Det Innsbruck-baserade hardcore/punkbandet T.B.C. What? grundades 1986 och spelade sin första konsert under julen 1988 på ”Zirmbach Alm”, en ganska mysig, traditionell plats i de tyrolska bergen. De första medlemmarna var Lemy (sång och gitarr), Kermit (bas), Roberto (trummor) och Gonzo (gitarr). 1990 kom det första albumet "Rette deinen Arsch" på band. 1991 så kom Gonzos lillebror Fredi med i bandet och ersatte Lemy som kompgitarrist. Sedan dess koncentrerade Lemy sig bara på att sjunga. 1992 kom det andra albumet "Angriff der Killerkakerlaken" och kom också på kassett och 1994 släpptes den första CD-skivan "Lärm, Tumult und Trubel". Efter att ha spelat cirka 50 konserter lämnade Kermit bandet 1995. Han ersattes av Hubsi närdet fjärde albumet “B.S.E. Vad? ”Spelades in 1996 på kassett. 1998 kom den andra cd-skivan "Zehn Jahre Bitumen" som firade bandets 10-årsjubileum. Trummisen Roberto lämnade bandet 1999 för att flyga helikoptrar i Kanada. Det tog ett tag att hitta en ny trummis. Mellan 1999 och 2006 försökte bandet med några olika trummisar men var inte framgångsrika. För det mesta hjälpte Rene Gadner till. Runt 2006 gick Lippo med i bandet och spelade synth och experimenterade med trumdatorn. Eftersom ingen var riktigt nöjd med trumdatorn var det en lättnad för bandet när Christof i slutet 2006 gjorde  bandet helt igen. En annan väsentlig förändring för bandet inträffade 2007 då Lemy överlämnade mikrofonen till Lippo  och som en konsekvens lägger keyboard åt sidan. Efter denna tid av ”konsolidering” släpptes albumet ”Barhocker” 2009. Tyvärr beslutade Lippo att lämna bandet 2009 efter utgivningen av albumet på grund av privata skäl och bandet var tvungen att starta sökandet efter en ny sångare. 2010 kom Thurni med i bandet och sedan dess har bandet spelatt i denna formation. I slutet av 2016 släpptes albumet "So geht's nicht" som firade bandets 30-årsjubileum.

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-GONZO: ålder 49, gift, fyra barn, elektriker, intressen: hitta musik, förlorat sitt körkort 5 gånger

FREDI: 44 år, gift, inga barn, elektriker, gestikulerar vilt med sina händer, tidigare band: "Mörtl Simulated Pussy Lickers" från 1986-1989

HUPSI: 45 år, singel, 1 barn, logistiker, intressen: utomhussport, längtar ständigt efter öl och andra saker, tidigare band: “Mörtl Simulated Pussy Lickers” från 1986-1989

CHRISTOF: 41 år, ingen information om familj, jobb: "asfaltmaffia", intressen: naturskydd, mycket envis, tidigare band: "LEECH" 1992-1998, "ART.231" 1998-2002

THURNI: 39 år, i ett förhållande, tre barn, elektriker, intressen: fotboll (gillar det lokala fotbollslaget Wacker Innsbruck), hyperaktiv, sidoprojekt: SKA-projekt sedan 2019

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest punk, tidig hardcore och lite metall? Favoriter från förr?

-Det stämmer, influenserna är mestadels punk, hardcore och lite metall. Favoriter från förr är: i början "The Accused", "Circle Jerks", "Bad Brains", "Suicidal Tendencies", "Anthrax", "Gangrene"; senare "Gangrene", "Bad Religion", "The Exploited", "Razzia", ​​"Tankard" och under de senaste åren "Rykers", "Madball", "Dying Fetus", "Ministry".

 

T.B.C.-vad? är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Vi är nöjda med vårt bandnamn. Ursprungligen var idén till bandnamnet "The Bloody Chicken Heads" och alla frågade "Vad?" Så vi bestämde oss för "T.B.C.-What?" Vi är inte rädda för att andra band skulle använda det här namnet, varför skulle de? Det bästa bandnamnet vi känner till är vårt alternativa bandnamn "Das künstliche Gelenk" (= "Den konstgjorda jointen").

