April 2003 Läs mer om medlemmarna

Historia?

-Vi har hållit på I ett par år nu men bry er inte om vår första period. Vi var unga ,oskuldsfulla och dåliga musiker. Vi släppte två någorlunda demos. Den första var en split med kustpunkrockarna Biro 1998 och den andra som en cdr 2000. Tidigt 2002 kom vi till en bättre studio för att spela in “Making the Hood Look Good” EP som släpptes I September 2002 på Eye Spy records. 


Snälla berätta något om varje medlem, ålder, jobb, familj och något hemskt om varje medlem?


-Wim sjunger och spelar gitarr och han har funnit I ett kvarts sekel. Han gifte sig förra året med en snäll tjej som heter Tine. Han jobbar deltid i en skivaffär och halvtid som tennistränare. Han gillar att dricka öl, spela fotboll, se dåliga filmer och hänga ute med grabbarna..

Thomas har precis blivit klar tekniker. Han är 23, för intelligent för oss och spelar för att kunna dela hus med sin flickvän. Han gillar fotboll också och han spelar bättre än Wim och han gillar verkligen främmande mat.

Timothy är killen som du inte vill ha I ditt band Han är en jättebra gitarrist men han har problem med att lyssna på oss på repningarna. Han är en talangfull surfare och han jobbar för ett jävla tobaksbolag. Han gillar en massa punkrockband tillsammans med en del metalskit. 

Jag(Stefaan) är för tillfället arbetslös,men jag är utbildad i politiska skeenden. Jag är 24 år och har en tjej som åker snowboard bättre än mig. Jag gillar all sorts musik, fotboll, resande och jag gillar att kolla på gamla filmer.

 

Hur är det att spela den här sortens musik I Belgien?

 

-Belgien är riktigt  ok.  Det finns nöjligheter att spela men det är lite svårt ibland. Jag menar, du måste jobba för att få spelningar. Du måste känna vissa folk, hänga omkring. Men det är ju cool, och det är ju det som skärmar punk/HC från den vanliga musiken.Men för okända band är det riktigt svårt att få spelningar regelbundet.

 
Punk är stort i Belgien, är det inte? Är det så stort så att det hörs på radio varje dag?


-Det är rätt, några punkband spelas på den nationella radion. Hursomhelst, det är en stor skillnad på att bli spelad i ett speciellt program mot att spelas varje dag i radion hela dagen lång. Det senare är band som Sum 41 eller belgiska Janet Detd. De är OK men jag föredrar band som jobbar lite mer underground. Men det är klart, det finns förväntningar, band som Blink 182 t.ex. som är ett bra band som får stor uppmärksamhet på radion. När vi ända pratar om musik, HC som är historiskt stor i Belgien är fortfarande stor men det är mer på det underjordiska planet. 


Finns det några bra band idag?

 

-Visst, det finns en massa bra band som är värda att kolas in. 5 days off har blivit riktigt stora. De har släppt en split CD med Flatcat som också är riktigt bra. Skoo´s Out rockar också och så finns det lite mindre band som Six Toys eller Gino´s Eyeball. När vi snackar hardcore är det en hel del bra band som spelar olika stilar och jag delar bara med mig av mina favoriter: Dead Stop, Severance, Circle, The Deal, Amen Ra, Cornflames, Reply och PN.

 
Har ni gjort någonting mer än Make the hood look good, ifall ni har det hur kan jag få tag på det?

 

-SFP har ju hållit på ganska länge så vi har lite grejor. Vi gjorde ju två demokassetter tillsammans med Rayzor(metalcore) och Biro(punkrock) och demo CD.r Time Travelling. Kassetterna är slutsålda men vi har tryckt up Cd.:r skivan eftersom folk krävde det. Så ifall du vill ha en skiva hör av dig eller se oss live.,


Jag skriver i min recension att ni låter som svenska Venerea ,  har ni hört dem eller något annat bra svenskt band som är värda att nämna?
 

-Utan tvekan är Venerea ett av mina favoritband. Ett av de ledande europeiska punkrockbanden som har överlevt 90-talet. Förra gången jag såg dem var när de spelade ihop med Ten Foot Pole och de var riktigt underbara. Deras nya CD är skitbra. Andra svenska band som vi gillar är Randy, Purusam, older Millencolin, Satanic Surfers, One Chord Wonders, Serene, Astream, Adhesive, No Fun At All, Refused, Raised Fist, Leiah, Last Days of April, Abhinanda och många mer men många av dessa håller ju inte på längre. 


Vad vet du om Sverige?

