Kari från Stillborn tog sig tid att besvara dessa frågor i oktober 2017. Kul att Stillborn är igång igen tycker jag.

Lite historia om gruppen?  Varför börjar ni att spela igen? Vad har ni gjort emellan Stillborn och Stillborn?
-Bandet har rötterna i tidigt 80-tal, då vi var mer åt Joy Division-hållet musikaliskt. Vi gillade alla även tung rock från 70-talet, som Black Sabbath, och långsamt började vi glida över åt mer tyngre musik. 1987 bestämde vi oss för att spela in fyra låtar i studio. Dessa kom senare med på debutskivan ”Necrospirituals” (1989). Samma år som skivan kom lämnade Kari bandet, som fortsatte i en något annan riktning musikaliskt och med delvis nya medlemmar några år till. Därefter följde många år då vi levde våra liv på olika håll. Tills hösten 2015. Då träffades vi fyra som gjorde ”Necrospirituals” alla samtidigt för första gången sedan säkert tidigt 90-tal, och då bestämde vi oss för att repa en gång, för skojs skull. Det var grymt kul. Vi fick blodad tand och bestämde att repa igen, och sen spelade vi in två låtar. Och sedan två till. Och sedan några till. Och plötsligt hade vi gjort ett album.

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? Detta är originaluppsättningen väl?
-Vi fyra är medlemmarna som gjorde ”Necrospirituals”, men det har funnits andra medlemmar vid andra tidpunkter. Vi är alla 60-talister, har familj och arbetar inom skilda yrken. Kari jobbar inom media, Ingemar är IT-specialist, Peter är Art director och jobbar med 3D-grafik och Erik är silversmed och runstenshuggare. Alla har vid olika tillfällen spelat i lite olika band, det nu mest namnkunniga är Bombus, där Peter spelar trummor.

Jag kan höra mycket gammal hårdrock men jag tycker mig höra andra influenser också, hör -jag rätt? Var det bättre förr?
Den musik vi vill göra ska ha tyngd, starka riff och melodier. Det finns säkert ett antal bitar Sabbath-DNA i strukturen, men vi har egentligen aldrig själva sett oss som ett hårdrocksband. Andra delar, kanske mer dolda, kommer från finsk tango, Sisters of Mercy, Lee Hazlewood, Jean Sibelius, Motörhead, Edvard Grieg, Joy Division, Johnny Cash, Sex Pistols. Och en stänk keltisk folkmusik. Och Hurriganes. Sen blir resultatet förhoppningsvis ett helt eget sound.

Stillborn, är ni nöjda med namnet? Slår man på Google så får man upp många saker men inte alltid på er! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Tror att det idag finns ungefär tio band med samma namn. Vi kan ha varit först, men det är svårt att veta, på den tiden gick det ju inte att googla. Idag finns varje källarband på nätet i någon form. För oss har namnets innebörd varit en påminnelse om livets sårbarhet, sorg och förgänglighet, influerad av till exempel Samuel Becketts ”Kvinnan föder grensle över en grav, dagen glänser till ett ögonblick, och sen är det natt igen”. Vi var ju väldigt unga när vi tog namnet, men vi har aldrig haft planer på att byta. Bra bandnamn? Svårt att säga, men minns att vi log när vi för första gången hörde talas om ”The Kristet utseende”.

Vad är det bästa med att spela live?  Blir det mycket livespelningar nu?
-Att det är här och nu, en helsikes urladdning på relativt kort tid, och kontakten med publiken. Det kommer att bli en del spelningar, men svårt att säga hur många.

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Bästa spelningarna är när man verkligen känner att man får med sig publiken, det är svettigt, energin flödar och hyperintensivt. Spelar ingen roll om det är ett litet eller stort ställe, publiken avgör allt. Sämsta är det motsatta.

