Danska Systemfejl spelar musik som ligger någonstans mellan punk och hardcore, de blandar engelska och danska(norska) texter. Här har de varit så trevliga och svarat på en massa frågor från mig. Oktober-2023

 

Snälla berätta lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni med och vilka åldrar är ni i?

-Systemfejl startade vintern 2019. Vi träffades genom konserter och den danska punk- och musikscenen. Bartos och Kristian pratade om att starta ett band och när Julia kom med började de spela tillsammans. Tillsammans skrev de D. 11 landeplage men spelade mest covers för att komma igång och lära känna varandra som band. Kort därefter anslöt sig Kasper och kompletterade line-upen. En kort översikt över vilka vi är:

- Bartos, 39, jobbar på en punkrockcocktailbar i Köpenhamn som heter Skovbar. Han är också väldigt intresserad av retrospel, tycker om att vandra i fjällen (mest i Norge, eftersom de inte finns i Danmark) och bokar och arrangerar punkspelningar under namnet Punks Undead. Bartos har tillsammans med en vän bokat över 100 spelningar i Köpenhamn under de senaste 14 åren, under namnet Punks Undead

- Julia, 32, arbetar inom socialt arbete. Tillbringar mycket tid med att lappa de ständigt växande hålen i byxorna, nörda ner sig i böcker som mest handlar om psykologi och kritisk samhällsvetenskap, hjälpa till på DIY-punkshower eller ägnar timmar av att tänka på livets komplexitet och tillståndet i världen

- Kristian, 29, arbetar på en liten ekologisk gård som odlar grönsaker. Träsnideri, spela dator och gå på många konserter.

- Kasper, 31, arbetar som mjukvaruutvecklare och hoppas att punkarna aldrig kommer att inse att de släpper in en tjänsteman mitt ibland dem. Utöver det är det bara att nörda ner sig i musik, både att spela och konsumera, och brädspel.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många ändringar i lineupen? Snälla berätta lite om varje medlem? Tidigare band?

 -Bartos har spelat i en mängd olika punkband sedan runt 2006 (tror jag), vilket har varit allt från oi! till hardcorepunk. Sättningen har varit mestadels konsekvent under hela vår tid som band. Kristian spelade till en början gitarr innan Kasper gick med men bytte till bas efteråt. Vi har också spelat några spelningar med vår vän Ewerton, gitarrist i Belief Control, som spelade gitarr medan Kasper spelade bas i stället för Kristian. Det kanske låter konstigt att göra en sådan rotation istället för att bara hitta en stand-in för Kristian, men Ewerton kunde redan låtarna på gitarr eftersom han skulle vara stand-in för Kasper redan i februari.

 

Systemfejl är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så?

-Vi gillade definitivt de politiska konnotationerna av namnet och hittade inga andra band på den tiden med det namnet. Även om vi sedan dess har lärt oss om det svenska bandet Systemfel och det tyska bandet Systemfehla som delar en mycket stor likhet med vårt namn. Så vi försöker sätta upp våra klistermärken bredvid deras när vi ser dem.

 

Vad är det bästa med att spela live? Var är bäst att spela, vilket land, stad, plats?

-Vi har en väldigt speciell förkärlek för Underwerket i Valby (Danmark) eftersom vi alla har kommit dit för en massa spelningar och Bartos bokar också Punks Undead spelningar där. Kasper gillar det särskilt eftersom det ligger i hans närhet och för att det var på Underwerket som han blev tillfrågad om att gå med i Systemfejl. Bartos har också en särskild förkärlek för Blitz och Barrikaden i Oslo, eftersom det är hans hemstad. Vi vill dock också nämna Frølageret i Odense (Danmark) eftersom det verkligen är ett trevligt ställe att spela på som band. Arrangörerna anstränger sig verkligen för att göra det till en fantastisk kväll för både banden och gästerna.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som fysisk release tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

-Vi har ju bara släppt digitalt så vi tycker att det känns som att vi har släppt något. Även om vissa av oss fortfarande tycker att det är coolt att samla på vinyler, kassetter och CD-skivor måste vi inse att en digital release i vår tid är lika mycket en release som fysiska releaser. Vi funderar på att göra en fysisk release, kanske med vårt nuvarande eller nästa album.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då?

-Vi har varit kända för att spela "Krummes Sang" från en dansk barnfilm "Krummerne" som är väldigt kul när folk sjunger med. Vi brukade också spela en punkversion av "Pinne for landet", en norsk afterski-låt, men med mer originallåtar har vi dragit ner på det.

 

Snälla berätta lite om följande låtar

Hevn - den skrevs i efterdyningarna av mordet på George Floyd, och den handlar i grund och botten om hur jag skulle vilja se hämnd för de otaliga mord som polisen ligger bakom, och hur jag tycker att upploppen som följde är mycket förståeliga.

Police Hate - Antar att du menar vår låt Officer Down - jag skrev den här för länge sedan, och den är i princip ungefär samma som låten Hevn. Mitt hat mot polisens orättvisor och våldsmissbruk går långt tillbaka.

