SKUMDUM

MSN är ju bra. Jag passade på att intervjua honom inför deras split CD-släpp som kommer att ske i december. En söndagskväll i oktober 2008 ägde detta spektakel rum.

 

Bara tre nu...vad hände med den Linkan?

     -Linkan bestämde sig för att flytta till Malmö och studera

Efter många funderingar och diskussioner så ställde han sin plats till förfogande eftersom han insåg att han inte skulle kunna flyga upp till Skellefteå så ofta som vi skulle vilja och vi har alltid känt att alla medlemmar ska vara delaktiga i låtskrivarprocessen så att ha honom hängande som livegitarrist var inte heller aktuellt

Vi hade många samtal efter det och funderade på vem som skulle ta hans plats...men då kom det upp ett gig här i Skellefteå och vi bestämde oss för att prova köra som trio...Vi spelade t.o.m. in konserten och insåg att det lät hur fint som helst. Så då bestämde vi oss för att köra vidare som trio...Och nu så här ett år senare kan jag inte säga att vi ångrar oss en sekund. Allt har blivit så grymt mycket enklare. Det kanske låter konstigt men helt plötsligt så har det gått mycket smidigare att få ihop repen. Plus att det ju t.o.m. är ekonomiskt att flyga till vissa spelningar. Jag behöver väl inte nämna hur många mil vi gjort i en svettig minibuss genom åren....Skellefteå ligger ju inte direkt i jordens (eller Sveriges) centrum.

 

Ni har inte tänkt på att ta in någon annan eller?

-Nix. Som jag skrev ovan funkar det så grymt bra som trio.

 

Jag har lyssnat på nya skivan lite grand.....folkmusikinfluenser?

-Det finns helt klart influenser från folkmusik...Jag har alltid varit svag för engelsk och irländsk folkmusik + att jag ju diggar zigenarstompet som t.ex. Gogol Bordello kör på... Även Manu Chao är en artist som jag har grymt stor respekt för

 

Kul när man utvecklas lite grand men jag tycker ändå ni har kvar det speciella Skumdum soundet? vad beror ert egna sound på...är det din röst eller vad tror du?

-Bra men svår fråga! Jag tycker också att vi har kvar det där speciella "Skumdum soundet" och är faktiskt helt ärlig när jag säger att jag inte vet av ett enda band i världen som låter som oss. Självklart tror jag min röst spelar stor roll i det men även sättet som jag spelar bas på, Chris trummar på och Patrik nöter gitarr på. Det är så grymt kul nu sedan Patrik började skriva låtar. Han har kommit med riktigt mycket bra senaste åren och även Chris är ju delaktig i replokalen. Hur poppig/kängig/skatepunkig en låt är när vi börjar arbeta med den så blir det Skumdum av det i slutändan.

 

Trodde ni att ni skulle hålla på så länge som ni gjort när ni en gång spelade in min favoritlåt Meninglös Tro?

-Haha jag vet inte om vi ens tänkte i såna banor då...Fan på den tiden var ju 30 en ålder som ens föräldrar var i, haha. Men jag läste faktiskt en gammal uppsats som jag skrev i nian... En sån där sak där man skulle skriva ett brev till sig själv samt gissa vad man gjorde om 15 år... där stod det faktiskt "Om 15 år är jag rockstjärna och turnerar över hela världen med mitt band Skumdum".

 

Stämmer det? Rockstjärna menar jag?

-Haha rockstjärna vet jag inte ens vad det är....kanske en sån som Dregen är, eller???

 

Ni har ju varit utomlands och spelat....var har ni varit?

-Vi har lirat i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Spanien och Frankrike. Nu blir det förhoppningsvis Tyskland till sommaren. Vi håller på boka en turné med ett tyskt band. Och sen går vi ju tydligen bra i Japan också så det är inte omöjligt att det blir en Japan turné framöver.

 

Vilken land har varit bäst och var går det mest vilt till?

-Jag tycker ju att Spanien är helt underbart!!! Grym publik, grymma spelställen + att folk går på konsert för att dansa och sjunga med. I Sverige ska ju alla vara så jävla granskande...Tror varje svensk har en liten recensent boende innerst inne.

