Skumdum är en grupp jag följt sedan starten(tror jag) och jag fick först en kassett av Chris(trummisens) moster/faster och sedan dess har jag följt dem med stort intresse. De har börjat sjunga på engelska nu och jag har inte vant mig riktigt vid den tanken ännu. Det är Pierre som har svarat på frågorna så här i slutet av maj 2005.

 

Trodde ni att det skulle gå så här långt när ni började att spela ihop som Skumdum. Att ni skulle hålla på så här länge och släppa så många skivor. Eller hur var planerna då i början av 90-talet?

-Ja det var en bra fråga. Jag tror inte att någon funderade så mycket på såna saker då när vi började lira ihop. Hittade dock ett klassporträtt från nian där alla hade fått skriva vad dom skulle göra om tio år. Jag skrev ”Om tio år är jag rockstjärna och spelar punk med mitt band Skumdum”. Helt galet var det ju inte även om jag inte vet riktigt hur det gick med rockstjärnedelen.

 

Har det varit många medlemsbyten?

-Nä egentligen har det nog varit ganska så lugnt på den fronten med tanke på hur länge vi har hållit på. Vårt första medlemsbyte var -94 då Peder tog över gitarrspelandet istället för Christian. Sen var uppsättningen samma fram till 1998 då Nisse slutade på trummor. Då tog Chris över trummandet och en kille som heter Patrik kom in på gitarr. Vi körde med den sättningen fram till 2001 då Peder slutade. Linkan är senaste tillskottet och kom in 2002. Sedan dess har det varit samma glada dårar d.v.s. Jag (Pierre) - bas +sång, Linkan – gitarr, kör, Patrik – gitarr, kör, Chris – trummor.

 

Berätta om varje medlem, ålder, jobb, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Pierre Pettersson, 27år ung, spelar musik på heltid och bor ihop med min sambo i Skellefteå. Intressen är musik, resor och spontanfester. Även trav har blivit lite av en passion senaste åren. Kan ha lite svårt att veta när gränsen är nådd (Det gäller det mesta).

Linkan, 25år ung, spelar musik och jobbar som säsongsarbetare på parkförvaltningen. Bor ihop med sin sambo i Skellefteå på samma gata som mig. Är intresserad av musik, matlagning samt odling av diverse växter och plantor. Kan vara grymt elak utan att riktigt mena det.

Patrik Stenman, 25 år ung, spelar musik och arbetar på ett boende för folk med psykiska problem. Bor ihop med sin sambo mitt inne i centrala Skellefteå. Intresserad av musik samt studioteknik. Även Patrik är inne på trav. Är den enda i bandet som inte är från Kåge vilket ju är fruktansvärt hemskt egentligen.

Chris Tjärnlund, 27 år ung, spelar musik och är pappa. Bor med sin dotter Hanna i Skellefteå. Gillar att spela tv-spel och ta det lugnt. Har minne som en guldfisk vilket kan leda till missförstånd och problem ibland.

 

Ni har börjat sjung på engelska nu, varför? Kommer det att bara var engelska nu?

-Det finns egentligen ett antal anledningar. Jag tror att alla band kommer till punkten då det inte går att utveckla sin musik så mycket mer utan att göra något drastiskt. Vårt adelsmärke har ju alltid varit snabb skatepunk på svenska vilket kanske inte är den mest utvecklingsbara musiken.

När jag satte mig ner för att skriva nya låtar efter ”Det vi kan bäst” märkte jag att utmaningen var borta. Jag lyckades göra 12 låtar på mindre än en vecka och bara det är ju ett tecken på att något är fel. När vi sedan översatte 6 av låtarna från ”Det vi kan bäst” och insåg att det funkade och kändes hur bra som helst bestämde vi oss för att göra några helt nya låtar på engelska.

Vi gick in i replokalen och bestämde oss för att göra låtar som det klassiska Skumdum aldrig skulle ha gjort. Det blev 5-6st och sedan fortsatte det bara. Framförallt har det känts så jävla fräscht och inspirerande att ge sig in på nya områden.

Sen vore det ju korkat om jag sa att vi inte funderat på om/hur vår musik skulle fungera i resten av världen med engelska texter. Det är ju trots allt en oerhört begränsad marknad när man sjunger på svenska. Jag kan inte säga att vi aldrig kommer släppa något på svenska igen men nu lägger vi all kraft på det engelska materialet.


