Viktor som sjunger och spelar gitarr i Tear Them Down är den som svarat på frågorna från mig till Tear Them Down. En riktigt bra punk/hardcoregrupp eller hur man nu ska beskriva dem. Juni-2019

 

Lite historia om gruppen?

-Vi har hållit på sedan 2010, släppt fyra EP och en fullängdare och varit runt och spelat mest i Europa. Höjdpunkterna var en galen sväng till Ryssland 2012 och förra året åkte vi till Japan vilket var sjukt mäktigt.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Vi är fyra killar i 30-årsåldern från Hisingen, Mölndal och Ljungskile. Jobbar med allt från att vända papper till att servera bärs.

 

Jag kan höra mycket gammal amerikanska hardcore men också men del USHC på denna skiva, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Jag vill tro att det bästa är framför oss vad gäller musik. Det är lätt att bli nostalgisk och vi försöker hitta inspiration från både det man lyssnat på när man var ung men även nyare grejer. På den här EP:n finns det defenitivt element av hardcore som vi inte haft på tidigare plattor.

 

Tear them Down, är ni nöjda med namnet? Var det någon speciell tanke bakom namnet? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Ett alternativ som hängde med ganska länge när vi valde bandnamn var Worst Holiday. Jag kommer därför alltid vara nöjd med Tear Them Down. Vet inte om jag har något favoritbandnamn, Sick of it all är väl rätt stabilt.

 

Stämmer Diskografin på Discogs https://www.discogs.com/artist/3702697-Tear-Them-Down

-Den är korrekt.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Kort och gott är det för att spela live som vi håller på med det här.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Japan var mäktigt, oavsett hur många personer det var i publiken så var alltid alla längst fram och försökte sjunga med även om de inte kunde låtarna. Sämst så säger jag Enköping, där spelade vi för noll betalande en gång, dock med ett annat band. Step up Enköping!

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

-Den har definitivt sett sina bättre dagar, men sånt där går i vågor. Fortsätter man spela och skriva bättre låtar så lyssnar folk.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord? Vad brukar folk jämföra er med för band?

-Skjorta rätt ut. Beror lite på vem du frågar men ett av de vanligaste namnen som folk brukar droppa är väl Bombshell Rocks. Voice of a generation är rätt vanligt också.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är för mig en tillhörighet. Känner mycket mer gemenskap med människor man träffar på spelningar var man än är i världen än i något svenskt fikarum.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Hade nog aldrig kommit i kontakt med vissa band när man var yngre om nedladdning inte fanns. Inte ens i Göteborg gick det att få tag på plattor från framförallt USA och att beställa kunde vara krångligt. Kommer ihåg att en polare skulle dra till New York typ 2004 och jag bad honom köpa med sig ett gäng CD hem till mig som jag inte kunde få tag på. Rätt sjukt. Man ska dock komma ihåg att om man vill att den mindre scenen ska leva så är det bra att stödja band genom att köpa musik men det är upp till var och en. Vill man lyssna på bra musik så behöver man någonstans betala för den på sikt skulle jag tro.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Du får ett kort svar, det är på väg åt helt fel håll.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Oj finns så många. Gillar tex Trubbel, Stilett, Perkele - sen är det ju kul att No fun At all har kört igång igen, de är gamla favoriter!

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Nästan bara, vi kom precis tillbaka från en turné nu i Tyskland och Schweiz för att supporta skivan.

 

Andra bra band från utlandet?

-Jösses, finns väl inget slut. Spelade med ett grymt tyskt band nu som hette Affenmesserkampf. Spana in dem, asbra live.

 

Era texter, vad influeras ni av? Ibland svenska, ibland engelska? Kan ni inte bestämma er?