 

Sjunger de med i de svenska låtarna också eller spelar ni inte de längre?

-Några av låtarna dammar vi av nu och då och visst sjunger spanjorerna med i dom också...Vi har faktiskt fått klagomål från vissa att vi inte har kört mer från Demoner skivan, haha. Trots att dom inte fattar ett ord av vad vi sjunger om.

 

Är det därför ni har gjort en låt på spanska nu för att hylla de fansen? Vad handlar den om?

-Haha det är faktiskt en låt som jag, min sambo Sara samt en polare skrev när vi bodde i Barcelona 2001. Men den nya låten skrev jag på förra Spanienturnén. Vi har ju 2 låtar på spanska. El perro de la muerte - som vi skrev 2001 samt Resaca en las chabolas - som kommer på splitten. El perro de la muerte - "dödens hund" handlar egentligen inte om nåt men tydligen så lyckades vi få till den så bra att spanjorerna tror den har en massa underfundiga åsikter. Vi satt egentligen bara i fyllan och svamlade ihop den, haha.

 

Du snackade om att 30 år var något dina föräldrar var på den tiden ni började.....vilka åldrar har ni uppnåt nu?

-Haha vi är ju 20 allihopa och för alltid. Nä men seriöst så är ju jag åldermannen med mina 31år. Chris ramlade över 30 i våras och Patrik är fortfarande 28 år...jävla barnrumpa.

 

Har han varit 28 länge eller vad menar du med fortfarande?

-Nä jag menar att han inte hunnit fylla 29år. decemberbarn du vet.

 

 

Själv är jag halvvägs till 50 nu..alltså närmare 50 än 40...

-Haha ja du ser ju själv vad tiden går.

 

Kan man säga men man var ju med när punken startade i alla fall? Hur ser ni själva på punken, är attityden lika viktig idag som den var i början på er karriär?

-Viktigare om du frågar mig...Vi har ju aldrig varit så politiska som "Skum of the land" och "Two sides of the story". Sedan har vi ju aldrig varit ett partipolitiskt punkband...Jag har mest hittat sakfrågor som berört mig och gjort att jag skrivit en låt.

 

Vilka frågor berör dig mest då?

-Tid...skattesystem...integrationspolitiken... ja det finns mycket...men egentligen är tid och hur vi väljer att missbruka den det jag anser vara viktigast.

 

Men nu när vi ändå pratar om tid...du har ju blivit pappa, hur har det förändrat dig?

-Ojojoj...ja vad svarar man på en sån fråga. Vet inte om jag blivit så förändrad...förutom att jag helt plötsligt kan bli så sinnesjukt förbannad när jag läser om barn och djur som far illa. Satt och grät en söndag när jag såg nåt inslag på tv. Minns tyvärr inte vad det var men jag kan ju nästan börja böla av tecknade filmer nuförtiden... en är det klart att jag känner ett ansvar som förälder...Det är lite mer kompromissande för att få allt att gå ihop

Men det är svårare att vara "rockstjärna"  nu när du har fått barn?

-Haha ja det blir ju lite mer pusslande. Som tur är har jag en mycket förstående sambo som vet hur viktig musiken är för mig. Och vi har dessutom snälla far- och morföräldrar som ställer upp för oss när det behövs passning. med systemet vi har nu där vi åker ut på 1-3 veckor i stöten och gör bort alla spelningar samtidigt istället för tidigare då vi kuskade runt fredag, lördag varannan helg året runt. Tyvärr är det ju svårt att få ihop veckodagarna här i Sverige...

 

Det kommer inget folk då eller?

-Nästan inga ställen vill köra söndag-onsdag. Även om man går ner i gage... I våras är första gången någonsin som vi lyckats spela onsdag, torsdag, fredag och lördag i Sverige och Norge.

 

Men det funkar utomlands att spela på vardagar....jag menar mer söderut?

-Ja det funkar mycket bättre även om dom självklart också hellre arrangerar på helgerna. Men där är ju klimatet annorlunda...det är ju inte en dödssynd att gå ut en tisdag i Spanien och dricka några öl. I Sverige blir du ju alkoholistklassad på stubinen om du tar några kalla en veckodag.

