Från följebrevet från Pelle i Snorting Maradonas/feb 06

 

Tjenare Peter!

Jag gör som så att jag svarar för mig själv.. Dvs att detta är mina egna åsikter och att alla i bandet kanske inte håller med. Skriv gärna det överst på intervjun.

 

Historia?

-Det hela började med att SVT's TV-program Spinn och PS skulle sändas från Borås. Vår förra gitarrist fick en förfrågan om att spela lite musik.

Eftersom John inte hade något band vid denna tiden så förvandlades snack  till verkstad eftersom vår sångare Erik hade haft planer ihop med John om  att starta ett Punk/HC-band. Bakom trummorna satte sig David från Johns  gamla band Cerumen och ett band var komplett när Erik hängde på sig basen.

Jag medverkade i TV-programet i ett annat sammanhang och efter sändningen frågade jag om de behövde en till gitarrist. Efter någon spelning övertog jag basen från Erik eftersom jag spelade bas i mitt förra band. Med denna sättning spelade vi in en demo och höll på i ca 1 år då David och John hoppade av och satsade på sitt andra band. Då hittade vi Skorpan som är en gammal skolkompis till mig som jag visste var jävligt vass på trummor.  Harry hittade vi via en annons på våran hemsida.

 

Band före eller bredvid?

-Innan Snorting spelade jag bas och sjöng i ett grunge/trashpop-band som hette Sleep Machine, vi lirade Ebba Grön-covers till en början och gick sedan över till Nirvana-covers. I slutet övergick vi dock till eget material som kan jämföras med band som Pixies. Före detta lirade jag i en duo som lirade helgalen progg. Vi hette Nise's Rockorkester. Har även spelat med ett gothrockband och lite mer eller mindre seriösa punkband som  haft namn som Plasta Katt och Jätte-Arja Saionmaa.

Erik lirade med ett band tillsammans med förra trummisen som hette Shoesize 44. Nått åt rockhållet som experimenterade friskt med musikstilarna. Erik har även crust/grind/HC-bandet Disprosium ihop med förra gitarristen. Skorpan lirar med ett jazzband som jag tror har namnet Gamla Metallica.

Tror att Skorpan har lirat med rätt mycket band som har runnit ut i sanden. Han har dock lirat i ett band som hette Irrenhaus som lirade nått åt gothhållet enligt min uppfattning, Harry är sångare och gitarrist i Emobandet Silent Agression som tidigare hette SågSpån. I början var det mest "bonnametall" vad jag har hört.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Nått hemskt kan bli klurigt att komma på men jag ska göra mitt bästa. Erik Sjöstrand 18 år, Sång och Elmandolin i Snorting. Bosatt i Borås med mor och lillebror. Har en storebror och en storasyster samt en far som bor på landet. Erik har ett stort intresse för folkmusik och trakterar många roliga instrument som mandolin, munspel, tuba, flöjter m.m. Erik är dessutom en liten speltönt och gillar figurspel vad jag har förstått. Pelle Andersson 18 år, Elbas i Snorting. Bosatt i Ulricehamn med skilda päron och två småsystrar. Jag intresserar mig för punkmusik kan man väll säga. Arrangerar spelningar ihop med en polare under namnet Sjuhäradspunk. Har tidigare suttit i  styrelsen i musikföreningar som Rockborgen och Stage Club. Flitig skivsamlare som försöker samla på 90-talspunk på Svenska.

Harry Chichon 17 år, Elgitarr i Snorting. Bosatt i Dalstorp i Tranemo kommun med moder. Farsgubben bor i Gibraltar. Harry leker mest med sin flickvän eller repar med Emobandet eller Snorting så jag har inte så stor koll på vad Harry har för intressen egentligen.. Förmodligen musik och leka med sin flickvän. Coca Cola är nått som Herr Chichon uppskattar dessutom.

Skorpan Bern 18 år, Slagverk i Snorting. Bosatt i Ulricehamn med mor och 3 bröder. Har en fader bosatt i Ulricehamn och en syster i Göteborg. Skorpan är en jävel på musik i alla former. Påläst i musikteorin och en jävel på att spela. Skorpan gillar Jazz och TripHop, något som jag aldrig förstått mig på. Spelar flitigt i olika sammanhang. Har tex spelat trummor i en musikal och dessutom blivit inhyrd som studiomusiker.

