcore och metal, vad kallar ni er musik... Är det Metalcore?

- Det är alltid svårt att kategorisera sin egen musik... Säg bara, vi spelar Metal!

 

Namnet The Discord, var kom det ifrån? Vad menar ni med det ... Ni var inte rädda för att någon annan hade döpt ett band till detta? Finns det någon speciell tanke på början med Dis?

- Vi försökte namnge gruppen på det här sättet, och namnet är noggrant genomtänkt, det hänvisar till alla dessa olika befolkningar, som rör sig i samma riktning men inte alltid överens. Det är reflektionen av idéer konfrontation där alla skriker högre än den andra för att försöka införa sin synvinkel och där debatter är sterila, kompromisser omöjliga. Det skapar The Discord.

 

Är det viktigt att släppa fysiska saker? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Är det här er första skiva?

- Det är bandets första skiva, ja. Det skapades 2020. Det finns fortfarande många människor som gillar CD-skivor så vi vill släppa det fysiskt. Då lämnar det ett mycket vackert minne som inte går förlorat på en dator, i våra ögon har det inte samma värde.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turist? Om inte har när kommer ni?

- Personligen har jag redan varit i Sverige för länge sedan, jag har ett otroligt minne av det, men aldrig med något av våra band heller? Vi drömmer om det

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

– Tyvärr bara Frankrike ! Det blir allt svårare idag för band att göra sig kända, många band dyker upp överallt och det finns inte tillräckligt med evenemang jämfört med antalet band som finns. Men vi ska spela på den största festivalen i Frankrike i juni, Hellfest

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och lite med musiken eller hur gör du dina låtar?

- För det mesta kommer Pierrick med några riff, vi skapar musiken och väldigt snabbt tänker jag på låten som jag kommer att sätta på den, och vi gör arrangemang och modifieringar för att omedelbart ha ett musik- och röstavtal. 😉

 

Jag tyckerr att r skiva ärär svår att jämföra med några andra band, hur kommer det sig tror du?

- Det är en komplimang till oss, tack så mycket! Vi lyssnar på mycket olika musik, vår gitarrist gillar mycket folk och brutal musik, trummisen Nico lyssnar på mycket modern metal, jag också och mycket popmusik också. Vår inspiration kommer förmodligen därifrån.

 

Berätta lite om följande text....och vem skrev den och varför?

In Hell

Scandalmongers

An ocean of fears

- Jag skrev texterna till det här albumet.

IN HELL är för mig ett uttryck för planeten jorden. Jag har en känsla av att mänsklig dumhet förvandlar vår värld till helvetet, och att jag inte är rädd för att åka dit eftersom jag har en känsla av att redan vara där.

SCANDALMONGERS hänvisar till människor som kommer att spendera sin tid på att spotta på andra för att visa upp sig. De människor som inte har tillräckligt med styrka för att resa sig och föredrar att förstöra andra.

AN OCEAN OF FEARS handlar om känslan av övergivenhet som vi alla kan känna, att vara med vänner eller familj och känna oss fruktansvärt ensamma, att vara rädda för framtiden och gå vilse från att ha tagit fel steg och beslut.

 

Hur är det att leva i Frankrike nuförtiden, rasister, politik, covid, etc?

– Det är som överallt tycker jag, bra och dåligt. Vi har mycket vackra saker på plats, det är ett vackert land fullt av resurser. Vi befinner oss i en avgörande period, människor som öppnar ögonen och blir medvetna om saker. Så de är rädda ... Jag är inte intresserad av politik, jag litar inte på dem. The Discord är inte ett politiskt band.

 

Detta med att fransmän inte vill prata engelska med turister, är det något som fortfarande är så?

- För det mesta är fransmän inte särskilt bekväma med engelska ännu (som den här intervjun! haha!), det kommer långsamt. Det är besvärligt tycker jag. Om du går till platser som är turisttäta året runt kan lokalbefolkningen känna sig överväldigad och ibland vara dum .... men som överallt annars, om du gräver lite djupare, är fransmännen mycket välkomnande och omtänksamma

 

Har ni något favoritfotbollslag (jag supportar Arsenal (England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)?