 

Hur är det att spela denna sortens musik i Sverige idag? Vad är skillnaden med att spela nu om ni jämför när ni började?
-Vet faktiskt inte, vi har inte spelat ute än, första sedan 1989 tillsammans blir på Sticky Fingers 1 december. Så snart får vi veta.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??
-Energi, mangel, blytungt.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Jag vet att ni inte spelar punk men bara roligt att höra er åsikt?
-Punk är i första hand en attityd. Minns väl när Never mind the Bollock’s med Pistols kom. Det förändrade ens hela värld, naturligtvis musikaliskt, men framför allt: du kan göra det själv. Du behövde inte längre se upp till ouppnåeliga arenaband.

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-Tycker streamingtjänsterna blivit en helt ok kompromiss, även om det varit en del diskussion om artisters ersättningar. Alternativet innan var ju att folk laddade ned olagligt, och varken artister eller bolag fick en krona.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?
-Sedan vi började på 80-talet har det skett stora förändringar i samhället, den klassiska kampen mellan vänster och höger har fått konkurrens av andra, nya krafter. Idag har vi ett oklart parlamentarisk läge som ger svaga regeringar och instabilitet. Polariseringen mellan olika grupper har också ökat. En stor fara idag är att för den som önskar går det att leva i en bubbla, via internet, där du bara har kontakt med likasinnade, där den egna gruppens verklighetsbild blir till sanning. Och tyvärr kommer sannolikt den utvecklingen att förvärras.

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?
-Finns alltid många bra band i Göteborg, t ex Bombus J

Spelar ni något utanför Sverige? 
-Ja, vi spelar på Pumpehuset i Köpenhamn den 2 december. Sen får vi se.

Andra bra band från utlandet?
-Finns så klart hur många som helst. Muse, Mogwai, Radiohead är några.

Era texter, vad influeras ni av? 
-Numera, mörk historia till ganska stor del, ur den lilla människans perspektiv. Vi har ju alltid beskrivit ondska av olika slag, och man behöver ju inte direkt sjunga om djävlar och demoner för att skildra det. Det räcker att titta på hur människor behandlat varandra genom århundrandena. Där finns det nog till mörka berättelser. Men visst, sen har vi naturligtvis kvar vår förkärlek för skräck och mörker, som vi emellanåt kryddar med becksvart ironi.

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Göteborgsvarvet.

Politik och musik, hör det alltid ihop??
-Bra musik berör och väcker känslor hos lyssnaren, oavsett om den är uttalat politisk eller inte. Det finns övertydlig politisk musik som berör lika mycket som en hink kallt vatten, likväl som det finns musik som kan uppfattas som opolitisk, men som ger lyssnaren en enorm energi och kraft att förändra världen.

Bästa politiska band/artist?
-U2, Crass, KSMB, Joe Hill, Ebba Grön, Dan Berglund (enskildas favoriter, ingen gemensam uppfattning i bandet) 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Absolut. Ta punken till exempel, som nämndes tidigare. Den förändrade många ungas liv, så att tonåringar runt hela världen vågade bilda band och göra det själv, istället för att bara ta emot det som serverades. Musik har en otrolig kraft, och det är ju också därför sånger och musik som anses känslig förbjuds i totalitära stater. Musik är en direktkanal till människans själ och tankar.

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…
-Omslaget är utseendemässigt en homage till vår första skiva, ”Necrospirituals”,  och ett samarbete inom bandet. Peter har gjort det mesta, Erik har formgivit kronan på framsidan. Jag och Ingemar har bidragit med idéer. Vi gillar slagkraftiga omslag med tydlig, stilren och kraftfull layout. Favoritomslag alla tider? Joy Divisions Unknown Pleasures.

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?
-Ja, det ger ett mervärde till lyssnaren, något att titta på och försjunka i. Och där ska alltid finnas texter. Sammantaget ger det en större upplevelse av bandet och musiken. Skivaffär? Bengans har ett bra utbud, och det finns några fler.