Hærverk - Det här är en rolig snapsvisa som handlar om hur vi ska måla staden röd, på mer än bara ett sätt.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också?

-"Texterna i 'Porcelænstronen' är väldigt viktiga för mig, eftersom jag tycker att de resonerar med min vardag"

- Kasper Med det sagt är det mest Bartos som skriver texterna och han tycker att det är ganska terapeutiskt ibland att skriva dem. Som band tycker vi att det är ganska viktigt att vi får ut våra åsikter.

 

Tror ni att era texter kan ha effekt på andra människor som lyssnar på dem... Något exempel på det? Har ni fått någon att ändra sig?

-Förmodligen de som lyssnar på vår musik delar redan våra åsikter så vi kanske inte har ändrat någons åsikt på något drastiskt sätt. Men kanske har vi inspirerat en del människor att tänka till en extra gång när det gäller vissa ämnen. Vår låt No Fucking Way har berört en del människor och vi har fått specifika förfrågningar om att spela den live under spelningar. Den handlar om Bartos som får skit för att han har dreadlocks och är vit.

Bartos: Allt jag har att säga till dessa människor är att de kanske vill undersöka skillnaden mellan kulturell appropriering – kulturell uppskattning och kulturell assimilering

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Danmark och vilka typer av band har ni konserter med? Vilket är det konstigaste bandet ni har spelat ihop med?

-Hade det inte blivit inställt hade det nog blivit grindcorebandet "Anal Anus Angreb" som bjöd på en ganska märklig show. Så om vi bara kan säga de vi faktiskt spelade på samma spelning som så skulle det nog vara Michel Belli.

 

Ni sjunger både på engelska och danska? Vilken föredrar du?

 -Bartos: Jag växlar mellan engelska och norska och det beror verkligen på låten, vilket språk som känns naturligt. Mina norska texter och mitt sätt att sjunga är inspirerat av norsk punk från 1980-talet, vilket är en era som producerade några av mina absoluta favoritband.

 

Jag gillar öl och gör även öl. Om Systemfejl skulle göra en öl, vad skulle den heta och vilken sorts öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

-Om vi skulle göra en öl skulle vi kalla den "Systembajer" och det skulle vara en tysk helles men det skulle sluta med att den aldrig kom fram och vi skulle tappa kontakten med den som bryggde den (detta hände faktiskt). Så vi är inte ute efter att försöka igen snart.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord till någon som aldrig hört er?

-Catchy, kortfattad, kritisk

 

Vilken är er egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Våra favoritlåtar är: Mutant Mink och Verdens Undergang Det verkar, baserat på antalet streams, som att folkets val är Mutant Mink och Bathroomgate.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför med när ni först började spela i ett band?

-Bandets nuvarande lineup blev klar i december 2019 så våra första spelningar var uppenbarligen ganska svåra att få ihop. Så en stor skillnad är mängden inställda spelningar, vilket är fantastiskt. Vi har även mugghållare på våra mikrofonstativ nu vilket är väldigt coolt

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

-Det här är något vi känner att vi skulle kunna diskutera länge men för att hålla det här ganska kort kan vi säga så här: För vissa av oss känns det mer som en livsstil, annars hade vi vuxit ur den här fasen. Bandens texter har hållit sig ganska konsekventa i ämnen samtidigt som de har hängt med i aktuella händelser. En del av soundet från äldre brittiska band som vi lyssnar på kan vara svåra att hitta nuförtiden, så vissa saker håller på att förändras.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Surströmning! Och självklart vår favorit när vi spelar i Sverige: "Dansk Fadøl". Vi är alltid väldigt glada om en lokal har det. Vi måste såklart också ge en eloge till Pippi och eftersom vi hade spelat en cover på en dansk barnlåt så bestämde vi oss för att spela en cover på Pippi Långstrumps ledmotiv första gången vi spelade i Sverige.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

-Det har vi, vi har spelat i Stockholm på vår första Scandi-turné med Wayl och Lazy Sodz och vi har spelat i Göteborg med Dårligt Selskab.

Bartos: Jag är väldigt svag för det svenska bandet Sötlimpa. Strebers är en annan bra grupp, och vi brukade göra en cover på Betongbarn i mitt gamla band Knark Kalas!

Julia: Det finns massor, ta t.ex. Larma, Hårda Tider, Slöa Knivar och Glöm allt

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av folk kommer, ålder?

-Det verkar bero mycket på lokalen. Ibland är det en ganska ungdomlig publik och andra gånger känns det som om några av dem kan ha varit de som startade den första vågen av punk. Det spelar inte så stor roll för oss, vi gillar bara att få kontakt med människor genom musik och om vi kan ge någon en bra show så är det bra.

 

Vad är det bästa med att spela live? Och var är bäst att spela?

