Strife är ett väldigt hårt band i samma anda som Snapcase och här är en intervju som är gjord med Andrew Kline i augusti 2001. Rick Rodney skickade mig några svar också och de är skrivna i rött.

 

Historia?
–Vi startade bandet 1990....jag mötte Sid genom en granne och vi kände Rick från spelningar. Vi älskade alla hardcore så vi bestämde oss för att starta ett band. Det är över tio år sedan och jag kan egentligen inte tro på alla saker som vi gjort. Vi har släppt tre fullängdare, tre sjutummare och har haft låtar på ett antal samlingar. Vårt fjärde album skall släppas i oktober. Vi har turnerat över hela Europa, japan, Australien och USA. Vi kommer att fortsätta att turnera nu för att promota vår nya skiva
 

-Lite snabbt...Strife började att spela i januari 1990 under original namnet Stand as One. Vi spelade några spelningar underdet namnet men efter 6 månader ändrade vi namnet till Strife

Snälla berätta lite om varje medlem, famil.j, ålder, något hemskt om varje medlem och så vidare?
-Jag (Andrew Kline) är 25...jag säljer kläder tills stjärnorna, är SJ och gör musik när jag är ledig men jag är en stor skit(förlåt) ibland. Rick Rodney är 28...han är gift och han säljer också kläder för att överleva. Han är inne på prgressive housemusik just för tillfället...Han är väldigt talangfull men han tar sig inte ända fram.Sid är 28...han är också gift...och han förestår en skateaffär. Chad är 26...han är förlovad och han är en lånehaj...han säger inte alltid vad han tycker

-Andrew spelar gitarr, är 24 år och jobbar med att sälja kläder till kända människor. Han bor emd sin flickvän Alice i Los Angeles. Chad spelar bas och är 24 tror jag och han jobbar på bank. Hans flickvän Dalyn och han gillar mycket att gå på spelningar. Sid spelar trummor han jobbar på en underbar skateboardaffär som heter Chaos och bor med sin fru Becca. Mitt namn är Rick och jag sjunger. Jag jobbar i en klädaffär och bor i Los Angeles med min fru Melody. Någonting hemskt om varje person? Det borde vara lätt tycker jag fast jag kan inte komma på något just nu. Jag tror vi alla är orsak till att vi spottar på varandra när vi spelar. Vi bryr oss inte men publiken verkar inte gilla när det träffar dem och jag är ledsen alla som vi spottat på, förlåt.


Jag har Truth through defiance,In this defiance och One truth, har ni gjort någonting mer och hur kan jag få tag på det?
–Vi har släppt tre sjutummare...en på New Age, en på Indecision och en på Victory. De två första är utgångna...försök på Ebay.

-Det finns ingenting annat som vi gjort men det finns en turnévideo som vi gjorde för några år sedan och California Takeover samlingen. Och några små saker här och där. Allting borde finnas i Voctorykatalogen. Kontakta bara www.victoryrecords.com

 

Ni låter väldigt arga , är det ett sätt att bli av med all er ilska när ni spelar hardcore, andra människor rånar banker och skjuter ner folk och så vidare?

-Jag har alltid gillat aggressiv musik..jag vet inte varför. Jag är ingen speciellt arg person..Jag känner bara att hardcore är en väldigt rörande stil av musik.

-Det är det bästa sättet att släppa ut det på för mig. När man blir äldre kommer så många saker till mig. Saker som du nämnde. Det finns så mycket som pågår i världen som förundrar mig och jag vill ha ett svar på. Just nu har jag en massa frågaor men inte så många svar. Det oroar mig. Några frågor kommer aldrig att bli besvarade det kvittar hur mycket jag försöker att finna svaret. Varför finns det så mycket våld nuförtiden. Krig, rasism, sexism..för många saker. Så att spela musik är det bästa sättet för mig att ta itu med de frågorna.

