Slaktkniv är en riktigt trevlig grupp som spelar tuff musik som vi kanske kan kalla kängpunk. I slutet av september 2017 gjordes denna intervju med Mats och han ursäktar sig att det tog lite tid!

 

Lite historia om gruppen?

-Bildades ca 2015 när jag (Mats) ville börja spela punk igen. Jag spelade redan i ett indiepopband (Our Local Gang! ) med trummisen Pasi men när vi lekte runt med lite punkriff (låten Våld) så upptäckte jag att han spelade d-takt som en Gud! Inspirationen kom och och då tog vi med Tomas på bas som också är en gammal punkare. Jag har tidigare spelat lite typ Ebba Grön-punk men ville köra den musiken vi lyssnade på runt 1982: GBH och Discharge framför allt. Sen har det rullat på... Vår idé var att spela för oss själva och fika & dricka öl tillsammans, men efter vår första demo fattade vi att det fanns något som var ganska bra hos oss.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Pasi Laine 48, trummis, har målarfirma och familj, har tränat mycket kampsport och är allmänt stenhård. Har spelat i olika lokala band genom åren, spelar nu även i Nyrkki Mononen band och Wasted Hearts, har spelat i Soul Preachers. Tomas Nordlöf 49, basist, jobbar med ??? och har familj. Har gjort och gör många affischer och posters för olika grejer. Är den snabbaste designern jag vet, och snällaste! Har spelat i Kurt kaka och Triggerface. Jag, Mats Petterborg 48, jobbar som handläggare i staten. Har spelat punktrummor först (Lydriket, Teardrops) och sedan bas (Lydriket, Ashes of Man) och sen gitarr (Autonom, Our Local Gang! Spelar också percussion i garagebandet The Hijackers. Spelar gitarr och skriker i Slaktkniv, samt skriver text och musik.

 

Jag kan höra mycket gammal käng och då både svensk och engelsksjungen, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Ska inte säga att det var bättre förr vad gäller punk, men det finns inget GBH idag i alla fall (förutom GBH!)

 

Slaktkniv, är ni nöjda med namnet? Slår man på Google så får man upp många bilder men oftast inte på er! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Bandnamnet kom ursprungligen från ett projekt som aldrig blev av som skulle heta Slaktpistol med medlemmar från Wasted Hearts och Adhesive, men det blev aldrig något av det. Sen spånade vi på huruvida Knivslakt eller Slaktkniv var det bästa namnet, och det det senare är onekligen lite ”bättre” i dessa tider. Hårt och koncist och det beskriver vad vi gör och är.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-I många år tyckte jag det var väldigt jobbigt att spela live på grund av nervositet, men nu går det bra och det roligaste är kontakten med publiken, när de skriker och röjer.

 

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Bäst är tråkigt nog att spela på ställen som serverar alkohol, sämst är typ fritidsgårdar, men vi är för gamla för det ända så...

 

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag?

-Om det inte funnits Jag minns min punk/Oi! och såna grupper, samt om det inte funnits Spotify, Youtube och Bandcamp så hade det varit omöjligt att få nån respons överhuvudtaget. Jag minns när det var så och då kom man som längst till grannkommunen...

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Snabb, hård och kort.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag tror vi alla har kvar punkattityden från vår ungdom trots att vi inte ser ut som punkare. Tanken om att man är en outsider, att man kan se utanför boxen, att man vill något och gör det utan att bry sig om vad andra ska tycka eller tänka.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Det är synd att man inte kan tjäna pengar på att sälja musik iofs, men som sagt, utan nedladdningar etc så hade vi inte haft någon större publik alls idag.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Politiken i Sverige idag är mellanmjölk, alla ligger i samma fil förutom SD som spårar ur åt sitt håll. Men vi är, kanske tråkigt nog, ett opolitiskt band.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Svenska bra band, klart att det finns, sen är det kanske inte så många som håller hela vägen för ett album. Men vi gillar Slöa knivar, Stiffy Jones, Twopointeight, No Fun At All, Refused, Masshysteri/Hurula, Bäddat för trubbel, Baboon Show, Trubbel, Hårda tider, Wolf Brigade, Skitsystem, Rövsvett, Disfear, Blisterhead bland annat.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Vi har spelat i Köpenhamn på Huset KBH på klubben Punks Undead vilket var otroligt skoj!

 

Andra bra band från utlandet?

-Finns ju massor, men av de vi spelat med Ingen Fantasi och Haymaker. Annars så är det nog Tomas som hänger med mest i ny punk. Pasi lyssnar på blandat på Spotify och gammal finsk punk, Damned och the Cure. Jag lyssnar på väldigt olika grejer, och inte alls bara punk. Då ska det vara riktigt bra. Band som Terror - metal-core eller vad det heter kan ibland bara vara för mycket metal, samma sak med kängbanden. Men Sick of it All funkar alltid, och så Madball och Agnostic Front. Och så mycket gammal punk – Pistols, Clash, Ramones, Sham 69, Undertones, Stiff Little Fingers, Blitz, Cockney Rejects, Buzzcocks, Last resort, the Business. Amerikanskt som Black Flag, Dead Kennedys, Bad Brains, Germs, Dead Boys. Och modernare band Social Distortion, Descendents, Lag Wagon, Strung Out, Rancid, Against Me!, Sheer Terror, Bad Religion, Lawrence Arms, Afi, Tiger Army, Mad Sin, Booze and Glory...