 

-Jag vet vad huvudstaden heter och jag känner till några andra städer men det är inte mycket mer. Jag tror att Sveriges natur är riktigt vacker och jag skulle gärna åka dit. Jag har varit i Norge några dagar och jag gillade verkligen det.. 

 

Vad tycker du om det som händer i Irak nu?

 

-Vi är emot kriget väldigt mycket. Precis när jag skriver detta har de allierade tagit över Bagdad och att kasta sig över Saddam tar väl några dagar, det är väl bra eftersom Hussein är lika ond som Bush. Men å andra sidan är jag lite orolig om hur det kommer att bli för Irak och de närliggande länderna. Cowboy Bush and hans kriminella krigare förbereder sig för nästa fas för att få tag i olja och att dominera så är lite oroligt för hur det skall bli i framtiden. Jag skulle verkligen vilja att det amerikanska folket förstår att Bush är en brottsling och att de får demokraterna till makten(lite snällare) år 2004.   

 

Vad säger den belgiska regeringen om det?


-Till min förvåning är de emot kriget.. Jag vet inte om de är det bara för att få till sin egen popularitet eftersom det är val nästa månad. Vi får se. I vilket fall, är jag glad att Frankrike, Tyskland och Belgien har höjt sina röster och inte följde Bush och Blair som en bebis som följer sin mor. ,

 

Hur är det att leva politiskit I Belgien då?

 

-Belgiuen är, på det politiska planet, det mest komplexa landet I världen, eftersom det är delat på tre delar i sin egen regering. Men det finns fortfarande en nationell regering. Som de flesta land har vi liberaler, vänster folk , centerfolk, tillsammans med en ekologisk fraktion och ett rasistiskt högerparti, som är riktigt stora här. Men på en världsstandard är Belgien ett riktigt bra land att leva i.     

 

När ni spelar konserter, vilka folk drar ni?

 

-Vi verkar dra en hel del olika sorters folk, som 14-åriga ungar med skateboards under armarna, och 16-åriga tjejer som är riktigt coolt och sedan är det en massa punkrockungar som har varit med ett tag

 

Har ni bra kontakt med era fans, på vilket sätt?

 

-Det är trevligt att snacka med fansen efter en spelning- Vi försöker gå ut till dem och ha trevligt. Det är roligt ibland när man går på gatorna och de känner igen oss. Rockstargrejen du vet...  … ;-)

 

Hur mycket säljer ni ungefär?

-För att vara ärlig, så vet vi inte riktigt eftersom de sprids ganska mycket. Vi har några, EyeSpy har några, det finns många affärer som säljer skivorna och några distros också. Vi är glada varje gång vi säljer något även om det bara är en eller två skivor. Det är trevligt att vara uppskattad. Men här kopierar ungarna cd ganska mycket, det är ett problem som många band har. Vi försöker påpeka det ibland men det hjälper inte.
Jag menar 7,5 Euro är inte så dyrt, men…

 

Är EyeSpyRecords ett bra bolag, vad är det bästa med att vara på ett mindre bolag?

 

-Ja, vi gillar ES riktigt mycket, de jobbar hart, de har några riktigt bra band och de har stil. De ger ut en massa promos, organiserar skitbra spelningar, gör coola t-shirts. Jag vet inte om det är så mycket bättre på ett större bolag men vi har inga klagomål. Och de har blivit bra vänner till oss så det är trevligt.  

 

Vad är viktigast när ni gör musik, är det att ha en bra text, en bra låt eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

 

Även om vi har en del bra åsikter så är vi inget politiskt band. Med det menar jag att musiken kommer i första hand och det är också det SFP jobbar mest med. Jag tror inte det är så många punkband som inte fokuserar på musiken.

 

Vem gör de bästa texterna I världen? Men jag tror i och för sig det beror på syftet?

 

-Du har rätt med det. Jag älskar personligen texterna på ”Tigra Songs” med Leiah. Jag älskar verkligen inspirerade texter, lite som poesi. Jag gillar fortfarande texter med band som Rage Against the Machine. De är ibland lite väl hårda men det mesta är verkligt i dem. För några år sedan fanns det ett band från England som hette The God Machine som också skrev bra texter. Lite deprimerande med riktigt vackra

 

Går musik och politik hand I hand? Kan musik ändra någons liv?

