STRANDED

fantastisk finsk 77-punkWayne i den finska gruppen Stranded gjorde mig glad och svarade på några frågor om gruppen….Sid som finns i gruppen också han har verkligen lyckats att var lik sin namne….skit samma….här är intervjun som gjorde i november 2006. 

Historia?

-Allt började i November 2003 när jag träffade Striker och han frågade mig om jag ville komma med I bandet med Sid och Artsi. Vi hade inte träffats på ett par år. Året efter så spelade vi in vår första demo och lite efter det så slutade trummisen Artsi. Vi hittade Henry och började att köra några gigs i Finland och spelade in ännu en demo(My reputation). Vi har försökt att hitta någon som skall ge ut våra saker men… 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-I.Striker, 35. Sambo, har en dotter. Jobbar på järnvägen. Gillar speciellt brittisk 70-talspunk men lyssnar också mycket på reggae, rhytm n’ blues och rock n’ roll.
Wayne, 27. Sambo. Gillar en massa olika musik till exempel punk, reggae och rhytm n blues , band som  The Clash, The Who...för många för att nämna alla. Gillar Joe Strummer, tatueringar, fotboll (Liverpool). Jobbar som byggnadsarbetare.
Sid Razor, 40. Jobabr aldrig. Gilalrs Sex Pistols, The Clash, Ramones, Stiff Little Fingers, Dead Kennedys, Anti-Nowhere League, Rancid, Lars Frederiksen and the Bastards, The Exploited, Johnny Thunders & The Heartbreakers.
Henry, 34. Sambo.
Jobbar på ett varuhus. Spelar fotboll i ett lag med vänner och kör skateboard så ofta som möjligt. Henrys musikaliska intressen  har kommit med skateboardingen och han gillar olika scener som punk, emo, hardcore och till och med pop har påverkat honom.

Min recension av er skiva låter så här STRANDED-MY REPUTATION(CD-SINGEL) It's really nasty how similar Sid Vicious Sid Razor is in this finnsish group. Here it is really good 77-punk and it feels like I know this from before in some way. I dream back and here it isn´t about play the best or be the better than the other it's more about a feeling and not being the most beautiful. Many good riffs which is wellknown from bands like New York Dolls, Heartbreakers and other early punkband.s(SEVEN) 10/10-06  Vad gillar ni den?

-ja, Sid ser verkligen ut som Sid...Det handlar verkligen om känslor och vi koncentrerar oss på våra låtar när vi jobbar på dem ifall inte låten fungerar så fungerar inte bandet heller.Riffen kanske påminner dig om New York Dolls och tidig punkrock och vi har hört det förut och det är OK. Men det är den musiken som vi gillar , bas rock n roll och punkrock…rå power. Det är som att bygga på en tradition med något nytt. 

 

Finns det några andra band ni jämförs med?
-Ramones, The Clash

Bryr ni er om recensioner?

-Inte så mycket men det är alltid bra att läsa om vad folk tycker om vår musik. Men vi ändrar inget på grund av en recension.

Sid är väldigt lik Sid, hur kommer det sig?

-Jag antar att han är född så.

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord? 

-Gammal hederlig Punk-Rock!

Hur är det att leva i Finland?

-Det är kallt här...

Vad gillar ni regeringen?

-Det är skit, jag anar att det är så överallt. Politiker ger oss löften som de inte håller. För ett tag sedan höjde de sina löner med 200 euros eftersom deras levnadsförhållande hade höjt. Men det är lustigt att min lön är den samma….arbetare har trycket på sig till max och ifall du inte kan jobba är du inte värd ett skit. Det finns tusentals hemlösa människor här men mer viktigt är att köpa mer armématerial, för vad? Och listan kan göra lång…....

Tycker du att politik och musik hör ihop?

-Jag bryr mig inte om band vill vara politiska och det är riktigt bra när band har något viktigt att säga men jag tycker man skall komma ihåg att man måste ha skoj. Vi har några ”gatupolitiska åsikter” i våra texter men det är inget vi predikar.  Våra texter handlar mer om det vardagliga livet och ibland är politik invävt i det.

Bästa politiska bandet?

-The Clash

Finns det några bra band  ert hemland just nu?

-Ja, många. Brigade, I Walk The Line, Wasted, The Valkyrians...till exempel.

Vad vet du om Sverige?

-Jag vet att ert fotbollslag suger! Verkligen inte , jag kan lite band och fotbollslag…...

Har du hört några bra svenska band?

-Yes. Bombshell Rocks, Voice of a Generation, Charta 77, Negatives... .

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Självklart är det en livsstil. Det är ett sätt att tänka och att göra saker.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet? 

-Favoritskivor (just nu och det beror på hur man känner sig): Clash - London Calling, Who - My Generation, Dr. Feelgood - Down By The Jetty, Damned - Machine Gun Etiquette Rancid - Out Come The Wolves. Favorit-konserter: Joe Strummer & The Mescaleros på Provinssirock 1999, The Pogues i Dublin 2005, Damned i Blackpool 2006, T.V. Smith i Blackpool 2006, Wilko Johnson i Helsingfors 2005. De viktigaste sakerna: min blivande fru, bandet, musik överhuvudtaget, vänner, hälsa, Liverpool FC.

Första, senaste och dyraste skivan?

-Första skivan: Hurriganes - 16 Golden Greats, Senaste: John Holt - Greatest Hits, Den dyraste vet jag inte , de är inte så dyra…....

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Mötley Crue: Girls,Girls,Girls

Är My space ett bra ställe för att sprida musik?
-ja,  MySpace är ett bra sätt att sprida sin musik och även att hitta nya band och liknande saker. 

När kommer vi att se er nästa CD, är det samma sound?

-Vi var i studion tidigt i november, vi spelade in tre låtar. Jag är inte säker på vad vi skall göra med dem eftersom vi inte har något som vill släppa dem. Kanske vi gör det själva….vi får se. Det är samma Stranded som tidigare. Studion var riktigt bra så ljudet kommer att vara starkare och bättre. 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Detta är faktiskt vår andra intervju så det är inte tråkigt….inte ännu....

 
Ställ frågan du vill ha och besvara den?

-Hur kom det sig att det så lång tid att besvara dessa frågor? – Jag är en lat jävel.

Finns det någon chans att se er i Sverige snart?

-Jag hoppas det!

Var är bäst att spela?

-Vi har inte spelat så mycket men jag får säga VV-Klubi i Tampere än så länge.

Hur är en bra spelning med er?

-Högljudd och svetting, massan dansar…

Varifrån kommer namnet?

-Vårt namn kommer från Saints-låten  (I'm) Stranded...Det är en bra låt och ett bra band.

Vad skall vi göra med alla rasister?

-Det är en tuff fråga..Jag(och många andra) har att göra med dem varje dag. Konstruktionsbranschen är fyllda av dem. Den normale mannen i Finland är lite rasist. Det är en känsla som jag inte kan förstå. Det skulle vara skitbra om man fick dem på andra tanker men det känns omöjligt(även om jag vet att några har lugnat sig). Det enda sättet är att slåss tillbaks tror jag. 

Bästa bandet i punkhistorien? I Finland?
 -The Clash, Ratsia

Den viktigaste punklåten?

-Måste vara en av Clash låtar men jag kan inte namnge någon speciell...

Framtidsplaner för bandet?

-Att spela så många gigs som möjligt på så många ställen som möjligt och förhoppningsvis spela in en skiva. 

För dig själv?

-Samma. Och att gifta mig med min flickvän nästa sommar

Visdomsord?

-Nej, jag är för dum...

Nåt att tillägga?

-Egentligen inte! Tack så mycket!