Shivvies från Holland har skickat mig en skiva som är riktigt bra. De tog sig lite tid för att svara på mina frågor och detta gjordes i oktober 2022.

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia?

– Vi har Michiel och Robert från The Real Danger, ett långvarigt punkrockband från hela Nederländerna, och jag själv från band som The Windowsill och Giant Eagles, jag brukade också vara med i ett band som hette The Apers. Vi är alla väldigt mycket veteraner i den holländska punkrockscenen och känner varandra väl. Det var Michiel som ville starta ett band och försöka hylla bandet Ramones och The Riverdales lite. Just den genren. Vi skrev några låtar, repeterade ett par gånger och spelade in ett album. Detta gjordes under coronaåren 2020 fram till slutet av 2021. Michiel är grafisk formgivare, Robert arbetar på ett företag som producerar biljetter till kollektivtrafiken och jag arbetar på en tidning.

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, hur kommer det sig att folk spelar den här typen av punk idag?

– För att vi alla älskar bandet Ramones, och för att det är kul. Men också för att om man vill göra det rätt är det svårt, vilket gör det roligare. Det finns inte många knappar att trycka på eller handtag att dra, musikaliskt. Begränsningarna med vad som ska fungera finns där. Så om du lyckas göra en rimlig bra skiva har du gjort det bra. Det tycker jag

 

Namnet Shivvies var kom det ifrån? Vad betyder det ...

– Vi hade många namn och vi slutade typ med Shivvies efter en lång tids diskuterande. Det är en egentillverkad kniv av något slag. Något som du skulle behöva i fängelset för att bekämpa gangstrarna på gården.

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan ni känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Har ni gjort något mer än Shivvies-CD:n?

-Självklart! Vi kommer alltid att vilja släppa fysiska grejer, det är väl det som är det roliga? Jag förstår väldigt mycket att allt också ska släppas digitalt nuförtiden, men det finns fortfarande många människor som gillar att ta på skivor och ha dem i sina händer, för vinylförsäljningen går genom taket, det tar nästan ett år från presseriet till produkt, det är så upptagna de är just nu. Skivan kom ut på vinyl (och cd) på Shield Recordings från Nederländerna och på kassett på Memorable But Not Honarable, ett skivbolag från USA.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Om ni inte har det när kommer ni?

– Nej, aldrig tyvärr. De säger att det är väldigt trevligt. Jag tror inte att vi som band har några planer på att turnera åt det hållet. Att turnera tar tid. Vi har inte så mycket tid med allt som händer med alla idag. Jag tror att Michiels syster bor i Sverige, eller kanske var det Norge, jag kommer inte ihåg.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

– Vi har varit i Belgien och vi har några kommande spelningar i Tyskland. Och Nederländerna förstås. Men vi har bara gjort 12 spelningar eller något sådant. Vi är fortfarande ganska nya.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och lite med musiken eller hur gör ni era låtar?

-Nej, det är antingen Michiel eller jag med en halvfärdig låt, musikaliskt och lyriskt . Vi går igenom det och justerar vid behov. Vi skriver några ord till verser eller refränger till varandras låtar, men arrangemanget finns i stort sett alltid redan där innan vi går in i replokalen. Jamming suger. Om du inte är Bob Marley förstås.

 

Det verkar som ni har influenser från Ramones, poppigare Fat Wreck-band etc... andra stilar ni gillar?

-Ja, definitivt Ramones. Men Undertones, Riverdales, Huntingtons också. Vi försöker medvetet påverkas av den stilen. Men det är inte allt vi lyssnar på. Michiel lyssnar mycket på hiphop och hardcore till exempel.

 

Berätta gärna lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

-Creepy Vibes Michiel: det handlar om en kille som ger ifrån sig läskiga vibbar på det lokala diskoteket. Det händer, och det suger. Agera bara normalt runt damerna

Esperanza Michiel: det handlar om en tjej som Michiel aldrig kunde få. Det är klassikern can't get the girl-grejen (utan att ge ifrån sig läskiga vibbar, utan istället hylla henne med ett saxsolo)

Phone Booth Det handlar om att jag väntar på min kärlek, som tyvärr har mördats

 

Hur är det att leva i Holland nuförtiden, rasister, politik, covid, etc? Hur är det att vara punkband där?

– Nederländerna är och ska nog alltid vara ett bra ställe att bo på. Visst, man kan problematisera massor av saker som händer, som miljön till exempel, eller bristen på hus att bo i för alla, som skapas av miljögrejen, och så vidare. Men helhetskänslan är ok, för oss i alla fall.