 

Sant......nya skivan kommer i december, varför en split?

Jag och Danny (sångaren i HOOT) har snackat flera år om att göra nåt tillsammans. Och tanken var att vi skulle åka över till Florida och turnera med dom när skivan kommer ut. Plus att vi kanske kan ta över dom hit och göra en sväng tillsammans. Och nu i våras bestämde vi oss för att det var dags. Sen är det ju dessutom 3 år sedan vi släppte "Skum of the land". Så det känns som att det var på tiden att släppa nåt nytt... Vi kommer att köra en promotion pryl på splitskivan också. Alla som förbeställer splitten får dessutom en 4 låtars ep gratis med 3 låtar som är osläppta.

 

Men inga tankar på en hel skiva själva?

-Jo vi kommer självklart att släppa en fullängdare men det blir inte förrän tidigast nästa höst. Vi har 19 låtar inrepade som vi dessutom spelat in i replokalen...Vi har sagt att vi ska spela in fullängdaren när vi har 25 låtar. Tidigare har vi mer eller mindre tvingats släppa allt material för att ens få ihop till en fullängdare...Det har gjort att vi inte haft nåt "bonus material" som vi kunnat släppa på samlingsskivor eller singlar. Samt att kvaliteten kanske inte varit 100% på alla låtarna.

 

Men inget på svenska? snyft....

Nix det blir aldrig något mer på svenska med Skumdum...Kanske någon strölåt men inga skivor

 

Varför inte?

-Det känns som jag gått genom detta 1000ggr så jag skickar vårt officiella pressmeddelande istället om det går bra.

 

Hehe....tjatar folk om detta? Men jag tror att folk gillade det mycket! Men tillbaks till musiken.....är det du som gör mest av låtarna?

-Grejen som jag kan säga med det svenska är följande. Ursäkta jag försökte hitta texten som jag skrev men i alla fall. Efter "Det vi kan bäst" satte jag mig ner för att skriva nytt material...jag fick ihop 14 låtar på 3 dagar med text och allt...Då insåg jag att allting bara gick på rutin. Inga överraskningar, ingen spontanitet...Nästan som att gå till jobbet...och problemet med Skumdum på svenska var att det kändes som vi hade gjort allt som gick göra för att utveckla soundet. Såg att jag var lite hård i pressmailet...vi kör ju faktiskt en del låtar live på svenska...men det behövdes nog ett sånt där ställningstagande för att folk skulle förstå. Plus att det är mycket roligare att kunna bjuda på en låt som Lisa istället för att folk blir skitförbannade om vi inte spelar den.

 

På tal om det.....vad jobbar du med?

-Jag jobbar sedan 2 år som ställningsbyggare på ett byggföretag. Tidigare har jag hunnit med allt från säljarjobb till pizzabagare. Men jag är ju utbildad fritidspedagog...har dock inte jobbat en dag med det.

 

Vad jobbar de andra med?

Chris är numera arbetslös men har jobbat på ett lager som truckförare. Patrik jobbar på samma byggföretag som mig men han kör sugbil

 

Sugbil låter snuskigt?

- Haha jepp det är det oxå...Nä men på allvar så åker han runt med en jättestor lastbil och suger upp grushögar och skit på industrier...

 

Härligt......Nu tillbaks till det väsentliga igen Skumdum....hur mycket säljer en grupp som Skumdum? Har ni märkt av nedladdningen mycket?

- Men försäljningsmässigt så har vi ju aldrig sålt så mycket som vi gjorde av "Skum of the land"...Nu är ju den på engelska och vi har ju sålt rätt mycket på turnéerna så givetvis är marknaden större. Men jag tror att försäljningen ligger i närheten av 1500 ex. i Skandinavien och 1000ex i Japan.

Men självklart har nedladdningen försämrat skivförsäljningen. Jag är inte motståndare till nedladdning men tror inte att kidsen idag fattar att om dom inte stöttar banden genom att köpa tröjor, skivor och annan merch kommer ingen att orka spela. Visst fan är det "spelglädjen" som är det viktiga men om det hela tiden ska kosta tusentals kronor utan att du får igen en spänn så dör ju glädjen efter ett tag. Om jag visste att alla som laddade ner vår musik skulle komma på våra konserter och kanske köpa en tröja så skulle jag inte tveka på att släppa allt gratis. Problemet är ju att det inte funkar på det viset. Tycker det är skitsvårt med hela nerladdningsprylen. Jag beställer fortfarande skivor fastän jag har dom på mp3...Har faktiskt en bunt skivor som fortfarande är inplastade.