-Vi hade alltid gjort låtar på engelska men över åren hade vår bassist som skriver de flesta texterna fått ihop en liten bunt med svenska texter som vi tyckte var för bra för att hoppa över. Så det utmynnade i vår svenska EP. Men det var nog första och enda gången men man ska aldrig säga aldrig.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Har ni någonsin skrivit en hyllning till något fotbollslag, politisk organisation eller liknande? Kan ni tänka er att göra något sådant eller vill ni inte bli insatta i ett speciellt fack?

-Tiden får utvisa det, vi kommer nog inte börja skriva musikjinglar i alla fall. Indirekt har vi väl gjort hyllningar både till det ena och det andra, det går nog att lyssna sig till.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Nä det tycker jag inte men det hör bra ihop.

 

Bästa politiska band/artist?

-Leftöver Crack är bra på att provocera och väcka tankar till exempel.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Definitivt. Sen finns det väl olika grader men för egen del finns det hur många vägval i livet som helst som jag inte hade tagit om det inte hade varit för musiken jag har lyssnat på.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på era skivor, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? No sleep till Aröd, hur kom det namn till?

-Killen som målat själva omslaget för denna plattan heter Mario Velazquez. De andra plattorna är det andra som har varit mer eller mindre involverade. Tycker omslaget är en konstform i sig så tycker inte att man ska behöva sätta upp några egna regelverk för hur det ska vara kopplat till musiken eller något annat. Vi har kört på det som känts bra. Namnet flörtar ju såklart med Beastie boys klassiker No Sleep 'til Brooklyn, Aröd är det industriområdet där vi har vår replokal på Hisingen i Göteborg.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Skulle kännas extremt udda att bara släppa en skiva digitalt. Jag beställer faktiskt mest skivor direkt från skivbolag eller distros, är ju trevligt att titta runt i en skivaffär men intrycket på senare år är att det är mest svindyra nypressar av gamla album som de skyltar med mest.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-En snubbe i Ryssland drog ner brallorna och började lunta på sitt könshår. Sedan gjorda han en helt episk stagedive från en högtalare rätt ner i golvet.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Den är väl ganska blandad. Allt från ett gäng crustare i någon squat i Östtyskland till skatepunkare i Tjeckien. Gemensamma nämnaren som för all nutida punk är väl att det är dåligt med påfyllnad underifrån men det var jag inne på tidigare är något som säkert kommer i vågor.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Finns för många skivor men du får fem stycken som kommit i år istället: This Means War! - Heartstrings The Old Firm Casuals - Holger Danske Anges Du$t - Pretty Buff Be Like Max - Save us all Bouncing Souls - Crucial Moments (EP) Oavsett tycker jag nästan alltid konserter är bäst på resande fot än att gå hemma. Då kommer man ihåg dem av fler anledningar än bara giget, så glöm aldrig att kolla om det är några feta spelningar i stan om man ändå är ute och reser!

 

Är det tråkigt med intervjuer?

-Ifall folk är genuint intresserade av vad man gör så är det aldrig tråkigt.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Jag tänker såhär istället. Fem döda personer får spela i ett band som lirar med oss. Då hade det varit kul att låta ett gäng klassiska kompositörer göra moderna grejer och se vad som hade kommit fram. Låt dem lyssna på lite Dead Kennedys och Black Flag innan eller nått. Bach, Vivaldi och Brahms blir väl bra.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Säger som vår bassist. Vi är inte arga, vi är förbannade.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Finns bara konstiga svar

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Vilken är er favoritbutik på Autobahns rastplatser? Segafredo! Mest för namnet.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Rätt in i kaklet för att citera en mysig stockholmare.

 

För dig själv?

-Överleva kaklet.

 

Visdomsord?

-Fråga inte vad punken kan göra för dig, fråga vad du kan göra för punken.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för frågorna! Tack för visat intresse!

 

Youtubelänk till "The Nihilist Tone":

https://www.youtube.com/watch?v=E_xtei4lJ-o

 

Singeln "The Nihilist Tone" på Spotify:

https://open.spotify.com/track/3JPYGT55CFlctIOFNdYhiT?si=fFfChSEdQUKb_wIzbcq07g