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annan språk än svenska? Korta texter och slutklämmen på låten Svensson är ju underbar!?

-Formen för texterna kommer från dels Ramones, dels japansk haiku-diktform. Inspiration till texterna är väl jag själv i stort sett, blandat med korta fraser som jag hittar och som man kan vrida och vända på. Gråtande blåslagna ögon är ju en motsats till Leende guldbruna ögon av Sven-Ingvars till exempel! Och att sjunga på svenska är knepigt, det är lätt att man hamnar i nån slags novellberättande typ... Jag ville komma ifrån det.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Nja, vi vill inte skriva om varken politik eller religion egentligen, men vem vet...

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Till viss del hänger det ihop. Jag lyssnade mycket på Ebba Grön och sånt när jag var yngre men det är ju faktiskt inte så tydligt vänster som man kan tro, utan snarare att man ska ta saken i egna händer om man vill ha förändring. Sen är det klart att man kan skriva texter om politiker som spårar ur som Boman på 80-talet, Pervers politiker etc. Men visst, punken har för mig alltid varit arbetarmusik men för den skull inte automatiskt vänster.

 

Bästa politiska band/artist?

-Ja the Clash får jag säga då.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Punken ändrade ju mitt liv så javisst! Kommer aldrig glömma när jag satt på en söndagsbiltur med familjen och på radion så kom Tiden tempo på med KSMB, det var det häftigaste jag hört då! Sen lyssnade jag tidigt på Ramones, Clash och Pistols. Började köpa NME och Melody Maker fast jag knappt kunde läsa engelska. Och det var också så jag lärde mig engelskan, genom punken. Och så satt man klistrad framför radion när Ny våg kom på P3 och så bandade man varje avsnitt – en ny värld öppnade sig då!

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?

-Tack för det, det är Tomas som har knåpat ihop det. I dag när mesta delen släpps på Spotify är det kanske inte lika viktigt som det var förr. Som när man stod i skivaffären och nästan valde skivor att få lyssna på utifrån hur omslaget såg ut. Omslag var det som fick en att hitta en del sköna band när det bara fanns LP:s. Det kan ju tydliggöra vilken typ av musik man spelar men det kan också vara en kontrast till det man gör... Mats och Pasis favoritomslag: Never mind the bollocks med Pistols. Tomas gillar Voice of a Generation med Blitz.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Jag tycker att det är kul med fysiska skivor, cd eller vinyl, men det är inget måste... skivaffär, Sound Polution i Gamla stan är en klassiker så klart.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-När vi skulle göra vår första större spelning (Gruvpunken) så 10 minuter innan vi skulle gå på upptäckte Pasi att det inte fanns några cymbaler på trumsetet som utlovat. Vi fick lätt panik, men Pasis lösning på det hela var att gå till baren och köpa en öl. Jag blev väl inte så glad, men efter några minuter kommer han tillbaka med en öl och en cymbalväska! Bartendern hade tydligen ett gäng cymbaler bakom baren som Pasi fick använda... Det var också skoj att supa danska Ingen fantasi under bordet innan deras spelning i Köpenhamn, he he!

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Enligt Facebook så är de som gillar oss till 98% män och i åldrarna 30-50 år. Så there you have it! Så vi skulle ju önska lite fler yngre fans samt kvinnor... Annars så kan man väl säga att vår publik är råbarkade hårda män!

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Favoritskivor: Mats: Sex Pistols – Never mind the bollocks, Ramones – Leave home, The Clash – Give em enough rope, Ebba Grön – Were only in it for the drugs, KSMB – Aktion. Tomas gillar i stort sätt all gammal punk och även hårdare rock som Turbonegro till exempel dessutom gillar han i stort sätt alla spelningar där det blir kaos och röj.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

-Nej, det här är vår första intervju så keep it coming!

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Mats: Gamla Stooges, MC5, Black Flag, Bad Brains och Dead Kennedys.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Att spela punk är helt klart en ventil, speciellt vår musik. Sen att skriva texter är bra för psyket!

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-Den här!

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Hur kan ni se så fräscha ut vid er ålder? Hm, ja det är väl bara Guds gåva helt enkelt!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela ute, spela in mer, designa loggor, omslag, skriva texter och dricka öl. Massor med öl.

 

För dig själv?

-Keep on truckin'!

 

Visdomsord?

-Lev hårt – dö ung!

 

Nåt att tillägga?

-Tack för att ni ville intervjua oss