Hanna från Socialstyrelsen har varit så snäll och svarat på ett helt gäng med frågor från mig. Det tog lite tyd men nu är intervjun på plats. Augusti-2020

 

Lite historia om gruppen?

-Socialstyrelsen började som ett tvåmannaband/ projekt 2008 med Micke bakom trummorna och Devan på gitarr och sång.

Två demos spelades in men sen blev bandet liggande fram till 2014/15, då Arne kom med på bas och vrål. Nya låtar spelades in samt en 10-dagarsturné i Europa avverkades.

Sen dess har det rullat på med några medlemsbyten. Idag består bandet av Hanna på sång, Arne bas, Devan och Putte på gitarr och Sebbe på trummor.

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

-Hanna har nyss fyllt 30 och jobbar som truckförare. Har en sexårig unge och två galna katter. Är sambo med Devan som också spelar (gitarr) i Soc. Gillar folköl och smink och att vara kreativ på olika sätt.

Skriker i Soc, Maleo och Ondsint och spelar gitarr i Rashes.

Devan är 37, kör taxi, gillar folköl och har bland annat spelat i värmländska Våldsamt Motstånd och A.R.S.E.L. Är sambo med ovan nämnda Hanna samt samma galna katter och gudskelov inte fullt lika galna sexåring.

Spelar för närvarande också gitarr i Speedshank samt trummar lite i Fördärvad och Ondsint.

Arne är 30 år fyllda, jobbar inom äldreomsorgen, gillar snaps (och folköl). Lirar bas i Soc, Gränslandet, Speedshank och Dryckerna, och är även med i en himla massa andra lustiga projekt där han spelar på allt han kan sätta tänderna i. Gillar även 80-talssynth, tecknat och skräckfilm.

Patrik är 34 år, jobbar som förskollärare och bor med fru och två barn i Karlstad. Gillar sport och dricker gärna finöl. Brygger även egen öl hemma. Har spelat i diverse skatepunkband genom åren och spelar för tillfället bas i From The Tracks, och gitarr i de smått legendariska banden RockPöse och Illegalt Badkar.

Sebastian, 31 år. Gift och ska snart bli pappa för första gången. Har lirat trummor i bl.a Canis Lupus\Moruga, Fortress of fear samt diverse projekt. Har utöver musiken ett stort film och tv-spelsintresse.

 

Jag kan höra mycket gammal käng och då både svensk och engelsksjungen, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Skulle nog inte säga att det var bättre förr. Det finns såklart massa superbra band från förr men även idag finns det massor med svinbra band inom genren, om inte ännu fler med tanke på att det är lättare att sprida och komma över musik nu. Självklart gillar vi mycket gammal käng, men skulle nog säga att det finns minst lika många (om inte fler) snorbra kängband idag.

 

Socialstyrelsen, är ni nöjda med namnet? Slår man på Google så får man upp många bilder men oftast inte på er! Hur gick tankarna och diskussionerna när ni tog namnet? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Ja, alltså vi är väl nöjda med namnet, annars hade vi bytt vid det här laget.

Eftersom Devan var den enda som var med när bandnamnet togs så får han svara. Tyvärr minns han inte mer än att det ändå lät kängigt på något vis, så då fick det bli så.

Oj, skitsvårt att komma på det optimala bandnamnet. Skitsystem är ett bra namn, Illvilja likaså.

 

Vad är det bästa med att spela live? När gjorde ni det sist och har ni någon ny spelning inbokad eller har ni inte vågat att boka någon?

-Det bästa är nog allt runtomkring. Att få komma till ett ställe som bokat oss, träffa personerna som arrat och hänga med dom som kommer för att kolla. Det är så jävla underbart. Sen är det rätt svindlande att tänka att någon är där för att se just oss spela. Jag är så obeskrivligt tacksam för alla som kommer och vill se oss spela.

Sist vi spelade inför publik var i Falun i februari. Falu Gruvpunx anordnade en helt fantastisk kväll och vi delade scen med bl.a Dispyt från Finland. Sen gjorde vi en livestreamspelning i samarbete med Studiefrämjandet i maj för att fira vår nyligen släppta LP "Med rädsla för livet". Det var också jävligt kul, även om det kändes lite konstigt utan publik.

Vi har haft flera gig inbokade men de har blivit inställda pga Covid 19.

För tillfället har vi ett gig i december som vi håller tummarna för att det inte ska bli inställt.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Bäst är ju såklart på "punkställen", sämst brukar vara "rockpubställen". D.I.Y ställen är alltid bäst i alla fall!