 

Huvudet på spiken tycker jag....Men det finns fördelar med den också? Nedladdningen alltså?

- Ja fördelen är ju att små band ganska fort kan nå ut till en massa lyssnare. Nackdelen är ju att ingen kvalitetssäkrar musiken på Internet. Det finns ju så otroligt mycket skitmusik där ute som aldrig skulle sett dagens ljus om det inte varit för nedladdning och Internet. Ibland har jag fått mail via myspace av nåt nytt band som vill att jag ska lyssna på deras nya demo vilket jag nästan alltid gör. I vissa fall har det då varit en replokalsinspelning med så dåligt ljud att man knappt hör om det är en kille eller tjej på sång. Det säger sig ju själv att jag inte kommer att lyssna på det bandet när dom sen släpper sin debut och det är någonting jag inte tror att en del förstår. Förut var det ju så enkelt. Om du var bra så fanns det alltid nåt litet bolag som gav ut skivan. Om du inte var bra så blev det inget skivsläpp. Nu låter det ju som jag är världens elitist och så är det absolut inte...jag vill bara att folk ska tänka sig för innan man börjar promota något som man kanske skäms röven av sig för om 2 år.

Mest överskattade band just nu då?

-Ohhhh pajkastning gillar jag, haha. Nä men jag vill faktiskt inte nämna något band utan fegar istället och säger allt som har med Idol att göra.

 

Några bra band just nu då?

-Ja för fan...Lyssnar just nu på Rise Against och Star fucking hipsters. Sen har jag ju alltid varit en sucker för Fat Wreck banden.

 

Star Fucking Hipsters är riktigt bra.......ja vi får väl gå mot avslut på intervjun för denna gången så vi kör några frågor till bara.......Ni kör bara på My Space nuförtiden? Ingen "riktig" hemsida?

- Nja vi ska bygga en ny eftersom den gamla hade tappat allt drag...Så nu är det www.myspace.com/skumdum som gäller

 

Vad gillar du annars My Space, Facebook och de sakerna?

-Jag gillar My Space (utom den nya jävla pisspelaren som bara krånglar)...Har lite svårt för Facebook. Jag tycker det är så jävla plottrigt. Men det märks ju att många band hittat ut i världen genom My Space... Vad gillar du skivan då?

 

Jag har lyssnat fyra-fem gånger på er del idag och den växer och växer för varje lyssning och jag ser framemot och se och höra helheten med en "fysisk" skiva?  Kul med utvecklingen mot några folkmusiklåtar. Vad tycker ni själva?

- Vi är grymt nöjda...Alla låtar har en liten egen stil på skivan men jag tycker ändå att helheten är kanon.

 

Kommer ni att hitta några nya fans med er "nya" stil tror du?

- Hmmm jag hoppas givetvis det men jag tycker framförallt att det nya materialet känns bredare än förut.

 

Vad är det för folk som saknas på era konserter? Som ni skulle vilja se mer av?

- Oj...Jag tycker att vi har märkt en klar tendens att medelåldern har stigit sedan vi gick över till engelska. Men jag saknar alla kidsen som laddar ner skivan på internet och sedan sitter på MSN och Facebook istället för att gå på konserter.

 

Skivan kommer ut i december...när närmare bestämt och på vilket skivbolag?

- Ja nu jävlar ska du få höra...Skivan släpps den 3e december på vårt nystartade skivbolag Junkyard Entertainment. Vi har dragit igång det tillsammans med vår huvudsponsor Junkyard och Sweet. Så det har varit mycket jobb med att skriva distributionsavtal samt försöka hitta distributörer i övriga Europa...

 

Kommer ni att ha några andra band där?

- Det kommer vi garanterat att ha...Jag har inte pratat med mr Junkyard om vilka och hur stor makt jag har egentligen, haha

 

Något annat du vill tillägga till dagens intervju?

