ALLA FOTON: THERESE RASMUSSON @vitamin.t.shots

Siken är ju redan en legend i punksverige trots att han ”bara” är 33 år. Här snackar vi om honom, hans musik och Attentat. Mars-2023

 

Berätta lite om dig själv, ålder, var du kommer ifrån, vad du jobbar med vilka band du spelat i genom tiderna etc. Spelar du bara i ett band nu eller hur är det?

-Aa Sik Vicious här! 33 fräscha, född i Trollhättan, uppväxt i Lilla Edet. Jobbar på Kvibergs kyrkogård och läser till lärare. Lirat i massa band såsom Jerrys Farsa, Civil Olydnad, Giftigt Avfall, Smurfslakt och Moderatjävel för att nämna några. Sedan 2019 spelar jag i Attentat och har nyligen börjat lansera mig lite som soloartist med.

 

Nu har du släppt en solosingel, hur är känslan?

-Känns bra! Kul att få vara i centrum på sång och gitarr, ofta blir jag trummis eller basist eller så i band för att det finns för många gitarrister och för att jag råkar kunna andra instrument. Men jag kände väl att jag ville fronta och att mina texter och låtar skulle få sin chans i rampljuset.

 

Den skulle väl släppts på Grönpeppar eller hur var det, varför blev det inte så?

-Grönpeppar och Sockiplast skulle gett ut den, det är riktigt, men dom ångrade sig så jag fick ge ut den själv.

 

Du får hjälp av en Nisse på skivan, vem är det?

-Det är en talangfull musiker jag fann på jobbet som ville lira trummorna, och jävlar vad bra han gör det! Han har en bakgrund främst i indie/pop-scenen i band som Amnesti och Skräddaren men han älskar punk och hade som alla vettiga människor ett punkband i tonåren.

 

Du sjunger på låten Det Brinner att du aldrig ska sluta brinna och det är ju en skön hyllningssång till punken…hur har din känsla för punken ändrats genom åren?

-Punken är det bästa jag vet så jag kommer aldrig sluta brinna för den! Jag har väl haft mina olika musikaliska perioder där jag mest vart inne på trallpunk kanske eller amerikansk HC eller svensk råpunk och så vidare. I några år nu har jag främst vart inne på fyrtaktspunk vilket har smittat av sig på mina sololåtar antar jag där nästan alla låtar går i fyrtakt. Det fina med att upptäcka punken efter 70, 80 och 90-tals vågorna är att jag uppskattar alla punkeror och olika musikaliska uttryck.

 

När och hur kom du in i den underbara punkvärlden?

-Såg the Offspring på Voxpop redan på 90-talet. Sen upptäckte jag annat jag gillade som Rancid och Bad Religion och liknande sen va jag fast. Skrev och bandade min första riktiga låt som är lite punkig redan 2001.

 

Vilken var den första punkskivan du köpte?

-Americana med the Offspring.

 

Köper du mycket skivor? Vilket format gillar du mest?

-Som fan. Jag gillar sjutumsvinyl bäst. Men CD och LP gillar jag också mycket.

 

Du producerar och spelar in andra band också, lite som Micke från Asta Kask gjorde förr. Var har du denna studion eller hur funkar det?

-Just nu har jag den hemma och har en del band på ingång som jag ska banda, bland annat Gubbjävlers. Bandar mycket Attentatdemos just nu också.

Finns det något band du drömmer om att få jobba med som producent?

-Gefyr skulle jag vilja banda som fan. Samma med Slan och Genöme. Usch! vore kul med. Jag hade kunnat få dessa band att låta riktigt bra tror jag även fast dom låter bra som dom gör nu.

 

Har du material för en LP eller hur är det?

-Jag har till och med en egen solo-LP inspelad och klar med 11 låtar på. Ska bara hitta skivbolag så släpps väl den med. En lite kul grej med den är att Crippa som jag ersatte i Attentat spelar bas på plattan, så jag spelar Crippas gamla låtar och han spelar mina nya haha.

 

Du har till och med fått in lite skatoner på låten På väg mot nåt stort, är ska något du lyssnar mycket på…några favoriter?

Nej, ska i punk är jävligt risky tycker jag. I 9 fall av 10 låter det fullständigt vedervärdigt men om det görs på det sättet som jag tycker är ”rätt” hahaha så älskar jag det. Rancid gör alla rätt. Dom spelar skatakten på downstroke så att gitarren inte får så mesigt och struttigt anslag och trummorna hakar inte på i någon slags discobaktakt utan spelar rakt. När dessa kriterier uppfylls och det sitter tight så kan det låta fantastiskt.

 

Har du några nya band som är riktigt bra att delge oss som du fått höra eller jobba med det senaste?

-Av helt nya band som korsat min väg nyligen vill jag främst slå ett slag för Slan, det är så jävla bra. Men också Lyckorus, Usch! Dead ache och Konsumenterna. Off! har precis släppt en ny tuff platta och även Massgrav - båda är svinbra. Left Hand Black är ett annat favoritband just nu.

 

Du var på någon bildsession med Therese Rasmusson för ett tag sedan, känner man sig som en rockstjärna i sådana lägen?

-Hahaha nja, är ganska van vid att bli fotad så eftersom jag bott med två olika kvinnor som var fotografer. Blev ofta modell haha. Det var kul att hon ville fota mig och jag kommer väl använda bilderna till mitt soloprojekt är tanken.

