Something Like... kommer från Tjeckien och spelar en riktigt bra sorts hardcore. Det tog ett tag men här är intervjun....augusti 2022.

 

Berätta gärna lite historia om gruppen?

-Something Like bildades under år 2001 med en gradvis övergång från bandet Pain of Anothers. Vi var ett gäng unga killar influerade av musiken och åsikterna från Earth Crisis, Snapcase, Despair, Agnostic Front, Madball, Undying, Unearth, HSB och hela metalcorevågen i början av det nya årtusendet. Lineupen har förändrats på olika sätt. Tills nuär det bara jag - Jenda kvar från den ursprungliga uppställningen. 2006 släppte vi en mini-CD och 2016 en skiva MMXVI. Vi har just nu en ny sångare Matej och efter covidtiden startar vi en ny era av Something Like

 

Berätta gärna lite om alla medlemmar i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något dåligt med alla? Tidigare band? Andra band vid sidan om?

– Matej sjunger, han är 27 år, han har en flickvän och har en femårig son. Han arbetar som serviceman av industrimaskiner och produktionslinjer, så han flyger ofta och reser runt om i världen. Fritidsintressen: skytte, TV-serier, gitarr, PlayStation, vandring. Band han spelade eller sjöng i: Picture Imperfect, Pawnshop, Anthem

Jenda är en av grundarna. Han spelar bas i Something Like. Han ska bli 41 i år och han är gift. Hans fru Bara spelar bas i bandet Ethos of Nemesis. Han arbetar som säljare i en butik med verktyg och material av alla de slag. Den enda veganska straight edgen i bandet och förmodligen det största fanet av bandet Heaven Shall Burn i världen :-) Förutom bandet har han utövat Aikido i många år, går ibland bouldering, tycker om B-actionfilmer, tittar på MMA och kampsport i allmänhet. Jenda pratar väldigt snabbt och ibland är det svårt att förstå honom. Pojkarna är rädda för att åka i bilen med honom - han blir ofta så upptagen i ämnet att han glömmer att köra. Tyvärr är det bara Jenda som kör vårt band på konserter nästan hela tiden :-) Something Like har alltid varit hans enda band men han hjälpte också till några gånger på andra håll - på vissa konserter eller i en studio. Positive Mind - hardcore, Clash - punk nu-metal, Neron - black metal, Neurotic Machinery - progressiv metal, Vipýchaná fčela - punk.

Jag tror att David kom till Something Like 2005 när han spelade i punkrockbandet Vipýchaná Fčela. Han är 34 år gammal, har två vackra döttrar, en fantastisk fru och arbetar som chef för ett finansiellt företag. Han gillar att göra nya saker som han inte förstår av anledning att lära sig något nytt. Han är ganska kolerisk så för oss är det inte alltid lätt med honom eftersom han har svårt för kritik. Men vi har känt honom i flera år och förlåter alltid honom 😊 .

Zdeněk spelar trummor i SL. Han är 27 år och gift. Han arbetar som socialarbetare på ett äldreboende. Hobbyies: musik naturligtvis, samla grammofonskivor, serier, spela spel, titta på brottning. Tidigare band: Fixed Light (poprock), C.S.D.V.T., DAERRWIN. Zdenda är en magnet för sjukdomar. Så fort en ny kommer ut måste han ha den direkt - bara en passionerad samlare :-)

Marcel är en trevlig kille som spelar gitarr hos oss. Han är 34 år, han har en flickvän, han planerar inte att gifta sig snart men vi tror honom inte. Ingen vet några dåliga egenskaper på Marcel det finns helt enkelt ingen lugnare person i världen! Han älskar musik, moshing på konserter och sport - särskilt cykling - downhill, etc. Vilket vi ofta förbjuder honom för ibland bryter han något och då kan han inte spela gitarr - det är nog det enda som suger för oss, hehe.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest thrashmetal och hardcore,? Favoriter från förr?