Jag gillar en av era tidiga låtar Meningslös Tro, spelar ni de gamla låtarna live ännu eller försöker ni begränsa er till de nyare låtarna?

-Vi brukar försöka blanda ganska friskt live. Senaste spelningarna har vi kört material från alla våra skivor. Självklart kommer tonvikten att ligga på nytt material när vi ger oss ut i höst och spelar men en och annan klassiker kommer vi nog att bjuda på.


Vad är er styrka som liveband?

-Att vi alltid ger 110% från första till sista låten. Vi har dessutom målet att varje spelning ska bli ännu bättre än den förra vilket gör att vi aldrig blir nöjda. Sen finns det en spelglädje och en tighthet som jag tror att få band idag kan toppa.

 
Hur ofta blir det livespelningar nuförtiden?

-Tidigare har målet varit att göra minst 25 spelningar varje år. Nu när vi bestämt oss för att satsa stenhårt på musiken och bandet hoppas jag att vi kan ligga på minst 40 spelningar i framtiden.

 
Lever punken på bra i Sverige tycker ni?

-Nä det tycker jag nog inte egentligen. Jag upplever att det var ett uppsving för 2 år sedan men det stannade av lite grann. Visst finns det några nya lovande band och eldsjälar men jag saknar undergroundnätverket som fanns i början och mitten av nittiotalet. Då visste alla när det hände något nytt och det känns som att det var mycket bättre kommunikation och samarbete mellan band, fans och fanzines. Idag känns det mer splittrat och uppdelat som om alla sitter på sin egen lilla ö och håller på med sitt. Även om jag inte lyssnar särskilt mycket på svensk punk idag har jag har alltid brytt mig om scenen.

 
Hur mycket säljer ett band som Skumdum?

-Vi har sålt alla tryckta ex av Lisa, Demoner och Kågepunx faktiskt. Tror

inte att det finns mer än ett fåtal "Det Vi Kan Bäst" kvar heller. Det

kommer dock att bli oerhört intressant att se hur framtiden blir nu när alla

verkar ladda hem musik från nätet. Jag är inte emot att folk laddar ner

musik men tycker att man kan stödja banden genom att köpa en t-shirt, skiva

eller gå på konserter om man gillar det man hör.

 

 
Ni gjorde en hyllning till Skellefteå Hockey också, hur kom det sig?

-Allt började med att det skulle släppas en hyllningsplatta till klubben och vi fick då frågan om vi ville vara med. Jag tog för givet att alla skulle göra hyllnings låtar men i slutändan var det bara vi och ett till band som ens hade hockeyrelaterade bitar. Hursomhelst blev vår låt grymt uppskattad och den spelas faktiskt som intro på alla hemmamatcher. Vi har dock fått äta upp låten också eftersom många här i Skellefteå nu bara förknippar oss med ”Världens bästa AIK”.

 
Varför gick de inte upp då?

-Haha bra fråga. Jag antar att låten var bättre än laget…


Sport och musik, hör det ihop?

-Nä det tycker jag nog inte egentligen. I Skellefteå har det nästan varit motsatser i många år och det har funnits många motsättningar mellan musiker och idrottare. Idrottarna har tyckt att musiker bara är lata alkoholiserade slackers och musikerna har tyckt att idrottarna är dryga muskelberg utan hjärna. Jag tror att skivan var ett sätt att försöka överbrygga denna klyfta. Kan tänka mig att det är ganska lika i dom flesta mindre städerna.


Har ni gjort andra liknande saker, hyllningar till andra band, politiska saker osv?

-Nä egentligen inte. Enda hyllningen vi gjort är väl till folkölen egentligen.


Politik och musik, hör det ihop?

-Både och…Visst kan man skriva politiska texter och lägga tonvikten på det men jag tycker personligen att melodierna är viktigare. Däremot är jag helt mot att politik och punkmusik MÅSTE höra ihop. Jag vet att vi blivit sågade för att våra texter är för lite politiska av människor som tyckt att musiken varit kanonbra. Nya Skumdumplattan är dock mer politisk och medveten än något annat vi gjort. Vet inte om det är samhällsklimatet som gjort att det blev så eller om jag blivit mer medveten på äldre dar haha. Det är dock viktigt att påpeka att Skumdum inte är ett partipolitiskt band.


Bästa politiska bandet?

