Andy i Sista Sekunden säger längre ner att den här intervjun var tråkig men vi får väl hoppas att han inte menar det. Om man läser den så känns det i alla fall inte som om han tycker att den är det. Hör honom eller läs rättare sagt när han berättar Sista Sekundens historia och varför de heter som de gör…..november 2006.

Historia? Medlemsbyten osv?
-Vi startade i april 2005. Tommy och Dempe hade spånat på att starta ett band ett tag, de frågade Stefan och mig och vi sa ja. Det har alltid varit vi i bandet. Innan vår första spelning, den 1 juli 2005, hade vi hunnit spela in en demo CDR med 7 låtar (som ingen köpte iofs).

Berätta lite om varje nuvarande medlem, ålder, jobb, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?
-Stefan är typ 26 och spelar trummor, även i Skitkids och Project Hopeless. Och så spelar han bas med Flyktplan. Stefan är från Staffanstorp men bor i Malmö. Han sitter inne på konsten att busvissla utan att det låter något. Stefan jobbar på Glassfabriken och en skola.
Tommy är 24 och kommer från Blomstermåla, ett litet hellhole i Småland med 900 invånare. Hur fett som helst. Tommy spelar gitarr i The Confession och The Mockingbirds. Ingen kan dra anekdoter som Tommy, eller överdriva med superlativ. Tommy pluggar judisk humor på Lunds universitet, och jobbar på Glassfabriken.
Dempe är 26 år, från Västervik. Spelade bas och trummor med Ett Liv Kvar innan. Jobbar som tatuerare i Malmö och har en hund som heter Bam. Dempe gillar popcorn och hatar krig.
Andy spelar gitarr, är nybliven 24-åring, jobbar som tryckare i Lund, bor i Malmö, gillar missförstånd, rationalitet och pengar. Spelar även gitarr i Intensity och bas i Satanic Surfers. Kör instigaterecords.com, HDHC fanzine och massa annat gött.

Sista Sekunden....ett bra namn...är det bara ett namn eller finns det någon baktanke med namnet?
-Vi hade skitsvårt att komma på ett namn, innan vi äntligen valde Sista Sekunden lekte vi runt med vassa epitet som Blueberry Snakes, Vilda Västen, I Ditt Ansikte, Flygtplan osv.. Det finns väl ingen direkt baktanke mer än att vi är små stressade gys som alltid är ute i sista sekunden med mycket.

Är denna skiva den enda ni har gjort?
-Japp. Och så demon innan, men den räknas kanske inte.

Vad är nästa skivprojekt?
-En sjua som heter Vi Kan Allt där varje medlem spelar alla instrument på vars en låt. En ny fullängdare och medverkan på två, tre samlingar.

Min recension av er skiva lyder så här: SISTA SEKUNDEN-2006(CD-INSTIGATE ISG 11) Sista Sekunden-Vi kan allt står det på deras logo bakom dem när de spelar. En ganska bra beskrivning på gruppen. Det är riktigt roligt att höra Sista Sekunden och många andra grupper idag också men det finns så många grupper som spelar undergroundpunk därute nu igen och jag tror det kommer att bli mer. Sista Sekunden spelar en musik som känns influerad av både Mob 47 och av grupper som Minor Threat och Poison Idea. Ni förstår då kanske att det är riktigt tuff musik vi snackar om här. Bra texter och även om de inte är så långa så säger de en hel del om förhållanden i Sverige av idag.(ÅTTA) 17/11-06 Kommentar på den?
-Tack tack! Känns som du slår huvudet på spiken!

Har ni fått några andra recensioner? Vad jämförs ni med? Vad är det konstigaste ni har läst om er själva?
-Överlag har recensionerna av skivan och spelningarna varit mycket bra. I början sa människor att vi lät som Raped Teenagers och Outlast, men de nya låtarna har lite mer egen prägel på sig, dom låter nog Sista Sekunden helt enkelt. Jag har inte läst något sjukt om oss men det går rykten om att vi stryker runt i dåliga kvarter och ger handjobb till gamla män.

Är era livespelningar livliga tillställningar?
-Klart!

Vad drar ni för typ av publik på era spelningar?
-Många små kids som gillar Myspace, men även farfar som får nostalgitripp av att höra vårt svettiga sound.

Spelar ni ute ofta?
-Så mycket vi kan. Gjorde nyligen en turné med Fy Fan, elva spelningar i Sverige. Jävligt kul. Vi vill åka upp till Finland och köra lite, och så förr eller senare blir det nog Tyskland/Europa också. Men huvudsakligen vill vi fokusera på att spela i Sverige för unga kids, typ på fritidsgårdar osv.

