Sir Reg är ibland de bästa band jag hört i folkrockscenen på en lån tid och deras irländske frontman svarar på några frågor om detta svenska band i November 2011.

 

Historia?

-SIR REG föddes av olika pubband och en vilja att göra originalmusik. Jag och Karin hade spelat ihop i över tio år och de andra hoppade på i olika intervaller längs vägen.  

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, intressen, familj och något hemskt om varje medlem?

-Karin Ullvin - Fiol (31) - Karin växte upp i Köping och kommer från en väldigt musikalisk familj. Hennes pappa är musiklärare på den lokala skolan, så musik har alltid varit en stor del av hennes liv. Hon gillar att läsa, promenera och att få massage.

Något dåligt: Hmmm, inget att rapportera här är jag rädd.. ;)

 

Brendan Sheehy – Sång & gitarr (33) – Jag är irländaren i gruppen och en av originalmedlemmarna, tillsammans med Karin. Jag har spelat i en massa olika band över åren och bestämde mig för att spela Keltisk punk när jag kände hemlängtan efter att ha flyttat till Sverige 2011. Jag gillar musik, planer och surfa på nätet. Det är väl bara det egentligen

Något dåligt – Jag är vegetarian! Något som är jävligt tufft ibland när vi är ute på vägarna!

 

Erik Dahlqvist - Trummor (25) - Erik har spelat trummor i den största delen av hans liv och studerat på Stockholms Estetiska gymnasium. Han har spelat med många kända svenska och internationella artister och har till och med en studio i sin hemstad Arboga. Han gillar tatueringar, producera musik, hundar och allting från Apple..

Något dåligt – Ser ut som Musse Pigg när han spelar trummor och har en hårfobi..

 

Jimmy Glavå - Elgitarr (26) – Det senaste tillskottet till bandet, han kom med på sommaren 2011. Jimmy är en vänsterhänt gitarrgud och han har spelat med en massa band och som trubadur. Han kommer från en rik musikbakgrund och han äger fler gitarrer än en musikaffär. Han gillar skateboard, samla gitarrer och klä upp sig som kända countrysångare.  

Något dåligt – Han får oss andra att se dåliga ut med sin coola tatueringar.  

 

Juba - Bas (21+) – Kom med i bandet när vi var halvvägs in på inspelningen av vårt första album och han har varit med sedan första spelningen. Han har spelat det mesta. Hans prisbelönta Rickenbacker är han stolthet och glädje och han ser naken ut utan den. Han gillar att läsa, promenera, space rock och Monty Python.

Något dåligt – Han vet för mycket om obskyra band från 70-talet.

 

Mats Lindström - Bouzouki (21+) - Mats har spelat irländsk musik längre än någon annan i bandet och han är en veteran på folkmusikscenen i Sverige. Hans kunnande om whiskey är mycket bättre än en irländares och han kan dricka din farfar under bordet. Han är ett fan av hårdrock och vet allting man behöver veta om den genren.  

Något dåligt – Han agerar och ser ut som en man som är halva hans ålder! ;)

 

Har ni några andra grupper bredvid Sir Reg?

-Bren, Erik, Karin och Juba har ett irländskt cover band som heter Banshee Bones.

Mats är med i ett tradband som heter Tullamore Brothers, tillsammans med några andra.

Jimmy, när han inte är upptagen spelar han i ett ABBA-tribut band som heter S.O.S. och gör lite trubadurjobb.  

 

Hur kommer det sig att en irländare, en finne och några svenskar möts och spelar musik?  

-Jag flyttade till Sverige i januari 2001 med min svenska flickvän. Finnen(Juba) flyttade till Sverige som liten med sina föräldrar. Svenskarna fanns här redan ;). Jag tror bara att vi hittade varandra, vi var på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

 

Att spela den här sortens musik, det finns inga tvivel o matt göra det, var det klart från början?

-Med SIR REG var det planerat till 100% att spela den här sortens musik. Vi hade skrivit några låtar när vi var på vägarnba med vårt coverband och vi kände att vi var keltiska punkare. .

 

Gör ni några covers?

-Nej, vi spelar bara original men några gånger när vi haft tekniska svårigheter så har jag kommit in på The Wild Rover. Det är vår  "break in case of emergency" låt.

 

Vad handlar era texter om? Eller mer vad influerar er att göra dem som ni gör dem

-De flesta av våra texter handlar om det moderna livet och jobbiga saker som man går igenom när vi vill ha kommit dit vi är nu. En stor influens på skrivandet är hur man handhar Irland med sina korrupta politiker och nedgången av den keltiska ekonomin.  

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Sverige?

-Det går väldigt bra ihop med konsertbesökarna.  Tack till Flogging Molly och Dropkick Murphys, genren har verkligen tagit fart de senaste åren och fortsätter att växa,

 

Spelar ni mycket utomlands? Var är bäst?

