Franska Silent Dawn är en riktigt bra deathmetal-grupp som sjunger på franska och på engelska. Jag gillar verkligen när grupper som dessa sjunger på modersmålet. Denna intervju gjordes i oktober 2020

 

Snälla berätta lite om gruppens historia?

-Allt började 2005 i Finisterian-regionen med den enkla idén att gå framåt i vår instrumentala övning och ha kul att spela musiken som får oss att vibrera. Flera studioinspelningar gjordes: "La chute de l'ange" (Album 8 spår - 2007) , "The new beginning" (4 spår EP - 2009) "Kleptocracy" (Album 15 spår - 2014). "J'ai vu les Hommes" (promo CD 2 spår - 2016) "Asylum" (Album 9 spår 2020) Olika medlemmar avlöste varandra, motivationen hos var och en utvecklades, den enda kvarvarande grundaren i bandet är Nuts som är trummis, kompositör, keyboardist och producent av albumen "Kleptocracy" och "Asylum" som bandet gjorde i hans inspelningsstudio (YProd Studio). Bandets andra push fick vi av Nyx, gitarrist som gick med i bandet 2012 och assisterade Nuts under bandets studioinspelningar, senare av Nicolas (Bass). Vår originalsångare Ronan lämnade skeppet liksom Lionel, bandets grundare och gitarrist, medan vi började skriva det nya albumet "Asylum. 2018 bandet föddes på nytt med ankomsten av Brendan, den nuvarande sångaren i bandet, och Azrok, gitarrist.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

-För närvarande har vi Brendan, sångare, 25 år gammal, sånglärare i livet i olika musikstilar. Azrok, 25 år gammal, gitarrist i lugn och ro i olika stilar, förarförare i livet. Brendanand Azrok hade ett band tillsammans "As a broken fame" (Hardcore). Nicolas, bandets basist, 38 år gammal, självbyggare i byggbranschen i livet, trummis i bandet "Mud and Dust" (Dusty US Folk) . Nyx, 38 år gammal, gitarrist, bretonsk lärare i livet, tidigare band: Morphée (Rock), gitarrist / sångare i bandet "Mud and Dust" (Dusty US Folk), Bassist i "BeyondThe Artefact" (Black / Death metal ) .Nuts trummis, grundare av bandet, 35 år gammal, ljudtekniker på "Y Prod Studio" och pianolärare i livet. Tidigare band "Nothing To Hide" (Rock Celtic). Andra projekt: Bassist / Sångare i "Mud and Dust" (Dusty US Folk), Gitarrist / sångare i"Beyond TheArtefact" (Black / Death metal), Livetrummis i "Beyond The Popitron Age" (Grunge / Rock).

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels death metal och kanske lite thrash? Tidigare favoriter?

-Vi har alla mycket varierande influenser och inte nödvändigtvis metal (rap, rock, jazz, progressiv, folk, heavy metal, black metal, death metal, trash metal, indus, etc ....) Tidiga favoriter ? ... Lamb of God, Emperor, At The Gates, Gojira, Hypocrisy, Chimaira, IronMaiden, Dark Tranquility, Devil Driver,Avatar, Periphery.

 

Silent Dawn är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Naturligtvis är vi nöjda med vårt bandnamn, jag kommer inte ihåg hur vi hittade det men förmodligen på en berusad fest :-) och det spelar ingen roll om ett annat band heter som oss. Det bästa bandnamnet är Slayer!

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort några spelningar via sterams eller något liknandeunder den här långa covid-tiden?

-Det bästa på scenen är att skrika i folks öron, och de gillar det! Vi har inteinte streamat någon konsert under den här tiden men vi kan längtar på att komma tillbaka till scenen och till publiken så snart som möjligt!

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Det bästa stället att spela är på festivaler, stämningen finns alltid där. Kanske skulle det värsta vara barer.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Frankrike just nu? Vilka typer av band gör ni konserter tillsammans med?

-För närvarande är det ganska komplicerat att spela på scenen i Frankrike oavsett vilken musikstil man harr ... Vi har spelat tidigare med One Way Mirror, Volker, Totter Fish, Deficiency, Misanthrope, Malkavian, Pictured och Voight Kampff till exempel.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Power, Groove, Headbangue

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk eller hardcore men jag tycker att den här typen av musik alltid har influenser från punk?