– Vi älskar melodin och hårdheten i metal och hardcorens angelägenhet, autenticitet och engagemang. Några av oss växte upp med punk, andra med hardcore och andramedå metal. Vi befann oss i en metalcore som passar oss alla. Vår musik blandar metalcore från millennieskiftet med modern metalcore. Det är så det passar oss och det är så vi trivs bäst.

 

Something Like…Är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?

– När vi skulle välja namn var internet nästan en bebis. Idag när du kommer med namnet på bandet måste du ta hänsyn till spårbarheten på Internet. Det var något vi inte behövde hantera på den tiden. Men vid den tiden kunde vi inte komma överens om namnet alls. Olika namn släpptes, Keep the Fire Burning, Rain Has Fallen. Murder You Call War, Jamie Farr (Korpral Klinger från serien Mash) och andra. Vi kunde fortfarande inte komma överens. Det man gillade gillade inte de andra. Då satt vi på en pub och sa: "Det skulle vara bra att heta något som Caliban, det låter bra." När en av våra vänner sa:, "Vad sägs om att heta" Something Like Caliban." (han sa det på engelska). Vi blev intresserade och vi kom överens om att heta Something Like... och istället för de 3 prickarna kommer var och en av oss att ersätta med vad han gillar. Idag förstår jag med tiden att namnet uttrycker fem pojkars överenskommelse. Som en av våra trummisar, som just lämnat oss, en gång sa. När du bryter med en tjej är det hemskt. Men när du bryter med ett band är det mycket värre eftersom du bryter med fyra personer samtidigt. Vid den här tiden insåg jag att bandet handlar mycket om kompromisser och tolerans är viktigt. För mig betyder namnet kompromiss och särskilt tolerans. Och även om det kan tyckas vara dumt är det en sak att 5 unga, ostörda och själviska pojkar lyckades komma överens om namnet. Och det är mycket. Och det bästa namnet på bandet vi vet? Definitivt Neaera för mig - jag vet inte vad det betyder, men det låter helt fantastiskt, självklart Heaven Shall Burn och sedan även bandet Shut Up And Dance.

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid kom? Vad är er styrka som liveband?

-Spelningar är allt. Alla saker du gör runt om, som webbpresentationen, att göra musik och musikvideor är bra men du gör dem för att du vill spela live så att folk känner till låtarna och kan sjunga dem med dig. Vi spelade inte många konserter under covid. Främst för att vi "använde" pandemins tid till att hitta en ny sångare. Vi lyckades äntligen och vi har fått Matej som vi spelade in singeln ONA med (vi spelade också in en video för den) och spelade 2 konserter. Den första konserten var uppvärmning. Den andra var helt fantastisk och vi ser verkligen fram emot nästa. Konsertkalendern börjar fyllas, och det är bra. Vår starkaste sida är nog äktheten. Först och främst tycker vi om att uppträda live och vi vill främst njuta av konserten. Fina bilder från konserten från professionella fotografer är trevliga men det viktigaste är stämningen och det faktum att vi och människorna vid scenen njuter av den.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

– De bästa ställena är där folk njuter av konserter. Vi brukade ha ett bra ställe i Tachov som hette Garage, som inte längre finns. Morrison (RIP) i Mariánské Lázně var också bra - de bästa människorna som någonsin ägt en klubb. Andra bra ställen är Pilsen - Pod lampou, Prag - 007, Cross Club, Strakonice - Křemelka (RIP). Den sämsta konserten vi varit med om hittills var nog i Pilsen i Neutral, där arrangören totalt fuckade upp oss. Ett tag verkade det som om konserten inte ens skulle bli av - han fick inte ljudtekniker, mikrofoner, han dök inte upp, klubben öppnade nästan inte. Till slut var konserten äntligen organiserad och i finalen var konserten bra :-).

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tjeckien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Är det bara liknande band eller vilken typ är det?