Vi har också haft problem med gångbråk, skottlossning och liknande saker, är det våldsamt att bo i USA?
-I en del delar är det det. Jag bevittnade faktiskt en beskjutning ikväll. Jag åt middag och min flickvän ville ha cigaretter som vi skulle köpa på servicebutiken. Vi tog hennes plånbok från bilen och började att gå emot affären. Vi hörde tre pistolskott och såg tre ungar på golvet som tog skydd. Vi sprang till bilen för att söka skydd....ifall vi hade varit 30 sekunder snabbare så hade vi kommit mitt i en eldstrid....lite skrämmande.

-Det verkar vara våldsamt överallt. Men det finns många vackra saker också. Kultur, konst en del av Los Angeles, New York och andra stora städer.

 
Vad är det bästa respektive det sämsta med att bo i USA?
–Kalifornien har det bästa vädret..och allt som behöva kan man hitta, för stranden, bergen, öknen, skogen och så vidare.

-En av de bästa sakerna är friheten. Friheten att kunna välja från så många olika saker.(musik, konst etc) Jag älskar New ork mer än allting annat. Den staden har en energi som jag inte har hittat någon annanstans. Los Angeles har den potentialen men har inte riktigt räckt till ännu. Det är mycket billigare i Los Angelese och det är därför jag och min fru bor här. Jag är ju född i södra Kalifornien också. Men det finns problem här som brott, orättvisa och andra saker. Det finns så många svältande människor här. Det finns statistik för USA. 6 % av befolkningen äger 80% av välfärden. Det är ledsamt för mig. Jag tycker det skulle kunna utjämnas. Girighet är ett grotestkt attribut som många männsikor avgudar. Jag vill ha fina saker, jag vill ha min fru och att vi får ett bekvämt liv tillsammans men jag kan inte leva jätteglad i ett stort hus när jag vet att någon i ett gathörn tigger för att få ihop till mat. Det är inte mänskligt...så det tycker jag är ledsamt.

Vad tycker ni om den nye presidenten GW Bush?
–Jag är väldigt missnöjd med att han blev vald till president...jag utnyttjade min rätt att rösta.....många människor förstår inte det viktiga med att rösta. Det är en privilegium som många människor i andra länder inte har. Det här valet fick fram en massa mutskandaler och det hände så många skumma saker under valen

-Han är politiker, han fuskar, han är den siste personen vi behöver på kontoret...han är politiker.

Går politik och musik hand i hand?
–Ibland...men det behöver inte göra det. Musik är ett forum där du kan uttrycka dig själv...mycket som poesi och konst. Allting från ditt inre kan komma ut..och ibland kan det gälla politik. Jag tror inte att vi är ett överdrivet politiskt band

- Musik och politik kan gå hand i hand. Musik är en av de bästa redskapen som kan påverka saker men jag tror också at musik kan vara och bör vara ett underhållande media. I slutändan borde det politiska valet vara en individuell sak. Men scenen som plattform är bra och ifall det är viktigt för bandet att utnyttja den plattformen för politiska influenser så tycker jag att de ska göra det.

Finns det någon bra politiskt textförfattare?
-Noam Chomsky är fascinerande....han skriver politiska saker som är roliga att läsa. Ifall du inte har läst något av honom rekommenderar jag det

När ni gör en låt vad är viktigast då, är det melodierna, texterna eller att man har en refräng som fastnar ?
–En blandning av båda är det bästa och en låt kan inte vara utan något av det.

-Jag tycker att allting är lika viktigt. Jag brukar oftast gå på musiken först. Sedan kollar jag texterna. Ifall jag inte gillar texterna burkar jag inte gilla det så mycket. Det senaste har jag lyssnat mycket på elektronisk musik. Det finns inga texter för det mesta men jag gillar fortfarande stämningen i alla dessa ljud. Ibland kan musiken i sig självt göra mycket. Det är det jag älskar att olika känslolägen kan bildas bara för att man lyssnar på olika saker.

Vem gör musiken, gör ni den tillsammans eller hur går det till?

 -Jag skriver majoriteten av musiken och sedan ägnad vi alla tid till att arrangera den. Ibland kommer någon annan på musiken eller ett riff och jag tar det och försöker att göra det till en hel låt...ingenting används för alltid.

-Andrew skriver oftast musiken- Sedan arrangerar hela bandet låten. Och efter det skriver jag texterna. Jag har skrivit en del på min dator och det kommer kanske att komma på nya skivan. Vi får se.