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

-Jo det är bra tack! Utöver pandemin så känns det som att det finns mycket utrymme för den här sortens musik. Men för mig personligen handlar det faktiskt mest om ett sätt att överleva. Att få skrika ut min ångest via texterna är den bästa terapin som finns, och att få repa med dessa fantastiska människor som blivit som min familj betyder så galet mycket för mig! Och i det stora hela så har jag genom detta liksom funnit min grej i livet. Som att jag letat efter något som jag nu äntligen hittat och det, det är så jävla häftigt!

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Snabb, ångest och folkölsvänlig

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är väl både och. Punk är ju gött och fint, det är DIY, det brukar oftast förknippas med bra värderingar och det är lätt att finna en gemenskap bland likasinnade där. Men det är ingen kvalitetsstämpel, det finns fortfarande många as som kallar sig punkare osv.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3,Spotify och liknande? Är det ett tvunget att ha sin musik på Spotify till exempel?

-Våra låtar finns ju för gratis nedladdning via vår bandcamp. Vi tänker att det är ju superkul om folk gillar vår musik och vill ha den för att lyssna på om och om igen. Sen är det såklart roligt om några vill köpa skivan även fysiskt!

Gällande Spotify så är det blandade åsikter i bandet. Några av oss har Spotify och tycker att allt borde finnas där, medan några av oss föredrar mer oldschool "metoder".

Med rädsla för livet kommer dock finnas på Spotify inom en snar framtid.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD, KD etc… Skönt just nu att det är ganska tyst om SD, vad är det för för planer de smider nu på tror ni?

-Det är jätteskönt att det är tystare från SD just nu. Det beror väl mycket på att det är mycket fokus på pandemi och att det är svårt att skylla det på invandrare. De är säkert skitnöjda med stängda gränser, nu har de inte så mycket att snacka om längre.

Men ja SD, KD. Hellre högersossar än det alltså, men helst inte högersossar heller.

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Ja, det finns jättemånga bra band i Sverige idag. I hemstaden Karlstad har vi tex Affect.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Soc har som tidigare nämnt gjort en Europa-sväng 2015, då Tyskland, Nederländerna, Tjeckien och Polen avverkades.

Vi skulle ha spelat i Tyskland och Danmark i våras, men som sagt, Corona.

 

Andra bra band från utlandet?

-Oj det finns ju jättemånga, men Petrol Girls, Antigen, The Coathangers, Worst Witch, Modern Life Is War kan vi dra till med.

 

Era texter, vad influeras ni av? Vem gör dem? Aldrig på annan språk än svenska? Berätta lite om några av era låtar

-Ända sen jag (Hanna) kom med i bandet så är det jag som skriver nästan alla texter. Ibland är Devan med och skriver också och det är även han som skrev de flesta texterna innan jag började i Soc. Att det blir på svenska har nog mest bara blivit så.

När jag skriver influeras jag av massa olika saker, allra mest mina egna känslor som t.ex ångest, ilska, rädsla osv. Men jag kan även hämta inspiration från lite vad som helst som pågår i världen, viktigast är att gå in i en känsla när jag skriver.

-Alltid knivfull

Denna låt berör ett ganska tragisk ämne på ett någorlunda skämtsamt sätt. Om folk som blir aggressiva och våldsamma på fyllan, tappar konsekvenstänk och drar kniv för skitgrejer.

-Aborterade Rättigheter

Den skrev jag när det pratades mycket på nyheterna om aborträtten i bland annat USA. Det var i samma veva olika delstater började ta bort aborträtten och jag blev arg och skrev en text om det. Även i Europa (t.ex Polen och Irland) finns väldigt hårda abortlagar och i den vevan var det även mycket på nyheterna om att SD ville sänka gränsen för vilken vecka abort får genomföras i. Jag anser att det bör vara livmoderbärarens beslut och att ingen ska behöva tvingas till att gå igenom en graviditet om en inte vill.

-Massproducerade lik

Massproducerade lik handlar om hur vi människor utnyttjar djur och ser dem som "produkter" istället för individer. Vi föder upp dem i djurfabriker, tvingar dem att leva i skräck och ångest bara för att sedan mörda dem och äta upp deras kadaver. Trots att vi inte ens behöver göra det, så fortsätter vi medan dessa miljontals individer får leva sina liv enbart för att dö.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Nej, ingen går säker. Känner vi att skriva om något eller någon så lär vi göra det.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Nej, inte alltid. Politik och musik är en jävligt bra kombo, men ibland är det jävligt befriande att skriva en text om till exempel en känsla som nödvändigtvis inte måste vara politisk, så sett.

 

Bästa politiska band/artist?