 

Om vi går över till Politiken….hur är känslan med dagens regering, NATO, Ukraina etc?

-Fruktansvärt känns det. Hatar regeringen, hatar NATO och kriget. Det känns lite som att dummast personer styr, Platon måste vända sig i sin grav. Eller rör jag ihop det nu? Han ville väl att den mest lämpade skulle styra?

 

Berätta lite om hur det gick till när du spelade in din första låt I mitt egna Land när du var 12 år. Vad handlade låten om?

-Jag förstod mig inte på politik och sånt då men jag visste att krig inte va nån höjdare så jag ville väl att låten skulle ha något slags fredstema antar jag? Minns faktiskt inte. Morsan betalade en tekniker och en musiker och dom hjälpte mig att banda och spela trummor, bas och piano. Jag lirade gitarren och sjöng minns jag, det var i en studio på gymnasiet i Ale tror jag. Det va min första seriösa låt.

 

Du själv har aldrig funderat på att ha ett skivbolag med det du spelar in med andra band?

-Jo, men jag är för usel på marknadsföring och att sälja varor för det haha. Har enorma högar med osålda vinylskivor hemma med mina gamla band som jag inte får sålt. Om någon stackare där ute har orkat bemöda sig att läsa ända ner hit och är sugen på att fynda billiga vinylplattor så kontakta gärna mig.

 

Berätta lite om hur det gick till när du blev basist i Attentat, blev du tillfrågad, eller tjatade du eller gick det till?

-Jag har älskat Attentat sedan jag var i tonåren, jag tyckte att det absolut var topp tre bästa svenska liveband liksom och på topp 10-listan av bästa band överlag. Så när dom la ut på Facebook att Crippa slutar i bandet skrev jag till dom direkt. Fick bra kontakt med Jönsson och jag skickade väl någon video där jag spelade och sjöng. Fick provspela för bandet och sen kastades jag direkt in i inspelningen av Punkhjärta-plattan.

 

Hur var känslan när du fick basistplatsen i ett av Sveriges största punkband?

-Det är så sjukt obeskrivligt stort så du fattar inte.

 

Har du något kul att berätta om varje medlem , har de några sköna egenheter?

-Jag vet ingen som äter och dricker så mycket hela tiden som Jönsson. Jag har en teori om varför han måste äta hela tiden och jag tror att det är för att hälften hamnar utanför munnen, det blir väldigt söligt runt honom. En annan kul grej med honom är att han mikrar sitt kaffe direkt när han hällt upp det från bryggaren så det ska vara tillräckligt varmt.

Paddan har en kul image kring sig att det känns som att han alltid är arg och butter som en gammal skolvaktmästare typ, men sanningen är att han är helt tvärt om. En kul grej med honom är att han äter samma vegangryta varje dag.

Larry är mannen som lyckades vara pensionär i typ två dagar innan han bestämde sig för att kasta sig in i en helt ny bransch haha. Han är fruktansvärt optimistisk och driven. Han är nog den i bandet som lyssnar mest på punk tror jag och han vill verkligen ta bandet i den riktningen.

 

Precis som du sade när du skickade Lysande Utsikter med Attentat så sade du att den singeln var det punkigaste Attentat gjort sedan starten ….det stämmer ju bra. Vad beror det på, har du fått fart på gubbarna?

-Det finns olika anledningar. Dels har jag skrivit större delen av musiken på EPn och jag vill gärna ha mitt Attentat snabbt och rakt på sak. Men så kände väl hela bandet efter Punkhjärta som blev en ganska poppig skiva att nästa får bli mer punkig. Sedan jobbar vi också med en ny producent (Per Stålberg) som är mycket mer av en punk/hardcore-producent än Attentats tidigare producenter. Det ännu nyare materialet till nästa EP går i samma linje.

 

Jönsson var ju sjuk ganska länge, tänkte du då att det inte blir något mer med Attentat eller hur var känslan förutom att vara orolig för honom?

-Ja det är klart jag tänkte att det är över, han dog nästan. Jag var till och med på sjukhuset och tog farväl liksom… Att det vände nån dag efter det är ett jävla mirakel och jag kan utlova att vi snart är ute på vägarna igen och en ny LP släpps troligtvis i år.

 

Du är ju mycket yngre än de andra i bandet, spelar det någon roll, känns de som jämngamla eller känner du att det är gamla gubbar du måste sparka igång?

-Nej fan det är ett sjukt piggt gäng kan jag säga. Jönsson sparkar igång mig varje dag, fattar fan inte hur han orkar.

 

Ni håller på med nytt material eller hur är det? Hur låter det? Några låttitlar du kan släppa?

-Det är svinbra punklåtar som det handlar om i samma stil och ljudbild som låtarna på Lysande utsikter. Några låtar handlar om Jönssons sjukdom ”Ett ensligt rum på Östra” kommer en låt troligen heta exempelvis.

 

Skriver du någon musik för Attentat eller är du “bara” basist där?

-Jag skriver väldigt mycket musik till bandet.

 

Ska ni spela live lite mer snart eller hur är det?

-Ja en liten turné blir det till sommaren.

 

Vilken är den roligaste Attentat-låten att spela?

-Fågel tror jag eller Gå i taket.

 

Vilken låt “måste” ni spela enligt publiken?

-Maktlös känns som en given låt.

 

Vad är nästa projekt för dig själv?

-Har en hel solo LP att ge ut. Vet du något bra skivbolag?

 

Har du något annat att hälsa läsarna?

-Punka loss bara!