Stage Bottles är ett riktigt bra tyskt band och de var så snällsatt svara på en massa frågor om från mig i oktober 2014.

 

Historia?

-Bandet bildades 1993 Under dessa 21 år har vi haft ett par ändringar i line-upen, jag är den enda originalmedlemmen, Marcel (gitarr) har varit i bandet sedan 17 år nu.

Ursprungligen var vi ett gäng vänner som kunde mer eller mindre spela musik-instrument och bara ville göra antifascistisk-Oi! -musik. Jag var den enda som redan hade spelat i ett riktigt band. Jag var redan med i Blaggers ITA från London 1992 och jag bodde i England  nästan ett år.

När jag kom tillbaka till Tyskland frågade mina vänner mig om jag skulle vara med i ett band och jag sa "ja". Eftersom jag redan hade massor av kontakter i scenen, så var starten med Stage Bottles lätt. Många var intresserade av vad vi gjorde så vi hade bra konsert erbjudanden redan från början.

Under dessa 21 år har vi spelat ca 600 konserter i många olika länder i Europa, även i Kanada, Vitryssland och Ryssland. Vi har spelat  med nästan alla band som fortfarande håller på och som vi kände till innan med vår personliga historia i Oi - och Punk-Rock-scenen.


Ni har varit igång ett tag nu, vad är den största skillnaden att spela nuförtiden om man jämför med att spela förr i tiden?

-Tja, När vi bildade gruppen var vi typ av pionjärer i scenen. I vår hemstad Frankfurt / Main var vi en stark grupp av SHARP-skinheads, vi tvingade fram utvecklingen av denna rörelse i Tyskland tillsammans med skinheads från Berlin. Det startade 1989 och Stage Bottles har hållt denna anda 1993 I början fanns det inte så många Oi - eller punk-rock-band som spelar live. Vi var något speciellt, det fanns en stor entusiasm för varje Oi - eller Punkrock-gig.

Efter ett tag mer och mer klassiska band från England återbildades, fler och fler band från hela världen kom till Tyskland och spelade och det blev stora festivaler över hela världen.

Så känslorna på konserter har förändrats mycket: numera är det mycket mer en känsla av glad fullbordad subkultur och idén att vara en del av ett kritiskt, antirasistisk och social rörelse är mer och mer att gå vilse. Många människor i den så kallade scenen är egentligen inte intresserade av politik längre. De är för unga för att veta de tider då du du fick kämpa för varje subkulturell händelse. Då många konserter hotades av nazister. För några av dessa konsumenter är vi människor som pratar om saker som inte verkar vara viktigt längre.

I länder som Ryssland är det helt annorlunda. Det finns fortfarande en atmosfär av repression från staten och hot från nazister.

Så känslan är inte samma sak. Vi tror att mycket av andan i det förflutna gick förlorad även om det fortfarande finns nazister och sociala problem kvar.

Det finns en utveckling framåt till fulländning och en utveckling från att vara medlem i en subkultur med att ha ett kritiskt perspektiv på samhället.

Och en annan sak: vi hade inga mobiltelefoner, inget internet och inga navigerings-system. Men vi hittade varje plats och det var möjligt att kontakta varandra för att organisera spelningar ändå.


Ni har alltid sjungit på engelska eller?

-Ja, det är sant.

 

Varför inte på tyska (som jag ser som en av de bästa punkspråken​​)?

-I tyska är det svårt att hitta en väg mellan att låta alltför intellektuell eller vara för kall och direkt. På engelska är alternativen lättare att hantera.

Jag tycker också att engelska är ett mer melodiskt språk. Tyska låter mycket hårt och ibland är det svårt att hantera att ljudet av det tyska språket så det passar till musiken. Tyska ord har också ofta många stavelser. Engelska ord är ofta kortare, så det är bättre att få den språkrytmen du behöver i texterna. Andra textförfattare kanske tycker annorlunda, men det är min åsikt.

Men jag låter alltid texterna kontrolleras av engelsmän innan vi går till studion. Och på grund av att jag bodde i England så är inte min tyska brytning så illa. Det är vad många infödda säger.

En annan orsak kan vara att jag är mer van vid att lyssna på Punkrock i brittisk Street-Punk-stil än till tysk Punkrock. Identifieringen med det jag gör är större på engelska. Och det är möjligt att förstå texterna i hela världen.


Vad betyder punk för dig, är det en livsstil, eller är det bara ett ord?