– Metalcore har definitivt varit populärt på sistone men jag tror att alla har en plats på scenen. Dagens scen är multigenre och varje stil har sin plats i solen. Vi spelar konserter med band i olika stilar ganska ofta. Vi har vänner bland deathmetal, punkare, metalcore och andra.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Aggressiv, kraftfull, melodisk

 

Vad betyder punken för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

– Jag har aldrig känt igen mig med Sex Pistols och liknande band som punk. Jag hatar allt det där ingen framtid, alkohol- och drogskit. Jag har alltid sett punken som något positivt, något som söker förändring och strävar efter att gå sin egen väg. Inte riva utan att skapa. Kanske någon kallar det hardcore. Jag tar det som en livsstil.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i musiken och att spela själv?

-Jenda: Earth Crisis - Destroy The Machines, kanske ännu tidigare var Biohazard och Mata Laeo. Men jag tror att jag har velat bli musiker sedan jag var liten.

David: Jag kom till musiken genom Punkrock (Sum 41, Blink 182, Good Charlotte), sedan visade min vän mig Atreyu där jag fick reda på att jag också tycker om att skrika, så jag letade efter olika kombinationer av sång och skrik (Funeral for a Friend, From Autumn To Ashes, Alexisonfire) och min stil blev gradvis hårdare. Mina metalcore-hjältar var Parkway Drive, I Killed The Prom Queen, Breakdown of Sanity, etc.

Zdenek: När jag var tre eller fyra år gammal hade min farbror (också trummis) ett rum helt limmat av Metallica-affischer uppifrån och ner. Det var kanske det första bandet som jag helt uppfattade från alla håll och speciellt trummor. Jag fick mitt första trumset för barn under julgranen när jag var tre år gammal (jag skulle skramla i takt redan i vaggan på haha). Samtidigt lyssnade min mamma också på Green Day och deras album Dookie eller gamla Offspring. Jag minns fortfarande när Hybrid Theory kom ut från Linkin Park, jag var ungefär fem år gammal och det var kärlek vid första ögonkastet.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ?

– Haha, det här är en bra fråga. Jag tror att de flesta föräldrar idag är chockade av barn utan piercingar och tatueringar. Jag skulle nog bli mest chockad (och dessutom irriterad) om mitt barn bär jacka och slips och känner sig normal.

David: Tyvärr tror jag inte att barn idag chockar sina föräldrar med klassiska bus utan genom att försöka vara "annorlunda" än vad standarden är. Jag är en väldigt tolerant person men det jag ser i samhället idag när varannan person plötsligt är sexlös, ickebinär osv, utifrån det mår jag inte bra och jag är rädd, som förälder, hur det kommer att se ut om 10 år.

 

Hur är det att bo i Tjeckien just nu? Politiskt? Fascister? Antivaxxers?

– Jag är inte kunnig om världen, men jag tycker inte att vi ska klaga alls. Vi har det bra, vi behöver inte ta itu med viktiga saker. Vissa människor måste hantera många problem så att de överlever till nästa dag. Vi kan bestämma vad vi ska ha på oss, vilken färg på bilen vi ska välja eller vad vi ska ha för mat. Tyvärr har fascismen inte helt försvunnit. Ibland blir det marginellt politiskt och jag känner att vissa tidigare handlingar börjar tolereras av vissa människor som inte skulle ha hänt tidigare. Jag är så ledsen för det. Bara lite osäkerhet och obehag och folk börjar leta efter genvägar till välstånd. Ibland känner jag mig ledsen över det. När det gäller antivaxxers.... ibland är jag inte förvånad över hur folk reagerar. Vår regering fattar många vilda beslut och ändrar dem oftare än man byter strumpor. Folk är förvirrade, så jag förstår att de är missnöjda och inte litar på någon eller något. Regeringen bär skulden för detta genom populism och oenighet med åsikter och regler. Populism och oenighet om åsikter och regleringar minskar regeringens förtroende. Det är informationsförvirring här.

David: Jag håller med Jenda om att regeringen och dess omedvetna agerande kring vaccination gör att ett stort antal människor förkastar det men samtidigt är det nödvändigt att säga att människor är så berusade av sin frihet att de glömmer att rättigheter går hand i hand tillsammans med ett ansvar och att genom sin rätt att vägra vaccination också hotar människorna omkring dem, ekonomiskt och medicinskt.