-Punk är lite av både tycker jag, ​​en livsstil och en musik. Naturligtvis kan du hitta nyanser av punk i metall och vice versa.

 

Vilken låt / album eller grupp var det som tog dig till musik och att spela själv i ett band?

-Det verkar för mig (Nuts) som att det var Iron Maiden, Dream Theater som motiverade mig att spela trummor på scenen och skapa musik. Puritanical Euphoric Misanthropia av Dimmu Borgir motiverade mig att spela metal på trummor och startade ett gymnasie metalband som hette "Silence", och blev  början på det framtida Silent Dawn.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

-Gör det motsatta av vad man tycker var chockerande förr? Ta av dig masken ... eller dina byxor? :-P

 

How is it to live in France right now? Politically? Fascists? Covid?I

-n France? Maybe ....mass media manipulation ? Kleptocratic puppets ingovernment ? individual liberties diminishing, pressure on the people growing.... But it's alittle bit, or even worse, the same thing all over the planet, isn't it ? hihi ;) To each his owntruth. Let's  keep hope!

 

Finns det några bra band från Frankrike just nu? Är punkscenen/ metallscenen / hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det sista coola franska bandet jag såg på scenen var "Dead Bones Bunny".

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång? Vad säger människor om vår covid-strategi? Har du hört några bra band från Sverige?

-Personligen (Nuts), jag älskar Sverige, jag upptäckte främst death metal med svenskar, jag älskar At the Gates, The Haunted, Hypocrisy, In Flames (tidiga), Soilwork, Pain, Naglfar, Devin Townsend, Freak Kitchen, Amon Amarth och många andra .... Peter Tägtgren har till exempel alltid varit min modell som musiker och studioalbumsproducent. Jag hade också möjlighet att besöka Stockholm för bara 1 dag för 10 år sedan. Jag hade gjort en tur med Viking Line mellan Stockholm och Helsingfors under en resa till Helsingfors.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Både på franska och på engelska?

-För de sista två albumen i bandet bestämmer vi de allmänna teman för texterna, så föreslår sångaren en text och vi gör om texten tillsammans. Våra influenser är historia och samhället i allmänhet. På detta album "Asylum" kommer vi tillbaka till vår början, till det franska språket, en komplicerad, riskabel men spännande övning!

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Vi kommer aldrig att skriva en text på våra könsorgan ... troligen är ingen annan intresserad av det :-)

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram era åsikter i musiken?

-Politik och musik har historiskt alltid varit lite kopplade, Minstrels är det perfekta exemplet. Men jag tycker inte att det är viktigt att alltid säga sin åsikt i musik. Om vissa artister vill uttrycka en uppfattning i musiken kan det helt enkelt vara så att samhället inte längre låter dem höras, eller kanske den demokratiska / media-apparaten inte längre fungerar?

Ibland kan vissa fakta i samhället beröra oss och vi lägger dem i musiken som ett slags vittnesbörd om den tid vi har levt. Låten "J'ai Vu" är kanske ett exempel på detta.

 

Bästa politiska bandet / artisten?

-No idea....

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Ja naturligtvis handlar musik om känslor så det kan vara ett vapen när det används med särskilda avsikter. Reklam och subliminala meddelanden är ett exempel bland många.

 

Ditt favoritskivomslag alltime? Vem gör era omslag till era skivor? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

-Iron Maiden-omslag kan det vara? Det var Anne-Emmanuel från AEK Horizon Graphik som vackert har gjort bandets grafik. Vi har fortfarande några bra skivbutiker här.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Jag vet inte idag om det är viktigt men vi föredrar fortfarande att släppa en fysisk CD, att ha ett visuellt objekt att visa utöver musiken.

 

Snälla berätta för mig en rolig sak som har hänt under er karriär och under något spelning?

-Vi har många bra stunder men roliga historier? En dag gjorde vi narr av vår sångare eftersom han betalade entré till en av våra konserter!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Publiken är ganska varierad just nu och kommer från alla samhällsskikt. Det största bandet kan vara Misanthrope.