-För mig var det alltid mer än bara ett sätt att se ut. Det är en möjlighet att uttrycka ett kritiskt förhållningssätt i allmänhet. Under de senaste decennierna har möjligheterna att uttrycka sig - inte bara med sloganen "No Future" - ökat. Så det finns flera olika musikaliska och intellektuella nivåer i Punkrock nu. Det är till och med tillåtet att agera på ett produktivt och användbart sätt.

Med utseendet kan du visa folket på gatorna att du är annorlunda. Det är roligt att chocka "normala" människor bara för att du ser konstig ut. Men det är samma sak med att se ut som en Skinhead eller något annat. Men innehållet är annorlunda för de flesta av andra subkulturer.

 

Kallar du dig själv skinheads?

-Mina rötter är definitivt Skinheadrörelsen. Samma med Marcel. Slavko är en Punk - (Metall) Rocker. Resten har definitivt aldrig haft någon personlig ambition  att vara en Skinhead, men alla vet vad det handlar om.

Stage Bottles började definitivt som ett antifascistisk Skinheadband som jag sa tidigare. Nu är den politiska attityden och musiken i sig är viktigare. Vi är verkligen stolta över att vara ett uttalat anti fascist-,  fotbolls-,Skinhead- och i Punk-scenen. Även andra människor som inte är "medlemmar" i någon av dessa subkulturer gillar vår musik och texter. Det är en komplimang. Det vore dumt att lägga vikt på endast en typ av publik om man tittar på vår politiska vilja. Endast Skinheads kan inte ändra någonting. Och det finns också många fler människor so, du kan ha kul med och göra bra saker med. Och det finns också massor av skinheads som är kompletta idioter, även om de inte finns några nazister. Men i musiken och i vissa texter är vår definition av Skinhead-känslan  fortfarande vid liv och det kommer alltid att vara. Coola Skinheads är mycket välkomna och vi är glada att se dem på våra konserter. Jag har fortfarande en hel del gemensamt med dessa Skinheads. Ingen tvekan om det.

Å andra sidan har vi alla blev äldre och vi har haft massor av upplevelser. Om du lever i verkligheten kan du inte bara hålla det endimensionellt. Och att vara bara vara en Skinhead är endimensionellt och säger egentligen inte något om kvaliteten i det du gör.

Hur är det att bo i Tyskland idag? Politiskt?

-Jämfört med andra länder är det en liberalt land. Men det kan vara mycket bättre. De antisociala element av kapitalismen är också mycket starka i Tyskland. De arbetar bakom kulisserna. Men vi bör inte bara tänka på vårt land. Frågan är också om hur mycket det kostar att ha en acceptabel livslängd? Tar vi alla möjligheter vi har att hjälpa människor i andra länder? Ska vi försöka bygga ett samhälle av rättvisa? Nej, den enda frihet som är försvarad av vår så kallade demokrati: är (bättre kapitalism) friheten att tillåtas att bli så rik som du vill. Väldigt ofta är det tillåtet att göra detta på något sätt nödvändigt. I många fall, även om människor blir dödade av det. Politik i Tyskland är inte riktigt gjord för att hjälpa människor. Social hjälp är organiserad för att hålla folk lugna Tyskland är en del av en globala, aggressiva och anti-sociala system som är spritt över hela världen.

Partierna själv har inte några ordentliga ideal längre. Pariter med rättvisande ideal är inte tillåtna i vår typ av demokrati, eftersom denna demokrati finns för att rädda egendom och makt för de rika och de som fifflar med systemet för att få makt eller mer pengar. Det är deras system, så varför skulle de ändra på något?

I Tyskland finns det inga riktigt stora politiska personligheter kvar. Det finns ingen plats för extraordinära individer. Detta traditionella samhället  behöver inte det och vill inte ha det. I slutet är det politiska systemet helt opolitisk och bara ett ekonomiskt system.

För människor som oss, är det med en bra standard på läskunnighet möjligt att leva på ett mer eller mindre oberoende och individuellt sätt. Men människor som växte upp under svåra sociala förhållanden utan möjlighet att lära sig tillräckligt för livet eller som inte har en chans att lära sig ett bra jobb är egentligen inte behövda i det inriktade samhället som Tyskland har fått.

Samhället i Tyskland är uppdelat i två delar: den privilegierade och de som aldrig fick en chans att få ett bättre liv. Jag är en socialarbetare. Jag vet vad jag pratar om.

