Subhumans har varit ett av mina favoritband under mycket lång tid och äntligen fick jag intervjun med Dick och hans Subhumans. 36 år efter att jag först såg dem i Borås och nu skriver vi februari 2020.

 

Ni har gjort ett nytt album med Subhumans, det var länge sedan, vad var orsaken till att det tog så lång tid?

-Vår trummis Trotsky bor i Tyskland [och resten av oss gör det inte], så vi träffas sällan för att skapa nya låtar,  ungefär en eller två gånger om året. Förra året hade vi nästan tillräckligt med låtar för ett album, så vi gjorde en UK-turné med några datum som hölls tomma för att göra fler låtar, och spela in dem, och sedan mixa dem efter turnén.

 

Är det någon skillnad hur arg du är idag om du jämför med hur arg du var när du var yngre?

-Ungdomlig ilska spårar sig inte för långt tillbaka in till skäl till varför den är rå och laddad. Senare har den arga ungdomen utarbetat varför, och var den kommer ifrån, vem eller vad som orsakar det - med denna kunskap blir ilskan mer kontrollerad och inriktad på kreativa svar. Den måste också arbeta med andra känslomässiga tillstånd som inte längre är i sin skugga, som rädsla, förvirring, hopplöshet - dessa negativa saker behöver ilska för att lyfta dem upp till reaktioner och vända dem utåt.

 

Finns det många saker i England att vara arg på? Många rasister? Vad är din åsikt om Brexit-saken?

-Detta land är kört. Brexit har uppdelat alla i lämnare eller stanna kvar människor och öppnat den mentala porten till de lägsta mörkaste sidorna av 'engelsk': rasism, intolerans, envishet, nationalism, antagonistisk främlingsfientlighet och självhat. Gavs till oss av de konservativa som misslyckades med att övertyga oss att vara kvar och sedan övertalade oss att lämna i demokratins namn och ”folkets vilja” [det blev 52% -48% för lämna], med stöd av den till stor del högra sidans press som demoniserade invandrare, hånade alla experter som påpekade de ekonomiska / sociala / medicinska / säkerhets / reseproblem om vi lämnade, tog fram domare som framförde liknande juridiska argument mot att lämna "förrädare" och fullständigt stödde Boris Johnson [nyligen valda]som ledare för de konservativa, med sina ständiga lögner och inkompetens och massiva ego, medan han stampade på allt som sagt eller gjorts av Labour-ledaren Jeremy Corbyn, som i motsats till den tomma slogan "Get Brexit Done", generellt var sunda socialistiska idéer baserade på att beskatta de rika och hjälpa människor ur fattigdomen orsakade av tio års konservativ åtstramning .... Människor är också indelade i Gör eller vet inte / bry sig / tänker om politik, i allmänhet, och de okritiska massorna ledde felaktigt till att tro Brexit var en rätt sak att göra, av förenklade skäl som talade om patriotism och "ta tillbaka kontrollen", som öppnade dörren till extrem "högern" längst till höger för att väcka upp mycket felinformerad rasism som fortfarande kvarstår från imperiets dagar och kolonisering. Johnson har nu makten med en stor majoritet, och den politiska oppositionen har många röster, men lite annat. Brexit har inte varit 'gjort' alls, och nästa år med överenskommelser med EU kommer att vara bara början på år av kaos och depression, och en trolig uppdelning av Storbritannien. Samtidigt är alla förbjudna [till och med Lämnarna!], Med undantag för de rika och mäktiga, som kommer att fortsätta att dra nytta av vår ekonomiska underkastelse och spridda motstånd.

Om du inte har gissat det redan så röstade jag för att vara kvar. Jag gillar tanken på att inte ingå i ett "Förenta staterna i Europa", i termer av ett multinationellt singulärt styrande organ, men om alternativet skulle vara 100% kontrollerat av de konservativa? Fan ta dem!

 

Är det mycket skillnad mellan att skapa musik och texter med Subhumans om du jämför med dina andra grupper Citizen Fish and Culture Shock?

-Frånsett det geografiska problemet som Subhumans har, inte mycket skillnad alls, de flesta band gör sannolikt samma sak, börjar med oavsett musikaliska idéer som flyger runt, hittar några passande texter till en vanlig vers/chorusstruktur med dessa idéer och sedan dumpar man det eller kör på det!

 

Har det varit många bråk om namnet Subhumans, jag menar med det kanadensiska bandet och så vidare, vilket band var först?

-De kanadensiska Subhumans var först, började 78, tror jag, när vi först hörde talas om dem var det 1981 och Kanada var som en annan planet, och att ha samma namn var inte ett problem- och de slutade ändå då. Tio år senare återförenades de och bad oss ​​en gång att alltid lägga till "från Storbritannien" på våra flygblad om vi spelade i Kanada eller USA ... men det är det, inga riktiga bråk [!]

 

Vilka är medlemmarna i gruppen i dag? Berätta lite om varje medlem?

-Samma medlemmar sedan 1983, jag sjunger, Trotsky trummar Bruce gitarr och Phil på bas. På något sätt är det allt som någon behöver veta om oss, eller hur? Men ok här är några små fakta: 2 av oss har barn, 3 av oss är gifta, ingen av oss har skägg, 2 av oss har hundar, tre av oss äger ett piano och vi har alla bröder.