- Nja jag vet inte...Skulle vilja ha lite hjälp med promotion av skivan av dig men det hör nog inte till intervjun. Har en jävligt rolig historia förresten...Jag hittade ju två lådor av den gamla Kågepunx, folköl skivan.  Jag berättar historien först....som sagt två lådor av Kågepunx...Skickade iväg några plattor till Interpunk.com om du hört talas om det? Det är typ en av de fem största onlinebutikerna för punk i världen. Så jag tänkte att det kanske finns nån galen japan eller så som vill köpa sig en Kågepunx platta. Skickade dessutom med några Va fan har hänt plattor som låg och dammade. Dom kom upp på sidan kl. 16 svensk tid och var slut kl. 17.00. Så jag skickade 15 nya av varje....som sålde slut på 2 timmar. Skickade 15 nya igen och ser nu att efter 1 dag har hälften av dom gått iväg...så vi ligger på 30 plats på deras skivtoppslista, haha.

Med Kågepunx, folköl!!!

 

Gött......något annat att hälsa innan vi avslutar? Läsarna alltså?

- Köp skivan samt kom och dansa på våra konserter!

Efter lite letande hittade Pierre vad han hade skrivit om svenska texter och det följer här nedan.

 

Efter lite letande hittade Pierre vad han hade skrivit om svenska texter och det följer här nedan.

 

Hej!

Tänkte först bara skriva ett kort mail att vi inte kör på svenska längre och sen punkt slut men tänkte jag skulle förklara lite mer så kanske du/ni förstår varför vi tagit det beslut vi tagit.

 

Alla Skumdums spelningar nuförtiden är helt på engelska och vi spelar inte en enda låt på svenska idag. Vi kommer inte att köra någon svensk låt heller oavsett hur mycket folk ber, gnäller eller tjatar. Varför då kanske du/ni tänker...

 

Jo därför att vi vill gå vidare. Det är högst troligt att vi aldrig kommer göra eller släppa en enda låt till på svenska igen. Jag satt efter "Det vi kan bäst" skivan och skulle göra nya låtar till nästa album. Jag gjorde 13 låtar på en vecka och då slog det mig plötsligt "- Det här är fan inte kul längre. Jag vet exakt hur jag ska snickra ihop en perfekt trallpunk låt på svenska men det är ingen utmaning. Nu måste vi gå vidare och göra nåt annat annars kommer jag att tappa spelglädjen."

 

Efter många samtal bestämde vi oss för att prova på engelska. Detta beslut ledde till att alla begränsningar vi tidigare känt på svenska helt plötsligt försvann. För första gången någonsin hade vi chansen att göra precis vad vi vill och hur vi ville eftersom folk ändå skulle tycka att språkbytet var den stora skillnaden. Om vissa tycker vi är sell-outs så får det stå för dom eftersom vi inte tjänat en krona mer efter språkbytet. Självklart är marknaden större när vi sjunger på engelska och turnémöjligheterna är ju oändliga. Jag kan dock inte se en enda negativ sak med detta.

 

Visst kan jag förstå att folk som gillar svensk punk blev besvikna men vi måste ju tänka på vad som är bäst för bandets fortlevnad. Jag tycker att Skumdum låter mer Skumdum än någonsin och förstår egentligen inte vad motståndet mot engelska beror på. Vi kan inte fortsätta spela låtar som gjordes 95-01 för då är det ju bättre att vi startar ett coverband som bara spelar Skumdumcovers på svenska.

 

Jag anser att Skum of the land utan tvekan är det bästa albumet vi gjort och tycker att de nya låtarna kickar röv! Om folk inte håller med så behöver dom ju inte lyssna på oss. Gnälla, tjata, döma och vara förbannad är det sista vi behöver och det hjälper ingen annan heller. Ge dom nya låtarna en chans innan ni säger nåt! Tycker ni fortfarande att det är skräp så finns det inget annat att göra förutom att hitta nya band att lyssna på...

 

Hoppas detta svar funkar och att du/ni förstår varför vi bytt språk...Sprid gärna detta mail vidare om du känner fler som är besvikna över vårt val.

/Pierre