Spermbirds är ett band som har varit igång  i många år och de blir bättre för varje skiva de gör tycker jag . Trummisen Beppo skicka mig svaret på intervjun och here we go .... Oktober- 2013

Tråkig fråga , men berätta lite om bandet och hur ni kom tillsammans ?
 - Vi var Punks i en småstad som heter Kaiserslautern , och det fanns bara ett fåtal av oss . Alla de andra barnen var inne på hippie musik eller hårdrock , så vi var denna lilla grupp av utomstående . Visst vi kändes som den kulturella eliten , och vi trodde att vi var mycket smartare och att alla andra var dumma , gammalmodiga och i princip de typiska " tråkiga gamla pruttar " . Vi hade denna typiska punk arrogansen . Eftersom inga kända punkband kom till vår stad , bestämde vi oss för att bilda ett band en göra våra egen punkspelningar . Några av oss  kunde spela instrument , och de som inte börjat att lära sig än. Två av de band som bildades var Spermbirds och Walter Elf , som i början var exakt samma personer. Jag trummade för Spermbirds , sjöng för Walter Elf , och skrev låtar för båda banden .
 
Snälla berätta lite om varje medlem ( un gruppen nu ) , arbete , familj , ålder och något hemskt om varje medlem?
- Lee ( sång ) är singel just nu , inga barn , och han jobbar på en av de finaste barerna i hemstaden Saarbrücken (mycket nära den franska gränse ) . Baren har det roliga namnet " Karate Club Meyer " ( Meyer är en typisk tysk efternamn ) . Lee sjunger även i hans andra band " Steakknife " , skriver böcker med noveller och läser dem för publik över hela Tyskland
Roger ( gitarr ) bor tillsammans med sin flickvän i Köln och väntar på sitt första barn som ska födas . Han arbetar för en lokal tidning och har ett andra band som heter " Zehn Nattern "
Steve ( gitarr ) kommer från England och bor i Berlin . Han är singel , arbetar som ljudtekniker och åker runt med olika band över hela världen . Ett av banden kallas Honningbarna från Norge , de är fantastiska , speciellt live . Kolla in dem !
Markus ( bas ) är singel , har en liten flicka och arbetar som hantverkare på mässor . Han bor i Berlin  också
Jag är trummis ( Beppo ) . Jag är gift , jag har tre pojkar , och jag bor i Köln , som Roger . Jag är redaktör för den federala radion " Deutschlandsfunks " . Jag har ett annat band som heter " Kick Joneses " ( uppföljning av Walter Elf ) , som arbetar vid sitt femte album för tillfället

Har det varit en massa olika medlemmarna i bandet?
-Egentligen hade vi bara ett fåtal ändringar i laguppställningen. Joe, vår första gitarrist, lämnade oss i början på åttiotalet och ersattes av Frank som var med oss i ungefär två decennier och skrev några av de bästa Spermbirds låtarna. Frank lämnade bandet för några år sedan på grund av hälsoskäl och motivationsproblem och ersattes av Steve. Alla andra har varit med i Spermbirds sedan starten (Tja, nästan: Roger gick ungefär ett år efter att bandet bildades The Spermbirds är vänner och vi känner varandra sedan början av åttiotalet, och vi gillar verkligen varandra antar jag... det är väl därför bandet har haft mycket få personliga förändringar.
 
Hur kan ett band hålla så länge, vad är det som driver er?
-Jo, en sak, som jag sade, är vänskapen. Vi bor i olika städer, och att spela med bandet är en möjlighet att träffa varandra igen. Den andra saken är att våra konserter, är den gamla bindningen mellan band och publik fortfarande där, Spermbirds spelningar har sin egen typ av magi ibland, och det är en mycket bra sak att för en musiker efter alla dessa år. Dessutom får du se coola platser med detta band som Serbien, Kroatien eller  Australien eller Sydafrika, där riktigt trevliga människor har bjudit in oss för fantastiska upplevelser.

Ni sjunger på engelska, varför inte på tyska?
-Enkelt svar: Vår sångare Lee är amerikan, och när han började med Spermbirds, kunde han inte tala tyska (det kan han nu).
 
Den senaste skivan kom år 2010, inget nytt på gång?
  -Inte för tillfället, sorry. För närvarande Roger är upptagen med att renovera sitt nya hem, bli pappa och producera den första CD med sitt andra band. Därför har Spermbirds ett litet uppehåll för tillfället. Jag antar att vi  inte börjar skriva och repetera nya låtar  innan 2014.
 
