StArK

Lani Ford gör en del av låtarna och sjunger och spelar bas i Stark. Hon hade vänligheten att svara på ett gäng frågor från mig i slutet av oktober 2008.

 

Historia?

-Jag växte upp i Texas. Började göra mina egna låtar när jag var 3. Min mamma spelade klassisk piano och orgel så jag växte upp med att lyssna intensivt på musik men var inte tillåten att röra instrumenten förutom att damma dem så jag var väldigt bitter när jag såg keyboarden och är det fortfarande. Jag började att spela fiol vid 8 års ålder och lekte med min pappas gitarr  för att skriva låtar och spelade in allt på en bandare som jag fick av tomten. Jag började med gymnastik och skådespela vid 7 års ålder. Jag sög på gymnastiken men var ganska bra på skådespeleriet. Jag fick inte vara med på musikalerna för min mamma sade att jag inte kunde sjunga. Det fanns en tjej  --Fleur Phillips-jag glömmer henne aldrig, hon fick alla bra roller men jag höll det för mig själv. Har inte gjort mycket skådespeleri senaste tiden, Tiden går. Jag flyttade till New York för 8 ½ år sedan för att fortsätta med skådespeleriet, kom på att jag hatade skådespelare och hade en massa låtar som jag skrivit på bas, gitarr och keyboard(tro det eller inte) och ville uppträda med dem och se vad som hände så det var vad jag gjorde. Jag bildade ett band med några killar som jag mötte regelbundet. Det var Dylan Grewen och Greg Schiff. Dylan var tvungen att sluta för att ta itu med några andra saker och då kom Jonesy och hjälpte till. Sedan flyttade Greg tillbaks till Maryland and Gass Wild kom till gruppen för att spela trummor. Sedan var Jonesy tvungen att ta hand om någon skit så Josette började att spela gitarr. Hon gillade inte att spela ihop med Gass så hon tog med sig Rob Endemann som spelade trummor. Josette ballade ur efter vi släppt en skiva och hade fått en englandsturné så min tekniker Joe Hogan kom ombord. Sedan i maj så fick Rob en unge och flyttade tillbaks till Florida så Joe rekommenderade Eric Robel. Jag brände av ett par musiker längs vägen och de flesta av dem är fortfarande mina vänner…Jag är egentligen inte svår att ha med att göra och det är svårt att hålla ihop ett band i NYC. Jag är glad att vi bara är tre.  

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Lani Ford (det är jag)—bildade STARK. Jag spelar bas och sjunger och skriver en massa låtar. Jag brukade skriva alla förut men nu har Joe Hogan gjort en hel del för bandet och vi är mer som ett team nu. Så coolt! Jag är gift med trummisen i ett band som heter The Sprinkle Genies. Vi har en Chihuahua som är stygg och popular på Lower East Side i New York City. Jag berättar inte min alder men jag är over 30 år och jag är stolt att jag hängt med så länge. Det är troligen det dåliga med mig. Kanske det och de två tatueringarna jag fick från några killar jag mötte när jag åkte på motorvägen i Kalifornien.  .

Joe Hogan—gitarr och körsång. Han är också över 30. Joe spelade in båda mina första skivor och han fyllde på med gitarr på vår senaste Englandsturné i vintras. Efter att vi kom tillbaks så blev han en permanent medlem och har redan skrivit 4 riktigt bra låtar. Han är gift med en rolig brud som heter Amy. Han jobbar Blue Man Group och som en independent producent. Han pissar i hallen ifall han dricker för mycket tequila.

Eric Robel—trummor. Han kommer att vara den förste som fyller 40. Eric har turnerat en massa, spelat med band som Nova Express och Heroin Sheiks. Han bor med sitt barns mamma. She’s cool. Hans unge Zach är fem och såååååå söt. Eric jobbar med specialeffekter på video. Han skulle kunna slå vem som helst. Han är en hatare(skratt)  

 

Punk i USA , hur är det att spela det?

-Oftast inte välkommet eller uppskattat i mainstreamvärlden. Jag tror faktiskt folk är rädda för band som Blink 182 eller något. När man spelar på undergroundscener kan det vara fräckt…oftast som på den gamla goda tiden med en hel del kommunikation.

 

Hard et funnits några bra band I USA förr i tiden, några favoriter?  

-Metallica, Nirvana, Fleetwood Mac, Sublime, Supersuckers, Rage Against The Machine, Blondie, Dead Boys, New York Dolls…

 

Du jobbar på TV också, hur kan du mixa dessa två saker?

-Jag skulle helst bara spela rock n roll men jag skulle vilja ha en TV show där man presenterar kommande band, sångare, artister. Inte en lätt uppgift.  

 

Reliably Disappointing Relationship, vad menar ni?

