Det här engelska bandet ligger på bolaget JSNTGM som verkar vara ett bra bolag. Nige från gruppen har svarat på mina frågor och detta skedde i mitten av december 2003. Rikitgt roligt med ett band där åldrarna varierar mellan 20 och 41.

 

Historia?

-SICK56 har spelat tillsamman som band sedan November 2001. Men termen “ett nyttt band” är den rätta termen för oss, vi är en mix från band som One Way System & Pink Torpedoes, båda banden startade för många år sedan så det finns lite erfarenhet hos oss. Tom , vår basist är yngst av oss med sina 20 år och han ger bandet en ungdomlig men vi är alla äldre än honom så är han vår kompis och vi tänker aldrig på åldersskillnaden.  Jag och Boothy (trummisen) lämnade Pink Torpedoes får att vi ville bilda ett band ihop med Craig Halliday från One Way System. Eftersom vi har varit kompisar i felra år så visste vi hur vi skulle ha vårt sound, så jag och Craig spenderade 5 månader för att skriva och spela in 18 låtar. Som band bestämde vi oss för att behålla 12 av låtarna och slänga 6 av dem, sedan spenderade vi 7 månader på att öva innan vi spelade in dem i Shireshead Studios. Vi valde en proffesionell studio som hade al den senaste utrustningen och det skulle ge uss en bästa chansen att ge oss utrymme för att vi hade spenderat ett år att göra musiken och trots att studion var dyr så betalde vi får vad vi fick. Vi landade på 18000 pund sammanlagt. Vi är alldeles DIY , och vi gör våra egna videos, hemsida osv. Vi har spelat ungefär 12 månader nu och publiken har gett oss bra respons, och det är vi väl värda efter alla uppoffringar. Vi ville skapa ett skitbra engelskt punkband som skulle kommas ihåg. Det känns som vi har uppnått detta nu.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, intressen och något hemskt om varje?  

-Jag (ukNige) 39, gift, inga barn och jag jobbar som en IT projektmanager och installerar högteknologiska datorutrustningar på barnsjukhus. Craig är 41 år, gift, inga barn, han äger ett mineralvattensbolag och de levererar vatten till de lokala företagen runtom i nordvästra England. Boothy är 39 år , gift och är fönsterputsare och Tom är 20 år, singel och jobbar på en fabrik i Blackpool.

Vårt huvudintresse är självklart punkrock och vårt band men vi har en del andra intressen också. Boothy gillar att fiska på kusten, Craig gillar motorcyklar, mitt intresse är punkrockrelaterat och Toms intressen är kvinnor!!!

 

JSNTGM är det ett bra bolag och hur kom det sig att ni kom till det bolaget?

-Well, det finns en massa orsaker, JSNTGM är ett lokalt bolag med bra rykte och killen som har det är Andy Higgins som tidigare spelade med Erase Today. Andy är punkrock rakt igenom och vi visste att bolaget skulle jobba lika bra som oss för att promota Sick 56. JSNTGM står för Just Say No To Government Music(Säg bara nej till regeringsmusik) och det är där vi kommer ifrån. De stora bolagen vill bara tjäna pengar och banden de har utnyttjas bara för att de skall tjäna pengar. Det är ju så affärer går till, banden ger ut skit för massorna. De flesta köper de redan beprövade stilarna och de flesta popbanden är saker man kastar bort efter ett tag. Mindre oberoende punkbolag som JSNTGM tillåter banden att göra sina egna saker och tillsammans med bandet gör de saker och hjälper till att göra reklam för dem etc.  .

 

Recepet för katastrof, vilken katastrof?  

-Tror folk att vi lever säkert, normalt, glada tider? Säkra i våra egna bubblor av existens, med våra playstations, Xbox`s , TV och så vidare. Jag tror inte att det, sedan 1977 är det enda som bevisats att det finns en materiell sida av livet, men samma problem existerar, de meningslösa våldet är större. Teroorister har gjort sig själva till självoffrande dödmaskiner, den materiella världen har ändrats men människor har inte gjort det.

Internationella krig är ordern idag, global kommersialism gör att vi genom den västerländska ekonomin suger ut tredje världen,  vi förstör vår natur för den kortsiktiga ekonomiska vinsten. Vi tycker inte världen är sådär jättetrevlig just nu och om 10 , 20 år är det väl ännu värre, folk och den mänskliga naturen ändrar sig inte men det gör teknologin och efterfrågan på profit. Vi har inte svaren men vi vill sjunga om problemen som existerar och vi vill lägga till vår röst till de tusentals band som skriver och sjunger låtar om vad som inte är rätt. 

 

Har ni gjort några andra skivor, om ni har gjort det hur kan jag få tag på dem?