Vilken är er mest populära låt som publiken alltid vill höra?
- " Try again” och “Only a phase" är defenitivt de två låtar som oftast önskas av publiken.
 
Hur ser det genomsnittliga Spermbirds-fanset ut?
-Jo, han är äldre som vi är . Merparten av Spermbirds fans är riktigt trevliga killar (eller flickor), ofta med en familj och ett jobb och en hel del livserfarenhet, men ändå med Punkrock anda. De delar en historia med oss, och väldigt ofta har våra låtar varit en del av soundtracket till deras liv. Det är mycket rörande när människor i ett land en annan kontinent berätta att en låt som, låt säga, "Something to prove" betydde mycket för dem när de var barn. En kille i Australien berättade: "Du har ingen aning om hur många rum jag skrotade medan du lyssnar på" My god rides a skateboard ".

Finns det någon typ av människor som du saknar på era konserter?
-Jo, det defenitivt skulle vara coolt att ha fler kvinnor på konserterna. Det är alltid några, men jag önskar att det skulle vara mer. Jag är glad att se att inte alla i publiken är lika gamlal som vi är. Det finns yngre killar också, och det är bra. Annars skulle det kännas som en Crosby, Stills och Nash-Konsert med gamla hippies.

Har ni spelat mycket utomlands?
-Förutom från de länder som jag nämnde ovan, har vi spelat i USA och i de flesta europeiska länder. Nåväl, det finns Polen, Slovakien, Grekland, Cypern och några andra som vi inte spelat i men ändå: Jag har fått så många olika länder med detta band, det är fantastiskt. För att inte nämna alla de riktigt trevliga människor vi har träffat

Har du varit på Sverige med bandet eller som person?
-Jag har varit i Sverige ett par gånger, men aldrig med bandet. Mina föräldrar älskar Sverige, det är därför jag har varit där som barn. Jag minns att vi hade en semester nära en by som heter "SANDHEM", men jag fick slå upp det på internet: Det är i Västerrgötland nära Vättern. På nittiotalet tillbringade jag två gånger semester i en stad som heter "Åmål" - som i filmen "Fucking Åmål". Min moster kommer därifrån och hon har ett hus vid Vänern. Bandet spelade en gång ett par spelningar i Skandinavien, inklusive Sverige på nittiotalet, men jag kunde inte åka med dem eftersom jag hade mina tentor på universitetet. De tog in en ersättare som trummis och de upplevde en massa trevliga och roliga saker där. Än idag håller de på och berättar historier från denna turné, och jag är alltid lite ledsen att jag missade allt detta ...

Har du hört några bra svenska band?
-Några av mina favoritband är svenska, men tyvärr de flesta av dem verkar vara okända även i Sverige, för när jag frågar svenska musiker om dem, har de aldrig hört talas om dem. De flesta av dessa band inte finns något mer heller, antar jag på grund av en brist på framgång, vilket är ett skitkonstigt tycker jag.: Det fanns en massa riktigt bra pop-punk band från Sverige i mitten av nittiotalet och världen bara tycks inte märka detta - inte ens den svenska heller. En av mina favoritskivor i alla tider heter " Something smells good in Stinkville " med bandet "Grass Show" - Jag tror att de var från Malmö, men jag är inte säker. Skivan släpptes 1995 och det är en fantastisk blandning av punk och pop. En annan CD jag gillar mycket är från ett band som hette "Naked" (Cd har samma titel). Det släpptes 1996 på Trampolene Records, en svensk etikett, antar jag. Jag köpte den i Karlstad. En annan stort svenskt band: "Melony" med cd "Satisfaction" också från 1996. Och sedan finns det Wannadies, naturligtvis, som åtminstone fick några  år av popularitet som alla dessa andra band förtjänade. Jag har alla deras skivor. Två av de första Punk skivorna jag någonsin ägt var svenska. Min mamma tog med dem från ett besök i ditt land. En var från ett band som hette "Date X", och nu undrar jag om du någonsin hört talas om dem. Det andra (och bättre) bandet var "Ebba Grön" som du kanske vet vilka de är. De hade en bra låt som heter "Staten och Kapitalet" som musikaliskt inspirerade mig till en låt som heter "Provinz" som jag skrev för mitt band "Walter Elf".

