Skrammel är ett ganska ungt band och nytt band för mig. Unga säger ni jo om man lägger ihop deras åldrar så blir de nästan dubbelt så gammal som mig. Slutsats av detta…jag börjar bli gammal men gillar punk för det. Oktober 2018.

Lite historia om gruppen?

Skrammel började ta form i slutet av 2016. Alla kommer från Västervik men två av oss bor i närliggande städer. Från början var vi ett tremannaband med Daniel på trummor, Martin på gitarr och sång och Albin på bas och sång. Ganska snart satte sig Daniels bror Mathias bakom trummorna och Daniel började istället lira gitarr och sång. I april 2018 slutade Albin i bandet och numera spelar Josef bas.  

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

-Daniel, 23, elektriker. Gitarr och sång. Är också Västerviks egna punktrubadur. 

Mathias, 31, verksamhetsutvecklare inom folkbildning. Är Daniels bror och spelar trummor. Tidigare band: Seems Normal, False Tunes och Kickin’ Laces, mm.

Martin, 27, studerande. Gitarr och sång. Har tidigare spelat i några band i olika genrer.

Josef, 22, studerande. Spelar bas. Tidigare gitarrist i coverbandet Metallika. Håller på med ett nystartat Black Metal-projekt vid sidan om Skrammel.

 

Jag kan höra mycket influenser självklart en hel del trallpunk men även en del tidigare svensk punk, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Absolut, gamla och nya trall-band är våra största influenser men också svensk hardcore, skatepunk, annan skandinavisk rock och amerikansk punkrock. Vet inte om det var så mycket bättre förr, finns många bra band nu.    

 

Skrammel, är ni nöjda med namnet?  Konstigt att inte ett punkband tagit det tidigare! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Ja, vi är jävligt nöjda och vi är lika förvånade som dig! Vi valde det efter att en polare till Martin skulle beskriva hans musiksmak.

Bästa bandnamnet, det är svårt att välja vilket som är bäst. Inom punk är det så många grymma namn. Vänsternäven är ju ett passande namn på punk!  

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Att ha jävligt kul tillsammans med de som är där och kollar på oss. Det är belöningen för det vi slitit med i replokalen. Och att träffa nya människor som uppskattar det vi gör.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Alla olika typer av spelställen har sin egna charm.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

-Folk verkar ha glömt bort den här genren lite eller anser att den är död. Vi får liksom en del höjda ögonbryn när vi säger att vi spelar trall. Men det känns som trallpunk har börjat komma tillbaka mer och mer. Dels vi nya band men också för att gamla band släpper nya skivor.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Så jävla bra!

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Eller både och?

-Mer ett tankesätt/livsstil. Att inte bara följa normen, att ifrågasätta och att vara öppensinnad.   

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? Ljudkvalitén på Spotify?

-Hade varit roligare om folk köpte våra skivor! Det är ju en jävla skillnad att ha en skiva från ditt favoritband i handen än att lyssna på ettor och nollor. Vad händer den dagen Spotify lägger ner? Men huvudsaken är ju ändå att vi får sprida vår musik och att den lyssnas på.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD? Sveriges jävla ryggrad är en riktigt viktig skiva eller vad säger ni?

-Det är sorgligt vad SD har gjort med vår arbetarklass. Sverige har blivit så jävla splittrat, och folk verkar vilja ha ett jävla raggarsamhälle. Det vill inte vi! Sveriges jävla ryggrad är en skiva som säger det som behöver sägas. Så om vi ska se det lite positivt så inspirerar det ju i alla fall till sjukt bra punk! 

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?

-Finns hur mycket som helst! Vi drar på spelningar nästan varje helg. Det är till och med massa feta spelningar som krockar. I vår hemstad är vi till vår kännedom det enda aktiva punkbandet. Det finns några hårdrocksband som Consinnity och Aerial Core, som vi har spelat med i trakterna. 

 

Spelar ni något utanför Sverige? 

-Nej inte ännu. Men vi har pratat om att åka till bland annat Norge. 

 

Andra bra band från utlandet?

-Största amerikanska influensen är NOFX. Norska Honningbarna och The Good The Bad and The Zugly. Tyska Straight Line är riktigt feta.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annat språk än svenska?  

-Vi vill att texterna ska ha en mening och att få folk att tänka efter.

Vi har inga planer på att skriva på något annat språk, men en vet ju aldrig.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-“Make it rain on them hoes“…

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Nej kanske inte alltid. Men ofta!

 

Bästa politiska band/artist?

-Björnarna. De kan såga det mesta!

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Det kan nog få någon att tänka efter, kanske se på någonting ur andra perspektiv och sedan få personen själv att ändra sitt liv. Så ja, kanske. 

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er LP, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Second Class Kids, är inte det ett fantastiskt skivbolag?

-Tack! Det är Niklas Wrångberg som har gjort det, en författare i Västervik. Han har bland annat gjort en biografi om Västerviks musikscen genom åren, ”Håll Käft!”.

Vi ville ha ett omslag som säger något och som har med texterna på skivan att göra. Det var viktigast för oss.

Second Class Kids är tvärfett! Alla våra favoritband är signade där, så vi är väldigt tacksamma för att också få vara en del av det. 

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Det är stort för oss att ha en egen vinyl. Vi har inte skivan på CD, men i alla fall vi själva köper bara CD om skivan inte finns på vinyl. Vi köper mest skivor på spelningar eller beställer. Rekommenderar att kolla Second Class Kids webbshop!

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc? Har ni någonsin spelat någon stödspelning för något politiskt parti eller liknande?

-När vi hade 30-årfest för Mathias spelade vi. Vi hade sagt till Mathias att vi skulle avsluta med en cover på Våra Dar med Lastkaj 14. Innan vi började spela den satt vi på honom ögonbindel och hörselkåpor. När vi tog av det igen stod Lastkaj på scenen och spelade låten med honom på trummor. Sedan körde dom såklart en spelning också!

Vi har inte spelat för något politiskt parti än. Vi har däremot spelat på insamlingar till välgörenhet.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Väldigt blandad! Både punkare och icke-punkare. Från tonåringar till tanter och gubbar. Många som sett oss en gång kommer igen. Det är jävligt kul att se!

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

Lastkaj 14 – Som en dålig film

Asta Kask – En för alla ingen för nån

Trubbel – Trubbel

Räserbajs – Noppriga tights och moonboots

Sista Sekunden – Skyll inte på oss

Kan tyvärr inte välja fem konserter. Det finns vissa band som alltid slår allt annat.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Intresse från andra länder?

-Nej, det här är grymt! Lite svårt att svara på vissa frågor bara.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Räserbajs, Trevolt, Matriarkatet, Bäddat För Trubbel och Nationalteatern.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var yngre punkare?

-Ja, punkare är ju dom snällaste som finns! I alla fall mot varandra. Vi är dock argare nu, har hunnit se mer skit.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-Vi har inte hunnit få någon konstig fråga ännu. Det här är vår första intervju!

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Typ alla ovan ställda frågor.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Nästa spelning kommer vara på The Crypt i Linköping den 7e december med Lastkaj 14, Käftsmäll och ett till band som är TBA. Efter det tänker vi fortsätta spela en jävla massa live i vår och sommar. Därefter blir det nog dags att göra nästa skiva, som vi har börjat planera lite inför.

 

För dig själv?

-Blir mycket plugg för mig i höst och sedan flytt till Kalmar.

 

Visdomsord?

-Om det är något du vill göra, gör det, oavsett om du måste göra det själv! Och allt löser sig till slut.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun och till alla som läser den! Vi hörs!!