 

Snälla rangordna dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-5 album: Iron Maiden - Fear of The dark. Emperor - Anthem to the welkin at dusk.At The Gates - At War with Realiy. Dream Theater - Metropolis. Slayer - God Hates Us All.Lamb of God Sacrament.

5 konserter: Slayer Hellfest, Emperor Hellfest, Hatebreed Hellfest, Amon amarth+DissectionFuryfest 2005, Gojira+Freak kitchen Rennes.

 

Första, sista och dyraste skivan som du någonsin köpt?

-Den första cd:n: Live after Death Iron Maiden. den senaste och dyraste CD: n: Metallica -Death Magnetic.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Nej men det är väldigt långt och jag skriver svaren på franska innan jag använder en automatisk översättare .... Jag är rädd för översättningen så det kommer att ta ännu längre tid att kontrollera meningarna, ledsen om vissa meningar inte har tillräcklig betydelse eller nyans.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med detta band eller något annat band du har varit i?

-All kritik, när den är konstruktiv, är intressant, det låter dig ibland förbättra eller ifrågasätta dig själv.

 

Vilka band jämför människor er med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Vi är inte tillräckligt kända för att vara trötta på jämförelser :)

 

Ifall du kunde välja fem band som har funnits, finns att ah en konsert med ert band, vilka fem skulle du valt?

-Motorhead - Queen - Hypocrisy - Lamb of God – Slayer

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person ?

-Det är möjligt för vissa människor, jag tror inte att vi är på vår sida i det här fallet.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Din fråga om ämnet som vi aldrig kommer att skriva om

 

Vilken är den fråga du vill ha men du aldrig får. Vänligen fråga den och svara den?

-Frågan är: När kommer ni att spela i Sverige? Svar: Närhelst du vill! :)

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vårt mål är att hitta konserter trots situationen för att visa vårt nya album på scenen. Och vi börjar komponera nya låtar under tiden!

 

För dig själv?

-För mig, för att hitta tid att producera flera studioprojekt vars album redan har komponerats och mastrats: Gang of Puppets (triphop rock) / Project Y (all stylemetal) / Menèstrel (rap piano / bas)

 

Visdomsord?

-Ett ord? Skrik!

 

Något att lägga till?

-Skrik!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

French Silent Dawn is a really good deathmetal group which sings in french and in english. I really like when groups like these sings in the native language. This interview was done in october-2020

 

Please tell me a little bit history of the group?

-Everything started in 2005 in our Finisterian region with the simple idea ofprogressing together in our instrumental practice and having fun playing the music thatmakes us vibrate.Several studio recordings were made:"La chute de l'ange" (Album 8 tracks - 2007),"The new beginning" (4 track EP - 2009)"Kleptocracy" (Album 15 tracks - 2014).“J’ai vu les Hommes” (promo CD 2 tracks - 2016)"Asylum" (Album 9 tracks 2020)Different members followed one another, the motivations of each one evolving, the onlyremaining founding member of the band is Nuts drummer, composer, keyboardist and producer of the albums "kleptocracy" and "Asylum" of the band in his recording studio (YProd Studio).The band's second wind was given by Nyx, guitarist who joined the band in 2012 andassists Nuts during the band's studio recordings, then by Nicolas (Bass). Our originalsinger Ronan left the ship as well as Lionel, the founding guitarist of the band, while we were starting to write the new album "Asylum".2018 the band was reborn with the arrival of Brendan, the current singer of the band, then Azrok, guitarist.

 

Please tell me a little about every member in the group right now, age, family, work,interests and something bad about everyone? Earlier bands? Other bands on the side?

-At the moment we have Brendan, singer, 25 years old, singing teacher in life and atease in different styles of music.Azrok, 25 years old, guitarist at ease in different styles,  driver-driver in life. Brendanand Azrok had a band together "As a broken  fame"(Hardcore).Nicolas, bassist of the band, 38 years old, self builder in the building  industry in life,Drummer of the band "Mud and Dust"(Dusty US Folk). Nyx, 38 years old, guitarist, Breton language teacher in life, former band : Morphée(Rock), guitarist/singer of  the band "Mud and Dust" (Dusty US Folk), Bassist of "BeyondThe Artefact" (Black/Death  metal).Nuts drummer, founder of the band, 35 years old, sound engineer at "Y Prod  Studio"and piano teacher in life. Former band "Nothing To Hide"(Rock Celtic). Other projects:Bassist/Singer at "Mud and Dust" (Dusty US Folk), Guitarist/Singer at "Beyond  TheArtefact" (Black/Death metal), Live Drummer at "Beyond The Popitron Age"(Grunge/Rock).

