Sista Skriket har ändrat stil en hel del men ändå finns det punkiga kvar i bakgrunden och det är kul att lyssna på dem även om ändringar skett. En tidig februaridag 2010 så gjorde sig Daniel arbetet med att svara på frågor.


Har ni ändrat många medlemmar från när ni började?
-Det har blivit en del avhopp och kickande. Först så va vi två sångare i bandet och två gitarrister t.e.x men den andra sångaren fick vi kicka på grund av en massa skit och gitarristen hoppade av efter första skivturnén för att syssla med eget. Då kom Victor (basist) med och vi körde en skiva och turné till och sen kickades trummisen och gitarristerna hoppade av, den ena för plugg på annan ort och den andra på grund av att stämningen i bandet inte va så kul. Vi hade turnerat för mycket bland annat. Sen kom Jerry (trummor) och Marcus (gitarr) med i bandet och det är bättre och starkare än nånsin!

Berätta lite om varje medlem idag, ålder, familj, intressen, jobb och något riktigt hemskt om varje medlem?
-Daniel Karbelius, 28 år, sång/synth, i ett förhållande, pluggar konst, driver skivbolaget Buzzbox Records. Gillar att streck-kolla serier, gärna brittisk humor eller sci-fi.
Victor Lund, 23 år, bas/sång, i ett förhållande,  jobbar som rörsvetsare. Intresset utöver musiken består av tatueringar och fotboll.
Marcus Backman, 25 år, gitarr/sång, i ett förhållande,  jobbar som musiklärare och fritidsledare. Har pestobaguetter och fotbad som intresse.
Jerry Bergkvist, 22 år, trummor, i ett förhållande, jobbar i byggbranschen, tränar och åker snowboard.

Nya skivan skiljer sig lite musikaliskt från när ni började...mer synth och mer "poppigt"? vad hände?
-Vi ville göra nått nytt, fräscha till sundet lite och det blev så här. Visionen var ännu större men vi är väldigt nöjda med resultatet och vi kommer göra fler skivor. Senaste skivan "ett andetag i sänder" är den enda skivan som jag (Kabbe) verkligen har lyssnat på efter att den släppts, lyssnar väldigt mycket på den vilket borde betyda nåt tycker jag.

Gyllene Tider på speed skrev jag i min recension, kommentar?
-Vår gitarrist (Marcus) nämnde gyllene tider angående en del synth-slingor en gång i repan så det är väl befogat kanske. Men inget som vi eftersträvat, dör hellre än att jag lyssnar på nåt som Gessle har tryckt ur sig.

Bryr ni er om recensioner?
-Inte särskilt. Men det är alltid kul när det skrivs om skivor, spelningar eller annat. Vi läser allt och många gånger undrar man hur recensenter egentligen tänker, om dom överhuvudtaget har lyssnat på skivan men vi bryr oss inte anmärkningsvärt. Men kul att det skrivs så klart.

Vilken är den konstigaste ni har fått förutom den från mig?

-Vet inte om vi fått nån riktigt konstig det va nån tidning som skrev att den nya skivan av jättespretig, att tempot av oerhört högt hela tiden och så vidare Då känns det som att dom inte har lyssnat på skivan ens

Vilka andra band jämförs ni med? Förstår ni om man jämför med andra band som recensent?
-Det är nog lätt att göra det som recensent så det kan vi förstå, kan fånga intresset av dom som läser kanske? Band som vi jämförts med är bl.a. Bob hund, Troublemakers, Babian, Noise, KSMB, Ebba grön...

Ifall ni måste bli jämfört med något band, vilket skulle ni helst vilja bli jämförda med?
-Måste va så tråkig att säga att vi egentligen inte vill bli jämförda med några. Men det är sant i alla fall.

Ni har aldrig tänkt på engelska texter(hoppas jag)?
-Tanken har funnits där, det va väl mest när det bara var jag (Kabbe) och
Victor i bandet och vi ville göra nåt nytt men kände ändå att det gav mer att fortsätta på svenska.


Var står ni när vi snackar mp3 och nedladdning?
-Så klart vi vill att folk ska köpa våran skiva när vi lägger ner så fruktansvärt mycket energi, tid och pengar på att göra det här. Men vi är inte emot nerladdning heller. Så länge den gagnar artisten på nåt sätt som att folk kommer på spelningar eller liknande. Stöd dock gärna den lille artisten och köp en skiva eller lagliga mp3or.

Hur länge finns CD-skivan kvar?
-Ingen aning, den är väl på gång att dö ut men det vet man aldrig Jag hoppas dom stora skivbolagen dör ut först.

Köper ni mycket skivor själva?
-Några stycken per år men inte i samma utsträckning som förr. Marcus är förbannad för att så fort han köper skivor så läggs dom i bilen och bilen blir stulen. Han köper nästan bara skivor av band som vi spelar med nu för tiden. Vi älskar lokala skivor och demos!

Första , senaste och dyraste skivan ni köpt?
-Senaste jag (Kabbe) köpt är Thåströms box i deluxe variant, men kommer inte ihåg dom andra Första kan varit nåt med Metallica och dyraste kanske Charta 77´s samling med stålsidor och klistermärken och grejer man fick med. Finns bara i 300 ex tror jag...