Vad är er styrka live?
-Att Dennis tar av sig tröjan och flexar sina tattoos. Kom och se oss så fattar du, jajja jajja jajja! Musikalisk perfektionism har ju aldrig skadat ett bands liveset.

Politik och musik är det något som ni anser hör ihop?
-Inte när det blir påtvingat och påklistrat, men jag skulle ljuga om jag inte skulle erkänna många punkband som influenser vad beträffar politiska synsätt jag haft genom åren. Dead Kennedys är ett fantastiskt exempel på ett politiskt band som gjorde det snyggt och bra!

Bästa politiska band/artist?
-Ja, Dead Kennedys. His Hero Is Gone. Bob Dylan.

Vad influerar er till texter annars?
-MTV och livet.

Kan ni tänka er att spela in låtar till något speciellt ändamål, politiskt eller något annat?
-Klart, om alla är peppade.

Finns det några bra band i Sverige nu tycker ni?
-Helt klart. Jag gillar den nya vågen av band som kommer nu. Förmögenhet, Fy Fan, Kamikatze, Vicious, Insurgent Kid, Svartenbrandt, Nitad osv...

Vad betyder ordet punk för er....är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Jag tycker punk är att vara sig själv. Fast inte om man är tokborgare. Man måste vara punk för att vara sig själv. Om du fattar vad jag menar. Punk är att vara punk, fast med självdistans. Det är i alla fall en sån punkare jag vill vara. Sen är det gött att se kids köpa ett helt punkkit och raka tuppkam och allt, det är fan punk. Sångare som sätter micken framför PA:t så det blir helt sjukt störig rundgång, det är punk! Eller ja men vafan, kolla The Germs, det är ju helt pinsamt mycket punk.

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-Denna intervjun känns lite tråkig(????? Hmmmm). Annars tycker jag det är ganska kul att prata om mig själv och det vi gör.

Frågan ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?
-Hur många sockerbitar innehåller en 33 cl läskburk? Typ 18 st eller något sånt.

Hur tycker ni det är att bo och leva i Sverige idag? Tror ni punken kommer att växa nu när de borgerliga har vunnit valet?
-Jag tycker vi har det sjukt bra i Sverige och att 90% av vårt gnäll är ilandsproblem, men om man ser till vad Sverige hade kunnat prestera så är allt gnäll helt befogat. Det viktigaste är väl att man inte bara gnäller, utan försöker lösa problemen, eller engagera sig. Look who's talking..

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktiagste sakerna i livet?
-HIS HERO IS GONE monuments to thieves LP
EUROPE the final countdown LP
THE LAWRENCE ARMS oh calcutta LP
BUNTA HORN JAZZ BAND please don't talk about me when I'm gone LP
ZERO BOYS vicious circle LP

SUBMISSION HOLD Café Panora Malmö 2000
THE BELLRAYS Inkonst Malmö 2005
ROBBIE WILLIAMS Roskildefestivalen Roskilde 1999
THE CARDIGANS Storåsfestivalen Trondheim 2006
REGULATIONS Ungdomshuset Köpenhamn 2006

Sex
Mat
Repa
Städa
Internet

Första senaste och dyraste skivan du köpt?
-Första: ANITA OCH TELEVINKEN lekplatsen EP
Senaste: THE MAGIC NUMBERS S/T CD
Dyraste: hmmm, THE STALIN thrash LP, eller MINOR THREAT demo EP

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-Typ THE SOUNDS då eller? Äsch fuck det, ingen musik är pinsam för mig.

Framtidsplanerna för bandet?
-Spela och turnera massor 2007, spela in nya skiva och kanske video. Repa så vi blir tighta, like man's anus.

För dig själv?
-Bygga klart mitt nya kök, bli ihop med nån, få lite ordning i livet och må bra.

Om du blev statsminister i en vecka vad skulle vara det viktigaste att ändra på?
-Jag skulle se till så att folk lärde sig stava, och framför allt att de lär sig skillnaden mellan accent och apostrof. Mer pengar till för- och grundskolan, även lönehöja lågbetalda yrken som sjukvårdare, underskötare, lärare och dagisfröknar.

Visdomsord?
-Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.
 

Nåt att tillägga?
-Tack för intervjun longtimer. Ha en bra dag, och alla ni som inte köpt vår skiva - gör det! Den är bra. Kontakta oss på www.myspace.com/sistasekunden eller www.sistasekunden.tk

Tack för oss! Du är ett geni.

************ end transmission ***********