-Det bästa med att spela live är att gå ut och träffa nya människor, både i publiken och andra band. Att gå på en spelning och spela med ett band man aldrig hört talas om som sedan blir en ny favorit är galet, och man får vara på förnamnsbasis med dem innan de exploderar i popularitet. Att stå på scen och se någon diggat till det du spelar är en fantastisk känsla och vi älskar verkligen att dela med oss av det. Det är därför vi inte kan låta bli att le när vi spelar, även om vår musik kan verka arg. Vi har spelat några gånger i Sverige och i Norge och när vi åker till Norge kan det ibland vara svårt att få Bartos att komma tillbaka till Köpenhamn.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under en livespelning med ert band?

-Kasper var väldigt angelägen om att dela med sig av den här historien: När vi spelade på Barrikaden i Oslo hade Kristian lite problem med att hans mikrofonkabel ramlade ut under låtarna och vid ett tillfälle även hans rem. Som tur var fångade han basen innan den föll. Kasper var mycket road av denna situation, men karma ville inte ha det. Så när ljudteknikern gick upp för att skaffa Kristian en ny kabel till sin mikrofon fångade han av misstag Kasper med den eftersom den inte var dragen över scengolvet. Istället hängde den i luften, för högt för Kasper att kliva över och för lågt för att han skulle kunna ducka under. Som grädde på moset skrattade ett av de andra banden i publiken åt denna situation precis som Kasper hade gjort tidigare. Vi vill också nämna förra sommaren när vi spelade på Bike Wars som en del av K-Town Hardcore fest. Om du inte känner till Bike Wars så kolla upp det, det är galet och vi fick spela medan det var ett gäng punkare som förstörde varandras cyklar. Det var svårt att inte bli lite distraherad.

 

Finns det några bra band i Danmark idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

-Åh, det finns en massa bra band i Danmark så vi är väldigt glada över att vara en del av scenen just nu. Några av banden vi verkligen gillar är Nexø och Dårligt Selskab och vi har haft turen att få spela med båda. När det gäller lite äldre band så gillar vi alla Paragraf 119 och Skarpretter. Vi antar att vi bara gillar allt som Adam O. spelar i, vilket är anledningen till att vi också är väldigt hedrade över att han designade vår logotyp åt oss.

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

-Det kanske inte är hela skivan som vi lyssnar på men det finns en låt som vi alla MÅSTE lyssna på när vi kör någonstans: "Car Song" av Woody Guthrie (https://open.spotify.com/track/3ZvYhbTmbpyyYAXtJKYu4I?si=64320d6a5b1b40a1). Vi sjunger alla med, även om bara några av oss kan göra "brrrm, brm, brm"-ljuden.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sådant som gäller för att lyssna på musik? Vill ni inte ge ut era låtar på vinyl eller något sådant?

-Som tidigare nämnt så köper en del av oss vinyler och en del använder även kassetter men vi använder såklart även Spotify, det är lite svårt att helt undvika streaming nuförtiden. Vi kanske ger ut något på vinyl men nu kan du se en enda av våra låtar på kassett om du deltog i KBH Fest i februari eller om du hittar någon som gjorde det och är villig att sälja den.

Hur är det att bo i Danmark, rasister och politik överlag?

-Vi vill erkänna att vi är ganska privilegierade att bo i Danmark men ingen plats är utan dess brister och vi tror definitivt att de nyare politiska partierna och hur väljarna verkar svänga rör sig mot några ogenomtänkta trender och det finns mycket att jobba på där.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det konstigaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

-Bartos gamla band Shocktilstand fick en recension en gång som sa något i stil med "Det är inte så bra men som tur är räddade sångaren allt" och han var väldigt nöjd med den recensionen. Hans bandkamrater var något mer missnöjda. Kaspers andra band "Beskidt Service" fick en recension som sa att bandet var "Dummare än Situationsfornærmelse" vilket han var tvungen att förklara för sina bandkamrater var en bra sak. Detta bekräftades också av recensenten att det var en bra sak.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

 -Bartos: Jag skulle nog välja Svart Framtid eller Kafka Prosess, som båda är norska punkband från 1980-talet

Kristian: Guddommelig Galskab, NOFX.

Julia: Crass, The Restarts, Discharge, Schleimkeim (gammalt tyskt band)

Kasper: NOFX, Descendents, Circle Jerks, Situationsfornærmelse och Joe & The Shitboys.

 

Framtidsplaner för bandet?

-När vi började spela hade vi tre ödmjuka mål:

1. Spela en riktig spelning

2. Släppa ett album

3. Skaffa ett privatplan med en replokal

Så vi antar att vi är ute efter att skaffa ett privatplan med en replokal, eftersom vi har uppnått de två första målen.

 

Visdomsord?

–Vi sjunger om några allvarliga ämnen och lyssnar på en massa band som gör det också men oavsett hur fucked up världen blir, se till att du hittar tid att njuta av tid med människor runt omkring dig, oavsett om du känner dem (ännu) eller inte. Det är därför vi ler så mycket när vi spelar.