Stereotypes är en grupp som skickade mig en massa skivor och de har riktigt bra standard på sina grejer. De har några olika stilar på sina skivor men mestadels 60- powerpop och punkrock är deras sak. Här är en intervju gjord i November 2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

Mike: John, Dante, och jag träffade under några vänners inspelningssession i min stuido. Vi beslutade senare att spela in några låtar tillsammans i ett annat projekt och så småningom slutade det med vad som skulle bli "1". Innan den släpptes, vi värvade några personer (inklusive Tim Hines) för att bilda ett band för att spela live. Bandet hade ett uppsving under denna tidiga period med attvar förband här hemma för band som Buzzcocks, Spoon och Supergrass, men omständigheterna tillät oss inte att turnera eller göra någon tung marknadsföring, så saker gick snabbt ur sin kurs. Under de närmaste åren bytte bandet laguppställningar några gånger och vi fortsatte att spela live och spela in albumen "2", "3", & "4" som ett "band". Vid tiden för "5", så var det John och jag som ganska spelade in skivorna för oss med de andra medlemmarna som kommer  in och ut ur mixen. Under 2007 landade vi låten "Outside" i en reklamfilm. Sedan dess har mycket av vår publiks räckvidd har gått igenom tv och kommersiella licenser och helt enkelt word of mouth.

För närvarande så skriver alla kärnmedlemmar och spelar in ny Stereotypes musik.


Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Tidigare band?

Mike: 44, far, make, studioägare/producent Earthling Studios i San Diego, låtskrivare, multiinstrumentalist.

Något hemskt: Jag kan tendera att bli det mörka molnet i rummet.

Tidigare band inkluderar: Static Halo, Jersey Thursday, Lights On

Dante: 41 egenföretagare konsult, låtskrivare och gitarrist, bot i Boston. intressen omfattar en samling av inspelningsgrejor och lyssna på musik. en dålig sak är att inte veta när det är nog. Tidigare band är The Bad Apples, The Seeds, and Chelsea Manor.

 

Jag kan höra både garage, powerpop, 60- rock / pop och gammal punkrock?  Andra musikstilar du gillar? Har jag rätt? Favoriter från förr? Är det tröttsamt att jämföras med andra band eller förstår du det?

Mike: Ja, du har rätt. Jag skulle säga att postpunk har ett stort inflytande också.

Det är aldrig tröttsamt för mig att bli jämförd med andra band. Vi har tur att vi har jämförts med de flesta av våra influenser på denna punkt! Jag anser att det är en ära.

Dante: Jag tror att i detta skede i rock n roll så kan du inte göra någonting utan att någon jämför det med något annat. Jag tycker att i början blev vi jämförda med Strokes lite för mycket.


Stereotypes är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Var ni inte rädda att inte något annat band skulle ha samma namn? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Mike: Det var ett snabbt beslut och vi såg aldrig tillbaka riktigt. Ja, det har varit en kamp, ​​nya band försöker använda namnet hela tiden. Det kan vara mycket frustrerande med 15 utgåvor och människor fortfarande tror att de kan göra anspråk på namnet som ett nytt band. Jag måste fråga, vad gör en grupp som inte är "världsberömda" och vad behöver man göra för att ha lite sunt respekt nuförtiden? Det är inte svårt att räkna ut att vi har hävdat rätten till namnet genom vårt arbete och det har också varit juridiskt varumärkt i många år nu.

Jag har alltid tyckt att "Guided By Voices" är ett bra band namn ...

 

Vad är det bästa med att spela live?

Mike: Spela med personer som du har en lång tids vänskap med. Jag tror att historien kommer igenom i musiken.

John: Den råa energi och spontanitet en liveshow har är oslagbar!

Dante: Jag tror att det är att göra en anslutning med människor som aldrig har hört talas om oss eller vår musik.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Mike: The Leucadian där vi spelade vår tidiga spelningar var bäst!

John: Ja, intimitet på Leucadian (Leucadia, CA) var mycket trevligt. Den värsta platsen är en sportbar med TVs överallt!