 

I can hear much different influences but mostly death metal and maybe some thrash? Favorites from the past?

-We all have very varied influences and not necessarily metal (rap, rock, jazz,progressive, folk, heavy metal, black metal, death metal, trash metal, indus, etc....) Past favourites ? ... Lamb of God, Emperor, At The Gates, Gojira, Hypocrisy, Chimaira, IronMaiden, Dark Tranquility, Devil Driver,Avatar, Periphery.

 

Silent Dawn are you satisfied with the name? How did it came up? You weren’t afraid that some other band would be named like this? Which is the best band name you know?

-Of course we are satisfied with our band name, I don't remember how we found itbut probably in a drunk party :-) and it doesn't matter if another band is named  like us.The best band name is Slayer !

 

What ́s the best thing with playing live? Have you done some gigs on streams orsomething like that durid covid-time?

-The best thing on stage is to scream on people ears, and they like it ! We didn't stream a concert during this time but we can't wait to get back on stage and with thepublic as soon as possible!

 

And where is best to play? And the worst place?

-The best place to play is at festivals, the atmosphere is always there. Maybe theworst would be the Bars.

 

How is to play this sort of music in France right now? Which types of bands do youh ave concerts together with?

-At the moment it's rather complicated to play on stage in France no matter what thestyle of music is...We've already played in the past  with One Way Mirror, Volker, Totter Fish,Deficiency, Misanthrope, Malkavian, Pictured and Voight Kampff for  example.

 

How would you describe your music in three words?

-Power, Groove, Headbangue

 

What does punk mean to you, is it only a word or is it a lifestyle? I know that you don  ́t play punk or hardcore but I think this sort of music always have stains from punk?

-Punk is a bit of both I think, a lifestyle and a music. Of course you can find shades of punk in metal and vice versa.

 

Which song/album or group was it who took you into music and to be playing yourself in a band?

-It seems to me (Nuts) that it was Iron Maiden, Dream Theater that motivated me to play drums on stage and make music. Puritanical Euphoric Misanthropia by Dimmu Borgir have motivated me to play metal on drums, and started a high school metal band called"Silence", the beginnings of the future Silent Dawn.

 

What shall a young guy do today to shock their parents as the way we did when wewere young? They have already seen everything ;-)?

-Doing the opposite of what one thinks shocks by the past ? Take off your mask .... or your pants? :-P

 

How is it to live in France right now? Politically? Fascists? Covid?I

-n France? Maybe ....mass media manipulation ? Kleptocratic puppets ingovernment ? individual liberties diminishing, pressure on the people growing.... But it's alittle bit, or even worse, the same thing all over the planet, isn't it ? hihi ;) To each his owntruth. Let's  keep hope!

 

Is there any good bands from France right now? Is the punkscene/metalscene/hardcorescene big? How is it in your hometown?

-The last cool French band I saw on stage was "Dead Bones Bunny".

 

What do you know about Sweden? Have you been here sometime? What doespeople say about our covid-strategy? Have you heard any good bands from Sweden?

-Personally (Nuts), I loveSweden, I mainly discovered death metal with swedes, I love At  the gates, The Haunted, Hypocrisy, In Flames (their beginning),Ssoilwork, Pain, Naglfar, Devin Townsend, Freak Kitchen, Amon Amarth and many others.... Peter Tägtgren, for example, has always been my model as a musician and studio album producer.  I alsohad the opportunity to visit Stockholm for only 1 day 10 years ago. I had made a  eturntrip on a Viking Line between Stockholm and Helsinki during a trip to Helsinki.

 

Your lyrics, who does them and what influences you? Both in french and in english?

