The Dead and Living är en svensk grupp som jag aldrig hört talas om men i år gör de sin andra spelning på Sweden Rock och det känns ju stort….april 2013

Historia om gruppen?
-Coroner: The Dead And Living bildades 2007 på en krogsöndag i Karlstad av mig och Gravedigger. Vi hade tröttnat på musiken vi höll på med innan och hade gemensamma nämnare inom metal och ompa-ompa-musik. Vi lyssnade på jävligt konstig musik under den tiden minns jag och embryot The Dead And Living föll offer för vårt hänsynslösa experimenterande. Vi började skriva låtar efter formeln testa allt en gång. Antingen låter det skit eller så funkar det. Det lät oftast skit men när det väl funkade kändes det som vi skapat något unikt. Janitor anslöt kort därpå och sedan Manny. Vincent har suttit bakom trummorna sedan 2009. Sedan starten har bandet släppt två fullängdsalbum och en vinylsingel samt spelat på bl a Sweden Rock, Peace & Love och Arvikafestivalen. 2013 inleds med gig i Sverige, Norge och Frankrike. Den 6 Juni i år spelar The Dead And Living för andra gången på Sweden Rock Festival.


Medlemmar nu och föregående, föregående band , familj intressen etc för de nuvarande bandmedlemmarna?
-Vi har förflutet i ett antal osignade band i Karlstads punk och hardcore-scen.

Coroner – sång 
Intressen: Stora byggnader, dekiga städer, stå i vägen och tappa bort sig. 
Gravedigger – bas 
Intressen: Snacks, fulgroggar och dödsmetall.
Janitor – gitarr 
Intressen: Bygga köpcentrum och hotell, äta njurar och komma ihåg saker.
Manny – gitarr 
Intressen: Måla, snubbla, samla skrot och läsa ockult litteratur
Vincent – trummor 
Intressen: Spela golf, miljösäkra stadsdelar och tappa bort saker. Fick tyvärr inte bli sjökapten pga färj-blindhet.

Fd medlemmar
Skeletor – trummor 2008-2009


Jag jämför er med band som Rammstein, Imperiet/Thåström och till och med Depeche Mode ....kommentarer om detta?
-Coroner: Jag blev ett stort Rammstein-fan då jag var gitarrtekniker åt Deathstars på deras europaturné förra året. Rammstein gör något mer än att bara spela, de tar musiken ett steg längre. Det är något som även vi haft för avsikt att göra. Vår första skiva är inspelad i Dust Music där Thåström spelade in delar av Skebokvarnsvägen 209. Ibland möttes vi i trapphuset när Pimme och Hell hade lagt sina grejer och vi skulle in och spela in vårt. Att jobba så nära en ett sånt gäng gjorde givetvis avtryck på musiken. Depeche Mode är jag uppväxt med då min 11 år äldre syster brukade spela skivor med dem i flickrummet under sena 80 tidiga 90-talet. Vi har kommit på att det nog var hon som gav mig inkörsporten till mitt intresse för mörk musik Det började med Depeche och Joy Divison.


Blir ni trötta på jämförelser eller förstår ni att journalister/recensenter använder andra band som jämförlese?
-Coroner: Nej det är fullt förståligt. Man behöver ju något att jämföra med för att förklara för någon hur ett band låter. Så det är helt ok. Däremot har vi alltid varit noga med att vi gör vår grej. Vi hämtar hellre inspiration från Mupparna eller någon obskyr film än från något särskilt band eller någon specifik genre.


Vad är det konstigaste ni jämförts med?
-Coroner: Tom Waits var det en kompis som sa. Jag hade aldrig dragit den parallellen. Men vi har väl liknande sångstil kanske. Bara att han är 62 och jag 29. När jag är 60 ska jag sjunga som Bob Dylan, sittande, i corpse paint.


Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?
-Teatralisk dansant dödsrock


Hur tycker ni att intresset för den här typen av musik är i Sverige?
-Coroner: Vi upplever att vi skapat det mesta av intresset för vår typ av musik själva. Det är inte direkt så att vi har klampat runt i några upptrampade fotspår. Men intresset för mörk musik finns, dock finns det ännu mer i kulturen i t ex Norge, där det makabra visuella uttrycket är mer folkligt än i Sverige.


Mycket intresse från utlandet?
-Coroner: Vi har turnerat oss till en publik i Norge och Frankrike. Fansen där är die hard. I Norge tatuerade en klubbägare in vår logo på ryggen innan ett gig. Så hängivelsen är märkbart större utomlands.


Har ni spelat mycket utomlands?
-Coroner: Vi är och spelar i Norge lite då och då och har gjort två Frankrike-turnéer. Planen är att spela ännu mer utomlands framöver.


Vilken typ av publik drar ni?
-Coroner: Vår publik brukar ofta vara en blandning av hårdrockare och punkare. Medelålders män, alternativa tjejer och äldre kvinnor.


Vilka saknar ni på en konsert, vilken typ av människor?
-Coroner: Det är förvånansvärt lite amish-folk på våra konserter. Med tanke på att vi har samma klädsmak. Vi får väl helt enkelt göra en turné genom amishbyarna i Ohio och Pennsylvania. Akustiskt då givetvis. Pennsylvania is the new Transylvania tour 2014!


Finns det några bra band i Sverige just nu?
-Coroner: Ja, för fan. Det finns hur mycket bra band som helst. Kolla bara på vårt skivbolag Lightning Records arsenal: The Scams, Rob Coffinshaker, Blästerorkester, Marulk och The Generals. Sparzanza och Deathstars som vi spelat support åt. Vår turnéledare under senaste Frankrike-turnén spelar med ett grymt Hardcore-band som heter Damien. Det finns hur mycket bra som helst, inte minst med Karlstad-anknytning. 
Manny: Instämmer. Jag gillar även Ghost väldigt mycket just nu!