Så var det något hemskt om varje medlem då.. Va fan.. Erik kan slå över och förvandlas till den 80-åriga pedofilen Gösta som stöter på allt som  rör sig. Något som kan reta gallfeber på vem som helst. Harry är bandets brudmagnet och efter spelningarna brukar det alltid vara minst en som kommenterar hur snygg gitarristen är. Men är det så hemskt egentligen? Skorpan kan få för sig att skrika högt lite när som helst. Ett exempel är efter att vi hade spelat på Kafé 44 och skulle ta tåget hem då Skorpan drar av ett riktigt skrik. En äldre herre lite längre fram i kupén undrar vad fan han håller på med på ett tyst sätt. Det hemska med mig är väll att jag har en tendens att svettas jävligt mycket. Något som retar gallfeber på övriga bandmedlemmar.

 

Ni har ju fått en hel del uppmärksamhet för låten om kungahuset och Madeleine, har det hjälpt er mycket? Har det mest varit positivt eller?

-Samma dag som vi hängde på Expressens löpsedel var det mycket kalabalik då det ringde tidningar till höger och vänster. Nu har det lugnat ner sig. Reaktionerna blev både positiva och negativa.

 

Det var ju längesedan en punklåt fick så mycket uppmärksamhet var när Knugen Skuk och Kuken i styret förbjöds på 80-talet? Kul eller?

Självklart är det otroligt roligt. Nu har vi skrivits in i Sveriges punkhistoria vilket för mig är en stor ära.

 

Ni blandar ju politik och humor på ett trevligt sätt, är det det rätta sättet att få ut sina åsikter?

-Det är ett trevligt sätt iaf. Något som vi kommer att hålla på även om våra övriga låtar kanske inte är lika mycket "satir" som Kungliga Jiggen. Vi är ju inte först med att blanda politik och humor iaf.

 

Politik och musik , hör det ihop?

-Inom punken gör det det enligt min mening. Svårt egentligen att nämna någon punklåt som inte är politisk.

 

Bästa politiska bandet?

-Svårt att svara på. Dessutom vet jag inte vad de övriga medlemmarna skulle svara. Jag tycker att Varnagel är ett band som kan få fram sin politik i musiken på ett bra sätt även om deras åsikter kanske är lite väl radikala för min smak. Cosa Nostra är ett band som ligger mig varmt om hjärtat som dessutom får fram sina åsikter med text väldigt bra.

 

Bästa svenska punkbandet genom tiderna?

-Skorpan skulle nog ha svarat DLK. Harry skulle nog ha svarat Radioaktiva Räker. Erik skulle nog ha svarat Ubba. Jag vet inte vad jag svarar men som sagt så är Cosa Nostra i topp. Även Skumdum så länge dom kör på svenska. Textmässigt ligger Charta i topp. Även Marts projekt ligger mig varmt om hjärtat även om det börjar bli mindre.

 

Viktigaste svenska punklåten?

-Svår fråga men jag skulle nog vilja ge två svar och den första är DLK - Ishockeyfrisyr. Den låten fick ut punken i television och radio. DLK, ett PUNKBAND blev inne att lyssna på! Mitt andra svar är Dia Psalma - Hon får. Även om jag inte gillar låten så mycket så gjorde skapade den otroliga försäljningssiffror för Birdnest och Dia Psalma. Ett punkband på Trackslistan är inte varje dag.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller en livsstil?

-Punk är absolut en livsstil. Punk för mig handlar om att göra något, att inte sitta hemma och klaga på att det inte händer något i byhålan där du bor eller att innehållet i senaste Okej suger utan istället fixa en egen spelning på fritidsgården eller skriva ett eget fanzine som motkraft mot Okej. Punk sitter framförallt inte i kläderna som vissa vill tro. Jag tycker att en kille som fixar en egen spelning med bra band är mer punk än Sverre 19 år som sitter i stadens park och dricker folköl som han köpt för sitt socialbidrag.

 

Ni spelar ju punk men verkar ha influenser från många andra stilar, som vad  till exempel?

-På senaste skivan har vi influenser från bla Svensk och Irländsk folkmusik, Ska, Hardcore och Dödsmetall.

 

Jag jämför er med ett gammalt band som heter Dagens Ungdom? Vilka andra band jämförs ni med?

-Jag har svårt att jämföra oss med andra band. Dessutom är det inte roligt att bli jämförd med andra band. Men vi har hört att folk har jämfört oss med band som DLK, KSMB, Dia Psalma, Asta Kask och Troublemakers.

 

Hur tycker ni att det svenska musikklimatet i Sverige är idag?

-Jag vet inget om hur det kommersiella musiken ser ut i Sverige. Jag kollade på Grammisgalan för någon vecka sen och insåg att jag inte ens kände till hälften av de nominerade. Men det svenska punkklimatet är på väg uppåt. Nya band är på g, skivbolag startas och kommer igång. Det kommer mer och mer folk på spelningarna. Det ser ljust ut helt enkelt ljust ut.