Hur är det att spela den här typen av musik i USA just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Dante: Vi spelar inte mycket just nu, men det är trevligt att spela med yngre band och se att det fortfarande finns människor som är intresserade av att komma ut för att se levande musik.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Mike: In The Moment

John: Melodisk / kul / explosiv

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Mike: Jag har aldrig ansett mig som en "punk", men jag relaterar mer till punk ideologin. Jag har alltid varit DIY. De flesta av de band jag spelar in och producerar är punk av naturen. Stereotypes spelar in och släpper våra egna skivor, gör våra egna varor och hanterar vår verksamhet internt.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

Mike: Inte mycket problem för mig, det är där tiderna är just nu och jag tror att det måste omfamnas på någon nivå. Helst gillar jag tanken på att göra en skiva som är tänkt att bli lyssnade från början till slut på vissa fysiska format som vinyl eller kassett. Jag önskar att de flesta människor fortfarande lyssnade på musik på detta sätt, men det är inte verkligheten i vår nuvarande miljö.

John: Det är roligt. vi är ok med det ... men samtidigt är det lite skrämmande att en hel del unga / vuxna aldrig har betalat för musik.


Hur är det att bo i USA just nu? Politiskt?

John: Jag röstar. Det är definitivt ett ökande ekonomiskt gap. Kanske dags för en förändring.

Dante: Jo det är valsäsong så saker och ting börjar bli löjliga.

 

Finns det några bra band från USA? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad? Gamla bra band från ditt land?

Mike: Det finns massor av "bra" band just nu. Jag tror alltför många att nämna ... men inte mycket som verkligen är extraordinärt just nu...

Jag kanske har blivit lite gammal och gnällig också ... Haha!

John: Jag håller med ... massor av scener, en massa bra band. You name it. Jag gillar DeadGhosts från Vancouver. Girlpool också. Så många band, så lite tid!

Dante: Det finns några bra band i Boston just nu; Viva Gina, Found Audio och The wrong shapes.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

Mike: Svenskar gjorde Hagströmgitarrer och det har varit mitt gitarrval i ett par år nu.

John: Jag är en stor beundrare av Nomads. Såg dem i Bellingham, WA på GarageShock. De var fantastiska. Min son gillar Icona Pop. Vi har precis köpt ett par Happy Socks. Skulle älska att komma på besök.


Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om ??

-Mike: Man ska aldrig säga aldrig. Vi har en hel del till att skriva.

John: Förmodligen inte. Om det är något jag känner så skriver jag om det ... vi känner att vi har mycket mer att göra också.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

Mike: Jag är inte mycket för politisk diskussion. Jag har mina åsikter, men föredrar att inte trassla in mina personliga åsikter i bandet eller musiken. Allt som allt, vi är inte ett "politiskt band".

John: Ja, vi är inte ett politiskt band. Mest politiska låt skulle kunna vara "No Leftovers 'på vår tredje skiva.

 

Bästa politiska band / artist?

John: MC5, Doors, John Lennon / Yoko Ono

Dante: Westly Willis

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

Mike: Jag kan bara tala från min personliga åsikt, men musiken förändrade mitt liv så fort jag började att skapa musik. Jag har aldrig velat att göra något annat efter den punkten! Jag tror att musik är förmodligen subtilt "ändrar" oss alla varje dag. Om vi ​​ansluter till den känslomässigt så påverkar det resultatet av vårt liv på något sätt.

John: Det tror jag. Musik och ord kan förändra ett perspektiv, och i sin tur förändra  liv. Förhoppningsvis till det bättre.


Era omslag på era CD är riktigt snygga, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar människor vilken typ av musik du spelar? Vilken är ditt eget favoritomslag bland era skivor? Ditt favorit recordcover? Vem gör era omslag Varför kom skiva 7 kom ut så långt efter 8 och 9

Mike: John hade konceptet för första omslaget. Därefter beslutade vi att följa samma grundläggande system för vår nästkommande utgåvor. När vi kom till "9" beslutade vi idén hade gjort sitt. Efter den punkten kunde vi bara tolka att konst gåratt använda baserad på musiken. John hanterar konstverken, jag hjälper till med layouten.

Min favoritomlsag är förmodligen "Pole Art". John hittade den här  försämrade men ändå intrikata handritade bilden tejpad på en stolpe i mitten av ingenstans.

John: Vanligtvis senaste är min favorit. Så det får bli "Swimming". Jag gillar den åttonde skivan också, eftersom konstverket är lånat från Big Star.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Finns det några bra skivaffärer i din stad /ditt  land?

Mike: Jag skulle älska att få ut fler riktiga fysiska skivor , men återigen, det blir allt svårare att motivera detta.

