Stressfaktor är ett band som ligger på gränsen mellan punk och metal. Det är en gräns som de lyckas vara på riktigt bra. Här är en intervju med dem gjord i april 2016.

Snälla berätta lite historia om gruppen?-Bandets 4 medlemmar samlades  1997. De hade inte en aning om hur man spelar sina instrument, men de brydde sig inte alls. 1998 kom Roman som visste något om musik sig till bandet. Han lärde oss de viktigaste sakerna och vi hade snart spelat in en demo: "Nomen est omen". Efter att vi släppt en EP varje år fram till 2001 (”Videokiller", Gesetze der Natur", "UnterTag") och vi spelade också mycket. Från 2002 så hade vi problem med att hitta en lämplig trummis. Det är därför vår debut CD" Grenzwerterfahrung "inte släpptes förrän 2005. Nästa album tog tid också, eftersom vår gitarrist Kerstin lämnade bandet och vi hade problem att hitta en lämplig ersättare igen. så albumet" Bruch "släpptes inte förrän 2009. Anledningen till att det tredje albumet "Zurück auf Null" inte släpptes förrän 2014 var en allmän brist på inspiration. 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Andra band förut? -Jag tror att det skulle vara alltför mycket att tala om alla just nu. Således endast ett fåtal band:-Markus : Rock for Riot (https://youtu.be/dsKPFKyk-h4), Lillebror (https://youtu.be/-mqIWcjUCfo), Spätzlesdreck (https://youtu.be/Gr9JOu9kvms)Christian : Paranoid Disorder (https://youtu.be/UsjsBaaCtLU)Frank : Motherlode (http://www.motherlode.de/)Andreas : Stückwerk

Jag tycket att jag kan höra både punk och lite av metall i er musik. Har jag rätt? Favoriter från det förflutna?-Det är påverkan från varje enskild medlem i bandet. Våra rötter är tydligt från punk, men några medlemmar gillar hardcore och metal. Det är viktigt för oss att inte följa en fast stil utan att bara låta det flöda. Om det är ok för alla - varför inte prova något nytt? 

 

Vad är det bästa med att spela live? Är det skillnad att spela nu och när ni började att spela?-Att spela live är fortfarande det bästa. Du kan koncentrera all din energi på det ögonblicket och du blir alltid förvånad över hur olika människor reagerar. Och ändå gör det ingen skillnad för oss om det finns 30 eller 300 personer. Under de första åren när vi spelade live var mycket annorlunda mot nu. Det fanns fler konsertmöjligheter, folk var upphetsade för varje band och det fanns inte så många band. Idag är det annorlunda på grund av internet och prisvärda självproduktioner. Det finns verkligen en massa band och naturligtvis vill alla spela live.

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland?-Inte så enkelt, eftersom vi inte begränsar oss till en genre och inte varje CD låter likadant. Men vi bryr oss inte så mycket om det. 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?-Autentisk, propagandafri punkcore 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?-Punk är mycket mer än bara musik. Punk är också en inställning till livet, till institutioner och samhället. Men punk är också ett mode, även design. Men det är punk främst i huvudet, inte vad du bär. 

Finns det några bra band från Tyskland nu? Är punkscenen stor? Hur är situationen i din hemstad?-För närvarande finns det många bra band i Tyskland. Det skulle gå utanför ramen att göra en lista. Scenen i Tyskland är inte så stor längre som för tio år sedan, men jag skulle fortfarande säga att den är mycket viktig. Men med hänvisning till detta är det ganska lugnt i vår stad - men det är normal situation med några års mellanrum, folk kommer och går.

Vad vet du om Sverige?-Inte så mycket. Bara att ni har en parlamentarisk monarki, att du inte är medlem Nato och att ni har många fridlysta landskap.

Har ni hört några bra band från Sverige? -Anti Cimex, Mob47, Refused, Skitsystem, Wolfbrigade

Med hänvisning till era texter: Vem skriver dem och vad påverkar er? Aldrig på engelska? -Texterna påverkas i första hand av ögonblicksbilder i livet - vad jag har i åtanke i det ögonblicket eller snarare vad jag har att skaka av. Det finns två låtar på engelska, men jag föredrar en text på tyska, eftersom jag kan lättare uttrycka mig på det språket.  Min engelska är inte så bra, särskilt uttalet.

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? -Jag kan inte tänka mig något just nu, men det finns några ämnen som bara inte kommer i fråga om av olika skäl. Till exempel: Jag skulle aldrig skriva en sång om fest och dricka, eftersom jag bryr mig för lite om det. 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik? -I själva verket tror jag att alla ska göra på sitt eget sätt i enlighet med hans eller hennes önskemål och behov. Men om du menar att en text kan vara impulsen att börja se något från en annan vinkel som man inte hade övervägt innan: ja. 

Jag tycker att era omslag är riktigt fräcka, vem kom med idéer? Vilket är ditt favorit omslag för en skiva, vilket band och vilken skiva? -Jag arbetade tillsammans med en gammal vän. Han kan alltid presentera exakt vad jag har i åtanke, eftersom jag inte kan rita alls. Jag är mycket glad att Gerd Kornmann från www.riotdesign.de alltid har tid för mig.