Sick of Societyf rån Tyskland är ett riktigt bra band som jag verkligen uppskattar. Intervjun gjordes i oktober 2014.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Originalbandet bildades '89 som WICKED EFFEKT men fick namnet SICK OF SOCIETY  '93  på grund av line-up och musikaliska förändringar. Sedan 1993 har bandet var aldrig på is, vi pelar ständig ute och släppte CD samt diverse demoband och en DVD. För närvarande arbetar vi med att få tag på en ersättare gitarrist / sångare eftersom Fizzi fick lämna bandet i somras efter 23 år på grund av hälsoskäl. Det innebär att vi nu söker en ny frontfigur att kunna fylla Fizzis mycket stora skor. Så potentiella medlemmar- man eller kvinna - hör av er... vi väntar på dig!

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

-Tja, Steini och jag, vi är bara två normala killar som ser för bra ut för denna värld. Vi är inte längre tjugo, lyckades aldrig leva på musik men fortfarande älskar vi att spela vår egen tolkning av punkrock musik. Det finns inget dåligt att säga om oss eftersom vi tillhör de "goda" ... bara att fråga våra fruar.

 

Sick of Society ... .ett engelskt namn, varför ingenting på tyska?

-Ganska enkelt - när vi letade efter ett nytt namn i 1993 ägnade vi aldrig någonsin en tanke på att använda ett tyskt namn. Alla våra texter var på engelska, så varför ska vi använda ett tyskt namn? Numera när de flesta av våra texter är på tyska skulle det vara meningsfullt att gå till en tysk namn men hey, varför skulle vi byta till ett annat bandnamn efter mer än 20 år?


Era influenser är många förstår jag men någonstans kan jag höra Svensk trallpunk och då menar jag band som Asta Kask, Strebers och de banden, har jag rätt?

-Just! Fizzi, som skrev alla våra låtar, är ett stort fan av ASTA KASK ... så ja, du har rätt. Det finns definitivt en del influenser från de nämnda banden i vårt sound. Men bortsett från att vi alltid försökt att integrera Metal och HC influenser in i vår musik. Vi gillar att hålla allt så flexibelt som möjligt utan att lämna den väg som vi har tagit - punkrock musik!

 

Vad är det bästa med att spela live? Jag kan tänka mig med er snabba musik så blir det vilt?

-Att spela live är den ultimata kärnan i att ha ett band. Skriva låtar och släppa dem på album är säkert grunden men utan att spela de skrivna låtarna live är det inte värd något - jämförbart med sex: vad är känslan av att ha sex utan klimax?

Att vara på scen med all svett, öl, buller, kaos och feedback från publiken är en jävla push - det är bränslet som gör SICK OF SOCIETY motor fortsätter att gå.

Vild? Tja, åtminstone på scenen har alla våra spelningar varit vilda hittills ... vi får se om det framtida line-up (s) kommer att kunna hålla den nivån.

 

Och var är bäst att spela?

-Alla ställen som serverar tillräckligt med kall öl, ger oss minst bensin pengar och bryr sig om banden är värda att spela på. Vi har ingen speciell plats, stad eller land!


Hur är det att spela den här sortens musik i Tyskland?

-Det Är bara roligt! Om SOS skulle vara ett nordkoreansk band jag förmodligen skulle ha svarat "dödliga" utan för alla platser i Tyskland som vi har spelat på (och utomlands) det bara kul!

Visst finns det en enorm scen i Tyskland med en massa band alla som letar efter spelningar men på något sätt är det alltid möjligt att få en spelning.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Ölimpregnerad anarkistisk punkrock!


Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Min personliga definition av punk är faktiskt ganska enkel: frihet (i alla dess aspekter) i en lugn miljö resp. att uppnå detta tillstånd! Punk i första hand har enligt min uppfattning ingenting att göra med tyg, frisyr eller musik. Det handlar bara om inre attityd.

Så för mig är det inte bara ett enkelt ord eller ytlig livsstil med spretigt hår, massor av öl och en råtta på min axel. Punk är attityd!

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Band som vi kommer aldrig någonsin göra stora pengar med bandet så jag bryr mig inte om folk laddar ner våra saker från skumma internetkällor. Personligen jag letar jag inte efter gratis (olaglig eller inte) musik att ladda ner ... Jag föredrar fortfarande att ha en fysisk produkt (CD) i min hand. Om du kan med illegal nedladdning för ditt samvete ... gör det! Jag ska inte döma dig ... men förmodligen någon annan.