 

Finns det några bra band från Tjeckien just nu? Jag älskar många tjeckiska band som Fialky, Dezinfekce, Sanov 1, Mad Pigs etc.. Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

 – Visst har vi många vänner i bra band. Vi anordnar konserter tillsammans och vi stöttar varandra. Det finns många av de banden. Jag har redan nämnt Ethos Of Nemesis, sedan finns det Neurotic Machinery, Nothing Left To Say, Anime Torment, Skywalker är också bra, Secrets of Darkness, Vanguard. Dessa är mestadels metal- eller metalcoreband. Men du kanske är intresserad av: Kriticka Situace (RIP), Balaclava (RIP) Tabula Rasa (RIP), Tales of Error (RIP), Balaclava RIP. Även våra vänner Empty Hall of Fame  är bra- bra melodisk hardcore, på nya EP Minuty ticha sjungs det på tjeckiska, jag rekommenderar den definitivt!

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här någon gång? Vad är typiskt svenskt?

-Jenda: Tyvärr har jag aldrig varit i Sverige, men jag skulle vilja besöka Skandinavien. Jag gillar att vandra och vi brukar tillbringa vår semester i bergen snarare än vid havet. Så var som helst där är det mycket grönska och natur som lockar mig. Vad är typiskt svenskt? Jag är ledsen, min kunskap är begränsad men jag tror vikingar, jag har det kopplat till Sverige och även Husqvarna - staden, floden, vapen och motorsågar. :-)

David: Jag älskar VOLVO Cars. Jag samarbetar direkt med importen av detta märke för Tjeckien och jag är också ett fan av Easy Core-bandet "Abandoned by Bears".

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Jenda: ja, jag är uppvuxen med svensk hardcore. Jag gillar Abhinanda, Refused, Doughnuts, Nine, Final Exit och alla de där banden med samling av Straight edge som Fuck och sånt på Burning Heart Records. Jag älskar Raised Fist, jag gillar också Amon Amarth eller Soilwork.

David: definitivt Abandoned by Bears

Zdeněk: För mig definitivt Imminence är vad jag älskar och Adept var väldigt bra.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar dig? Aldrig på engelska? Berätta gärna lite om följande låtar

-20 let svobody

–Peklo

-LD 50

– Jag (Jenda) skriver texterna. Jag växte upp med hardcore och det påverkade mig. I allmänhet är texter mycket viktiga för oss och vi tar dem inte bara som ett komplement till musik. Om våra texter har en positiv effekt eller har påverkat någon är det fantastiskt och de har tjänat sitt syfte. Vi skriver om vad som påverkar oss, vad vi vill förändra i samhället eller oss själva eller vad vi vill stödja eller säga tack. Det finns många dåliga saker i världen som vi vill påpeka och lyckligtvis också många saker som vi vill stödja. Something Like har alltid sjungit på tjeckiska. I början berodde det på att vår sångare inte pratade engelska och då blev det vårt varumärke. Även om vår tidigare sångare Jirka och vår nuvarande sångare Matej talar engelska och båda sjöng på engelska tidigare förblir vi med tjeckiska. Vi spelar mest i Tjeckien och vi vill att folk ska förstå oss och kunna sjunga med oss. Naturligtvis kan vi också bättre uttrycka våra åsikter, tankar och känslor på vårt modersmål. Kanske om vi spelar fler konserter utomlands i framtiden kommer vi att byta till engelska ... Dessutom är tjeckiska språket en enorm utmaning för oss. Att formulera en text på engelska är lättare än på tjeckiska.

20 let svobody (20 år av frihet) - en sång om frihet och medias inflytande i våra liv. Bara för att de berättar något på TV varje dag betyder det inte att det måste vara sant. Det handlar också om att vi måste söka den största friheten i oss själva annars blir vi aldrig fria.

