SQUARE

Martin & Martin från gruppen Square har varit så vänliga att svara på frågor angående sin grupp. Det är väl tur att inte alla i gruppen svarar för då hade det blivit en mastodont intervju. Januari-2008.


Hur länge har ni hållit på?
-SQUARE släppte första skivan 2002. vi brukar säga att vi började tänka seriöst någon gång runt 2000.

Tidigare band?
-Vår basist kommer från det alltigenom sprudlande Örebrobandet UNIFORM.
Annars tror jag man kan säga att det är i den här konstellationen det började för de flesta av oss.

Örebro är ju känd som en stad med mycket bra musik....lever
musiklivet på bra eller? Favoriter från stan?
-Nja... det är väl OK antar jag. Det saknas hängivna arrangörer som är beredda att göra mer än att bara ställa upp ett band på scen och kopiera upp affischer... bäst blir det ju alltid om man styr det själv men det är ett jäkla meckande hela tiden. Vissa är alltid tända så man tyr ju sig naturligt till dem.
Det finns bra band, mycket bra tunga band.
Några favvo är: Cosmic monkey, Truckfighters, Uniform, Deadman, Preset boys, golden recivers, Manwhore

Jag har bara varit i Örebro en gång när jag såg Lords of the New Church på något ställe som hette Lord Nelson, berätta lite om Örebro?

-Haha, örebro är väl allright antar jag...
Det är lite tråkigt att det inte finns så många ställen att spela live på... det senaste jag hörde var att det enda stället som har en viss ruljans kanske kommer att byggas om till bostadsrätter... det känns ju lite typiskt Örebro.

Bryr ni er om fotboll....då är det väl gott med ÖSK? Eller är det Forward som gäller?(Själv är jag mycket inbiten gaisare)
-Nej vi bryr oss inte, den officiella inställningen är att sport i allmänhet är ett sätt att umgås och få motion samtidigt. Det är lite det samma som att shagga, det är jättetrevligt att folk gör det om de tycker att det är kul och de får ut något av det. Självklart bryr vi ju oss om att folk ligger med varann och skulle säkert kolla ifall någon erbjöd ståplats till en bortamatch någonstans, vi skulle till och med kunna tänka oss att komma på en öppen träning. Men det är inte så att i håller på något specifikt lag.
(vi hade ett möte där vi faktiskt kom fram till att vi skulle hålla på ett lag i livets sport men sedan blev vi lite osams om vilket så vi sket i att go official med det)

Hur går det för ÖSK 2008?
-De får det säkert mysigt ihop.

Ska musik är ju inte jätteinne nu?
-Nej, det är den inte.

Men jag förstår att ni skiter i trender
-Nja, det är inte riktigt sant, våra nya vita shorts är jävligt inne.

Hur kommer det sig att det blev den här typen av musik?
-Vi tyckte det var coolt svängigt och ballt men insåg tidigt att det är en av de mest bakåtsträvande genrerna som finns. Det mesta låter ganska lika, det är klart att det finns mycket som är bra, men, man kan säga att det är ett medvetet grepp från vår sida att inte spela renodlad skamusik, i vilken våg den än klassificeras.

Ni har varit en hel del utomlands och spelat, hur kom det sig att ni spelade i Luxemburg? Hur var det där?
-Haha, vi skulle ha konkurrerat och spelat samma kvälls (på ett annat ställe) som Motörhead men de ställde in i sista stund. Det är osäkert huruvida detta påverkade vår publik den kvällen, men vi överraskade dem som vanligt.
Det brukar bli så när bokaren bara skriver "ska" på Affischen... Det var som vanligt fullt ställ från oss, en nervös publik som inte kunde sluta titta med ett fånigt leende på läpparna, sedan köpte de varsin skiva och gick hem...
Eller det är så jag minns det i alla fall. De har en väldigt fin dal i Luxemburg som passar särdeles utmärkt för att springa/ramla ned i. De har ett litet tåg man kan åka och sen har man en god chans att spana in lite tvåmanssportare bortikring också.