 

Vad är det bästa med att spela live? Vad är den största skillnaden om du jämför med 33 år sedan?

-Det bästa med att spela live är publiken som blir galen och bandets känsla (att vara tillsammans). Den största skillnaden jämfört med för 33 år sedan är att tekniken (ljudet) blivit bättre och att publiken är mer erfaren och mer kritisk.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Det bästa stället vi har spelat på var på en båt vid Bodensjön 1997. Det finns inte riktigt ett värsta ställe att spela, vi har sett allt och anser att ingen plats är riktigt dålig.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Österrike just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-I vårt område är scenen ganska liten, men fortfarande spelningarna vi spelar är alltid ok, även om det ibland inte kommer någon. Vi har främst konserter tillsammans med punk-, hardcore- eller metalband, ibland också med rockband.

 

Hur skulle ni beskriva din musik med tre ord?

-Vi skulle beskriva vår musik med tre ord som : inte kategorisk, högljudd, rolig.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För oss är punk en livsstil utan koppling till olika modetrender.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig till punk/ hardcore?

-Denna/detta låt/ album band tog oss till punk/hardcore: GONZO “Bad Brains”, FREDI “TBC-What?”, “Tankard”, HUPSI “TBC-What?”, “Iron Maiden”, CHRISTOF “TBC-What ? ”, THURNI“ Rykers ”,“ Bad Religion ”.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var små? De har redan sett allt?

-För att chocka oss skulle en ung pojke behöva börja spela harpa.

 

Hur är det att bo i Österrike just nu? Politiskt? Fascister?

- Generellt är det ok att bo i Österrike just nu, även om vi politiskt upplever en stark vändning åt höger i folks åsikter.

 

Finns det några bra band från Österrike just nu? Är punkscenen/metallcenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Bra band i Österrike som vi känner just nu är "Insanity Alert", "Only Attitude Countts", "Spyder Crew", "Analphabeten", "I.Q.'69", "Silius", "Stockkampf", "Punchline". Punk/metal/hardcore-scenen i såväl Österrike som i vår hemstad är inte stor men den lever fortfarande.

Vad vet ni om Sverige? Har ni varit här någon gång?

-Ingen av oss har varit i Sverige men vi har redan delat scenen med några svenska band som “Clawfinger” och “Bonafide”. Förresten, Kermit hade en flickvän i Sverige en gång och besöker Sweden Rock Festival varje år.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

  - "Hammerfall", "Fudo myo", "Raised Fist", "Millencolin", "Amon Amarth", "59 Times the Pain", "The Hellacopters", "Satanic Surfers", "Royal Republic", "Clawfinger"

 

era texter, vem gör dem och vad påverkar dig? Vilket är bäst att sjunga på tyska eller engelska?

-Våra texter skrivs vanligtvis av sångaren men ibland också av andra bandmedlemmar. Oftast påverkas de av politik, livet i allmänhet eller saker som gör oss förbannade. Att sjunga på tyska eller engelska är ok för oss, på svenska skulle det vara ganska svårt ;-).

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Det är inget ämne vi aldrig kommer att skriva något om.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram era åsikter i musik?

- Enligt vår åsikt går musik och politik inte nödvändigtvis hand i hand. För närvarande kräver det inte att leva en punk-livsstil för att lyssna på punkmusik, vilket betyder att det inte gör dig till en punkare längre, det är inte realistiskt. Vår mest politiska låt är "World Wars" från albumet "Lärm, Tumult und Trubel". Du behöver inte alltid uttrycka din åsikt i musik men om något irriterar oss kommer vi att kommentera det.

 

Bästa politiska band/artist?

-För oss är de bästa politiska band eller artisterna Konstantin Wecker, “Dead Kennedys”, “Jello Biafra”.

 

Tror ni att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Musik kan ändra dina känslor i det ögonblick för den tid du lyssnar på det, texter kan bara stimulera dig att förändra ditt liv.

 

Ditt favoritskivomlag alla tider? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-Våra favoritskivomslag alla tider är: Sepultura “Arise”, T.B.C.-What? - “Lärm, Tumult und Trubel”.

Våra albumomslag har designats av olika artister. Tyvärr finns det inte längre några riktigt bra skivbutiker i Innsbruck.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar ni om ni skulle kunna välja vad som helst?