Ja, och det är sant, jag är privilegierad. Jag studerade, jag kan spela instrument, jag har haft en smart och cool mor och så vidare. Och på ett sätt är jag en del av detta system, förstås. Om jag inte vill vara en del av det alls, skulle jag kanske måste bli en terrorist. Men det är ju egentligen inte vettigt, tycker jag.


Grattis till VM -vinsten(jag höll på er) Är du intresserad av fotboll, vilket lag?

-Tack för grattiset, men ärligt talat, jag är bara lite intresserad av vad det tyska landslaget gör, men jag är inte ett fan alls. Händelser som ett VM får alltid fram nationalism. Fast det var inte riktigt så illa i Tyskland efter att ha vunnit VM.

Själv stöder jag mycket mer den viktigaste lokala fotbollsklubben i staden där jag föddes: Fortuna Düsseldorf.

Men jag också mycket engagerad i anhängarescenen av FC St Pauli och Eintracht Frankfurt.

Resten av bandet håller på Eintracht Frankfurt eller inte intresserade av fotboll.

Några av oss var också eller är inblandade i fotbollshuliganism. Men vi har alla blivit äldre, så det är egentligen inte en plats vi lever på som vi gjorde när vi var yngre.

Men med Stage Bottles har vi  spelat många spelningar för Ultras och andra anhängare av många olika klubbar som Borussia Dortmund, Bayern München, Schalke 04, Iraklis Saloniki, Greuther Fürth, Roter Stern Leipzig, Bohemians Prag, Atletic Bilbao, San Sebastian, Blau-Weiß Linz, Livorno, en alternativ klubb från Minsk, osv .. Och, naturligtvis, FC St Pauli, Eintracht Frankfurt och Fortuna Düsseldorf.

Många grupper har bjudit in oss för att vi är ett band med en rak antifascistisk ställning i kombination med att vara fotbolls-fans.

Skillnaden på lagen är inte viktig, men att vara på samma politiska och etiska nivå är viktigt och vettigare än att delas bara på grund av fotboll.

 

Har ni gjort någon hyllning-låt till något fotbollslag eller så?

-Vi gjorde 2 låtar till Eintracht Frankfurt. Det är staden där vi alla lever, så det är okej för mig och vi blev ombedda att göra det. Jag sjöng inte de låtarna, eftersom jag inte håller å¨det här laget.

En gång spelade vi en låt på en fest i Ultras Düsseldorf. Vi ändrade på texterna i en Stage Bottles sång för detta evenemang. Men vi aldrig in och släppte den här låten.

Du förstår, är bandet inte homogent nog att lägga vikt på att stödja ett lag. Och sjungea olika sånger om olika lag skulle vara lite konstigt.

 

Skulle du kunna tänka dig att göra en låt för ett speciellt ändamål, djurens rättigheter, politiskt parti eller så?

-Våra låtar handlar om sociala problem i allmänhet. Vi vill nå många olika människor, så vi vill inte stödja en enda parti. Det finns inget parti som vi skulle stödja ändå.

Vi skriver aldrig en sång om djurens rättigheter. Vi är inga vegetarianer. Det är lite synd, jag vet.

Jag minns Blaggers ITA gör en låt som heter "MEAT". Sångaren som gjorde den brukade vara vegetarian. Efter att han började äta kött igen, slutade Blaggers spela den här låten.


 

Så ni har aldrig gjort det?

-Det finns antifa-grupper eller aktivistgrupper över hela världen som vi stöder genom att spela förmånsspelningar. Det är okej för oss och det är vad vi vill ha. Vi kontrollerar grupperna och sedan bestämmer vi individuellt om vi vill spela för dem eller inte.

Vi skriver aldrig en låt för någon särskild politisk grupp.

Det enda vi gjorde var att göra en hyllningslåt till ryska antifascister "eftersom de gör ett utmärkt arbete under mycket svåra och farliga förhållanden. De förtjänade en låt som denna.

 

Politik och musik går det hand i hand?

-Ja, det är för oss inte förhandlingsbart. Vi gör punkrock med en känsla av att vara förbannade för många situationer i samhället och i världen i stort. Musik är ett mycket bra sätt att uttrycka vad du menar. Musiken är typ av  förstärkare för de känslor vi har och vad vi vill berätta. Musiken hjälper till att förstå det. Och det är en mycket bra känsla om man sjunger texter som passar till musiken. Å andra sidan är det ett sätt att nå människor. Politik kombinerat med musik är mer intressant för många människor än ayy bara läsa böcker. Så en del människor kan bara konfronteras med politik genom musiken.

