Kroatiska bandet Stigma spelar hård och rå musik och jag älskar verkligen det. Här svarar de på mina frågor om gruppen och många andra saker. November 2014. Det är Vucko som svarar på frågorna.

 

 

Snälla berätta lite historia om bandet?

-Vi är Stigma, crustcore band från Zagreb. Vi bildades 2007. På den tiden fanns det två hardcorepunk band som repeterade i samma garage, ett som hettr ˝Pogrebno poduzeće˝ (betydde Begravningsbyrå), där vår trummis Branko och gitarrist Klen spelade då), och det andra var Kriza (vilket betyder krisen, mitt gamla band). Vid något tillfälle (när man dricker efter en repetition), Branko, Klen och jag kom på idén  att bilda ett nytt band, Stigma, och spela rå crustcore.

 Vår första demo var Povratak bombardera˝ (Return Of The bombs), inspelad 2007. Andra demon, ˝Apokalipsa˝ spelades in i2009. Vår första, och just nu enda album är Nova Doza mržnje¨ (en ny dos av hat) spelade in i februari 2011 i Studio Depth i Požega (studioägare är vår vän och basisten för grindcore-bandet Dislike, som ni kanske känner för att de spelade på OEF 2011). Albumet släpptes på ett DIY sätt, i begränsad upplaga om 100 exemplar (som är slut). Omslaget gjordes av Stiv från Visions of War(tack Stiv, bra jobb!), Var grafiska design gjordes av vår vän Ficho och tryckningen av Dena (också från Dislike, eftersom han arbetar i tryckeriet).

Tills då hade vi cirka. 50 spelningar, främst i Kroatien och Slovenien (många gånger support till Extreme Noise Terror, Inepsy och Malignant Tumour). Vi har inte spelat mer på grund av våra skyldigheter på jobbet (lediga dagar är svårt att få i denna lågkonjunktur, när du faktiskt kan förlora ett jobb bara för att du ber om en ledig dag, och det är ännu svårare att samordna lediga dagar samtidigt för oss alla fem i bandet)


Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla? Originalmedlemmarna? Band på sidan?

 -Branko (28 år gammal, trummis) är lastbilschaufför, han spelar även trummor i punkbandet "No More Idols", och tillbringar sin fritid med att reparera sin bil. Klen (24, gitarrist) är snickare, gick med i armén nyligen som professionell soldat, främst på grund av det faktum att armén erbjuder säkra och stabila löner och för att han hatade sitt tidigare jobb på ett lager. Pupi (28, basist) är elektriker, han spelar även gitarr i "No More Idols" och gitarr och sång i sitt andra band "Kvar" (som betyder "fel"). Gorša (24, rytmgitarrist) är maskinist (och ett metalhead), efter en tid i arbetslöshet, som nu arbetar i en datorbutik. Som för mig, jag är 31, gift, en dotter; innan lågkonjunkturen var jag byggnadsarbetare. Sedan krisen började, har jag förlorat mitt jobb och tillbringade några månader i arbetslöshet, hittade ett annat jobb och arbetade under flera år i ett publikt bolag för avfallshantering, bytte företag igen nyligen etc. Jag arbetar även deltid som en säkerhetsvakt och dörrvakt på spelningar och andra evenemang. De flesta av oss i bandet lyssnar på liknande musik, i området från crossover thrash till grindcore.

 

Jag kan självklart höra några Discharge och Varukers och lite Thrash metal ... hur är det? Vilka band jämförs ni med?

-Jo det är den slags musik som vi alla växte upp med (hardcore punk och thrash metal), så dessa influenser är uppenbara. Vissa människor här och var jämför oss med genren med Doom, ENT och några skandinaviska band. Det är smickrande att ens sätta oss i samma mening med sådana band, men vi försöker i första hand försöker göra någon form av vår egen, distinkt musik. Det går inte att undvika influenser, vilket inte är en dålig sak, så länge du bygger något eget baserat på dessa influenser, och inte bara gör en ripoff av andras musik.


Stigma vart kom namnet kom ifrån ... Var det förslag på något annat namn? Vilket är det bästa bandnamnet någonsin?

- "Stigma" här står för "ett tecken på skam/vanära". Vi hade personliga/sociala skäl för att välja det namnet redan 2007. Och nej, det har ingenting att göra med Vinnie Stigma, hans andra band, eller Christi Wounds, eller dvärgar, enhörningar, eller något annat.

Vilket är det bästa namnet någonsin? Nå, vad är gåtan av stål? Jag kan bara komma fram till svaret att alla bandnamn med en verklig mening är bra. Enligt min mening bör namnet på bandet vara en del av hela meningen med musiken.

 

 

Vad är det bästa med att spela live?

 -Att spela liva som sådant.

 

Och var är bäst att spela?

-Överallt där det finns människor som gillar att lyssna och skapa ljud.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Kroatien? Är det en stor scen?

-Det är en liten scen. Lyckligtvis finns det fortfarande vissa svårnedbrytbara människor som håller igång den.

 

 Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Crust core thrash.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Som jag minns, punk var killen som Dirty Harry frågade: Känner du dig lycklig ... gör du det  punk?

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Det är bra att få tillgång till musik och band som du annars inte skulle hört talas om, som band från Brasilien, Mexiko och Indonesien eller någonstans annanstans. Men någons musikupplevelse bör inte grundas enbart på MP3, eftersom det är på ett sätt förnedrande för en musiker som ansträngt sig och gjort musik själv.

 

 Hur är det att bo Kroatien? Politiskt?

 -Jväla skit. Det suger hårt.