 

-Självklart kan det.  Ta Ray i Today och straightedge rörelsen som exempel. De har påverkat livet för tusentals. Men jag tror inte att musiken alltid behöver vara politisk. Jag menar om vi pratar om mainstream musik, då ’är nog inga band politiska. Jag gillar när band har en uttalad politisk syn eftersom det är ett bra sätt att undervisa folk. Vi i SFP har också våra åsikter men vi har valt att inte uttrycka dem. Musik är vår huvudfokus men vi har några låtar med politisk anknytning.  

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?


-Skivor: Cave In – Jupiter; Sonic Youth – Goo, Underworld – dubnobasswithmyheadman, Metallica - … and justice for all, Good Riddance – a comprehensive guide to modern rebellion (och hundra till jag lätt kunde räkna in)
Konserter: NoFX på Pukkelpop ’95, JR Ewing på Vortn’ Vis 2002, Ten Foot Pole påLintfabriek 2003, Purusam på Frontline ’98 (?) och Refused påVK, Brussels, ’97.

Viktiga saker: få mitt första trumset(gjorde sönder det efter två dagar, det var en leksak), mitt farmors död får några år sedan. När jag blev klar på universitetet, varenda snowboard resa och att ha varit med I detta band I åtta år nu.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

 

-Första: Europe – The Final Countdown LP.  Senaste: Caven In – Antenna CD.  Dyraste: Jag betalade 15 euro en gång för en sjua med Good Clean Fun. Det var färgad vinyl men det var ändå väldigt dyrt. Bara för att få detta rätt, så samlar jag inte på skivor. 

 

Vilket annat band har ni blivit jämförda med i recensioner?

 

-Venerea självklart och några andra svenska band. Några jämför oss med SNFU men jag tror det beror på att Wim hade en t-shirt med SNFU I bookleten. Några säger att vi låter lite som Ataris, vilket är en komplimang. Men jag har märkt att vi börjar gå mot en egen stil det senaste och det har blivit svårare att jämföra oss med andra band. Det är coolt. 

 

Bryr ni er om recensioner? Vilken är den konstigaste ni har fått?

 

-Självklart, precis som alla band.är vi känsliga för kritik. Men det måste ha en mening. Senast jag läste om vår CD var det en kille som klagade på layouten och den meningslösa lyriken utan att ens nämna musiken så det var lite av ett nederlag. Men oftast får vi bra recensioner.,

 

Vad driver er till att spela musik?

 

-Jag vet inte.  Jag har spelat musik I 10-12 år nu och jag har lyssnat på musik I hela mitt liv. Så det rinner igenom mina vener kan man säga. Just nu står mitt trumset i vår replokal så jag kan inte spela varje dag. Det suger verkligen för när det var uppe i  mitt rum så kunde jag spela någon timme varje dag. Men jag försöker att spela lite piano eller gitarr ibland..

 

Snälla beskriv er musik med tre ord?

 

-Melodisk, Rockande, Roligt

 

Framtidsplanerna för bandet?

 

-I sommar försöker vi at få till några festivaler här och där, I September åker vi på en kort turné i södra Frankrike. Vi ser verkligen framemot det för det är alltid trevligt att spela inför en ny publik. I höst kommer vi troligen att fokusera på nya låtar som vi kommer at spela in tidigt 2004.

 

För dig själv?

 

-Jag skall försöka att hitta ett jobb som får mig att både tjäna pengar men som också ger mig chansen att fortsätta mitt liv som nu ungefär. Jag menar, musik, resande och snowboard är verkligen viktiga saker I mitt liv och jag hoppas verkligen kunna fortsätta med det även om jag får ett jobb. Livet måste vara roligt

 

Vad tycker ni om det “nya” sättet att kommunicera med mail och internet och allt det där? Någon favoritsida??

 

-Det är verkligen skitbra, eftersom det är ganska problemfritt och kostnaderna ganska små(I alla fall I Belgien). Jag har vänner i Tyskland, Uganda och Hawaii so det är verkligen bar att kommunicera med dem. Jag har ingen egentlig favoritsida men jag kollar på, soccerage.com ibland, det är en trevlig sida för fotbollsälskare. Och för att se vad som händer i världen surfar jag in irin.org eller intl-crisis-group.org.  Och så kolalr jag vår egen sida på sfppunkrock.be.

 

Visdomsord?

 

-Mens sana in corpore sano.

 

Nåt att tillägga?
-Tack så mycket för intervjun. Det är underbart att få positiv feedback så långt hemifrån Ifall folk från Sverige vill kolla in oss, gå till
www.sfpunkrock.be eller skriv ett brev till mig på (vitofoane@hotmail.com).  Ha det bra och kom ihåg att skidåkning suger och snowboarding kicks ass. Ha!