Hur är det att bo i Tyskland just nu ? Jag menar politiskt ?
- Om jag jämför mitt liv med den som bor i andra delar av världen , är jag faktiskt väldigt glad över att bo i Tyskland . Jag har tre barn , och jag är glad att de kan växa upp bra i en lugn omgivning . Jag är fullt medveten om, men att Tyskland inte är perfekt . Det finns fortfarande alltför många nazister ( inte så många som i många andra europeiska länder , men varje nazist är en för mycket ) . Det finns alldeles för många människor i Tyskland som inte kan leva på sitt arbete eftersom deras löner är för låga- det är en sak som måste förändras i detta land . Och nyligen kom det ut att tyska företag sålde en hel del kemikalier till Syrien , och regeringen inte stoppa det och det är stor skam . Du kommer aldrig att uppleva att jag säger " Jag är stolt över att vara tysk " , men jag  är glad för  att bo där . Tänk på föräldrar i Syrien , Nepal , Irak eller Somalia - bara för att nämna några : De skulle ge vad som helst för att kunna uppfostra sina barn under de förhållanden jag gör .
 

Jag tror att ni har många influenser och jag jämför er med band som DOA , Dead Kennedys , Black Flag , Minor Threat ? Vilka är de band som ni jämföres med och  vilken band är det konstigaste du har blivit jämförda med ?
- De flesta band vi jämfördes med var band som har påverkat oss : I början - du namngav de rätta - det var verkligen Minor Threat , Black Flag och Dead Kennedys och ja , även DOA , kan du namnge de tidiga Bad Brains , också . Men ju mer vi utvecklat vår egen stil , fick den mindre vi jämfört med andra band , och oftare andra band jämfördes med oss . Senare i slutet av åttiotalet , var vi influerade av band som utvecklade den långsamma för punk som de Bad Brains på deras " jag mot jag " - LP eller verbal attack på deras "on " - EP , även den senare Dag Nasty . På dessa register , får Punk dess inverkan inte för att vara snabb och rasande , men från att vara långsam och rullande - och det hade en enorm inverkan på oss när vi skriver låtar för vår tredje LP " Common Thread "

Förstår du att recensenter jämför er med andra band? Jag vet att varje band vill låta som de har ett eget sound, men det är svårt i dag?
-Tja, vi var ett av de tidigaste banden i Europa som spelade detta amerikanska hardcore sound, och jag antar att vi lät unikt, så det är förståeligt att andra band jämförs med oss ibland. Det kittlar min fantasi, för att vara ärlig. Och du har rätt, det är mycket, mycket svårt nuförtiden att göra något riktigt nytt i hardcore facket - allt har redan gjorts. ,
 
Politik och musik, går det hand i hand?
-Det kan, men det måste inte. Egentligen kan jag bara respektera politiken i texter om de kommer från någon som är verkligen är insatt i det ämne han sjunger om, en expert. Kliché politiska låtar har aldrig rört mig.

Bästa politiska band / artist?
-Jag håller inte så mycket med om de politiska åsikter som det engelska bandet Crass har, men jag har alltid respekterat att de verkade ha fått en hel del information om saker som de sjöng om, så jag alltid respekterat Crass som ett politiskt band. Gillade en del av deras musik också. Samma sak gäller för Chumbawamba, till exempel.

Tror du att du kan förändra någons liv med en text eller nåt sånt?
-Kanske inte ändra det, men om du har tur, kan en låt vara en del av soundtracket till någons liv, särskilt för ungdomar. Och - som du troligtvis har upplevt själv - ibland kan en sång hjälpa dig att komma ur gamla hjulspår, ur en personlig kris. Vissa människor säger att "Try again" har funkat på detta sätt för dem. Det är stort för en låtskrivare om det blir så.
 
Bra band synd Tyskland idag?
-Massor . Kolla "Turbostaat", "Pascow" eller "Love A" till exempel. De sjunger på tyska och de har en mycket positiv kraft. Riktigt trevliga människor också.

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-För mig var den gemensamma nämnaren för Punk alltid tanken på gör-det-själv, även om strippa ner musiken till dess grunder, och naturligtvis överges machismen och rasism som du kan hitta i vanliga rock. Jag skulle inte kalla det en livsstil, men det är definitivt mer än bara en etikett. Det är ett avtal som ansluter mig till andra människor som brukar lyssna (och fortfarande lyssnar) på ett liknande musik som jag gör.