-The Pink Torpedoes gjorde några CD/LP, Womb Raider och Torpedoes Away, du kan säkert få tag på dem på nätet, och alla som vill ha tag på dem kan alltid kontakta oss och vi skickar dem direkt. One Way System har självklart ett helt gäng med skivor tillgängliga och du kan säkert få tag på dem genom nätdistribution.  

 

Hur är musik/punklivet I England just nu?  

-Jag har aldrig tänkt att scenen här borta är speciellt stor, helst inte nuförtiden. Det finns ett gäng med unga band som spelar poppunk/skapunk, jag tror inte att de ”branscherna” av punken kommer att hålla. De är stilar som ändras efter vad dagens unga punkgeneration vill lyssna på och kommer att ändras till något annat. För oss har punkrock alltid varit ett sätt att visa var du står och säga vad du tycker om saker du inte tycker är rätt och att skriva låtar om tjejer som dumpade oss på skoltiden och brustna hjärtan är så lätt och det är inte riktigt punkrock, det är popmusik uppklädda för att vara lite punkiga - trevligt och säkert för barnen?

 

Finns det några bra band?

.Ja, det finns några riktigt bra band som har kommit fram. The Dead Pets och Deadline är två skitbra “nya” band som har satt sin prägel på scenen här borta.  De gamla klassiska banden som GBH, UK SUBS gör fortfarande bra gigs och är ett testament över de bra låtar de har skrivit genom åren.  

 

Jag jämför er både med Adicts och Exploited, vad tycker ni om det? Vilka andra band jämförs ni med?

-De flesta omdömen säger UK SUBS, Exploited, Varukers ochGBH – och det är riktigt hedrande. Vi förstår att att en recensent oftast måste jämföra med ett band i samma stil så att läsaren får ett mental bild av var bandet kommer ifrån.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?  

-Tanke-Provokation- Energi

 

Bryr ni er om recensioner?

-Ja vi bryr oss om att folk tar sig tid att lyssna och ge oss en ärligt åsikt om vad de har lyssnat till. Eftersom vi är ett ”nytt” band  har inte recensenterna någon lojalitet till Sick 56 så recensionerna vi får hjälper oss att förstå att om vi gör något för att tillfredsställa oss själva så kanske det uppskattas av andra. Vi sätter alltid ut recensioner på vår hemsida, det spelar ingen roll om de är bra eller dåliga. Och det är inte rättvist om vi bara satte dit de positiva, här ärligt skulle det vara? Det finns några simpla fakta , du kommer aldrig att tilltala allas personliga smak med din musik så det är naturligt att några recensioner kan vara dåliga.

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-"oh, not really my piece of cake" av en utländsk recensent  - en engelsk fras som lyder "not really my cup of tea" egentligen. Den fick oss att skratta, du kan se hela recensionen på vår hemsida.

 

Vad är det konstigaste som har hänt på en konsert med Sick 56, på scenen eller i publiken?

-Inget konstigt alls egentligen men med tiden kommer vi säkert att ha en del historier att berätta.

 

Hur är en bra konsert med gruppen?

-Alla konserter är bra. Det spelar ingen roll om inte det är jättebra mottagande för vi ger fortfarande 100 % till folk som har gett sig tid att komma och titta på oss. Vi gillar att spela live och det märks alltid när vi spelar

 

Varför namnet Sick 56?

-SICK56, ja, vi ville ha ett kort namn som är lätt att komma ihåg, någon tänkte på Sick Every Friday  eftersom det är kvällen som vi går ut för att ta en öl ihop. Vi tyckte inte att detta hade så mycket cred så vi kortade det till Sick 56 eftersom E är femte bokstaven och F den sjätte.

 

När ni gör musik, vad är viktigast, är det att ha en bra text, en bra melodi eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

-Alla saker sm du nämnde här ovan är väldigt viktiga i våra låtar.  På musiksidan , så skriver jag och Craig låtar som vi vill att andra band skall spela och sedan gå och köpa. Så det enda sättet för våra toner att bli en del i våra låtar är när vi vet om något annat band har släppt det. Texterna är topprioritet för oss , vi vet att folk öppnar CD-bookleten och läser dem, det är här fansen börjat identifiera sig med gruppen eller inte.  Vi vill att människor skall kunna relatera till vad vi säger på ett bra sätt och det är därför vi har tagit så lång tid på oss för att få ihop verser och refränger. Men vanligast är ju när du ser ett nytt band att du kommer ihåg refrängerna. Nästa alla våra låtar kan be ihågkomna när du hört oss första gången.   

 

Tycker du att politik och musik går hand i hand?  

-Ja det gör jag- Det finns de som tycker att punk inte skall finnas i en punktext och det finns de som verkligen tycker att det skall finnas. Alla har rätt till en egen åsikt men jag tror att en tankfull provocerande låt kommer att kommas ihåg bättre än en icke politisk sång. För en del människor är detta fallet men för vissa är det inte det. Vi gör låtar för oss själva, inte för att imponera, inte för att predika för andra, ifall någon hör oss och gillar vad vi gör så är detta musik för dem.