-En gammal vän till mig utmanade mig att skriva en sang där jag skulle använda en fras där jag klagade på en gammal pojkvän och hon talade om för mig att jag skulle göra lut men honom eftersom han inte gick att lita på. Jag sade att jag kanske inte ville att han skulle vara det och jag gillade vår  “reliably disappointing relationship.” Det är något som jag kunde räkna med mer än bara ett umgänge jag kunde lita på.  .

 

Har ni gjort några mer skivor än The Curse och Put it to your head? Ifall ni hard et hur kan man få tag på dem??

-Vi jobbar på nytt material just nu. Jag har gjort en tre låtars live EP med en tidigare lineup och en akustisk CD plus en akustisk demo. Ifall du vill kan jag skicka dem till dig.

 

Vilken typ av folk kommer på era konserter?

-Alla typer, gay, straight, unga, gamla, tjejer, killar…väldigt mixat..

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Definitivt en livsstil. Ju äldre du blir och du får jobb så blir det svårare att visa upp det så mycket I kläder eller graffiti men du kan fortfarande leva efter den attityden att rika människor är skit(oftast), att regeringen suger, leva fort nu eftersom det tar slut snart….ifall du har tur.(skratt)  

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Hög, passionerad,rå

 

Hur har recensionerna på nya CD:n varit?

-Mestadels bra. Även de dåliga har inte varit så dåliga och de har haft en del bra att saga. Bara 2 verkar inte förstå det. De verkar inte uppskatta at vi har styrkan att spela alla stilar av musik men ändå hålla det på punknivå. En ville att vi skulle sjunga de mer söta sakerna, den andre ville att det skulle vara mer punkväsen hela tiden. Vad kan man göra. Man kan inte göra all nöjda, speciellt inte idioter.

 

Bryr du dig om recensioner?

-Jag har inget emot de bra. Jag vill höra vad folk har att säga men jag ändrar inte så mycket.  

 

Hur är det att bo i USA? Jag menar politiskt och nu med valet?  

-Ifall jag kunde lämna USA så skulle jag det. 8 år av Bush har förstört landet och det är inte så noga vem som vinner valet eftersom det är förstört för så lång tid. Jag kommer att rösta på OBama men jag tycker det skulle ha varit Hilary. Jag kan inte stå ut med den republikanska regimen. Ingen verkar slåss emot det. De flesta bryr sig inte. I mellersta USA så röstar man bara på de man gillar eller de som ens familj röstar på. En del folk kan vara riktigt motbjudande och ignoranta.  

 

Det bästa och det sämsta med att bo i USA?

-Letar fortfarande efter det bästa. Se ovan för det värsta….plus ekonomin, det obefintliga stödet till konsten, utbildningsmöjligheter, inget hälsoskydd…det fortsätter bara.

 

Vad är typiskt svenskt?

-Torr känsla för humor, styrka.

 

Vad vet du om Sverige?

-Inte mycket, förutom att klimatet är kallt och folket är varmt.

 

Några bra band från Sverige som du gillar?  

-Jag träffade ett band som hette Stupidity för ett tag sedan och jag gillade dem ganska mycket. Jag är inte så säker på de andra men de sticker säkert ut.  

 

Finns det några bra band i USA just nu?

-Yeah, inte så säker på att de är kända men jag älskar  Bantam, Banana Fish Zero, New Professionals, ICU, The Bullys, Grande, Roarfiend, The Ettes, Girl To Gorilla, The Swear, Mongrel Bitch, She Wolves, De Luxe…men en del av dem spelar inte längre.l

 

Mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Jag gillar intervjuer men det kan bli lite tråkiga ibland. Jag försöker alltid att svara med bra svar som är ärliga. Ifall jag skulle vara mer full av skit skulle jag göra ännu bättre kanske.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?  

-Wow. Ok. 5 favoritskivor just nu är Bantam “Suicide Tourist”, Banana Fish Zero “Down and Dirty”, Roarfiend “Sonic”, Sass Jordan “Rats”, NIN “Pretty Hate Machine”

5 Konserter: Ted Nugent (1986 Texas Jam), AC/DC (Fly on the Wall in Dallas), Red Hot Chili Peppers (kommer inte ihåg namnet på denna lilla klubb Dallas1989), 7 Mary 3 (nån slags utomhusshow I Cincinnatti där det blev upplopp), Megadeth (Cincinnati, 1998)—och varje Stevie Nicks show jag har sett…jag vet att det är sex minst men hon är fantastisk

5 viktigaste sakerna: Min familj(inkluderat djur), mina vänner, konst(inkluderat musik, litteratur etc), rättvisa för alla, sömn.  