Ni är på Victory Records, är det ett bra bolag? Vad gillar ni de andra banden där?
-Bland de oberoende bolagen är Victory Records bäst...de är väldigt hängivna och de är extremt exalterade över våra releaser. Jag gillar Integrity, Snapcase, Hatebreed, Earth Crisis, etc...

-Victory är skitbra för det vi gör. Det är det största bolaget i sitt slag. Det är för band på Victory för då blir det så att man syns bättre. Att man syns betyder ju att man får spela för mer folk på större ställen. De jobbar verkligen för sina band och det är inte något de stora bolagen gör.

 

Finns det några bra band i USA just nu?
–Det finns många bra band över hela världen.

-Jag älskar fortfarande band som Sepultura, Slayer, Sick of it All, at The Drive-In o.s.v. Den sista skivan med Hatebreed är underbar och det finns ett band som heter Living Sacrifice som är skitbra. Den senaste Tool skivan är en av de bästa som kommit ut. Deftones är skitbra plus grejor som: Autechre,Mogwai,Radiohead,Slint,Karate,Mastadon..  listan kan göras längre(skratt!!) Jag trodde inte att jag gillade så mycket saker. Gå online och lada ner allting som jag nämnde och bränn allt på en CD för att få ihop en sjuk samling.

 

Hur mycket säljer ni ungefär?
–Jag tror att vår sammanlagda försäljning går upp emot 100.000 kopior.

-Vad? Jag tror att du menar skivor. Jag vet inte riktigt om jag ska vara ärlig.

 

Vad vet du om Sverige?
–Vi har spelati Sverige några gånger med Abhinanda, Doughnuts och Refsued och det kommer många bra band från däromkring. Det är kallt.

-Jag har varit i Sverige en gång. På turné 1995. Vi spelade med Abhinanda, Refused och Doughnuts, det var skitbra. Det var positiva vibbar. Bra ungar som gjorde bra saker. Den sista Refused skivan var så förbannat bra, de killarna rockade

 

Har ni hört några svenska band?
–Förutom de jag nyss nämnde... INC,Fireside, Millencolin, Satanic Surfers (vi spelade med dem i Australien), etc...

-De jag nämnde är de bästa jag hört.

Hur är en bra konsert med Strife?
–Väldigt energisk...vi kör 100 % i våra liveshower och på det senaste har vi lagt in samplingar till vårt kaos.

-Inga bråk, bra sjunga med låtar och en hel del ungar som är uppe på scenen. Det är vad hardcore handlar om.

Vad är det konstigaste som har hänt under en konsert med Strife, på scen eller i publiken?
–Folk har blivit nedslagna... En gågn slog jag till en kille i ansiktet med min gitarr(det var en olycka och jag slog ut tre av hans framtänder)

-En gång bet jag nästan av min tunga efter det att vår dåvarande gitarrist hoppas på mitt ansikte. På en spelning i Florida bröt två ungar sina nackar(vilket inte är bra). I Danmark spelade vi en spelning för ungefär tvåhundra fulla ungdomar. Det var med Sick of it All och i slutet av konserten blev det en matfight. Det är en av mina favoritspelningar genom tiderna.

Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara med i ett band?
–Att man måste lita till 4 personer....att se världen är väl det bästa.

-Att man når så mycket folk och att man får åka till så många ställen runtom i världen är väl det bästa. Det värsta är att ha en masa ungar runt sig som snackar skit om saker de inte vet...det suger.

Har ni bra kontakt med era fans?
–Jag svarar på alla emails.....och vi håller på att designa en hemsida också.

-"Fan" är ett konstigt ord för mig , jag känner det som om alla ungar som kommer på våra konserter är medlemmar i bandet. För utan dem så skulle det inte bli några spelningar, inga upplevelser, inget band. Vi pratar med alla som är intresserade av att parat med oss. Jag älskar att träffa folk.

Hur ser den medelmåttige diggaren av Strife ut?
–Vi har folk av alla sorter...färger, storlekar o.sv. Det är skönheten med vårt band...vi tilltalar mer än en typ av person.