Spelar ni ihop med alla möjliga sorters band eller hur blir det för som skaband blir man väl ihopbuntade med många olika genres?
-JJa, skafansen är lite, eh, luriga och de brukar inte gilla det vi gör.
Äh, jag har ingen aning... samtidigt är de ju så förbannat artiga så om det inte gillade det så säger det väl inte det i alla fall.
Men, min analys är att det inte är regelrätta skafans som shakar bootyn till sqrrr.
För att svara på din fråga:
Ja vi spelar med en salig blandning band, och, eh, vi har aldrig spelat med ett band som känns som Sqrrr.
Kanske är det för att vi, om man drar det lite krasst, försöker oss på någon slags ihopbuntning av genres själva...

Vad betyder punk för er? Är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Livsstil, jävla cool dessutom om den utförs på ett livsbejakande sätt. Vi brukar allt som oftast titta på varandra och nickande instämma att det bara är att ösa.
EMO däremot, verkar vara det ungefär mest tråkiga man kan vara. Då är det mer riot att gå i kloster.

Finns det några bra band utanför Örebro i Sverige idag?
-Ja, det finns det, Maggots till exempel är ju fruktansvärt coola.

Hur tycker ni annars det är att leva i Sverige idag efter
maktskiftet? Var det bra eller dåligt val svenska folket gjorde?
-Det börjar kännas lite i kassan, det är ju alldeles solklart inte särskilt lätt att försöka försörja sig på att spela "smal" musik. Sedan 2007 får man ju alls lika mycket folkbildningspengar längre, inte guld såklart...
I Frankrike har det ett jävligt bra system för sådant här, om man, oavsett vilken musik man spelar, gör fler än 80 gig om året, erhåller man en (ganska låg såklart) statlig lön som kulturarbetare. Detta medför att ban kan turnéra runt och ta gig utan att behöva vara så himla ängsliga för att gå back hela tiden. Och alla får i sin tur mer chanser att till konserter.
Svenska folket verkar ju vara rätt missnöjda nu i efterhand... haha, precis som att de inte visste vad som skulle hända. Samtidigt tror jag att de blå skulle vinna igen om de blev nyval nu, folk verkar utåt sett vilja att vi alla ska ha de härligt, fast inte alla om de ser en chans att tillhöra den gruppen som kan ha det lite trevligare.

Ni är många i gruppen...hur funkar det?
-Svårbokat, vi har funderat om att börja ljuga lite om det där... dra till med att vi är tre och sen dra lott i bilen om vem som ska få "priviligier" såsom sprit och sovplats (det där löser sig ju alltid ändå... hej, vi spelar ju i bandet ju, folk är ruskigt gästfria och styr och ställer för en hela tiden (kanske inte så bra i Sverige men utomlands alldeles strålande))

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, intressen, familj och något hemskt om varje medlem?
-Pete de-la-fete, trombon, 22, läser till syrra, gillar att ta på sig själv, festa och jobba med gamla. Duktig på frisbee gillar inte att dansa med killar.
Andrew, trumpet, 25, skriver en magister i ekonomisk historia, en riktig conesseur, finsmakare som aldrig backar, gillar sexleksaker och Trivial Pursuit.
Martin, Sång, 25, läser filosofi, kille som ser livet genom "lust-glasögon", fullt ös och temafester som spårar ur och matlagning är vad han går igång på. Duktig på att sy men kommer aldrig i tid.
Fredrik, gitarr, 24, jobbar på skateboardlager, har katt och spelar tv-spel. kollar mycket på film och sitter mest still på krogen, men ibland blixtrar han till
Claes, Gitarr 25, Stor som ett hus, Jobbar som asfaltsläggare, dansar absolut utan tvekan bäst i bandet, har ett medryckande skratt men kan skrämmas bland.
Håkan Ficks, 20, jobbar som anläggare, näst störst i bandet, favorit hos det kvinnliga/manliga könet, Har stor passion i mat och sitt utseende. Snarkar hemskt högt.
Martin Ficks, 23, jobbar som anläggare, bangar aldrig på någonting om han inte är såpass utslagen att det inte går att väcka honom, fascineras av erotiska subkulturer och skulle kunna tänka sig att vara med i en tom of Finland serie..

.Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-Nej, det blir det inte, och om det blir några så brukar de inte vara så långa. Jag har kanske gjort 15-20, totalt. Det är klart att det är roligt, men de tar lite tid... särskilt de här som man skriver ;-)
Roligast var ju solklart den då jag (Martin) och trummisen (Martin) blev intervjuade i norsk rikstäckande radio. haha, de blev ett jäkla virrvarr dels för att vi inte förstod och dels för att vi (med flit såklart) skickade 2 personer som hette samma sak.

Ställ frågan ni aldrig får men vill ha?
-Ska vi ta av oss lite kläder?

Ranka dina/era fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Skivor: Monks- Black monk time
Music machine- Turn on
Opration Ivy- Energy
Boney M- Boney M
Monster- Rockers delight

Konserter: SQUARE- Pragster festivalen i Norge 2002
SQUARE- Holland
SQUARE- Tyskland
SQUARE- Storbrittannien
SQUARE- Sverige

Händelser: Fyllan, dansen, oskulden, musiken och poesin

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-Vi har hittills inte köpt våran första gemensamma skiva än..

Mest pinsamma skivan i samlingen?
-Vi ångrar och skäms inte för nått.
- Dölj citerad text -

Hur mycket säljer en skiva med Square?
-Typ 1000 ex av varje har vi sålt själva, sedan har vi inte någon riktig koll på resten... men det är väl där nånstans antar jag.

Vad anser du om mp3 och var står du i debatten om nedladdning?
-Det är bara att ösa, jag laddar ofta och mycket.
Hittar jag något jag gillar köper jag det givetvis
Man tar ju bara hem skräpiga kopior av allt material, har lite svårt för det här stöldargumentet som vissa tycks vidhålla. Om folk vill köpa mp3or så är det väl bra att det kan göra det, men priset borde ju vara kvalititetsbundet.
Detta skulle göra det hela mer konsumentanpassat: en mp3a håller väl typ standard 10 ggr sämre kvalitet än en låt på skiva.
En skiva kostar ca 150:-
Vi drar till med att standardantalet låtar är ca 15, en tia för varje låt, med andra ord, Mp3an borde då kosta 1:-

.Är det något du pysslar med själv och isåfall i vilket syfte?
-Mitt syfte är en upplysning om utbudet i hopp om en egen framtida konsumtion.

Är det bra eller dåligt för ett band av er storlek att folk laddar ner er musik?
-Bara bra, de ev. ekonomiska förluster torde ätas upp av den positiva reklamen.

Ni har inget skivbolag nu eller varför gjorde ni promon 2007...var det mer för spelningar?
-Jo nu har vi ett (och snart är det officiellt), vi kastade det gamla, vi funkade inte riktigt ihop men är fortfarande vänner.

Hur gör ni annars reklam för er själva? Ringer folk och bokar er eller får ni göra allt jobb själva med sådant eller börjar det rulla på?
-Samma sak där, utomlands ska vi snart inleda ett samarbete med ett bolag,I Sverige kör vi själva just nu men dealar lite om samarbete as we speak.
Det är ju skitviktigt att det funkar bra det där... vi jobbade förut med ett engelskt bolag som inte riktigt ville det samma som vi.
Vi kastade dem också...

Framtidsplaner med musiken?
-Fortsätta göra gig och spela in så länge det känns som att vi kan tillföra något.

Vad önskar ni er i julklapp?
 -Att den där jävla New York datorn slutar posta länkar till olagligheter i vårt forum.

Visdomsord?
-Ös! bara ös!

Nåt att tillägga?
-Nicht kleine.
(Resten går att hitta på internet
( www.squareband.com )