- Tyvärr är vi inte stora fotbollsfans! Vår gitarrist cyklar mycket, Nico och jag brinner för motorcykelracing. Vi stöder franska MotoGP-förare som Fabio Quartararo och Johann Zarco. Vi bor nära Le Mans och vi har möjlighet att se tävlingar.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil? Ni har ingen egen The Discord-öl? Eller kanske är ni straightedge?

- Vi älskar öl !!! Vår trummis har korsikanskt ursprung och är älskar Pietra, annars gillar vi öl med belgiska karaktärer. Ingen straight Edge i bandet men vår gitarrist har en vegetarisk kost.

 

Finns det några bra band från Frankrike som är värda att nämna? Och hur lever punk/hardcore/metal-scenen vidare i Frankrike just nu?

-Det finns väldigt bra band i Frankrike, vännerna Birds In Row men det mest imponerande är Gojira, vi spelade med dem flera gånger med våra gamla band. Det är svårt idag för en grupp att göra metal i Frankrike, folk är inte medvetna om denna musik, den uppfattas fortfarande som marginell musik och respekteras inte alltid

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om du jämför när du började spela?

- Live ger vi allt, oavsett om det är 500 personer eller 15, vi spelar likadant, med hjärta och passion. skillnaden mellan förr och nu tror jag att det är vi, mer mogna, mer passionerade.

 

Vilken typ av människor kommer till dina konserter? Vilken typ av människor saknar du?

- Alla typer av allmänhet och ingen brist på denna nivå

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sådana saker för att lyssna på musik? Någon bra skivaffär i din stad?

- Nico och Pierrick använder Spotify, inte jag, jag föredrar den gamla skolan. Alla små musikaffärer i stan har försvunnit

 

Säljer ni någon merch på dina spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

- Ja, vi har vackra t-shirts och små saker till salu. Ritad av mig för jag är frilansande grafisk illustratör utöver mitt huvudsakliga arbete, mitt arbete syns på instagram "hpb grafisk design".

 

Vilken är din egen favoritlåt bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

- Personligen är min favoritlåt är "Hurting People" men många älskar "Hate Has No Smell" och "An Ocean of Fears".

 

Katakomb Records, är det ett bra bolag?

- Det är en helt ny etikett skapad av sångaren i "Bananes Metalik", det är en mänsklig etikett som fungerar på det gamla sättet som botten av de riktiga entusiasterna, passion och kommunikation är här och det är det viktigaste.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

-Ja, vi tar alltid hänsyn till de åsikter som vi får. Det är viktigt att gå framåt, att vara kritisk mot ditt arbete. Och jag minns inte att jag hade haft en "konstig" kommentar. Människor är mycket positiva till vårt projekt.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

- Inte lätt, men jag skulle älska att spela tillsammans med Stray From The Path, Beartooth, Meshuggah, Gojira (redan gjort 3 gånger) och Slipknot.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Det är nästan livsviktigt för mig, jag behöver det här konstnärliga uttrycket, att spotta ut allt mitt hat för att inte ta ut det på människor som inte har gjort något mot mig. Jag tror också att om fler människor gjorde metall skulle det finnas mindre förbittrade människor

 

Ni sjunger på engelska, varför inte på franska? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte blanda in politik i din musik?

- Jag pratar inte om politik, det är för komplicerat och vi är bara medvetna om 1/10 av saker ... Jag sjunger på engelska för att jag tycker att det här språket är snyggare, det passar bättre för vår musikstil tycker jag.

 

Några bra svenska band du gillar?

-Sverige är för mig metallens vagga. Jag växte upp med band som Nasum, Meshuggah, The Haunted, Nine, Cult of Luna, As You Drown ...

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

- Jag älskar att svara på intervjuer, jag föredrar muntligt i allmänhet, men när det är på engelska föredrar jag skriftligt. Jag är inte bekväm nog att hålla en lång exakt diskussion på engelska, eller med mycket öl!

 

Framtidsplaner för bandet?

- Först förbereder vi Hellfest-showen om en månad och vi arbetar redan med nya låtar, vi skulle vilja göra om en EP eller LP snart.

 

Framtidsplaner för dig själv?

- Projekten är ganska enkla, fortsätter att lyckas med det vi älskar, har kul och fortsätter att skapa och dela vår musik och jag ritar för varumärken eller band.

 

Visdomsord?

- Jävla skitkul!

 

Något mer att tillägga?

- Först och främst tack för den här intervjun och ledsen för min dåliga engelska! Tack för visat intresse.