 

Jag såg er 1984 i Borås och vad tror du är den största skillnaden att spela live nuförtiden om du jämför med då?

-Publiken har blivit äldre! den genomsnittliga åldern är förmodligen nu cirka 36, och den brukade vara 19 .... ok på vissa spelningar är det fortfarande YOOF försvinner, men i allmänhet flyttar tiden oss alla tillbaka från scenen till barområdet - det finns mer att komma ikapp med människor att göra! Det finns mycket mindre våld vid spelningar idag, idioterna växte upp eller gav upp att försöka förstöra för alla

 

Vilka är låten som alla ropar att de vill höra? Och vilka är de låtar som är roligast att spela (förutom de nya)?

-Nej- Mickey Mouse- och Religious Wars. roligast? vet inte, jag är mer ett fan av spänning, och en solid bash på Reason For Existence lämnar mig alltid mer adrenalin än jag hade från början.

 

Finns det några nya och gamla bra grupper i England just nu?

Ja. Autonomads. Allt som TV Smith gör. Atterkop.

 

Favoritgrupper av de svenska?

-Asta Kask, och Union Carbide Productions 

 

Fem poster du måste ha i turnébussen?

- [turnébussen ?!] 5 bästa skivorna för min del skulle vara Cardiacs Greatest Hits, Rezillos första album, Mothermania av the Mothers of Invention, North of the River Thames av Dub Syndicate och hahaha vårt nya album!

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor?

-Du menar konstverket och texterna och känslan av en skiva, absolut!

 

Vilka av dina skivor har varit de dyraste på ebay eller något sådant?

-Mitt första band Mental släppte en EP som jag såg på EBay för £ 500 en gång. Jag hoppas att den inte såldes.

 

När ni sålde som mest av era skivor  på 80- och 90-talet  hur mycket kunde en skiva sälja då?

-Ja, tillbaka innan nedladdningarna .... Day the Country Died LP nådde 100 000 [!] De andra LP: erna cirka 40-80 000 under åren [som inkluderar CD-skivor och kassetter]

 

Köper du fortfarande skivor? Vilken var den senaste?

-Ett första albumet "Rhythms from the Sink" av Co Operators, ett kollektiv av punk-själar som spelar mycket bra dub reggae, släppt på Waggle Dance Records

 

Kan du se dig själv om 25 år göra samma sak som du gör idag (jag är 56 och jag vet inte hur gammal du är men jag tror att du är någonstans där)? Vad kan hindra dig att göra det?

-Jag är [blink blink] 59 om två veckor, 59 + 25 = 84? ha! ålderspunk på ett vårdhem halvt döv halvdement sätter världen till rättigheter!Mmen fortfarande på en scen? Fingrar korsade men jag ser förnuftet och slutar före en hjärtattack!

 

Hur ser du på punk idag om du jämför när du först kom in i punken?

-Skillnaden mellan att vara del av något nytt när det börjar, och upptäcka något nytt år efter det började, är allt i uppfattningen som en tillbakablickger, och det är lätt att tänka att det var mer spännande  '79 än det är nu- men den spänningen kom med hotet om våld av eller mot punkare, som nu till stor del har försvunnit, och den nuvarande känslan av punkfamilj fanns inte då, så ... vilket är bättre? Varken eller. Punk utvecklas OCH behåller rötterna.

 

Vilken var gruppen / låten / saken som tog dig in i punk en gång i tiden?

-The Adverts 'Bored teenagers'  som spelades på radio en lördag eftermiddag, här var en låt som jag kunde relatera till, där alla "snabba bitar" satt ihop [inga långsamma bitar!] - Jag vill ha lite mer av detta snälla!

 

Vad är det mest chockerande som en ung kille kan chockera sina föräldrar med idag? När vi var unga räckte det med en säkerhetsnål på jackan?

- Att inte använda maskiner före 13 års ålder

 

Vad tycker du om Rebellion? Är det som att återse den gamla familjen?

-Det är exakt så, det är så lätt att missa alla band du vill se för att man tjatar med alla och tiden går riktigt snabbt!

 

Jag gillar öl och gör min egen öl, dricker du öl? Om du gör vilket är din favoritsort? Har ni inga tankar om att göra en Subhumans-öl? Är det ok om jag någon gång använder en av era bilder för en egen öl (jag säljer inte dem eller så)?

-Jag dricker whisky eller rom, när jag drack öl så dög en bra pilsner det för mig. Jag vet inte hur mycket pengar eller tid det tar att skapa en ny öl, men jag tvivlar på att jag har tillräckligt med något av det! Men gå vidare med ett subhumanisk brygg!

 

Vilka är framtidsplanerna för Subhumans?

- Göra spelningar och försök få ut nästa album snabbare än det senaste!

 

För dig själv?

-Göra klartdenna intervju, ledsen att det tog så lång tid! Det är den förbannade e-postsvampen!

 

Visdomsord?

-Framåt. vara lycklig, bli arg

 

Någon fråga du vill ha, fråga den och svara på den?

-Får jag tid att tänka på det här?

Nej

 

Något att lägga till?

-FOUR har fyra bokstäver i sig. ONE POINT THREE har 13 bokstäver i sig. Det finns inga andra. [Finns det?]

 

Tack för ditt tålamod!

Dick