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-Allt är utsorterat och sålt hehe.Nu när alliansen börjar tappa så blir många punkband glada men tror ni att det innebär att det blir en mindre mängd punkband om nu röda sidan vinner för så har det vart genom åren?
-Jag (Kabbe) tror att det där går i vågor oavsett vilka som sitter vid makten men klart att missnöjet med alliansen har gjort så att det dykt upp fler punkband. Tror dock inte att punkband kommer lägga av på grund av att regeringen byts om det nu blir så utan isåfall lägger man väl av för att man inte vill spela längre. Det finns mycket att skriva om så textmaterial lär inte ta slut, och varför inte söka sig utanför Sveriges gränser eller inom sig själv och sina medmänniskor?


Skall du rösta själv? Bör alla rösta eller hur ser ni på det?
-Det är ju så här att rösta, det tycker alla att man ska göra, och det enda man ska göra dessutom. Gör man mer än att rösta var fjärde år så är man extrem och då borde man hängas. Man kan bli så fruktansvärt irriterad på människor som tror att det är enda sättet att påverka nåt. Jag kommer att rösta bort alliansen i alla fall. Det borde alla göra.

Politik och musik hör det ihop?
-Det kan funka hur bra som helst. Politik har funnits i musiken sen den uppfanns antar jag, det är ett sätt att uttrycka sig. Berättar man hur man har det eller om nåt man tycker är orättvist så är det eller blir politiskt. Åtminstone när andra får uppleva ens texter och musik. Sen finns det så klart olika grader av det men varför det inte skulle passa ihop förstår jag inte.

Bästa politiska band/artist?
-Finns så många. Ett band som vi alla gillar i Sista Skriket är Rage Against The Machine så dom kan vi säga men skulle kunna skriva ner många andra också.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Nu för tiden så verkar allt kunna vara punk, det är en sån utsåld musikstil så det är skrämmande, tänker mest på den amerikanska varianten då. Punk har hjälpt mig (kabbe) att tänka själv, göra det jag vill i livet och inte ta skit eller låta sig luras av någon.


Blir det mycket spelningar? utomlands?
-Det brukar bli en hel del, vi har som regel spelat ca 12-15 gig per säsong vilket känns väldigt roligt och är väldigt roligt. Vi vill gärna spela mer!

Vad är er styrka live?
-Att vi är tajta, röjiga och har förbannat roligt när vi spelar! Vi står inte still och vi bjuder alltid på en svettig och underhållande spelning.

Finns det några bra band i Sverige idag?
-Oja! Det finns massvis med bra band!

Hur tycker ni annars det är att leva i Sverige idag?
-Jag har vuxit upp i en familj där min mamma har fått slita för att få allt att gå ihop men vi har alltid haft mat på bordet och nu för tiden så klarar vi oss alla bra. Det finns folk som har det värre och det är inte så jävla roligt att höra från försäkringskassan att man inte är sjuk när man är det eller bara få skit från a-kassan och alla andra myndigheter. Det råder en misstänksamhet i Sverige gentemot alla människor som är fruktansvärd. Så länge du är tyst och gör det du ska så är allt bra men händer det nått så vill vi helst se att du försvinner ur systemet så fort som möjligt. Vidrigt.

Vad skulle du ändra på om du fick vara statsminister i en vecka....vad är det viktigaste att ändra på?
-Oj det är rätt mycket för det första skulle jag sänka lönerna för alla politiker så att dom hamnar i verkligheten igen. Jag skulle satsa på skola, vård och omsorg och inte skära ner för att ge pengar till banker och företag som ändå skiter i folket. Jag skulle ta politiken som handlar om våra hemlösa på allvar och se till att alla får ett anständigt hem.


Att spela in något som är stöd till ett politiskt part , ett fotbollslag eller liknande , är det något ni skulle kunna tänka er ? Ni kanske redan har gjort det?
-Det skulle vara om det är för en hjälporganisation eller liknande isåfall.
Vi skulle kunna vara med på en skiva där intäkterna går till Haitis offer  t.e.x men inte något politiskt parti eller fotbollslag, dom får klara sig själva.

Spelar ni några covers, isåfall vilka?
-Vi har kört lite Perverts, KSMB och sånt tidigare. Nu kör vi "Du ska va president" av Imperiet för tillfället.

Vilken typ av publik drar ni?
-Det är väldigt olika, förut med dom tidigare plattorna så va det mest punkare och yngre sådana men nu verkar det kommer folk från alla håll och kanter vilket känns kul. Vi vill att fler människor ska få se oss live och höra oss på skiva och vi verkar va på god väg.

Framtidsplaner för bandet
-Vi kommer att turnera mer på vår nya skiva "Ett andetag i sänder" och förhoppningsvis så blir det en del festivaler i sommar också. Vi kommer spela in nåt litet roligt snart också men kan inte säga mer om det just nu.
 

För dig själv?
-Jag (Kabbe) kommer att gå klart mitt år på Norra Konstskolan i Sumpan och sen blir det grafisk design / illustration på högskola.

Visdomsord?
-Följ ditt hjärta och din magkänsla. Lyssna på dig själv. Var ärlig och glöm inte att ibland stanna upp och ta det lugnt.

Nåt att tillägga?
-Köp en skiva eller merch på http://www.buzzboxrecords.com och stöd oss! :)