-Jag hoppas inte att det finns någon speciell look på våra

Vad driver er att spela musik?
–Jag älskar att skapa saker....helst när det är saker som folk berörs av.

-Nya upplevelser på nya turnéer. Att få ut all skit från mig.....energin.

 

Vad betyder punk för dej?
–Att göra din egen sak utan att bry dig om va resten av världen tycker...följa ditt hjärta och göra det som gör dig själv glad.

- "Sex Pistols" re-union shows... duh?

Snälla ranka dina fem bästa skivor?
–Jag vet inte..... Hardcore aktigt... Jag älskar fortfarande Judge, GB, Minor Threat,
Circle Jerks, Descendents, Fugazi... etc... mitt favoritband är definitivt Beatles..jag gillar deras senare material, det mer experimentella. De bästa konerten vi spelat hittils är som förband till Sepultura i Prag. De hade just fått en guldskiva och det var ungefär 12000 människor där. Vi trodde inte någon skulle känna till oss men när vi kom ut var de fem

-Just nu....det måste vara: Slayer-Divine intervention,Autechre-Predipatay,John Digweed-Los Angeles,At the drive-in,Mogwai-Come on die young,Radiohead-Kid a. Jag såg bandet som ändrade mitt liv Addiction (före de splittrades). Paul Oakenfold och Dave Ralph i Los Angeles, och Sepultura varje gång vi turnerade i Europa med dem...

Första senaste och dyraste skivan du har köpt?
–Jag köpte skivor idag....jag jobbar u som Dj också så jag köper alltid skivor. Jag köpte några Jurassic 5 tolvtummare, Roberta Flack, LA symphony,
the Chariots of Fire soundtrack, och Madonna.

-Första skivan? M.D.C.-Millions of dead cops. Senaste:kommer jag inte ihåg, jag laddar ner allting gratis. Den dyraste? Misfits Walk among us i original.

Idoler när ni var små?
–Jag brukade gilla Emilio Estevez...jag tycker att han var cool i filmerna som repoman, det var då och det här är nu och Breakfast Club, då var han inte min idol längre.

-Fonzie i Gänget och Jag. David Lee Roth från Van Halen och Steve Perry från Journey och Darth Vader.

Har du någon favoritläsning på papper eller på nätet?
–Allt av Kurt Vonnegut, Charles Bukowski, eller John Fante är roligt att läsa, kolla in dem.....
 -Jag kan inte läsa.

Någon favoritsida på nätet?
-Hotmail... jag är där varje dag!!!

- www.limewire.com är bäst!

Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera med mail och internet och allt det där?
–Jag tycker det är bra...bekvämt och snabbt.

-Det finns alltför mycket information där ute för vår lilla ras att läsa. Internet är besten(men vi gillar besten)

Det var ett tag sedan man hörde något med er, låter ni ungefär på samma sätt som förut eller?
–Vårt nya material är mer metalinfluerat...mer som Sepultura och Slayer men vi förösker att ha ett sound som låter som Strife ändå....och det är vår bästa release hittils.!

-Vi har precis spelat in vårt nya album och det är lite mer invecklat än förut. Det har varit viktigt för oss. Som individer så lyssnar vi på mycket olika musik. Det finns så mycket influenser som kommer från dessa stilar. Jag är glad att äntligen de kommer ut i vår musik.

Framtidsplaner för dej själv?
–Försöka bli klar med skolan och komma till UCLA...kanske börja producera musik för andra grupper och musiker.

-Turnera, turnera, turnera.

Framtidsplaner för bandet?
–Vår skiva kommer ut i oktober...sedan kommer vi att turnera mycket och förhoppningsvis spela in en skiva igen....

-         Turnera, turnera, turnera.

Visdomsord?

-         -Följ ditt hjärta... En sak är värd att göra bara du gör det för den rätta orsaken.

-         -"Jag är hellre huvudet på hunden, än svansen på en tiger ".

Nåt att tillägga?

-         Tack, vi syns i Sverige snart...Kolla vår nya skiva...Angermeans på Victory records!!!

-Var snälla mot varandra.