 Det är uppenbart att det funkar om man tittar på historien. Varje politisk riktning har använt musik för propaganda med stor framgång. Detta är en viktig bieffekt.

 

Bästa politiska artist / band?

-Oh, det är mycket svårt att svara på. Blaggers ITA för mig. Och de har alltid supproterats av Angelic Upstarts. Men också band som The Redskins, Billy Bragg, Newtown neurotiker, Slime, Ton Steine ​​Scherben, Conflict, Los Fastidios, Kortatu, Attila the Stockbroker och många andra band som har en politisk ståndpunkt.

 

Hur skulle du beskriva Stage Bottles musik med tre ord?

-Kraftfullt Individuellt definierade.

 

Vilka band jämförs Stage Bottles medn?

-Angelic Upstarts, Blaggers ITA, Redskins, Stiff Little Fingers, Leatherface, Cockney Rejects.

 

Är det tråkigt att recensenter jämför med andra band eller förstår du det?

-Jag förstår det. Det är viktigt att veta att en del läsare av recensioner kanske inte känner till bandet du recenserar. Så det kan ge lite av ett intryck och lite information i vilken riktning bandet går. Men det är skit om någon inte förstår vad du gör och pratar om band som du egentligen inte vill jämföras med. Så det är ibland mening och ibland inte.

 

Vilken är den konstigaste saken som någon har skrivit om er?

-Tja, den konstigaste saken. Jag vet inte. Under 20 år är det så många saker som skrivits om oss. Det har skrivits en hel del skit och en massa bra saker.

Men det är definitivt alltid trevligt när vi läser att högerfolk hatar oss och vill att det går åt helvete för oss. Det visar att vi gör allt rätt!

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Första frågan om historia är tråkigt men nödvändig. Jag vill inte bara att kopiera svaren och använda dem i en annan intervju.

Men i allmänhet tror jag att vi har tur: Människor som är intresserade av oss ställer bra frågor.

Det verkar som om du också bestämt dig och du var väl förberedd för en intervju med oss.

Vissa Skinheadfanzines frågar ibland alltid samma frågor. Jag vill inte prata bara om Skinheads längre.

 

Vilket är frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Svårt att säga. Vissa människor frågar oss vad vi skulle göra om vi blir mer framgångsrika.

Så frågan skulle kunna vara:

Vad skulle du aldrig göra även om det skulle ge mer pengar och mer framgång?

För oss är vår politiska attityd och subkulturella identitet det viktigaste. Och för att leva efter vår inställning är det mycket nödvändigt att förbli oberoende. Ifall du går till ett stort bolag till exempel, berättar de för dig vad du skall göra. De lägger stress på att tjäna pengar så de vill att du ska göra vissa saker som du kanske inte vill göra eftersom de investerat pengar i studioinspelningar och marknadsföring. Så vi skulle behöva spela konserter som vi inte riktigt känner oss trygga med. Och kanske vi kunde inte spela konserter som vi vill spela, eftersom det inte passar vad de stora bolaget vill. Vi vill inte ha den här konflikten. Det är samma problem med bokningsbyråer. De kunde inte tjäna mycket pengar med oss ​​för vi spelar många politiska och sociala spelningar där vi inte tjänar mycket pengar. Och en professionell bokningsbyrå är också igång för att tjäna pengar. Så detta är en motsägelse till våra huvudintressen.

Vi vill ha det fria valet. Det är bättre att spela inför 100 bra människor som vet vad vi gör än att spela inför tusen människor som bara konsumerar. Vi vill fortsätta att stödja politiska grupper. Stage Bottles kommer aldrig finnas bara för att ha framgång. Framgång betyder inte kvalitet. Om det finns någon chans att nå fler människor ska vi prova det, men vi stälelr kraven. Annars kommer vårt budskap att vara paradoxalt om vi skulle göra motsatsen till vad vi säger.

Denna synpunkt är också ett resultat av de upplevelser jag har haft i Blaggers ITA i början av nittiotalet.

EMI upptäckte bandet, majoriteten i bandet bestämde sig för att leva på bandet och prata mindre om politik, de förlorade sin ursprungliga identitet, stämningen i bandet  förändrades, sångaren attackerade en journalist för att att de kallade honom en vänster fascist och EMI gjorde dem besvikna "orsak de är beroende av musikpressen . Nu dog den ursprungliga sångaren  av droger under 2001, eftersom han inte kunde klara av det faktum att han aldrig kan bli en rockstjärna igen. Det är inte vår värld som vi vill leva i. Knulla mainstream och stöd politisk subkultur.

