Social Decline är ett danskt band som spelar riktigt hård musik. De var så snälla och lät mig intervjua dem. Allt detta tog plats i slutet av februari 2023. Bo är den som har svarat på flest av frågorna

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia? Ålder, arbete, band innan?

(Bo) Vi bildades 2019, men egentligen spelade Jesper, Bo och Christian tillsammans i ett band som heter King Carrot. Men när vår dåvarande trummis Lars slutade i King Carrot gick Esben med i bandet och då bestämde vi oss för att lägga King Carrot i graven och Social Decline bildades. Vår musikstil skiftade från Hardcore och Punk till mer Thrash Metal-orienterade låtar. Så det gjorde susen att starta om med ett annat namn. Vi spelar dock fortfarande ett par King Carrot-låtar. Esben spelar även just nu trummor i Dårligt Selskab och Meat Fist (Misfits coverband). Meat Fist tillsammans med Jesper

Vi är:

Christian, Bas och ledsång (44) - även ägare till Provo Lyd (en inspelningsstudio där vi gör våra skivor) Jesper, gitarr (48)

Esben, trummor (51)

Bo, gitarr (43)

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, jag tycker att ni har spår av både thrash och lite hardcore, hur är det med det?

(Bo) Visst är vi väldigt influerade av tidig Thrash Metal och Hardcore Punk-musik. Det är sånt vi växte upp med musikaliskt och som verkligen lyser igenom på "Beyond the Gates". Vi bestämde oss inte för att uppfinna hjulet med den här skivan. Det handlar mer om att göra en skiva som speglar musiken som vi älskar och det som kommer naturligt för oss i skrivprocessen. "Beyond the Gates" är nog mer Thrash än Hardoore medan vår debut "Hells Gate" var mer en blandning av Thrash, Hardcore och Punk. Men vi tänker inte så mycket på genrer när vi skriver musiken.

 

Namnet Social Decline var kom det ifrån? Vad menar ni med det... Ni var inte rädda för att någon annat band skulle heta så redan?

(Bo) Jag tror inte att vi någonsin satt ner en definierad vad den faktiska innebörden av det namnet är. Men som jag minns det undersökte vi om det fanns andra band som hette det, och vi hittade inga.

(Bo) Men jag antar att namnet syftar på nedgången i sociala rättigheter och välfärd i den moderna världen. Länder som Danmark och Sverige har många bra saker och är en bra plats att bo på, men folk verkar glömma hur alla dessa sociala rättigheter uppnåddes och de tar dem för givna. Det var inget som vi fick. Det uppnåddes genom kamp och solidaritet, och när vi glömmer det ... då får vi social nedgång ... eller så kan det vara en bild av bandmedlemmarna som minskar förmågan att vara civila och umgås (det är dansk ironi 😊 )

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt?   Är det här er första skiva? Om det inte är hur kan jag få tag på de gamla?

(Bo) "Beyond The Gates" är vårt andra album. Vi släppte vår debut "Hells Gate" 2019. Du kan köpa båda albumen på vinyl från vår bandcamp sit: (https://social-decline.bandcamp.com/). Vi släppte några singlar som rena digitala utgåvor, men album föredrar vi att ha som en fysisk produkt också, men naturligtvis är det bara meningsfullt om det fortfarande finns människor som lyssnar på det formatet.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Om inte har när kommer ni?

Social Decline har tyvärr inte gjort några shower i Sverige än. Men det är en tidsfråga eftersom vi vill komma (bokare? 12) ... Esben har precis spelat med sitt andra band (Dårligt Selskab) i Göteborg, och fått några bra känningar, så någon gång snart...

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

(Bo) Danmark och Tyskland hittills... Vi hade en liten turné i Baskien planerad  2020 men sedan kom covid och det blev inställt. Men Sverige och Norge är några av de platser vi skulle vilja åka till inom en snar framtid.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och några med musiken eller hur gör ni era låtar?

(Bo) På Beyond the Gates var det i stort sett någon som tog med låten till en repetition. Ibland en färdig låt med text, andra gånger kanske bara de delar som vi sedan skulle arrangera och sätta ihop som en grupp, och kanske någon annan skulle skriva texten. Vi gjorde inte mycket för att jamma på att skriva låtar. Men det beror delvis på att de flesta låtarna skrevs under Covid.

 

Ni har gjort en hyllningslåt till FCK , ni sjunger på danska, är det här den enda låten ni sjunger på danska? Hur kommer det sig att ni gjorde en hyllning till ett fotbollslag?

(Bo) Tre av oss är supportrar till FCK och säsongskortsinnehavare (Christian, Esben och Bo) så det var naturligt att göra en hyllning till vårt lag.

 

Berätta gärna lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

Victory of Plutocracy. (Chr) Det handlar om det faktum att oavsett hur stora värden du tror (som demokrati etc), i slutändan är det pengar som styr världen.

I Am The State. (Chr) Är hur lätt vi kan förföras av populism och demokratins bräckliga sida.

Weight Of A Broken Dream – (Bo) Jag skrev det första utkastet till den, och Christian lade till och ändrade delar av den. Den är lite annorlunda än de flesta av våra texter liksom inte frågor vi är missnöjda med eller politik, utan om de mörka tankarna, desperationen och depressionen man kan uppleva när en livsdröm eller något man jobbat hårt för kollapsar.

 

Hur är det att leva i Danmark nuförtiden, rasister, politik, covid osv?

