Listan av brasilianska band kan bli väldigt lång och Subversivos är ett nytt band för mig men de har varit igång i mer än tio år och den här intervjun är gjord i maj 2009.  

 

Historia?

-Brasilianskt band som bildades 1997  av socialistiska militanter som skulle göra punkrock med marxistiska idéer. Subversivos släppte sin första CD i början av  (Hinos de uma luta de Classes), som var producerad helt oberoende, bolaget skapades av bandet "Marx..s not dead! Records."

År 2004, the Subversivos släppte de sin senaste CD Democracia Vermelha(Red Democracy). Mer tunga gitarrer och tuffare texter. Starka låtar som "Abaixo o Vestibular" och "O que Fazer" får denna skiva att kännas som ett slag i ansiktet på den som håller individualism som första regel och det kapitalistiska imperiet.

Under hela tiden har bandet varit en viktig del av den brasilianska punkrocken, precis som  Hangar 110 i São Paulo (kända som det viktigaste stället i undergroundkulturen i landet), och bandet var med på 10årsjubileet "Abril Pro Rock Festival", som en tribut till journalisten Fábio Massari. De är inne på att bekämpa det orättvisa I samhället, Subversivos har alltid varit nära sociala rörelser och en masssa andra saker, just precis var de med på  21° EIJAA (XXI Internationalla mötet för antifascister och anti-imperialister som var 2008 i Rio de Janeiro.

 

Snälla berätta om varje medlem, ålder, ,arbete, intressen, familj och något hemskt om varje medlem?

-Camilo (sångare), 30, är utbildad på design och jobbar som en designprofessor. Han har två döttrar, älskar tatueringar och är socialistisk militant sedan han gick i skolan. Han har en riktigt bra röst.  

-Leonardo (gitarr och bakgrundssång), 27, är också utbildad på design och jobbar som taturerare och designer. Medlem i  PCR (Revolutionärt kommunistparti) i 9 år. Han är Ska-folk-punkrock mannen I bandet.

-Tiago (gitarr och bakgrundssång), 21, försöker att bli utbildad i dataforskning. Han älskar öl, fotboll(han är en Náutico’ supporter) och the Ramones. Han är vår treackordsrockabilly i bandet.

-Hallan (bas), 20, studerar till brandman. Han älskar skinheadkulturen, Le parkour och är den yngste i bandet. Han får in de bästa basgångarna för reggae Ii bandet.

-Renan (trummor), 24, studerar till elektrisk ingenjör på universitetet. Han älskar fotboll också men även skamusik och punkmusik. Han är en Santa Cruz FC supporter.

 

Att spela den här sortens musik i Brasilien, hur är det??

-Det är hart. Det är väldigt svårt att vara försörjd av att spela punkrock här. Det är ett väldigt stort land och det kostar oss mycket att resa mellan städerna. Alla medlemmar gör detta för en passions skull och för det revolutionära vi får fram I våra låtar när vi spelar.

 

Det känns som om ni har en gammal punkstil? Många influenser från förr?  

-Yeah, det kommer från The Clash, Ramones, gamla brasilianska punkband och oimusiken. Vi har och en ny skola av influenser från medlemmar som redan spelar i band, Som vi säger, det är en subkulturell mix av personliga influenser som har resulterat i vår musik.  

 

Fanns det några bra punkband förr?

-Punkulturen i Brasilien var riktigt bra i början av 80-talet. Det var en väldigt bra rörelse på 80-talet med band Garotos Podres, Cólera, Ratos de Porão, Plebe Rude. På 90-talet var det en massa coola band som bildades och med några svårigheter. Brasiliansk punk fortsätter att kämpa.  

 

Ni verkar vara väldigt politiska?

-Ja, Subversivos bildades med den intentionen. Inte bara protestera men också ett sätt att visa vägen och ha praktiska lösningar för att döda den kapitalistiska exploationen som är över hela jordklotet..

 

Bolaget ni har, är det ett bra bolag?

-Vårt bolag är bara något som vi gjorde för att släppa våra två skivor  (Hinos de Uma Luta de Classes/2001 ochDemocracia vermelha/2004), men vi har ingen strukturell eller finansiella muskler så att vi kan släppa några mer band. Men vi planerar att släppa vår nästa skiva i samarbete med några andra bolag och distros med intentionen att vi skall kunna nå folk i alla delar av världen.

 

Finns det några bra band i Brasilien idag?

-Det finns en massa coola band. Nuförtiden, är detta banden som gäller: Juventude Maldita, Flicts, Sweet Suburbia, Morte Cerebral, Zumbis do Espaço, Bad Luck Gamblers, 88Não, Nômades, Ugly Boys... Och många mer.