Det roliga och den vänskap som vi har fått kan inte köpas med pengar, men vi har den! Det är bra för oss.

 

Hur är punk / oi / street rörelsen i Tyskland just nu?

-Tja, Det finns en massa människor i alla så kallade subkulturella scener. Men scenen är lite uppdelad mellan dem som tror att när man är i en subkultur är det politiskt, människor som är opolitiska och de som är bara konsumenter. Den grupp av konsumenter är den största, tror jag. Så kvaliteten på scenen är inte så bra som den borde vara, och vi känner oss inte riktigt hemma i den scen så mycket som vi gjorde för några år sedan. Ibland verkar festivaler att vara typ av en karneval där människor klär upp sig och lyssnar på musik och berätta för varandra hur coola de är. De vill alla ha kul, men vill inte konfronteras med några sociala eller politiska problem. Det är konstigt: de vill vara annorlundare än de vanliga, men de vet inte varför.

Om man talar om en "rörelse": En rörelse har fått ett mål och försöker gå vidare till något. En rörelse har något allvarligt att säga, men de flesta människor bara pratar om sex, alkohol och sig själva utan att egentligen säga något.

Men det finns också mycket bra människor och några mycket bra band som fortfarande är på samma nivå som oss.

 

Några bra band?

-För många ... vi alla gillar gamla goda band och några nya Oi - och Punk-Band som skapar sin egen stil och inte försöker att låta som många andra band gjort tidigare. Vi gillar också några HC band eller soul, reggae, jazz, Classic- och blues-musik. Efter alla dessa år är det verkligen svårt att nämna några av dem.

 

Om du kunde välja fem band från nu och från historien för att ha en stor konsert med Stage Bottles, vilka fem band skulle du ha valt?

-Vi har redan spelat med en massa band som vi aldrig förväntade oss att spela med, men vi har alltid velat spela med. Det är bra, förstås.

Band vi aldrig spelat med, men skulle vilja spela med om de fortfarande hade existerat, eller om de skulle spela fler konserter är The Ramones, Kortatu, Redskins, The Pogues och Dead Kennedys.

Leatherface är ett band som fortfarande existerar och som vi tyvärr aldrig spelat med.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi hoppas att vi kan släppa en hel del fler bra låtar på en massa fler skivor. Vi hoppas också att vi får möjlighet att spela i många olika länder där vi inte har spelat innan (och där har redan varit, förstås). Liksom Syd-Amerika, Japan och kanske USA.

Och Sverige, förstås. Vi har aldrig varit i ditt land ...

Vi hoppas också att promotorer, fotbollsupportrar och de politiska grupperna vill att vi ska spela för dem många fler spelningar. Men vi behöver inte utveckla nya planer för framtiden. Vi vet hur det går och så att vi inte har några illusioner längre. Jag tror att vi aldrig haft några ändå, så varje bra tillfälle för bandet är en present till oss.

 

För dig själv?

-I vår ålder är det en stor önskan  att hålla sig frisk och att hålla den unga anda i våra hjärnor. Den fungerar fortfarande. Försöker hålla det här är vad vi försöker. För detta behöver vi fortsätta med bandet, till exempel. Därför att det är alltid uppfriskande att träffa unga och motiverade människor och prata med dem och ta några drinkar med dem. Jag hoppas också att våra vänner fortsätter att vara med oss som de varit i många, många år nu. Det är mycket viktigt för oss.

 

Visdomsord?

-Alltid leva på ett sätt som gör att du kommer ha kul och inte för mycket stress så länge som möjligt i ditt liv. Med denna inställning går allt men inte allt går varje gång. Ta ansvar för din egen framtid.

Och kom alltid ihåg: Det som är bra för andra behöver inte vara bra för dig. Analysera alltid varje situation och följ inte några konstiga tankar eller mål du har, eller andra har fått och som inte passar till verkligheten.

Konsumera inte bara och ta ansvar för den värld du lever i. Det är din värld också!

 

Nåt att tillägga

-Trevlig intervju. Du gjorde det verkligen bra. Inga dumma frågor.

Och försök ordna en spelning för oss i Sverige! Vi är mycket intresserade!