 

Finns det några bra band från Kroatien nu? ? I din hemstad?

-Det finns även i denna och liknande genrer. Bolesno Grinje och Nulla Osta från Pula, Dislike från Požega. Motus, Deafness by Noise, Upset och Stronghold från Zagreb. Naturligtvis finns det många band som bildas och försvinner månadsvis, oftast bildas igen genom samma personer under olika namn. Endast ett fåtal band (människor) är riktigt aktiva.

Vad vet du om Sverige? Har ni varit och här och spelat?

-Vikingar, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimović och några riktigt bra band (och då tänker vi inte på ABBA). Vi har aldrig spelat i Sverige, men vi skulle vilja.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Ja, Många av dem. Anti Cimex, Moderat Likvidation, Crude SS, Black Uniforms, Mob 47, Wolfpack, Driller Killer, Disfear, No Security, Totalitär, Skitsystem, Avskum mm

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Jag gör det mesta av texterna. Några av de äldre gjordes av Branko och mig tillsammans. Våra texter täcker främst teman som krig, systemets förtryck, utanförskap, rädsla, hat och våld. Det är ett sinnestillstånd av ett samhälle där vi lever och som påverkar oss mest.

 Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

 -Ja, Vi kommer inte att göra några kärlekssånger, det är säkert.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Och er mest oseriösa låt?

 -Musik är en kanal för att uttrycka sig i första hand. Som att du kan uttrycka din ilska, raseri, oro, apati eller rädsla genom musik, kan du också uttrycka dina politiska åsikter genom dina texter om du behöver. Men vi tror inte att det ska gå före själva musiken, vilket gör det till ett förnedrande blott redskap för politisk agitation, religiös förkunnelse, eller sådan skit. Vår mest politiska låt från albumet är nog "Kurva sistema" ("Hora av systemet"), och bland de nya, som inte finns ute ännu, skulle de mest politiska låten vara "Abomi-nation". Vår mest oseriösa låt är definitivt "Bond", med texter som bygger på ett inre skämt om James Bond som hamnar i en blodig mosh pit.

 

Bästa politiska band/artist?

-Discharge, Antisect, Doom, ENT, Napalm Death säkert bland europeiska band, Nausea, och Crucifix bland amerikanska banden.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv,då  menar jag människor som lyssnar på musik?

 -Visst. Speciellt för dem som så ofta blir för berusade på en festival och använder den för att ta en tupplur bredvid högtalarna. De kommer att bli döva så småningom och deras liv skulle förändras på detta sätt.

Är det viktigt för dig att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte?

 -Ja, Du har egentligen inte  ett album tills du lägger det på ett medium. Tape, CD eller vinyl. Vinyl är det bästa mediet men också den dyraste.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning? Jag kan tänka mig att det är vilt.

-Ja, Förra året, under crustfestivalen i Slovenien,  ett stort militärtält med distro hamnade på elden från vegan grillen. Fire fångade också kabeln som leder till den stora gasflaskan nära grillen. Allt verkade som vi fick en riktigt explosiv situation i våra händer. Lyckligtvis lyckades Branko  stänga av brinnande kabeln i tid, räddade livet på några crusties som var så berusade/ stenade, att de bara stod runt och väntade på vad som skulle hända. Egentligen var en av den crusties något proaktiv så han försökte släcka elden med en halvtomt plast glas med öl. Arrangören var också stenad, så han frågade Branko något som: Hey kompis, vad har hänt med alla eld? ' 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Om du menar vilken typ av publik kommer till HC / punk spelningar i Kroatien, så är det punkare, crusties, metalheads, skinheads ... samma som överallt annars på sådana spelningar tror jag. Vi vill inte missa någon som inte har verkligt intresse för den här typen av musik, eftersom vi inte gör detta för pengarna.


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkosnerter och fem viktigaste sakerna i livet?

 -Det viktigaste i mitt liv var födelsen av min dotter Jana. Bland våra konserter, det skulle vara den som när vi supporta ENT i Zagreb. Övriga spelningar skulle vara svårt att rangordna. Favorit skivor är något också svårt att rangordna för mig, men bland dem finns, Extreme Noise Terror "Retro-bution", The Exploited "Troops of Tommorow", Slayer "Reign in Blood", Discharge "Hear Nothing, see Nothing say Nothing" och Wolfpack "Lycanthro punk" skulle säkert finna sin plats på topp fem.

 

Många av de gamla bra killarna är döda, Ramones, Joe Strummer etc. Om du hade en chans att sätta ihop en konsert tillsammans med fem band (levande och döda) tillsammans med Stigma, vilka fem skulle du ha valde?

-Det skulle vara bra att spela med Extreme Noise Terror igen. Och för de döda du nämnde, låt dem vila i frid.

 

 Är det tråkigt med intervjuer?

 -Endast med de tråkiga.

Framtidsplaner för bandet?

 -Vi arbetar för närvarande med nytt material. 8 låtar är redan färdiga och några andra är på väg. Vi har en del lösa planer på att spela in materialet som ett nytt album de närmaste månaderna. Om allt går bra kommer vi att göra det. När skivan kommer det säkerligen att släppas på CD, även på internet gratis för nedladdning. Ifall vi har pengar, kanske vi ska också ska släppa några mycket begränsade upplagor på vinyl.

 

 För dig själv?

 -Att behålla mitt jobb och ta hand om min familj.

 

 Visdomsord?

 -Även en spark i baken är ett steg framåt.

 

 Nåt att tillägga?

 -Tack  till dig och till alla dem som fortfarande älskar rå hardcore!Vučko