Peklo (Hell) - en låt om droger, om många människor (vänner) som drunknar i sin talang och ansträngningen att skapa något i droger. Låten är tänkt att visa ett alternativ till livsstilen med sex, droger och rock 'n' roll, även om den inte direkt handlar om Straight Edge. Det handlar också om att vi bara kan hjälpa den som vill ha hjälpen.

LD 50 - som namnet antyder är det en låt om vivisektion, om att testa kosmetika, vapen och annat på djur. Det är sorgligt att detta fortfarande finns på 2000-talet.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inte något heligt?

 – Jag kommer definitivt aldrig att skriva texter om hur trevlig Adolf Hitler var, hur skönt det är att heila och att vit makt är bra. Jag vill inte heller skriva om ämnen jag inte förstår, om vad jag inte har tillräckligt med information.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram sina åsikter i musik? Eller är det OK att spela musik och inte sjunga om politik?

– Vi kommer nog aldrig att skriva direkt om politik. Jag menar att vi inte kommer att sjunga om specifika politiska partier, riktningar eller uppmuntra människor vad de borde rösta på. Men jag tycker att musik ska ge idéer. Röst och sång är ett av verktygen och när jag skriver ord vill jag att det ska ha kraften att förändra något positivt. Om det innebär att vara ett politiskt band för att vi sjunger om att fascismen är ond eller för att vi förstör naturen och vårt land, så är vi förmodligen det. Vi respekterar också band som inte sysslar med texterna och snarare gör texter bara roliga eller bara som ett komplement till musiken. Det är allas angelägenhet. Det enda sorgliga är när texterna är helt dumma, eller de uppmuntrar människor att göra dåliga saker.

 

Bästa politiska band/artist?

- Morning Again, Boy Sets Fire, Balaclava, Empty Hall of Fame, Tabula Rasa, Heaven Shall Burn. Eller till exempel Enter Shikari som är väldigt politiska. Vi är inte överens i allt med dem men de gör bra musik.

 

Tror du att musik(texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

– Musik och speciellt texter har påverkat mitt liv väldigt mycket. Jag har sett många människor som röker gräs på grund av musik, började ta droger och lyckligtvis slutade några av dem. Jag tror att musiker är ansvariga för hur de presenterar sig, vad de pratar om eller sjunger. I synnerhet ungdomar som försöker hitta sig själva och de påverkas av musik. Vi försöker närma oss det på detta sätt och vi vill föregå med gott exempel.

 

Ditt alltime favoritskivomslag? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad?

- Omslaget till vår skiva togs av vår vän Iva, det redigerades av vår gitarrist David och förfinades till perfektion och hela häftet till MMXVI-skivan gjordes av Dahlien Design. Tyvärr finns det ingen musikaffär i eller runt Tachov. I allmänhet har dessa butiker försvunnit mycket med ankomsten av Internet och nedladdning av musik från scenen. Men i Pilsen där är vår replokal är finns Music Records som har funnits i mer än 25 år. Vi köpte våra första skivor där. Jag tror att min första köpta CD var något från Cypress Hill. Och de bästa skivomslagen? Counterparts – Tragedy Will Find Us Heaven Shall Burn – Whatever It May Take Parkway Drive – Reverence Balaclava - Creativity Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst ? Om ni bara hade släppt ett album digitalt hade det känts som att ni hade släppt ett album då?

– Vi föredrar fysiska skivor. I dessa dagar är det modernt med vinyl (och det är bra för utan det kommer kulten av musikmedia förmodligen att dö) men vi föredrar CD. Tyvärr fungerar Spotify och liknande plattformar mer bland unga idag. Vi bestämde oss för att gå den här vägen också. Vi vill publicera våra låtar individuellt. För det första för att vi jobbar långsammare än andra band och det skulle ta längre tid för oss att släppa hela skivan. För det andra har vi fortfarande några lådor med vår CD MMXVI och på konserter ser vi att folk hellre köper en T-shirt än en CD. De lyssnar på vår musik på Youtube eller Spotify. Jag är annorlunda, jag måste ha en bok med texterna i handen och läsa dem när jag lyssnar på musik. Hur vi pratade om det i de tidigare frågorna. Utan texter verkar musiken ofullständig för mig. Jag är ledsen och jag är förvånad över att folk inte bryr sig om texter, de tycker inte att det är viktigt.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under ern karriär och under någon spelning? Med det här bandet eller något annat band?