 

Hur är det att bo i Tyskland nu? Politiskt?

-Det finns mat i mitt kylskåp, jag har ett jobb och tak över huvudet - så personligen kan jag inte klaga. För närvarande är jag mycket mer rädd om den globala situationen. Det finns så många oroshärdar över hela vår planet, att jag ständigt frågar mig själv - varför i helvete är människor inte klokare? Har vi inte tillräckligt med krig, misär och okunnighet i det förflutna? Var gör att allt leder till? Just nu har jag kommit till en punkt där jag stänger av radion eller TV: n när nyheterna är på eftersom jag inte står ut att höra all galenskap. Sorgligt men sant ...


Finns det några bra band från Tyskland nu? Är punkscenen stor?? Hur är det i din hemstad?

-Det finns massor av bra men också fruktansvärda band som överallt annars. Jag skulle säga att scenen är ganska stor, men för att vara ärlig är jag inte så mycket i scenen. Jag tycker inte om att vara en del av något som begränsar mig. Min hemstad? Haha ... bra skämt. Vöhringen (liten stad med 12 k invånare) har ingenting att erbjuda i punkstilen. Det är inte värt att nämna det alls ...

 

Vad vet du om Sverige?

-Sverige är en av våra (jag och min fru) mest populära semesterorter (vi tillbringade vår smekmånad i Sverige). Bortsett från semestern har jag varit flera gånger till Sverige för jobbets skull. Jag är ingen expert på Sverige men jag älskar verkligen den avslappnade mentaliteten hos er. Jag har också varit flera gånger i Finland, Norge, Danmark, Island, men Sverige är min personliga # 1. Det enda jag inte gillar är det faktum att du måste köpa dyr öl (det normala) eller alkohol i separata butiker (var tvungen att visa mitt ID när jag var nästan 40 - löjligt).

... Och viktigaste: Sverige är hem för så många extraordinära band och duktiga musiker - finns ingen jämförelse med andra europeiska länder!!!
 


 

Har du hört några bra band från Sverige?

-För flera år sedan var jag i kontakt med Psychopunch från Västerås. Vi träffades alltid när de var på turné för några öl. Trevliga killar!

Klart jag älskar gamla Dismember grejer, Arch Enemy och Amon Amarth är fantastiska, jag minns Dark Funeral som är extremt roligt redan 1998 när jag var på turné med dessa killar. Spiritual Beggars är stora, etc., etc., etc. ... och du kommer inte tro det, men jag gillar också ABBA (de skrev fantastiska poplåtar på 70-talet).


Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Fizzi Skrev de flesta av texterna. Resten (ca 25%) är skrivna av mig. Vi vill inte skriva om nonsens som fantasy eller science-fiction grejer. Vi påverkas av det dagliga livet. Du hör ett ord, ser en rapport, talar med någon och BANG - det är tanken på en ny låt! Det är det ... inte mer inte mindre.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Det är definitivt inte värt att förlora ett ord om alkoholfritt öl! Jag skulle aldrig någonsin skriva ett enda ord om det. Bortsett från att allt är möjligt och intressant nog för SOS texter.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Nej! Varför skulle det? Det finns mycket mer än bara politik att skriva om. Naturligtvis "musik med politiska texter" är en konstruktion som alltid fungerar, men det är säkert inte den enda.

 

Bästa politiska band/artist?

-Napalm Death!


Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Absolut! Det är därför jag tror att under tiden - ja, det var inte alltid så där - man aldrig ska missa chansen att skriva texter som har ett meningsfullt budskap i stället för att dribbla med en fiktiv berättelse utan ett kraftfullt uttalande. Jag anser att det är ansvaret författarna har.

 

Ni ser inte så punkiga ut men ni spelar punk som fan tror jag ... ..ur kommer det sig är det inte intressant att klä sig som en "riktig" punk?

-Haha ... Vad behöver jag bära för att vara en "riktig" Punk? Hur vill du att vi ska se ut?

Som jag nämnde tidigare i min mening Punk är mycket mer än bara ett visst sätt att klä sig. Punk är attityden - hur du tänker och hur du agerar är Punk, men inte färgen på håret eller storleken på dina spikes.  Jag bryr mig inte vad folk bär eller scenpolisen vill att vi ska ha på sig - attityd är det som räknas! (Håller fullständigt med!)

