Stina Berge spelade trummor i Pink Champagne som var ett av de tidiga punk/new wave banden i Sverige som endast bestod av tjejer. Jag hörde hennes andra soloskiva nyss och jag gillade det mycket och var därför tvungen att höra lite mer om henne…..i slutet av mars 2014 var det när det begav sig.

 

Du var ju med i Pink Champagne och när de slutade har jag ingen aning vad du har gjort? Vad gjorde du efter Pink C?

-Ojoj Det är så länge sedan så det blir ju nästan som att skriva en cv...Jag sjöng lite i Finland, gjorde några barnböcker och en tecknad film med Anna Höglund, skrev på grejor som aldrig blev nåt, gick ner mig på diverse substanser, fick en son med fysiskt funktionshinder, flyttade till Norrland, spelade jazzstandards i duo, sjöng originallåtar med Jacob, turnerade med coverbandet The Soulutions, gjorde ett par barnböcker till, åt jävligt mycket grönsaker, blev pigg och smart, flyttade tillbaka till Stockholm, jobbade som en hund och så gjorde jag min första egna platta. Jag slutade med PC när jag var 26-27, första plattan Stina och Kärleken kom när jag var 50.

 

Vad jobbar du med nuförtiden?

-Jag gör korsord, är assistent hos min son och gör spelningar och inspelningar med mitt nya band Trajben. Det går snart att höra hur Stina&Trajben låter på min hemsida Stina Berge.se.

 

Hur minns du tiden med Pink Champagne, som ljus, jobbig eller vad?

-Ljus och jobbig. En jävla massa energi, hos bandet, hos publiken, i hela musikscenen.


Tycker du att Pink Champagne var ett punkband?

-Om detta kan man tvista. Jag tycker att vi hakade på punkens energi och känsla av Gör-Det-Själv.

 

Vad gillar du uttrycket tjejband? Är det något negativt egentligen?

-Det var kanske inte så konstigt då. Det var verkligen en mansdominerad musikvärld. Idag tycker jag att det skulle vara helt förlegat.

 

Jag har ju bara hört din senaste skiva du gav ut men jag tycker mig höra lite Kent-influenser där, har jag fel?

-Roligt! Jag har inte lyssnat på Kent men älskar att de är så stora och starka, att de verkar vara ganska politiska, och att de kan säga till media att " Ni behöver oss mer än vi behöver er". Min son och jag var helt torska på deras tidiga hit Om du var här, skrålade den titt som tätt. Jag tror han var åtta då:-)

 

Vad lyssnar du på annars? Finns det något bra i Sverige idag?

-Jag har blivit så kass på att lyssna på plattor! Fastnar på en låt då och då. Tycker oftast att det är när jag hör folk live som jag förstår vad det är de vill eller vad de är.... Det finns ju så mycket bra!!!! Dels dem som lirar så att säga på min egen bakgård, Nike, Stefan Sundström, Anders F Rönnblom, ,Ulf Sturesson, Nina Ramsby....Och så älskar jag Annika Norlin, Nina Persson,Timbuktu, tycker att det var så grymt bra att Jenny Wilson fick producentgrammis ....Det finns en hel värld som jag inte är så hemma i , jag blev helt lycklig av Bianca o Tiffany o deras "Så jävla PK". Du, det verkar som om det finns apmycket bra grejer, då jag som inte ens är på och håller öronen spetsade kan rada upp detta:-)

 

Musik och politik hör det ihop?

-ALLT hör ihop med politik.

 

Bästa politiska artist/band?

-Först: Texter på engelska flyttar sällan in i hjärtat på något sätt. Men The Clash är och förblir mitt kampband. Ebba Grön såklart. Ska man se till uthållighet och spridning  samt outstanding förmåga att berätta så är det Stefan Sundström!

 

Bästa politiska låten?

-Staten och Kapitalet av Blå Tåget men med Ebba Grön.

Avanti Poppolo.

 

När vi ändå är inne på politik, hur tycker du det är i Sverige idag?

-Sverige är som en nyliberal experimentverkstad. Att sånt som tagit så lång tid att bygga upp kan raseras så snabbt i marknadens namn är svårt att riktigt greppa.

 

Vad tror du om valet i höst, SD, alliansen?