– Det bästa stället vi har spelat på var Krupka - en liten stad i norra Böhmen - och en pub som heter U Herzinů. En plats som tyvärr inte längre fungerar. När vi kom fram till Krupka verkade staden väldigt sorgsen och kall för oss. Men när det första bandet började spela bröt helvetet loss från de första tonerna. När vi spelade slogs folk med papperssvärd och strimlade papper flög genom luften. De människorna kom bara för att njuta av konserten, inte se sig omkring och sedan kanske skaka på huvudet.

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

– Vår publik är annorlunda och inte bara vår utan det är också många olika människor som går på konserter i allmänhet och det är bra. Från metalheads till hardcoremänniskor, punkare. Det som är bra är att många tjejer går på konserter. De är verkligen intresserade av musiken och de tycker om den. Det största bandet vi har spelat med var War of Ages. De är fantastiska musiker och seriöst trevliga människor.

 

Rangordna dina fem favoriter, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Jenda: fem favoritskivor: Earth Crisis - Destroy the Machines Balaclava - Retrospektiv Heaven Shall Burn - Whatever It May Takes Raised Fist - From The North Heaven Shall Burn - Of Truth And Sacrifice

Favoritkonserter: Heaven Shall Burn, Fluff fest 2001 Heaven Shall Burn, Wanderer releaseshow i Chemnitz 2016 Balaclava - 007 Undying - 007 Kritická Situace - Lucerna - återföreningsspelning Fem viktigaste sakerna i livet: min fru Baru, Something Like, familj, min hälsa och hälsa hos min familj, att vara lycklig

David: Fem favoritskivor: Parkway Drive – Horizons Set Your Goals – Mutiny Sum 41 – All Killer No Fillers Breakdown od Sanity – Perception Chunk! No, Captain Chunk – Something For Nothing Favoritkonserter: Never Say Die Tour 2010 Praha The Ghost Inside - Rock for People 2013 The Amity Affliction - Rock for People 2019 Underoath - Praha Lucerna Music Bar 2010 Funeral for a friend - Praha Abaton 2007 Fem viktigaste sakerna i livet: Min familj, vänskap, mitt arbete, musik, sport

Zdeněk: Fem favoritskivor: Trivium – In Waves Polaris – The Mortal Coil Leprous (alla skivor) Northlane – Alien Architects – All Our Gods Have Abandoned Us, men det finns förstås mycket mer... Fem favoritkonserter: HSB + Carnifex + Northlane Praha 2014 The Ghost Inside – Praha 2015 Trivium – Praha 2019 Leprous Praha 2019 Slipknot Praha 2016 Fem viktigaste sakerna i livet: min fru, mina nära och käras hälsa och min, bandet, mina vänner och en trygg och stabil bakgrund.

 

Första, senaste och dyraste skivan som du någonsin köpt?

-Jenda: Första: Masterboy – tape, Senaste: Ancst – 3 skivor som jag saknades, Dyraste – HSB / Fall of serenity split,

David - Jag har aldrig köpt en fysisk skiva bara en digital prenumeration.

Zdenek: Första Metallica – St. Anger, senaste: – Spiritbox – Eternal Blue a Dyraste: While She Sleeps – You Are We Deluxe vinyl set.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

– Vi tycker om intervjuer och vi är definitivt inte uttråkade. Kanske beror det på att vi inte har gjort så många än men vi lär oss alltid något nytt om vårt band. Dessutom är detta vår första intervju på engelska och det blir riktigt svårt att översätta den till engelska. Vi har aldrig fått så många intressanta och utmattande frågor på en gång :-)

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är den mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