 

Vad handlar låten Realismo Socialista om?

-Från början så är Realismo Socialista en grafisk stil skapad av Ryssland. Vår låt inspirerades av de hjäteaktiga idealen som folk står upp för och slåss för, för idéen att det är organisationen och medvetandet som kommer att vända till socialistiska förslag som blir en verklighet för arbetarna.  .

 

Hur ser ni på mp3 och nedladdning?

-Det är ett effektivt start för att sprida kultur och kunskap, något som har gjort skada för industrin eftersom de inte fortfarande har uppfunnit något effektivt sätt att kommersialisera musik i det formatet. Vi har gjort all vår musik nedladdningsbar på vår hemsida men folk får gärna skänka en del pengar som de tycker är okej att för att bedöma musiken.  

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är till en början an attityd och där man har ödet i egna händer. Det är musik, uppträdande, känslor och att lita på folk allt tillsammans. Det är väldigt viktigt för oss alla men alla har sitt eget sätt och vi kommer att ha det för resten av våra liv. DIY är mer viktigt ifall man har något viktigt att göra.  

 

Vad vet ni om Sverige?

-Vi vet att det är ett kallt land. Att tjejerna är otroligt vackra och att det var där Brasilien blev världsmästare första gången. Men vi är verkligen nyfikna på de nordiska länderna. ,

 

Har du hört några bra svenska band?

-Ja, vi vet att Sverige ör ett ställe med en massa bra band som Asta Kask, Troublemakers, Millencolin, Satanic Surfers, Hellacopters....

 

Ni gillar fotboll eller?

-Självklart, 3 av oss är aktiva supporters till lag. Tiago and Leonard är Náutico supporters. Renan är en Santa Cruz supporter. Båda lagen kommer från vår hemstad, Recife.

 

Vilken är den bästa politiska artisten?

-The Clash. Men vi gillar en del av banden idag och när vi blev introducerade för ett skaband som heter Redska från Italien så är den på alla spellistor nuförtiden.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Väldigt svår och komplex fråga..Här är några…  ...

London Calling – The Clash

Leave Home – Ramones

Sweet and Dandy – Toots & The Maytals

Shock Troops – Cock Sparrer

,,,,,,,,,,,,

Konserter: Vi vet inte!!!

,,,,,,,,,,

Solidaritet, Ärlighet,  Honesty, Perseverance(vad betyder det?), Broderskap och vänskap

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Jag kommer bara ihåg den första, Loco Live(Ramones).

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Det finns en rolig brasiliansk kille som heter Supla.

 

Hur är det att leva i Brasilien? Då menar jag politiskt?

-Ja, vi lever alla i en falsk demokrati som de flesta länder i världen. Ett ställe där det finns väldigt rika människor och väldigt fattiga människor. Ett ställe där de rika(minoritet) väljer reglerna och jobbarna måste följa detta.  

 

Har ni gjort något mer än Democracia/Hinos..., ifall ni har det hur får jag tag på det?

-Det här är vår basdiskografi. Vi har varit med på några lokala och nationella samlingar. Vi är med på en världsomspännade samling som heter Sunrise, släppt av Proletopia Recs från Kina, med 11 andra band från hela världen. Alla band har samma politiska ståndpunkt, en socialistisk syn. Du kan kola in denna på  www.myspace.com/proletopiamusic eller www.proletopia.com .

 

Vem har gjort den superba teckningen på skivan?

-Vår sångare, Camilo Maia, och vår exgitarrist Eduardo Padrão.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter?

-I vår del är det inte så mycket segregation så det kommer en massa olika folk. Punkare, skins, hardcoreungar, socialistiska militanter osv..

 

Vilken typ av människor saknar du där?

-Vi saknar en store skar av samma folk, som skulle göra den lokala scenen store och store.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela in ett skitbra album och turnera i Brasilien i år. Nästa år har vi planer på en internationell turné i Europa.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Tiago: Ta examen och turnera med bandet i Europa och över hela världen.

 

Visdomsord?

-“Ifall du blir arg varje gång det är en orättvisa, då är vi kompanjoner” av Che Guevara.

 

Nåt att tillägga?

-Tack så mycket Peter! Som vi sa, så planerar vi att göra en europaturné i april(maj 2010 ihop med Insano Booking, ( www.myspace.com/insanobooking ). Vi har börjat att jobba med den turnén så om någon är intresserad , så kontakta oss.  

 

www.myspace.com/subversivos

www.subversivos.com (endast portugisiska)