Vad är skillnaden med att spela i dag, om man jämför med att spela när ni började att spela?
-När vi började, det var alltid en atmosfär av något nytt, något stort på gång, - ni vet, denna tidiga punk tiden - och vi var en del av det. Det var mycket spännande, och jag gillar att tänka tillbaka på dessa dagar. Detta surr och spänningen finns naturligtvis inte där längre idag. Vilka inte betyder att det är värre nuförtiden. Vi gillar verkligen den avslappnade och vänliga atmosfären på våra spelningar nuförtiden. Ingen aggro, ingen stress - det är ett värde i sig.

Var är bästa stället / land för att spela?
-Belgien är alltid en mycket bra plats att spela på, även i Tjeckien, i Italien, Österrike, England och Spanien har vi haft stora spelningar. Och naturligtvis Sydafrika och Australien - det är något speciellt när människor från så långt borta sjunger med i våra  låtar.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Skivor:Jag måste göra en topp-tio

1. The Beatles – Revolver

2. XTC – English Settlement

3. The Damned – Strawberries

4. The Ruts – Grin and bear it

5. They might be Giants – Flood

6. The Dickies – Second Coming

7. Grass Show – Something smells good in Stinkville

8. Big Drill Car – Album type Thing

9. Weezer – same

10. All – Allroys Revenge

Fem favoritkonserter: (utan speciell ordning)

All – (Frankfurt, 1989)

They might be Giants (Frankfurt, 1990)

Comsat Angels (London, The Marquee, 1986)

Madness (Bonn, 2010)

The B 52’s (Bonn, 2011)

Verbal Assault (Hamburg 1989)

Mina fem viktigaste sakerna i livet.
1. Min fru och mina barn
2. Health
3. Göra musik med mina vänner i Spermbirds och Joneses Kick
4. Titta på min favorit fotbollslag 1. FC Kaiserslautern. Förresten: Några svenska spelare som har spelat att spelat där: Ronnie Hellström (hela tiden hjälte för de flesta av FCK-Fans), Roland Sandberg, Benny Wendt, Torbjörn Nilsson och andra.
5. Att behandla människor med respekt

Första, senaste och den dyraste skivan du har köpt?
-Första skivan jag någonsin köpte var från ett band som hette "The Motors" (samma titel). Det var en blandning av rock med lite punk och newwave - jag  gillar fortfarande att lyssna på den ibland Den sista jag köpte var den nya CD-skivan från They might be giants som kallas "Nanobots". Och den dyraste: "Timothy Monster" från Motorpsycho som en tre skivorslåda med en affisch.

Var står ni när vi pratar om mp3?
-Jag använder bara mp3 när jag jobbar med bandet. Eftersom vi inte träffar varandra så ofta och bor i olika städer, skickar vi  mp3 med låtidéer, eller repetitions inspelningar. Privat, lyssnar jag på CD eller vinyl. Jag är gammaldags på det sättet.

Är det bra eller dåligt för ett band som ert?
-Det är aldrig bra för ett band när folk snor era saker gratis istället för att betala för inspelningarna. Bandet eller  bolaget har investerat pengar för inspelningar och en massa tid och energi. En del lever på musiken, och måste betala sin hyra. Det gör ont speciellt för små band och smbolag. De stora rockstjärnorna blir rika ändå genom att turnera och sälja merchandise eller göra reklam.

Framtidsplaner för bandet?
-Vi vill absolut spela en ännu en Spermbirds-CD, och naturligtvis några spelningar. Det skulle vara trevligt att få spela i ett eller annat land där vi inte har varit hittills. Bortsett från det har vi inte några stora planer längre. Vi tycker bara att det så länge det varar. Med Kick Joneses,  planerar vi att göra en 7 "låda med tio singlar med en låt på varje sida - vilket gör 20 låtar totalt. Det bör komma ut under sommaren 2014.

Framtidsplaner för dig själv?
-Inte myckett. Kanske resa mycket med min fru när barnen är ute ur huset - men det kommer att ta ytterligare några år. Egentligen är jag ganska nöjd med det liv jag lever.
 
Visdomsord?
-Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Nåt att tillägga?
-Ja: Allt det bästa för dig och ditt magasin – det kan den läsas av tusentals människor. Jag vet hur mycket tid och arbete ett sådant magasin tar - Jag uppskattar dina ansträngningar.
 
Hälsningar, Beppo

 

 

 

 

 

.