 

En del av er har kommit upp i ålder kan jag tänka. Vad är skillnaden att spela nuförtiden om du jämför när du började spela?

-Den stora skillnaden är att vi är förhoppningsvis är lite bättre på våra instrument ... åtminstone lite. Men i allmänhet är det samma. Det är fortfarande roligt att spela konserter!


Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Den konstigaste som hände omkring 4 eller 5 år sedan när en 2 m lång och 150 kg tung Skinhead äntrade scenen under vår show tillsammans med ett stort glas. Medan vi spelar pissade han i glaset, drack ur den och hällde resten över huvudet. Efter ett tag scenen var extremt hal på grund av piss på den så att Fizzi hamnade i en pöl av piss som en skalbagge. Du kan föreställa sig att vi var typ förvirrade men vi ville inte stoppa vår show ... vi aldrig haft en så intressant samarbete  på scenen. Mer information vill jag skona er för att det är X-rated ... tro mig, alla bilder på den spelningen ser extremt dumma ut!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Vår publiken ser ut som bandet - fantastiskt! Bortsett från att vår musik erbjuder något för alla ... Punk, metall eller HC stil. Även personer som normalt inte lyssnar på punkrock musik gillar ofta det de får se på SOS show.

Vi saknar inte vissa människor, vill bara ha mer av dem i allmänhet. I varje fall vill vi inte att se nazistiska avskum varken på våra spelningar eller någon annanstans !!!


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivorna är omöjligt eftersom det finns för många bra album.

Gigs är lite lättare:

1.     Slayer 1990 i Stuttgart

2.     Madonna 2006 i Düsseldorf

3.     Casualties 2013 i Aalen

4.     Casualties 2012 i Stuttgart

5.     DRI 201x i Ulm

En massa hemska saker  hände under 2014 det är därför det finns bara ett svar på vad som är viktigt i livet:  helt enkelt hälsa!

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vilken är den mest korkade frågan du har fått?

-Intervjuer är aldrig någonsin tråkigt förutom intervjuer som består helt av oinspirerade standardfrågor. Jag måste få en känsla av att intervjuaren åtminstone känner till några mindre detaljer om bandet han/hon kommer att intervjua. Annars är det ett slöseri med tid ...

 

Varför sjunger ni på både engelska och tyska?

-Tja, Vi började i början med engelska men kändes oss tvungna ungefär 2007/2008 att många ämnen kan uttryckas mycket mer IN YOUR FACE med hjälp av vår tmodersmål. Numera är de flesta av texterna  på tyska. Men jag gillar inte att ge upp att skriva engelska texter helt. Jag har fortfarande några idéer för engelska texter. Men nu verkar det som nästa album bara kommer att innehålla tyska texter.


Framtidsplaner för bandet?

-För 2015 hade vi en hel del idéer och planer men på grund av oplanerade line-up förändringar förändrar en massa saker och de annulleras resp. läggs på is.

Naturligtvis prioriterar vi att fylla luckan i den nuvarande line-upen. Även om vi är nöjda med Fizzis avbytare vi anser att detta inte kommer och kan inte vara en permanent lösning. Tiden får utvisa om vi hittar någon som passar in i line-upen. Just nu är vi fortfarande övertygade och inte villiga att ge upp. Att kastas tillbaka är aldrig roligt men viktigt är vad du kommer att göra en sådan frustrerande situation. Vi är villiga att göra det bästa av det och bara gå vidare!

Hur som helst skulle vi vilja fortsätta låtskrivandeprocessen för ett nytt album. Förhoppningsvis kommer vi att kunna starta inspelningar någon gång nästa år. I december kommer vi att diskutera strategin för låtskrivandet. Under tiden behöver den tillfälliga line-upen komma i form för de kommande spelningarna i november / december.


För dig själv?

-Bara må bra och vältränad tills det är dags att vila sex fot under en dag!

 

Visdomsord?

-Om du inte lever för något du så ska dö för ingenting.

 

Nåt att tillägga?

-Peter, Tack för den intressanta intervjun. Det var ett nöje att svara på dina frågor. Till alla läsare - kolla www.sickofsociety.de eller vår fuckbook sida (länk se webbsidan). Cheers!