Det är mycket dyrt att göra allt på egen hand. Det finns bara en nisch och skara av samlare ute och mycket få skivbutiker kvar. För att inte tala om, så har distributionsmetoder förändrats dramatiskt sedan tillgången till musik har blivit så snabb för de flesta människor. Vi spelar inte live så mycket, så att vi kan inte sälja skivor på spelningar ofta så det blir  tillräckligt för att ta igen presskostnader. Jag tror på att hålla det vid liv. Det finns en enorm vinylboom just nu. det är 5 månaders väntetid på presserierna för  närvarande. Så en hel del band gör det och r definitivt växer det igen, vilket är bra! Men skulle det vara dumt att begränsa oss till att vara ensamma i denna miljö.

John: Det är verkligen viktigt att ha en produkt att marknadsföra dig själv med. Vi har större framgång med att licensiera våra låtar när vi skickar fysiska produkter till vår agent, och de kan lämna en promo för potentiella kunder. Ett omslag och bokstäver kan man gå långt med.


Gör ni några covers när ni spelar live?

Mike: Inte mycket, vi gjorde en cover på Modern Lovers "She Cracked" när vi började spela live. Vi gjorde Television "Days" på "4" och vi har en mörkare lo-fi coveralbum inspelat, men ännu inte släppt ...

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

John: Tja, vi hade denna bra spelning för att öppna för ett populärt up-and-coming band från LA, slutsåld show, osv ... men, vår gitarrist vid den tidpunkten var med i ett annat band, och kunde inte komma förrän senare. Så vi klättrade upp på scenen och platsen töms. Ett par hundra själar. Men, en av de som höll ut, var vår vän Kate från Detroit. Och vi skrev en cool sång om henne och titeln är "Motor City Kate" !!!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?

John: Vår publik är varierad. Överallt…

Buzzcocks eller Spoon.

Dante: Jag tycker att publiken vid denna tidpunkt är människor som har hört låtarna på deras favoritprogram eller någon annanstans på TV. Den största spelningen vi jar gjort är nog när vi öppnade för Buzzcocks.


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserteer och fem viktigaste sakerna i livet?

Mike:

Mina favoritskivor ändrar sig hela tiden ... Omöjligt att svara!

Konserter: Television, The Chameleons UK, World Party, Smashing Pumpkins (Gish tour), Guided By Voices

Familj, hälsa, musik, ta ansvar, tålamod

John: The Plimsouls, Iggy Pop, Bauhaus, Human Therapy, The Cramps ... skivor skulle vara svårt att nämna. Förändras hela tiden ...

Dante: Ändras alltid- evig kärlek. Återgången till från svart magi parti - Pop Levi, ett ackord till ett annat - Sloan

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

Mike: Först - Men At Work 'Business As Usual' (age 10)

Senaste - The Action "Rolled Gold '

Johannes: Peter Frampton / kKss

Senaste är nog Natural Child.

Dante: Första: David Bowie Lets Dance.

Senast: The Sea of split peas - Courtney Barnett

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ?? Den mest korkade fråga ni har fått?

Mike: Det gör mig inget att göra någon enstaka intervju, jag är glad att få en då och då. Vi har haft väldigt få genom åren ...

John: Jag gör inte många. Så det är trevligt.


Om du kunde välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

John: Willie Nelson

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Mike: För mig, ja. Jag är inte på mitt bästa humör om jag inte har spelat musik i minst 3-4 timmar per dag.

John: Ja ... att skapa något från ingenting är alltid en härlig känsla.

Dante: Jag tror det , jag antar att det är som kickboxning eller yoga för vissa människor.

 

Framtidsplaner för bandet?

Mike: Fortsätta att göra skivor. Förhoppningsvis en dag turnera som ett helt band igen.

John: Vara sanna mot oss själva och försöka skriva bra låtar. Servera låtar, inte våra egon.

Dante: Jag skulle leva för att spela fler spelningar.


För dig själv?

Mike: Att lära mig att spela cello och fiol, förhoppningsvis att kunna lägga till dessa kunskaper till framtida musik.

John: Fortsatt positiv på alla fronter. Vara cool mot folk ... och vända utmaningar / hinder till möjligheter.

Dante: Jag hoppas att få ut en soloskiva  nästa år.

 

Visdomsord?

Mike: Håll dig lugn

John: Tålamod. Stillhet. Fortsätta konsten att skriva.

 

Nåt att tillägga?

Mike: Tack Skrutt (Peter), för ditt intresse och ge oss en aveny för att berätta en bit av vår historia.

John: Tack Peter för din passion. Skål!