-Ett dödens maskineri är ruggigt bra.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Ja. Musik och texter kan vara ett fruktansvärt bra stöd och ge pepp och lyft. Det kan också ge perspektiv och få en att känna sig mindre ensam i sina känslor och tankar.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er LP, vem har gjort det. Hade ni någon speciell tanke med det? Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Jag (Hanna igen) tog fotot och resten av bandet gillade det såpass mycket så att det fick bli skivomslag. Andreas Bustad ritade loggan. Tanken var väl att det såg dystert men ändå fint ut, kändes som att det passade musiken och det är ju gött.

Favoritomslag hm, Fall of Efrafa och Fredag den 13e har snygga omslag!

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Att släppa fysiskt är inte nödvändigt, men det är en svårslagen känsla att hålla en vinylskiva i händerna och ännu bättre om det är en skiva som en medverkar på själv.

Det är mer stämningsfullt att lägga på en skiva på spelaren hemma än att bara klicka igång Spotify eller valfri streamingtjänst.

Vi har Knastret i Karlstad, de säljer väl mest begagnat men det är skönt att de finns.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Färden till Falun nu senast är minnesvärd. Halvvägs dit så lossnade avgassystemet på vår trogna gamla Volvo. Devan gjorde en MacGyver och fäste det provisoriskt med hjälp av en bassträng. Vi tog oss vidare till närmsta småhåla där vi bakom en mack råkade hitta en liten verkstad, de tog in bilen på en gång och inte bara fixade avgassystemet snabbt utan bjöd också hela bandet på öl och kaffe under tiden.

Det var så mysigt och tack vare dem lyckades vi hinna till spelningen i Falun i tid. Tack igen om ni läser detta.

Mitt första gig med Soc är också värt att nämna. Jag hoppade in lite hastigt och lustigt i bandet och hade två veckor på mig att lära mig hela setlisten. Vi spelade på Fraggelbergets vräkningsfest i Gbg, vår speltid blev hela tiden senarelagd och vi gick till slut på scenen efter kl tre på natten. Innan dess hann bandet bli både fulla och bakfulla, vi tappade bort vår trummis och hittade honom däckad i en källartrapp. Det var ett äventyr men spelningen blev ändå lyckad och rolig.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Vi har väl mest punkare i publiken, men ibland kan en se en skymt av en hårdrockare här och där. Det känns väl ändå helt okej och rimligt.

 

Berätta lite om varje album och vad du tycker om det idag?

-Första albumet du köpte eller fick?

Spice Girls, det håller än idag!

-Senaste albumet du köpte?

LA Witch - Octobre, tror jag. Sjukt bra album och perfekt för balkonglyssning med en grogg i näven.

-Det mest pinsamma albumet du har?

Jag skäms då inte för vad jag lyssnar på.

-Albumet som gör att Socialstyrelsen låter som ni gör?

Jag kan inte svara för varför Soc låter som vi låter, men min sång är bland annat inspirerad av Emilia (Radium Grrrls).

-Albumet du gärna skulle ha varit med på och spelat?

Lätt Illviljas självbetitlade debutalbum.

-Albumet som alltid måste finnas i turnébussen?

Kjell Höglunds Häxprocess.

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Det är roligt som fan med intervjuer, men jag är också en prokrastrinerare av rang.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Totalitär

Modern life is war

LA witch

Skitsystem

Totalt jävla mörker

Som bubblare kan Original-Misfits få vara förband och Pink Floyd kan få spela musiken då vi efterfestar, packar ihop våra grejer och går hem.

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Ja, musik är ett jättebra sätt att få ut frustration på! Även om det inte gör en snällare så blir det i alla fall en urladdning som gör en lugnare när man slipper bära på en del av skiten.

Hörredu va, vi är fortfarande unga punkare. (Sorry…..yngre punkare då:-)

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Oj, vet inte. Vi har nog inte fått några direkt konstiga frågor.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Fråga: Var kan jag skicka mina beundrarbrev och folkölspaket till bandet?

Svar: När du hittar platsen som pryder omslaget till "Rädsla för livet" så är det bara att lasta av det där på lastkajen, tack!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi ska försöka få så mycket spelningar som vi kan, försöka få till någon turné, släppa skivor och dricka mycket folköl.

 

För dig själv?

-Fortsätta med musik och försöka lära mig fler instrument, försöka ha det så gött som jag bara kan. Må bra.

Visdomsord?

-Socialstyrelsen rekommenderar: Var snäll, hosta i armvecket, drick folköl, bli vegan.

 

Nåt att tillägga?

-Sorry att det tog sådan tid att svara på den här intervjun, stort tack för att vi fick medverka!