Vilket är det största band ni spelat ihop med....vilket är det största bandet ni typ haft som förband som blivit större sedan?
-Coroner & Manny: Vi har ingen aning faktiskt.


Texterna...vad influeras ni av?
-Coroner: I början hämtade vi mycket inspiration från 1800-talets London, kulturen, dekadensen. Jag bodde i London när jag skrev första låten Dance With The Dead. Den staden osar av historia och kulturarv. Nu när vi är ute och turnerar med bandet har texterna även börjat handla mer om oss själva och vårt levene. 
Manny: Jag influeras mycket av böcker tex Poe, Crowley och Lavey


Är texter viktiga för den här typen av musik eller är det bara något som måste finnas?
-Manny: Texterna är jätteviktigt för mig. De ska förmedla en känsla lika mycket som musiken. 
Corner: Texterna är extremt viktiga för vår typ av musik. De är en del av ett helhetskoncept där varje fragment utgör en viktigt del av det hela.


Politik och musik hör det ihop?
-Coroner: Absolut. Särskilt i punkscenen så har musiken haft en stor roll för att förmedla politiska eller snarare anti-politiska budskap. Vi i Dead är dock alldeles för cyniska för att bry oss om politik. 
Manny: Både och, jag själv skriver inte politiska texter men jag tycker om vissa band som gör det.


Bästa politiska band/artist?
-Coroner: Jag tycker att GG Allin hade en ganska sund syn på livet. Han eller Bob Dylan. Eller en blandning kanske. Fan va rått det vore.


Kan man påverka någon människa med musik tror ni?
-Coroner: Absolut. Man glömmer ibland bort hur mycket det man skapar i en studio i skogen eller i en trång replokal betyder för folk runt om i världen.


Vad är det konstigaste ni varit med om under en konsert?
-Coroner: Det händer sjuka saker hela tiden med den här bandet. Janitor har fått sin monitor nedspydd av en kille i publiken, folk har svimmat på scen, dragit huvudet i betongväggar, strömavbrott, jag har presenterat fel låt så att alla börjar spela på olika låtar.


Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag?
-Coroner: Sverige är ett bra land att bo i. Du kan förverkliga det mesta och du lägger manken till. Du behandlas även hyfsat bra som musiker. Men för oss som växte upp i Karlstads fina villaområden har tryggheten och tillrättalagdheten fött en vilja att söka det något mer utmanande. Vi gillar livet på turné och känner en närhet till de urflippade ställen och personer vi stött på ute i Europa, även om det kan vara skönt att komma hem till rinnande vatten, hårt bröd, folköl och toalettringar


Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-Det blir en del ja. Det blir mer i samband med skivsläpp och inför turnéer, vilket är en naturlig del av det vi gör. Det är kul att folk är intresserade av det vi gör.


Den konstigaste frågan ni någonsin fått?
-Coroner: Jag minns faktiskt inte. Det finns inga konstiga frågor. Bara dåliga svar.


Hur ser ni på nedladdning, spotify, mp3 etc? Är det bra eller dåligt för er egen del?
-Coroner: Det är både och för vår del. Självklart vill ju vi att fans ska köpa våra cd-skivor och vinyler men folk köper idag vår musik i länder där vi aldrig hade kommit åt distribution utan dagens digitala lösningar. Sen sker det en naturlig gallring av band som är in it for life och band som vill åka räkmacka. Man får jobba ihjäl sig för att sticka ut från mängden och de band som jobbar hårdast brukar vara de som når ut, vilket känns väldigt rättvist.


Köper du några fysiska skivor idag?
-Manny: Mindre än jag skulle vilja, men absolut! Har hoppat tillbaka till att köpa vinyl igen som känns mer exklusivt än CD.
Coroner: Jag köper fortfarande skivor och försöker få plats med skivsamlingen i lägenheten. Köper ofta singlar på iTunes också om någon kompis band släpper nytt. Jag har dåligt tålamod och är ett perfekt offer för lättillgängligheten.


Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-Coroner: Nirvana - Nermind, Graffen – Black Sheep Squadron, Dimmu Borgir - Abrahadabra (box)
Manny: Micael Jackson - Bad, Ghost - Infestissumam, ???


Bästa skivan att ha sex till?
-You wanted the best, you got the best (Kiss)


Skivan som måste vara med i turnebussen?
-Coroner: En bränd cdr med Gravediggers egenkomponerade pyscho-electro-låt (med enbart bas). Sen sätter man den på repeat i 10 timmar tills man börjar hallucinera.


Framtidsplaner för bandet?
-Coroner: Nu när nya skivan är ute ska vi turnera så mycket det bara går, försöka ta oss till ställen vi inte besökt förut. Samtidigt skriver vi konstant musik till en kommande skiva. Det är så kretsloppet fungerar.


För dig själv?
-Manny: Köpa någon liten gård i Värmland och ha getter och tillverka ost.
Coroner: Jag ska bli fast boende på hotellet Janitor byggt, käka upp all Mannys ost och hemsöka gästerna på hotellet som i The Shining. Kanske skriver jag en bok också, om stora byggnader, dekiga städer och livet i en resväska.


Visdomsord?
-What goes on tour smells like shit!


Nåt att tillägga....?
-Coroner: Köp vår senaste skiva The Last Men Standing. Den tog tre år att göra, tar en halvtimme att lyssna igenom och man kan spela den hur många gånger som helst. Missa inte oss på Sweden Rock i sommar och håll utkik efter oss i din stad. Vi är på väg!