Sulo
heter egentligen Sören.....

Sulo heter Sören men det är ju oviktigt för det är ju som Sulo han är känd. Han har gjort många olika saker, han är just nu kapellmästare för Kikki Danielsson, spelar punk, har skrivit låtar till Streaplers och punkarnas gamla fiender Boppers…denna intervju skedde i mars 2014

 

Berätta om dig själv lite grand, lever du på musiken, familj, intressen.....?

-Jag är lyckligt lottad och lever på musiken. Å andra sidan gör jag väldigt mycket men är i grunden sångare ,låtskrivare och entreprenör. Jag har familj, fru, en son och två tvillingdöttrar. Förutom musiken är det stora intresset fotboll och Hockey. Det är AIK som gäller och jag har även jobbat som konferencier på AIK VIP ibland.

 

Sulo & Dave Tregunna

 

Varifrån kommer namnet Sulo?

-En punk polare från Katrineholm döpte mig av nån anledning till det när jag var 12 år. Det betyder tydligen "den fagre" på finska men om man uttalar det på ett annat sätt så betyder det "toalett" berättade Mike Monroe i Hanoi Rocks för mig.

 

Du har många strängar på din lyra förstår jag. olika musikstilar jag menar med Idde, punk, garage och pop? Vad är roligast att spela?

-Jag gillar att prova det mesta och utmana mig själv. Men när jag började med THE CRUNCH så blev det ganska klart att "en gång punkare alltid punkare".

 

Sulo & Idde

 

Så har du skrivit en bok också, berätta lite för de som inte vet?

-Jag träffade Petter Karlsson (journalist och författare ) på bokmässan 2011 och vi hade samma intressen, dvs fotboll och rock n roll. Jag var dessutom ett stort fan av hans numera kultförklarade bok "Drömelvan" från 1994 där han åker runt England och söker upp sina favoriter från tipsextra och gör porträtt av var och en. Vi kom på idéen att göra en fortsättning fast den här gången med engelska rockartister från 70-80 talet och förutom att göra intervjuer så spelade jag in en låt på plats med varje artist. Detta resulterade i boken "Keep yourself alive" med tillhörande cd med låtarna. Medverkande artister var bl.a. Wilko Johnson, Dennis Stratton (Iron Maiden), Spike (Quireboys), Paul Carrack, Dave Tregunna (Sham 69), Terry Chimes (Clash) mfl.

 

Med skivan följde ju en skiva med hur var det att spela in den?

-Inspelningarna kunde vara lite var som helst, i vardagsrum, pubar, kök etc. Den inspelning som etsat sig fast i minnet är med Dr Feelgoods Wilko Johnson. Han var märkbart påverkad av några slags kemikalier men när han fick på sig gitarren så satt riffet i "Roxette" så stadigt att det lät som på skiva.Vi spelade även in en version av "Back in the night" som ännu inte är utgiven.

 

Var det den boken/skivan som gjorde det möjligt för The Crunch att komma till livs?

-Det var efter releasepartyt (där bl.a. Terry Chimes spelade Clash låtar för första gången på över 30 år!) som Dave Tregunna kläckte idéen att vi borde starta ett band. Några månader senare hade Crunch spelat in de första fyra låtarna.

 

Sulo och Wilko Johnson

 

Crunch-skivan är riktigt bra tycker jag , är det bara gamla punkrävar som gillar den eller vad har ni fått för kritik annars på den?

-Vi har blivit väldigt hyllade i England och i stort sett fått högsta betyg i de flesta recensioner. Crunch lockar alla som gillar gammal punk och brittisk rock n roll. Många är naturligtvis punkrävar, gamla och unga!

 

Legal records. Är det något som du är inblandad i eftersom dina skivor kommer där? Jag menar är du med och styr där?

-Jag jobbar som A n R  och ansvarar för den kreativa delen av Legal Records.

 

 

 

 

 

Du har gjort texter både på svenska och engelska förstår jag, vilket är det

roligaste att skriva på och viket språk är det svårast att skriva bra texter på?

-Det är roligt att skriva både svenska och engelska texter fast på olika sätt. På svenska är det mer ett "naket" sätt att skriva och på engelska är det viktigt att det låter engelskt och inte svenska översatt till engelska. Jag anser att texten är en lika viktig del som musiken i en låt.

 

Vad inspirerar dig till texter?

-Livet, politik, orättvisor, mm

 

Politiska texter?`Är det nåt för dig?