-Vi tycker definitivt att det är mycket viktigt att släppa fysiska skivor av vår musik eftersom det är trevligare att kunna hålla något i handen, att röra vid den. Och du kan senare digitalisera det ändå.

Vi föredrar band (kassetter);-)

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-En gång var vi alla så fulla att vi framförde tre olika låtar och vår trummis blev så arg att han stod upp och lämnade scenen och på så sätt avslutade konserten effektivt.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Vår publik är ibland naken framför scenen, många gånger äldre trogna fans. Därför är vi mycket glada när vi ser en 15-årig punkare bland vår publik då och då. Så du kan se, vad vi saknar lite på våra spelningar är den yngre generationen.

Vi kan inte bara säga ett band, vi har spelat med Madball, Sick of it All, UK Subs, Hard-Ons, Clawfinger och Knuckledust.

 

Vänligen ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor/ Konserter/viktigaste sakerna

Christof: Dying Fetus - ? (title unknown)/Milking the Goat Machine/droger

Gonzo: Ministry – Rio Grande Blood/Biohazard i Innsbruck med en public beståande av 50 personer/öl och droger

Fredi: Suicidal Tendencies – Art of Rebellion / Biohazard in Munich/Livet I sig självt

Hupsi: Circle Jerks – Wonderful / Bad Religion – Generator Tour / Utomhussport och droger

Thurni: Madball – Set it Off / Bad Religion – Against the Grain Tour / familj

 

Första, senaste och dyraste skivan som ni någonsin har köpt?

-Första/Senaste/dyraste skivan:

Christof: Rykers - First Blood / Debauchery -? (titel okänd) / Belphegor - 35 euro även om CD-skivan var packad i en gasmask

Gonzo: Motorhead -? / Mars Volta -? / minns inte, musik kan inte mätas i pengar

Fredi: Tankard - Tankwart / Jingo de Lunge -? / minns inte, musik kan inte mätas i pengar

Hupsi: Kim Wilde -? / Madball - For the cause/ minns inte, musik kan inte mätas i pengar

Thurni: Roxette - Joyride på Vinyl och Michael Jackson - Bad på CD / Rykers - The beginning / minns inte, musik kan inte mätas i pengar

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Normalt är det inte tråkigt att göra intervjuer, för det mesta är det väldigt roligt eftersom du lär dig en hel del nya saker om de andra och du återupplever de goda tiderna du har haft tillsammans, även om vi faktiskt borde öva ;-). Vi har inte många intervjuer, bara en eller två per år.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin har läst, med det här bandet eller något annat band ni har varit i?

-Recensioner i tidskrifter är alltid coola och kritiken har aldrig varit så dålig att de påverkat oss på ett negativt sätt.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Personer jämför nästan aldrig oss med andra band, kanske ibland sångarens röst. Det är förståeligt att folk normalt försöker jämföra vad de hör till låtar från andra band.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Thurni: Bad Religion

Gonzo: Slander

Fredi: Gangrene

Hupsi: Gorilla Biscuits

Christof: ABBA

 

Är musik ett bra sätt att få frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Musik är ett bra sätt att frigöra frustration; vi tror att det gäller de flesta musiker. Det betyder inte nödvändigtvis att du blir en bättre person utanför musiken.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Den konstigaste fråga vi någonsin fått i en intervju är frågan här ;-)

 

Vilken är frågan ni vill ha men ni aldrig får. Fråga den och svara på den?

-Behöver ni ekonomiskt stöd? Ja, snälla snälla.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Framtidsplaner för bandet är: nästa spelning, nästa album, att rocka scenen så länge som möjligt

 

För dig själv?

-Framtiden planerar för oss själva: mindre dricka, längre liv, mer dricka ;-)

 

Visdomsord?

-Visdomord: Ingen panik om T.B.C.-What? och glöm inte öl. Las famosas últimas palabras.

 

Något att tillägga?

-THX till alla människor som har stöttat oss och till dem som fortfarande gör det.

Förresten, sedan november finns alla våra "gamla" album tillgängliga för nedladdning på alla vanliga musikplattformar (amazon, spotify, itunes,...).

AMEN.