– Självklart tycker vi om att läsa recensioner (inte bara) på vår musik. Hittills har vi (nästan) alltid haft positiva återkopplingar. Jag minns bara en recension där vi stenades men det var en objektiv kritik i Echoes zine. Vi kände ingen vrede alls utan en opartisk mänsklig åsikt. Dessutom var redaktören intresserad av våra texter, så han hade gjort en omfattande intervju med oss. Funderar du på om vi ibland skulle ändra något enligt recensionen? Absolut inte, kanske bara när vi kritiserades för ljudet på inspelningen men vi försöker alltid göra den så bra som möjligt och jobba på den. Vi har aldrig ändrat stilen på grund av recensioner och vi kommer inte att göra det.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt? Vilken är den mest udda jämförelsen ni har fått?

– Jag vet att många inte gillar genres eller jämförelser med andra band, det gör vi. Tvärtom tar vi det som en ära när folk jämför oss med gamla Parkway Drive eller Heaven Shall Burn - detta händer förmodligen oftast. Vi älskar båda banden. När man gör musik har du några idoler, och när du skapar nya saker, omedvetet, oavsett om du gillar det eller inte du påverkas av vad du gillar. Så tills det liknar något du gillar kommer du faktiskt inte att acceptera det. Det finns många originalband och många band som försöker vara originella till varje pris och du kan se det i dem. Men du kan vanligtvis inte lyssna på det. :)

 

Om du kunde välja fem band från förr och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

- Parkway Drive Heaven Shall Burn Trivium Breakdown of Sanity Raised Fist

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

– Självklart är musik bra för att lindra spänningar och frustration. Musik är något som ska föra människor samman. Naturligtvis finns det situationer där människor argumenterar eller slåss på konserter men lyckligtvis händer det inte så ofta. Som jag redan skrivit försöker jag göra världen och människorna trevligare genom våra texter.

 

Vilken är den mest udda frågan bi någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

-Hur kom ert namn till? Men du är faktiskt den första som har frågat oss det i en intervju. Och efter att jag skrev det här fick några medlemmar i bandet äntligen reda på det :-)

 

Vilket är frågan vi vill ha men aldrig får. Fråga den och svara på den?

– Jag minns hur jag brukade drömma specifikt om den här frågan och föreställde mig vad jag ville att den skulle vara och hur jag skulle svara på den. Men vi har redan fått och svarat på alla frågor vi drömt om. Men en annan sak kommer jag att tänka på. Jag skulle vilja fråga er en sak. Jag märkte att du gillar många tjeckiska band som sjunger på tjeckiska. Hur uppfattar du tjeckiska som ett språk i musik? Låter det bra, konstigt, högt, fult? Hur passar tjeckiska språket dig i en hård stil som vi gör? Tack för ditt svar och var inte rädd för att vara kritisk.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela så många konserter som vi tycker om, komma till några stora festivaler ... Snart ska vi gå in i studion igen där vi ska spela in en ny låt. Det kommer att handla om vänskap och glädjen i samhället och scenen där vi lever och spelar. Vi vill också spela in ett klipp eller en livevideo för låten igen.

 

För dig själv?

-Jenda: I år vill jag göra en trädgård runt huset, plantera ett träd och skaffa en son (Det är så vi säger det här, säger ni det också?)

David: Jag vill ägna mer uppmärksamhet åt gitarren och förbättra mitt spelande. Och sedan vill jag köpa en ny gitarr också 😊.

 

Visdomsord?

-Lyssna på musik med hjärtat, inte bara med öronen.

David: Var hänsynsfull mot andra, hantera alltid andra som du vill att andra ska behandla dig.

 

Något att tillägga? -Tack för att du gjort denna zine i flera år. Tack (och vi hatar dig: -)) för många intressanta frågor - du hade definitivt mycket arbete med dem. Det här är vår längsta intervju.

 

En sista fråga. Ölfavorit sort? Om ni gjorde en öl med ert band vilken sort skulle det vara och vad ni kallat det?

-Jenda dricker Kofola

David: Någon ljus lager – vi är inte krävande.