 

Finns det några bra band?

-Det finns många bra band och det finns desto fler kassa...

 

Bra band i Borås? Ni har ju en gedigen punkbakgrund i Borås med band som Råttorna, Mögel osv?

-Inte bara Råttorna och Mögel. Vi har dessutom Vrävarna, Iguana Party, Guineapigs, Vaccum Borås mfl. Just nu finns det inga riktigt bra punkband i Borås. Det finns ett band med våra gamla medlemmar som heter Decimate som är helt ok. Mögel har återförenats och släppt en ny platta som är jävligt bra. Men framförallt är det roligt att Guineapigs fortfarande kör.

Det är en upplevelse att lira ihop med dom. Enligt mig är Borås bästa punkband någonsin ett band som hette Asbest som fanns i början av 90-talet. Vi får dock inte glömma bort Ulricehamns bästa band någonsin. Det underbara trallpunkbandet Mammas Jeltar.

 

Snälla ranka dina/era fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Plattor:

1. De lyckliga kompisarna - Le som en fotomodell

2. Cosa Nostra - Under ytan

3. Räserbajs - Noppriga tights och moonboots

4. Johan Johansson - och hans lilla svarta värld

5. Total Egon - Samling i det gröna

 

Gig:

1. Gymnastiken på Augustibuller 2004

2. Pixies på Roskildefestivalen 2004

3. Total Egon i Skene 2005

4. Köttgrottorna på Hus1 i Jakobsberg

5. Rolands gosskör på Augustibuller 2005

(måste ta med en sexa) 6. Bob Hund i Göteborg 1999

 

Viktigaste saker i livet passar jag på eftersom jag inte har funderat kring  saken.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

Första plattan jag köpte för egna pengar var faktiskt en Magnus Uggla platta. Jävligt pinsamt men då var jag inte gammal. Dyraste plattan är Räserbajs - Hår på bröstet som jag köpte för 375kr. Sensate plattan var Skumdum - Det vi kan bäst.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Måste vara nån jävla Bryan Adams-skiva som jag inte vet vart jag har köpt.

 

Hur ser ni på det politiska i Sverige, är det inte sorgligt att man håller på och drar i tsuanmikatastrofen så här långt efter bara för att borgarna skall vinna mer inflytande?

-Socialdemokraterna är ett lika stort skämt som borgarna så jag låter dom häckla. Ingen bryr sig ändå. Jag tror inte att borgarna lyckas få majoritet i valet. Jag sitter med i Vänsterpartiet och ska propagera så långt jag kan för en socialistisk regering.

 

Jag läste om era bolagsbossar och de ansåg att chansen för en ny punkvåg var att de borgerliga vann valet? Håller ni med?

-Dom har så rätt. Om man tittar tillbaka i tiden så kom punken till Sverige under en borgerlig period i riksdagen. I början av 90-talet blev Calle Bildt statsminister och Ny demokrati klampade in med galoscherna i riksdagen. Samtidigt kom en ny punkvåg. En borgerlig regering vore bra för punken men dåligt för Sverige.

 

Behöver vi en ny punkvåg?

-Det är en av mina stora drömmar. Det vore helt underbart om detta skedde. Men det är på gång. Det är bevisat med 4 utsålda spelningar på raken för oss.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Det är roligt med intervjuer och det har blivit en hel del. Men nu har jag suttit över en timme med den här intervjun. Jag är trött och Sveriges damhockeylag har just gått till OS-final.

 

Frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

-Pass. Kanske svara på den vid ett senare tillfälle.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Sälja en jävla massa ex av våran nya platta. Förmodligen ska vi spela in en fullängdare i höst och vi hoppas självklart att den säljer bra och kan bli startskottet för en ny punkvåg.

 

För dig själv?

-Klara av skolan just nu. Har jävligt hög frånvaro och kassa betyg. Ska läsa vidare till lokförare efter gymnasiet.

 

Visdomsord?

-Jag citerar Per Granberg: "Man får inga chanser, man tar dom"

 

Nåt att tillägga?

-Det är roligt med musik.

 

Ni måste bara berätta hur ert suveräna namn kom till?

-En ständigt återkommande fråga som jag tänker besvara kort. Innan "TV-spelningen" samtalade bandet med musikern Klas Qvist som sa att om han skulle starta ett punkband så skulle det få namnet Snorting Maradonas. Han kände sig för gammal för ett punkband så då fick vi detta namn. En rolig grej med Klas Qvist är att han sjöng Staten & Kapitalet en gång i replokalen.

 

Tack för en bra intervju med roliga och bra frågor!