(Bo) För de flesta är livet i Danmark ganska mysigt och trevligt. Men mindre för minoriteter, flyktingar, arbetslösa, människor som lider av psykiska störningar. Jag tror inte att vi behandlar de svagaste i samhället med värdighet. Vi är ett väldigt rikt samhälle och fortfarande är det många som inte får den hjälp de behöver.

 

Kallar ni er själva för ett thrash, hardcore, metalcoreband eller vad kallar ni er stil?? Vad tänker ni om punken när ni började och om ni jämför med punken idag? Jag vet att ni inte spelar punk men vad är era känslor för punk?

(Bo) Jag tror att det är lite svårt att etikettera sin egen musik. Men Thrashy, hardcore eller punkig Thrash kan vara en sak... kanske Crossover skulle vara rätt etikett? I slutändan finns det många korsreferenser mellan Thrash, hardcore och punk.

(Bo) Vi älskar punk. Vi började alla spela punk, och vi spelar fortfarande på punkställen och spelar konserter med punkband. Självklart är punk många saker och olika musikstilar, men jag tror att kärnan i Punk är DIY-attityden och det är något vi omfamnar fullt ut som band och fortfarande praktiserar, gör det mesta själva eller med hjälp av vänner.

 

Har ni något favoritlag i fotboll (jag supportar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)? Jag menar är ni alla FCK-fans?

(Bo) FCK ... vi skrev en låt till dem... men Esben är också Arsenal-supporter

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv, Din favoritölstil ? Ni har ingen egen Social Decline-öl? Eller kanske ni är straightedge?

(Bo) Vi älskar öl. Jag dricker många olika stilar, men i slutändan är du aldrig fel med en bra pilsner.

(Bo) Jesper var faktiskt inblandad i lite ölbryggning och gjorde en prototyp av en "Social Decline" öl. Jag tror det var en i Bock-stil... aldrig massproducerad för allmänheten dock

 

Finns det några bra band från Danmark värda att nämna? Och hur lever oi/punk/hardcore-scenen vidare i Danmark just nu?

(Bo) Det finns många bra danska band just nu, både inom Metal och Punk, och det är många vi kan nämna. Demolizer och Killing spelar snabb old school Thrash Metal och är riktigt bra. Indre Krig är ett riktigt bra Punkband, och våra goda vänner Rival Leaders spelar riktigt skitiga melodiska Oi-låtar

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

(Bo). Energi. Svettig, full gas musikalisk aggression – få ord talade 😊

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

(Bo) Den senaste tiden har det faktiskt varit ganska varierat, med både ungdomar och äldre killar i vår egen ålder. Vilket är bra eftersom många av den yngre publiken oftast är lite piggare vilket speglar vår scenshow.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Någon bra skivaffär?

(Bo) I Köpenhamn skulle jag rekommendera Mephisto (för Metalmusik), Extremely Rotten Shop (för Death Metal) och Sexbeat records. Men personligen köper jag inte många skivor.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

(Bo) Vi säljer merch. Mest vinyl och t-shirts. Vi planerar att göra patches och kanske kassettband, men vår svarta T-shirt med re-loggan, är "nummer ett"-säljaren.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

(Bo) Svårt att säga. Det är som att välja vilket av dina barn du gillar bäst. Men vi inleder den nya skivan med "Trenches of Salvation" eftersom vi alla var överens om att den hade mycket att göra när det gäller riff och arrangemang.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

(Bo) Vi vet vad vi gör, vi har bättre utrustning och är nog mycket lugnare jämfört med för 20 år sedan.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

(Bo) Tja, vi vill få recensioner eftersom det betyder att folk märker vår musik, och naturligtvis är det trevligt att ha bra recensioner, men vi tar alla recensioner vi får, bra eller dåliga.

(Bo) I en recension av vår senaste skiva, "Hells Gate", gav en recensent oss 5 av 10 stjärnor och hävdade att vi inte var lika skickliga musiker som Slayer eller Testament... med var ett lite roligt sätt att döma oss. Men hej, hälften så bra som Slayer är fortfarande något.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

(Bo) När det gäller fortfarande turnerande band skulle det vara coolt att göra en kombinerad show med Agnostic Front och Sodom. Då skulle Social Decline vara den musikaliska bron mellan de två. Sepultura i originaluppställningen, (med Igor och Max), skulle också vara coolt. En uppvärmningsspelning för Judas Priest. Eftersom Rob Halford och killarna är metallens kungar, och vi älskar dem alla. Sedan en show med Doors bara för att umgås med Jim Morrison backstage.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

(Bo) Förmodligen, men jag tror att vi skulle vara trevliga personer även utan att spela musik. Det handlar mer om att skapa musik vi gillar än att få ut personliga aggressioner.

 

Har ni några fans som har gjort något galet, tatueringar med Social Decline eller något annat?

(Bo) Tyvärr inte. Åtminstone inte något vi är medvetna om...

 

Några bra svenska band du gillar?

(Bo) Massor, var man ska börja och sluta. För några år sedan spelade vi med några fantastiska crustkillar som heter Crutches

(Bo) Svensk Metal är legendariskt. Band som Entombed, Edge of Sanity, Dismember, At the Gates ... jag kan fortsätta. Och alla punkgrejer som Satanic Surfers, 59 Times The Pain, No fun at All var något jag lyssnade mycket på när jag växte upp.

 

Framtidsplaner för bandet?

(Bo) spela massor av shower och göra lite ny musik

 

Visdomsord?

"Jag älskar doften av öl på morgonen"... Christian löst citerad från en turnébuss på vägen till Flensburg

 

Något mer att tillägga?

Nej😊