-Ojojoj vad svår fråga. Jag måste nog nämna några band. Anti-Flag är ett band som jag gillar. Randy och Propagandhi är två andra band som jag håller högt. När det gäller svenska band så tycker jag fortfarande att Räserbajs skrev grymt smarta och fyndiga texter.

 
Finns det några andra bra band i Sverige just nu?

-Punk eller? När det gäller punkband så vill jag lyfta fram Vintertid och A good name for a band även om det sistnämnda blivit ganska poppiga på sistone. Tycker även att Varnagel är ett bra band.


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Arrrgggghhhh ska du ge mig en livskris eller? Ojojoj jag får väl försöka då. Skivor är helt omöjligt så jag tar väl det första som dyker upp. Observera att jag inte rankar dom i någon särskild ordning:

 

Skivor

Rise Against – Revolutions Per Minute

Social Distortion – White light, white heat, white trash

Levellers – Levelling the land

Manu Chao – Radio bemba sound system

Rancid – And out come the wolves

 

Konserter

Manu Chao – live at Barcelona 2001

Kristet Utseende – live at Hultsfred

Gogol Bordello – live at Roskilde 2003

Turbonegro – live at Roskilde 2003

D.L.K – live at Mullberget 92 el. 93

 

Viktigaste sakerna

Musik

Familj

flickvän

Vänner


Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Första – minns faktiskt inte

Senaste – Gwen Stefani

Dyraste – Gwen Stefani


Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Belinda Carlisle


Bästa skivan att ha sex till?

-Redhouse Painters – Discography


Bästa skivan att festa till?

-Manu Chao – Radio Bemba Sound System + allt med Turbonegro


Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-En livsstil utan tvekan.

 

Är det fel/fult att tjäna pengar på punk?(med att tjäna pengar menar jag då att klara sig och knappt det på att spela punk, sälja skivor osv)

-Absolut inte. Drömmen är ju att tjäna så mycket pengar på musiken att jag kan försörja mig helt och hållet på denna. När man har slitit som vi gjort nu senaste tre åren och offrat allt för musiken börjar man inse att det måste ramla in pengar någonstans ifrån. Det bästa vore ju då helt klart om bandet drog in så pass mycket pengar att det räckte till lön för oss alla. Kan bli helt vansinnig ibland när jag hör folk säga att det är dyrt med en konsert som kostar 70:- när dom utan att fundera på det betalar 100:- för att gå på en klubb eller ett disco med jävligt dålig musik.


Hur tycker ni det är att bo/leva i Sverige idag?

-Bra och dåligt. Det finns ett grymt bra socialt skyddsnät som kanske är bäst i hela världen. Ingen behöver dö för att dom inte får äta eller har någonstans att bo (nästan iaf.). Trots det finns många nackdelar. Klimatet är en av dom, hehe. Sedan tycker jag alltid att man kan förbättra saker som sjukvård, arbetslöshet och skolsystem. Men allt som allt så kan jag ibland fundera på om ungdomarnas omedvetenhet idag helt enkelt beror på att Sverige är för bekvämt och välordnat.

 
Göran Persson?

-Fått oförtjänt mycket skit av borgare och befolkning. Visst kan man även klaga på honom men jag tycker det verkar vara en lirare med båda fötterna på jorden.


Vad är det för skivbolag ni ligger på nu?

-Ett lokalt skivbolag här i Skellefteå som heter Morphine Lane Records. Det drivs av förra trummisen i This Perfect Day och hans fru. Dom har väl mest satsat på indie pop tidigare men nu ligger även Skumdum där som sagt. 

Har ni hört några recensioner på nya skivan?

-Nä inte från tidningar eller fanzines.


Bryr ni er om recensioner?

-Självklart tar man åt sig men det beror mest på vem som gör den.


Vilken är den konstigaste recensionen ni någonsin har fått?

-Av dig faktiskt, haha. Tror att du skrev nåt i stil med: En sångare som låter så underbar ickesångare och därför blir deras punk så bra.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Först ska vi släppa skivan, förhoppningsvis i hela världen. Sedan ska vi bli världsstora och dra in så mycket pengar på musiken att vi kan leva på den.


För dig själv?

-Må bra och vara lycklig samt se ovan.

 

Visdomsord?

-Det är inte livet i sig självt som är komplicerat, utan vi människor som gör det svårare än nödvändigt.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för en riktigt bra intervju Peter. Kolla in vår hemsida www.skumdum.se samt köp vår senaste mcd. Fortsätt rocka på och tack för att ni lyssnar.