-Absolut ! Håller för närvarande på att tillsammans med Göteborgs punk legender Attentat, spela in en svensk version av Billy Braggs "A new England ". På svenska heter den "Ett annat Sverige" och släpps i samband med valrörelsen.

 

Bästa politiska band?

-The Clash, KSMB/Strindbergs

 

Bra band/artister i Sverige idag?

-Jag lyssnar väldigt lite på svensk musik men jag gillar Deportees, Sven Zetterberg, Joel Alme och Nisse Hellberg för att nämna några.

 

I utlandet?

-Oj det är många. Jag är utpräglad anglofil så det får bli några engelska .Jake Bugg, Miles Kane, Ocean. Color Scene, BabyShambles och så massa soul och country från USA.

 

Om du fick dra ihop fem band/artister levande som döda till en konsert med Sulo, vilka skulle du vilja ha med?

-Rod Stewart med Faces

Clash

Van Morrison

Sam Cooke

Etta James

 

Vilka konstellationer spelar du idag med?

-Jag är sångare och gitarrist i THE CRUNCH.

Sångare/gitarrist i duon Sulo & Idde

Jag är sångare i Diamond Dogs

Jag är för närvarande kapellmästare på Stadsteatern i Göreborg på föreställningen "Kikkiland" med Bl.a. Kikki Danielsson och Göran Ragnestam.

Jag håller också på och och spelar in en solo country skiva i London där jag bl.a. ska sjunga en duett med Maria McKee

 

Jag förstod av din Facebook att du är intresserad av hockey också...fotboll?

-AIK både fotboll och Hockey!

 

Har du gjort nån låt till ditt kära AIK?

-Självklart! "Stockholm är vår borg" heter den och finns med på cdn "Black is back".

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Favoritalbum

The Clash "London Calling"

Rod Stewart - "Never a dull moment"

Smiths - "The Queen is dead"

Strindbergs "Bombpartyt"

The Clash debutalbum

 

Konserter

KSMB i Katrineholm som 11 åring blev det min första konsert.

Ramones på Gröna Lund 1986, sista turnén med Dee Dee

Iggy Pop - i örebro folkets park 1987

The Meteors i Katrineholm 1984-85

Ray Davies på Berns 2009

 

I livet

Kärlek

Harmoni

Familj

Visioner

Nyfikenhet

The Crunch

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Första singeln jag köpte var Elvis Presleys "My Boy" 1975. Största albuminköpet som ung var Clash dubbelalbum "London Calling" 1979. Dyraste har jag ingen aning om, säkert nån dyr soul Box. Eftersom jag köper 5-7 plattor i veckan så vet jag inte riktigt vilken jag köpte sist. Jag tror att det är Shannon Mcnallys senaste album.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och liknande?

-Jag har aldrig laddat ner nåt, jag totalt old school och använder inte Spotify eller dylikt.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är definitivt en livsstil som man bär med sig hela livet. När jag började spela med Crunch så förstod jag att punk är nåt som inte bara är ämnat för kidsen. Punk är ett tankesätt och ett sätt att leva!

 

Vad hade du varit utan punken?

-Punken öppnade verkligen en helt ny värld för mig och gav mig de verktyg som gör att jag fortfarande spelar och skriver musik. Utan den vet jag inte vad jag hade gjort.

 

Vad skall en ung punkare göra idag för att chocka, är inte det mesta gjort?

-Det mest chockande nu är väl att ha åsikter, bry sig om politik, miljö, arrangera konserter, starta rockföreningar etc istället för att som 80 % av ungdomarna lyssna på Avicii, sitta framför datorn och rösta på Yohio i melodifestivalen !Punk är aktion!

 

Hur går det i valet i höst? Skrämmande med SD?

-V blir starka och bildar regering med S och Mp. SD blir inte tungan på vågen utan hamnar i medieskuggan. Det är vad jag hoppas på.

 

Framtidsplaner för dig?

-Att fortsätta driva mina projekt, utvecklas som låtskrivare och spela i Japan och USA med The Crunch.

 

Visdomsord?

-Våga vara nyfiken!

 

Nåt att tillägga?

-Fira påsken med The Crunch.

17/4 Mosebacke Stockholm

18/4 Henriksberg Göteborg

19/4 visning av Crunch dokumentären "Yesterdays boys and girls" på Bio Roy i Göteborg plus exklusiv spelning.

Glad punk påsk

Cheers

Sulo