-For the last 2 albums of the band, we determine the general themes of the lyrics,then the singer proposed a text and we remake the text all together. Our influences arehistory and society in general. On this album "Asylum" we come back to our beginnings,to the French language, a complicated, risky but exciting exercise!

 

Is there any subject that you never will write anything about?

-We'll never write a text on our genitals... apparently nobody else is interested in it :-)

 

Politic and music, does it goes hand in hand? Which is your most political song? Is it important to get out your opinions in music?

-Politics and music have historically always been a bit linked, minstrels are the perfect example. But I don't think it's important to always give one's opinion in music. If some artists want to express an opinion in music, it may simply be that society no longer allows them to be heard, or maybe the democratic/media apparatus no longer works?

Sometimes certain facts of society can touch us and we put them into music as a kind oftestimony of the time we have lived. The song "J'ai Vu" is perhaps an example of this.

 

Best political band/artist?

-No idea....

 

Do you think that music (lyrics and so on) can change anyone's life, I mean people who listens to music?

-Yes of course music is about emotions so it can be a weapon when used with particular intentions. Commercials and subliminal messages are one example amongmany.

 

Your favorite record cover all time? Who does your record covers? And do you have any good record stores in your hometown?

-Iron Maiden covers can be ? It was Anne-emmanuel of AEK Horizon Graphik who beautifully produced the band's visuals. We still have a few good record shops around here.

 

Is it important to get out physical records of your stuff? Why or why not? Vinyl, CD,cassette, what do you prefer if you could choose whatever ?

-I don't know today if it's important but we still prefer to release a physical CD, to have a visual object to propose in addition to the music.

 

Please tell me a funny thing which have happened during your career and under some gig?

-We had a lot of good moments but funny stories?​​ One day we made fun of our singer because he paid the entrance fee to one of our concerts!

 

How does your audience look like? Which people do you miss on your concerts? Which is the biggest band you ever have played together with?

-Our audience is quite varied at the moment and comes from all walks of life. The biggest band can be Misanthrope.

 

Please rank your five favorite records, five favorite concerts and five most important things in life?

-5 albums: Iron Maiden - Fear of The dark. Emperor - Anthem to the welkin at dusk.At The Gates - At War with Realiy. Dream Theater - Metropolis. Slayer - God Hates Us All.Lamb of God Sacrament.

5 concerts: Slayer Hellfest, Emperor Hellfest, Hatebreed Hellfest, Amon amarth+DissectionFuryfest 2005, Gojira+Freak kitchen Rennes.

 

First, last and most expensive record ever bought?

-The first cd: Live after Death Iron Maiden. the last and most expensive CD:Metallica -Death Magnetic.

 

Is it boring with interviews? Is it much interviews?

-No but it's very long and I write the answers in French before using an automatic translator.... I'm afraid of translation so it's going to take even longer to check the sentences, sorry if some sentences don't have enough meaning or nuance.

 

Do you care about reviews? Which is the most peculiar you ever had, with this band or any other band you have been to?

-All critics, when they are constructive, are interesting, it sometimes allows you to improve, or to question yourself.

 

Which bands do people compare you to, is it boring that people compare you toother bands or is it understandable?

-We are not known enough to be tired of comparisons :)

 

If you could choose five bands from the past and the history and nowadays and both dead and living bands to have a concert together with your band. Which five have you been chosen?

-Motorhead - Queen - Hypocrisy - Lamb of God – Slayer

 

Is music a good way to get out frustration and become a nicer person outside themusic?

-It's possible for some people indeed, I don't think we're on our side in this case.

 

Which is the most odd question you ever have got in an interview?

-Your question on the subject on which we will never write

 

Which is the question you want to have but you never get. Please ask it and answerit?

-The question is: When do you come to play in Sweden? Answer: Whenever you want ! :)

 

Futureplans for the band?

-Our goal is to find concerts despite the situation in order to show our new album on stage. And we start composing new songs in the meantime!

 

For yourself?

-For me, to find the time to produce several studio projects whose albums arealready  composed and maquetted : Gang of Puppets (triphop rock) / Project Y( all stylemetal) /  Menèstrel (rap piano/bass)

 

Wisdomword?

-A word? Scream!

 

Something to add?

-Scream!