-Ja vi har gjort en hel del utländska gigs. Vi har gjort två europeturnéer de senaste åren och har en Tysklandsturné inplanerad i februari. Den bästa? Måste säga Nosturi i Helsingfors, Finland på vår  Europeaturné med The Misfits. Hela stället var galet hela kvällen och publiken gav oss en fantastisk respons. Carroponte,Milan kommer på andra plats!

 

Ni spelar någon sorts folkpunk, hur skulle ni beskriva den med tre ord?

-Progressiv Keltisk Punk.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag är söker på att det är en livsstil för många människor. För oss är det bara en musikstil som vi råkar att spela.  

 

Finns det några andra bra band i Sverige just nu?

-Ja några. Prins Carl, Pasted och Waredge.

 

I världen?

-En massa band men ett extra skrik går till The Mighty Stef och The Ramshackle Army.

 

Ni är på Heptown records nu, hur är det?

-Det är skitbra. De har varit med såpass länge så de hanterar saker på ett proffessionellt sätt. Att skriva på för dem var ett perfekt steg för oss just nu. Vi litar på dem och vet att de ger 100 % i sakerna de gör.  

 

Var står ni när vi snackar mp3 och nedladdning?

-Förmodar att det är ett bra sätt att göra reklam för ditt band men det kan betyda att man har ett garage fyllt med CD som ingen vill köpa eftersom de redan har albumet. Det är en del av musikens utveckling som man måste vänja sig vid.

 

Är det bra eller dåligt för ett band som ert?

-Bra just nu för promotion och det hjälper oss att vidga publiken. Vi säljer en hel del fysiska CD och LP så vi kan inte klaga…än!

 

Vilken typ av folk kommer på era konserter?

-Alla typer. Från punkare till rockare, från folkmusikälskare till metallhuvuden. Alla möjliga faktiskt. Vi är lyckliga nog att ha en så pass bred fanbas. Att dela in musik i olika delar är inget som vi är fans av.

 

Vilken typ av folk saknar ni?

-De bra! Alla som hjälpt oss och som vi inte ser längre. Så saknar vi våra kompisar i Misfits och alla som var involverade på den turnén. Det var som en stor familj på den turnébussen.

 

Vad är er styrka som liveband?

-Våra låtar. Utan dem hade vi bara varit ett gäng musiker som hoppat runt på scenen som idioter. Image är inget. Du måste ha substans att backa upp saker med.  

 

Vad är det konstigaste som någonsin hänt när ni har spelat, på scen eller i publiken, snälla berätta något?

-See sångaren från ett förband till Misfits stagedive och landa på sitt huvud när vi var i Norge. Publiken brydde sig inte sä mycket o matt fånga honom och vi kunde bara se på i skräck. Vår trummis Erik följde med honom till sjukhuset and såg till att de tog hand om honom. Har fått mig att aldrig stagediva(har i och för sig aldrig gjordt det förut heller)...

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Personligen:

Skivor - Station to Station (David Bowie), Float (Flogging Molly), Definitely Maybe (Oasis), Zooropa (U2), Different Class (Pulp)

Konserter - David Bowie (Dublin 99), Blur, (Dublin 96), Flogging Molly (Stockholm 09), U2 (Dublin 09), Supergrass (Dublin 96)

Viktiga saker i livet – Familj, vänner, glädje, musik, öl ,

 

Första,senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första skivan - The Righteous Brothers greatest hits.

Senaste - The Misfits - The Devil's Rain. Den dyraste - Tin Machine 2 (den som visar genitalierna).

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Ingen alls. KanskeThe Righteous Brothers skivan?!

 

Skivan ni måste ha i turnébussen?

-Allt med Thin Lizzy!

 

Vad tycker du o matt bo i Sverige idag?

-Det är okej. Så länge man håller på med sin egen grej. Det är kul att Jantelagen fortfarande finns och är levande. Du skulle frågat mig denna frågan för tio år seda!

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått under en intervju?

-Den här eller om det är nästa! ;) 

Men faktiskt frågade ett fan vår trummis Erik om han gillade att klä upp sig i läder. Hörde aldrig vad han svarade, haha.

 

Vilkenär frågan ni aldrig får men vill ha?  Ställ den och besvara den?

-Tycker ni att banden behöver kämpa mer nuförtiden?

Ja, de flesta band får inte ens chansen att visa upp sig. Ny band måste uppskattas och ges chansen att spela och supporta band som fått sitt namn större därute..

 

Framtidsplaner för bandet?

-Att släppa mer album och etablera oss som en fantastisk liveakt.  

 

För dig själv?

-Sluta med Pringles och börja träna! Jag säger det varje år men saker och ting måste falla på plats. Fortsätta att spela och skriva med bandet.  

 

Visdomsord?

-Sanningen är att det inte finns någon resa. Vi anländer och avgår alla på samma tid.. /db

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun. Hoppas att vi ses på någon konsert någon gång. Kolla in vår hemsida på www.sir-reg.com

Cheers!

/Brendan