 

Vilket är det bästa politiska bandet i världen?

-Det finns så många bra olika politiska band som, The Clash, Pennywise, Rancid på ett sätt, Exploited, Conflict och det finns en massa internationella band som jag inte nämnt men som också är bra på att säga sin mening. 

 

Tror du att musik kan ändra någons liv? Ge ett exempel?

-Ja, musik kan ändra någons liv, jag vet att det faktiskt har ändrat mitt. Jag fann Clash texter mycket inspirerande när jag var tonåring och orden jag läste gjorde så att jag förstod vad som hände omkring mig på det sena 70-talet och jag fick ett sätt att tänka som har funnits kvar sedan dess. Craig and Boothy håller med mig, för punk har påverkat dem till att vara de de är idag..

 

Vad betyder punk för dig, är det en livsstil eller bara ett ord?

-Punkrock är ett sätt att tänka för min del.- ett åsiktstagande, det är inget mode. Det är inte något du håller på med idag och är borta ifrån imorgon, det är inte en livsstil och det är inte bara ett ord

Du behöver inte klä dig punk för att vara en punk. – det är bara ett sätt många väljer för att skilja sig från alla andra-du behöver inte ha en mohikan eller färgat hår och även det är ett sätt att skilja sig ifrån andra människor. Punk Rock (ifall det stannar hos dig) är hur du ser på livet, långfingret upp mot världen, du vet att du inte riktigt passar in i resten av världen och det vill du inte heller. Du ifrågasätter saker, du hjälper andra och ni hjälper varandra, du ifrågasätter systemet och du älskar musik. Du gör saker på ditt eget sätt och du bryr duig inte om du ser ut som en punkare eller inte, det är inte det det handlar om.   .

 

Ifall du kunde välja 5 band som skulle ha en konsert ihop med Sick 56, nya som gamla, vilka skulle du välja?  

-The Clash - The Rancid för några år sedan - US Bombs - One Way System - UK SUBS - Exploited

 

Snälla ranka dina fem bästa konserter och de fem viktigaste sakerna I livet?  

-De fem bästa konserterna och nu pratar jag för mig själv, de första tre måste vara Clashkonserter jag var på i slutet av 70-talet., Sex Pistols 77 och ett 999 gig 1978.

De spelningarna är de som gjort mest intryck på mig och det var underbara på den tiden. De fem viktigaste sakerna måste vara att vara en bra och ärofull person hela livet, ta inte skit från någon, älska dina kära och nära, hjälpa andra som inte haft det så bra som du själv när du ser tillbaks på livet, ångra ingenting-gör det medan du kan

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Den första singeln jag köpte var Anarchy In The UK på EMI för £0.50p och den dyraste var Nasty Nasty (999) för £10.00 i grön vinyl. CD.s är allt från 5 till 10 pund..

 

Vad vet du om Sverige, vad är typiskt svenskt?  

-Sverige är I England associerat med  SAAB, Abba, vackra blonda tjejer och några av de bästa punk och metalbanden I Europa. Vi är inte så välutbildade här i de europeiska länderna och vad som är typiskt för dem så du får förlåta mig om jag har missat något som skulle vara viktigt för dina läsare.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Voice Of A Generation är mitt svenska favoritband. Jag vet att det finns en hel del välrespekterade hardcore, punk och metalband som kommer från Sverige med bra rykte men VOAG är de bästa för min del, de skriver minnesvärda låtar och det finns texter som är de bästa.

 

Vilka är framtidsplanerna för bandet ?

-Vi har fortfarande en del gigs att göra I England men nästa år vill vi spela i Europa, vi kommer inte att hålla på för alltid man vet aldrig vad som händer runt nästa hörn så vi vill ta vår musik till så många ställen som möjligt och så att så många som möjligt skall ha en möjlighet att lyssna på oss. Vårt band är inte ett band som alstrar pengar men vi fortsätter så länge som spelställen och spelningar är de rätta och vi får betalt för våra kostnader så kör vi på

 

För dig själv som människa?

-Framtidsplaner för mig själv som människa? Att leva mitt live ärofyllt, hjälpa andra(för det mesta får man skit för at man hjälper till) och njuta av min existens medan jag är här. 

 

Visdomsord?

-Det är trevligt att vara trevlig-förutom när du är en skitstövel

 

Nåt att tillägga?  

-Tack för att vi fick chansen till en intervju, jag vet hur mycket energi ni killar lägger ner på era fanzines och webzines och att det är ett hårt jobb och att det görs för er egen tillfredställelse och andra i undegroundscenen.   .

SICK56 finns just nu- det kommer inte alltid att vara så, se oss medan du kan.

 

 

Peter,

Från hela bandet – Tack för intervjun, kompis

ukNige

SICK56 GHQ

www.sick56.org