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-På väg från Göteborg till en spelning i Köpenhamn hade vi en ny kille med som chaufför som inte sa så mycket. När vi kört någon timme började bussen plötsligt sakta in på motorvägen, tills vi slutligen bara kröp fram. Alla tittade förvånat på varandra. Till slut frågade vi chauffören ”Hur går det?”. Han tittade ner mot växelspaken. ”Sådär. Kolla”. Han snurrade växelspaken som en visp. ”Man ser asfalten”. Alla i bussen stirrade mot den vispande spaken och asfalten som skymtade därunder. ”Det var ju inte så bra”, sa någon när bussen stannade. Vi hoppade ur och kollade under bussen.
Ingen växellåda.
Någon kisade bort längs motorvägen som vi kommit. ”Den måste ju ligga någonstans”, och så började vi traska. Och traska. Och traska. Till slut skymtade något metalliskt långt där borta. Växellådan.
Tillbaka vid bussen visade det sig att vi kunde köra på ettan, vilket vi gjorde nån timme. I Halmstad hittade vi en öppen verkstad (det var lördag), och de kunde konstatera att det bara behövdes fyra nya bultar så satt växellådan fast igen, fullt funktionsduglig. Vi hann till spelningen i Köpenhamn i tid.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Tror vi kommer att dra många som gillade oss förr, och en del nya som är nyfikna på att höra vad vi har att ge.

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Fem favoritskivor:
Cowboy in Sweden – Lee Hazlewood
Masters of Reality – Black Sabbath
The Residents - Eskimo
Johnny Cash på Österåker (live)
Kiss - Destroyer
Fem favoritkonserter:
Sweet, Scandinavium, Göteborg, 1976 (första konserten för en 11-åring)
The Residents, Falkoner teatret, Köpenhamn, 1981
Einstürzende Neubauten, Prippska tomten, Göteborg, 1984
Sisters of Mercy, Mud club, Göteborg, 1985
The Cramps, Kulturbolaget, Malmö, 1986

Är det tråkigt med intervjuer??
-Nejdå, bara hedrande att få medverka.

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-The Residents
Hurriganes
Velvet Underground
Suicide (Alan Vega)
Bay City Rollers

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga musiker?
-Musik är en fantastisk ventil i tillvaron. En färdig låt är ju nästan något fysiskt, man har skapat något som inte fanns tidigare. Det är en hisnande känsla. Den sortens kreativa processer ger mycket energi. Sen är vi alltid arga för att tiden är knapp och vi inte hinner göra allt vi vill. Vi har ju en hel del att ta igen. Men vi har lärt oss att hantera våra känslor J

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?
-”Är det är sant att du, Kari, bitit huvudet av en kanariefågel på scen?” (Svar: nej, gillar inte ens att fiska, tycker synd om fisken.)

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-”Hur högt kan en fågel flyga?” (Svar: ca 12000 m)

Framtidsplaner för bandet?
-Att fortsätta göra vår musik, spela in den, och att spela den för folk som gillar det.

För dig själv?
-Att fortsätta göra vår musik, spela in den, och att spela den för folk som gillar det. Och att läsa färdigt Stagnelius samlade skrifter och få bilen igenom besiktningen.

Visdomsord?
-En man ska inte äga mer än han kan ta med sig upp i en björk.

Nåt att tillägga?
-Tack för att vi får medverka i Sveriges äldsta punkfanzine.

 

Det finns många band som heter Stillborn:

1) Blasfemous Death / Black Metal band från Polen.

2) Doom Metal band från Sverige ('84 -'94)

3) NYHC band bildat i '84. De gjorde flera demos och ett album Questions Left Unanswered

4) Technical Death Metal band från Nederländerna.

5) Kvinnofrontat gothic / prog Metal band från Malta.

6) Rappare från Norge känd för sin samverkan med den norska horrorcorerapperen Bad Spit.

7) Ungt Metalcore band från England som har arbetat med Devil Sold His Soul gitarrist Johnny Renshaw

8) Death / Thrash metalband från Serbien, från staden Jagodina. Bandet bytte namn till Stillborn Sun!

9) Italienskt heavy metal band.

10) Tyskt Black / Death Metal band från Mosbach.

11) Tyskt Metalcore / Melodiskt Thrash Metal Band från Mönchengladbach.

12) 80-talss Thrash Metal från USA. Släppte en demo 1987.

13) Brittiskt Thrash / Death Metal band.

14) Hardcore - Österrike (Wien)