-Jag tror och hoppas att borgarna ryker. Men tror också att det på något sätt är då det börjar synas hur sossarna styrs av samma maktintressen. Klyftorna kommer inte att minska och det ger ju mer kraft åt  

SD...

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil och hur har den format dig?

-Det finns nån slags sund respektlöshet och en stor dos Gör Det Själv som jag förknippar med och bär med mig från den tiden.

 

Skrev du något av musiken i P.C.?

-Ja. Vi bidrog alla med både text och musik och skrev alla låtar på alla.

 

Finns det någon outgiven musik med Pink Champagne som vi kan vänta oss i en jättebox med allt ni gjort?

-Haha nä inte vad jag vet.

 

Hur ser du på nedladdning etc?

-Jag tycker det är underbart att saker är tillgängliga på det sätt de är, min yngste son lyssnade på Jimi Hendrix lika ledigt som på Markoolio  som liten, hittar hela tiden nya intressanta grejer .Att artisterna får så lite royalties att de måste ta skyskrapegager för konserterna i stället, jag vet inte, det är samma som skor sig som det alltid varit och jag lägger inte så mycket tid på att fundera över dessa grejer som jag kanske borde.

 

Är det bra eller dåligt för en artist som dig?

-För mig personligen som har små upplagor och små konserter gör det väl inte någon jättestor skillnad. Det som jag mest gruvar mig över är att jag måste ut på FB och en massa jävla sociala medier och hojta igen om jag vill göra en platta till. Och det vill jag. Göra en platta alltså. Men jag fimpade min FBsida för ett par år sedan, känner att jag måste välja vad jag matar hjärnan med den tid jag har kvar här i världen och att det blir allt svårare att göra det. Det känns inte heller helt sunt att mata sin inneboende narcissist hela tiden, det räcker med att ställa sig på scenen med egna låtar så är den redan lite för hungrig....

 

Spelar du mycket ute?

-Efter första plattan var det ett par år med ganska mycket spelande runt i landet, andra plattan bara dog och fyller nu min kökssoffa, vi körde vidare något år  men inte lika mycket. Sen var det timeout, jag drog till Nya Zeeland o när jag kom hem började jag sätta ihop Trajben.  Den får ni också läsa om på hemsidan, det är ett sånt roligt band! Och med riktigt mycket sång! Jag är så svag för det. Nu ska vi lira en del i sommar,en del är klart o ligger på hemsidan, annat är i loppet....

 

Vad drar du för publik? Spelar du några Pink Champagne låtar live?

-Oj...Allt från folk som känner igen mig från förr till människor jag nått med mina egna plattor. Skivomslaget till andra plattan , pärlplatteponnyn, gjordes av Bente-Li, då sex år. Ett av mina äldsta fans är 80+... Folk med beredskap för att låta sig beröras säger min man.

 

Aldrig varit snack om en återförening av P-C?

-Jo. Men Nej.

 

När kommer din nästa skiva då?

-Vet inte, hoppas den är klar i början på 2015.

 

Hur kommer den att låta?

-Vi siktar på rost och skrot.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor?

-Exile on Main Street m Rolling Stones

London Calling        m The Clash

Blood on the Tracks m Bob Dylan

Skebokvarnsvägen m Thåström

Ingenting har hänt m Stefan Sundström

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Minns inte första eller dyraste, den senaste var Mikael Wiehes Protestsånger.

 

Skivan du köpte för ett fräckt omslag men som var så dålig? Alltså din största skivbesvikelse?

-Hmmm jag har en fäbless för gamla kalkonsinglar och blir inte besviken, ju värre ju roligare liksom:-)

 

Om du fick välja fem stycken artister/band från förr och nu , döda eller levande , vilka fem skulle du välja för att ha en minifestival tillsammans med Stina Berge?

-Bessie Smith, Nina Simone, John Lennon, Robert Johnson och Jussi Björling....Antar att det får ske på andra sidan då ingen av dem lever... Men vilket gig!

 

Framtidsplaner med musiken?

-Klara av de närmaste spelningarna med nyopererade stämband, göra låtar och spela in en tredje skiva.

 

Framtidsplaner privat?

-Jobba mindre leka mer

 

Visdomsord?

-Sköt er nu!

 

Nåt att tillägga?

-Nej nu är jag helt tömd!

 

Tack för mig!

 

Stina Berge