 

Kallar ni er själva ett punkband, hardcoreband eller kallar ni er bara för ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? Vad tänker du om punken när du började och om du jämför med punken idag?

– Vi är ett punkrockband. Punkrock på grund av stilen vi spelar, och på grund av diy-attityden. Vi sjunger inte om den fattiga arbetarklassen eller om systemet. Men vi kanske gör det en dag. Om att vara anti är din definition av punk, är vi inte den typen av punkare.

 

Har du något favoritlag i fotboll(jag supportar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)?

– Robert gillar Ajax (från Amsterdam), jag gillar alla lag från Rotterdam som kan slå Ajax, och Michiel är inte riktigt inne på fotboll, men när landslaget spelar kommer han att titta.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil ? Ni har ingen egen Shivvies-öl? Eller kanske ni är straightedge?

-Jag antar att när man blir äldre är de mer dyra Iporna mina go-to-grejer just nu. Men vi brukar också dricka ett par lageröl när vi repeterar. Om jag skulle ha berättat för min yngre jag om den stora milkshake IPA jag drack igår, skulle yngre jag förmodligen säga att jag var dum.

 

Finns det några bra band från Holland värda att nämna? Och hur lever punken vidare i Holland just nu?

– Lone Wolf är ett bra band, kolla in dem. De är i USA just nu för några spelningar (mitten av oktober). Det andra bandet med Robert och Michiel The Real Danger är också mycket bra.

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

-Kort set, tight set, några korta tajta skämt från killarna framför.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

– Jag ser inte riktigt en underpublik i vår publik. Det är vänner, äldre killar med skägg, unga tjejer, hardcore-ungar, punkrock-snubbar.... Jag vet inte, bara människor.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker som gäller för att lyssna på musik? Någon bra skivaffär?

– Själv köper jag mycket skivor fortfarande, jag gillar att hålla koll på den europeiska punkrockscenen och försöka stötta det. Men jag är också på discogs och får tag på de skivor jag fortfarande saknar i min samling. Jag spenderade nyligenöver en 100 euro på några Turbonegro skivor.

 

Säljer ni någon merch på dina spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

 – Vi har bara en skiva, men den säljer. T-shirts säljer dock bättre.

 

Vilken är eregen favoritlåt bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

– Vi skriver faktiskt en massa låtar just nu till vårt andra album, så min favorit kan vara några av dem. Men Spotify aka "folkets val" gillar helt klart Goodnight Baby och Phonebooth bäst.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band?

-Jag köpte nyligen en mycket liten, passar-höger-i-din-hand-digitala förstärkare. Jag älskar det! Och den gör jobbet. Så mycket bättre än att bära de där jcm 800:orna uppför en trappa som vi brukade. Jag tror att vi har över 2.000 spelningar som spelats mellan oss 3. Vi vet typ vad vi kan förvänta oss och vad vi ska göra. Du vet, som Kobe Bryant.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är den mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

-Haha, jag har haft några väldigt konstiga med Apers på 90-talet. Vi var på den tiden kanske det enda bandet som spelade musik i Ramones-stil, och folk var tvungna att anpassa sig till den genren här i Nederländerna. Den konstigaste var från den perioden: "prakke prakke, ploenke ploenke, trevligt för dessa munkar" Det var det.

 

Om du kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Ramones Thin lizzy med Phil Lynott, Fountains of Wayne

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

– Kanske, fin teori. Jag tror att turnéer hjälper dig att uppleva den högsta av toppar och den lägsta av dalar. Det är då man verkligen ser vem man är som person.

 

Sjunger ni bara på engelska , aldrig på holländska? Har ni någonsin gjort en politisk låt?

– Ja, vi sjunger på engelska, men jag skulle gärna skriva några låtar med holländska texter. Jag har gjort politiska låtar med andra band, men aldrig med Shivvies.

 

Några bra svenska band du gillar?

– Jag gillar verkligen The Caesars, Soundtrack of our Lives, The High Hats, är de från Sverige? och ABBA såklart

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

-Jag gillar intervjuer, har inga problem med dem

 

Framtidsplaner för bandet?

– Den viktigaste planen är att spela in det andra albumet. Det ska bli kul. Kanske också göra en spelning i Italien. När det gäller resten vet vi inte, vi får se det när vi kommer dit.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Håll dig lugn och fortsätt

 

Visdomsord?

-Oroa dig inte för mycket, livet är kort

 

Något mer att tillägga?

-Holland, världsmästare 2022 Slava Ukraini Omfamna regnbågen