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första—Linda Ronstadt’s Greatest Hits

Senastet—Katy Pfaffl’s senaste skiva

Dyraste—Pretenders Box Set

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Cat Power

 

Är skivbolaget ert eget? Är det ett bra bolag? Något annat ni har släppt där?  

-Jag har inget skivbolag. Allting är självsläppt. Jag använder namnet Kicking and Screaming Music. Vi har varit på samlingsskivor på CD’s från Versailles Records, Poptown Records och MJR Films. Vi komemr troligen att ha en låt på en samling från Wicked Cool Records som kommer 2009.

 

Nya saker som My space, Facebook och så vidare.... är det bra eller hur ser du på de sakerna?

-Jag hatar datorer, hemsidor, My Space, helst Facebook och allt annat. Det är slöseri med tid och kreativ energi. Hursomhelst , teknologi är ett nödvändigt ont….tror jag. My Space hjälper oss med turnerandet…jag har ganska bra erfarenheter med det. Men att hålla på med Internet och pressmaterial är det första jag skulle vilja delegera.

 

Hur ser du på Mp3 och nedladdning och så vidare? Är det bra eller dåligt för mindre band?  

-Ifall det är tillgångligt för nedladdning så tycker jag det är bra. Det är därför det finns. Ifall man nedladdar det olagligt så finner jag det inte lika bra. Ifall du bränner CD:s till någon annan så hatar jag det. Jag skulle hellre ge min CD till någon istället för att folk kopierar dem. Jag kanske gör en dropcardsak nästa gång. Jag är ganska kluven eftersom man måste höras någonstans.

 

Vilket är det största bandet ni spelat ihop med?

-Well, det beror på hur man ser det. Vi spelade på en festival där Gin Blossoms var headline men vi spelade på en annan scen. Vi spelade i samma skivaffär som Dollyrots men jag vet inte hur stora de är. Jag har spelat många gånger på samma scen som  Sami Yaffa från Hanoi Rocks/New York Dolls med hans andra band Mad Juana. Jag har också spelat med Bantam and the She Wolves. Gina Volpe från Lunachicks är med i Bantam. Donna Lupe (Honey 86%er) från Cycle Sluts From Hell leder She Wolves. Jag har spelat ihop med medlemmar från Joan Jett’s Blackhearts i deras andra band. Fernando Rosario (JD Malo) från Mike Monroe band har spelat bas och gitarr I mina andra konstellationer. Vi har spelat med Warrior Soul. Det var fräckt. Jag har spelat med Patti Rothberg och Joy Rider också. Vi väntar fortfarande på att spela ihop med AC/DC på the Garden.(skratt)

 

Vilka band skulle ni vilja spela ihop med?

-New Professionals, Bantam, Statues of Liberty, Roots Rock Rebel, Magges, Girl To Gorilla, Ash Gray, Sprinkle Genies, Grande, She Wolves, Cycle Sluts From Hell, Warrior Soul, Honor Among Thieves, Action City Blackout, Paper Tongue, Daddy, The Bullys, Devil’s Blues, …jag kanske skulle lista bara ett kanske. Gå ut och se på musik är det enda jag gör förutom att spela musik och jobba.  

 

Är det en dröm ni har , att förena alla punkare I världen eftersom man ser att det finns många olika stilar inom densamma?

-För min del kan saker gå ihop bra så länge det är bra. Jag har ganska blandad musiksmak men jag tror det mesta jag gillar har en sorts punkattityd. Jag gillar underdogs. Jag skulle älska att förena alla punkare , alla musiker, alla människor…jag kommer inte att skaffa en tuppkam i det närmaste.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Oh yeah! Vi skriver nytt varje vecka, fortare när vi kan. Vi älskar att jobba ihop. Vi planerar för en västkustturné i vinter och sedan åka tillbaks till England och Europa i juni. Förhoppningsvis Texas nästa höst. Vi vill turnera över allt där vi kan. Spela in en ny skiva och försöka få lite betalt.

 

För dig själv?

-Utvecklas som person, fru och musiker varje dag. Försöka fokusera på de viktigaste sakerna och inte spilla tid på skit. Sluta jobba i den kommersiella världen. ,

 

Visdomsord?

-Vadsomhelst

 

Nåt att tillägga?

-Förösker fortfarande att svara på frågon om frågan som aldrig blivit tillfrågad. Inte säker egentligen men ingen har frågat mig om jag skriver andra saker. Det gör jag. Inte så ofta som jag skulle vlija men eftersom jag älskar att skriva låtar men jag har skrivit en fullängds en-kvinnas teater show, ett tio-minuters spel, några korta berättelser, papper och tal. Och tonvis med dikter. Mitt mål är att publicera korta artiklar I New York Waste. Behöver bara skriva dem en dag…när jag har en assistent.   

Tack så mycket! Hoppas vi träffas i Sverige en dag.