Setback skickade mig sin demo-CD där de spelar en kraftfull typ av HC och till och med gör en cover på Markoolios Millenium 2, det är Johan (sångaren) som svara på mina frågor.

Historia?

-Vi började spela nån gång på sensommaren 1994 under annat namn, vi har under årens lopp haft två medlemsbyten, vi har släppt en fullängdare samt medverkat på ett antal samlingsplattor. Vi har även gjort en handfull spelningar runt om i södra Sverige.

 

Berätta lite om varje medlem?

-Setback består av mej Johan Gummesson på sång, jag fyller 25 i år och arbetar på ABU Garcia, ett företag som tillverkar fiskeutrustning, mina intressen är främst musik och film, speciellt då skräck, splatter, h-k, sci-fi och diverse underground-produktioner ligger mej varmt om hjärtat, Troma inte att förglömma. Är även inne på tattoos.    Tomas Strömberg, 33, lirar gitarr, arbetar på Carlshamns Mejeri, du vet... gott gottigott gott, han är även aktiv kommunist och sitter med som suppleant i kommunalfullmäktige för KPML(r), han har två döttrar som upptar all tid han har utöver bandet och politiken.    Ulf Olsson, 30 bast,  spelar bas, stadgad, bor i villa i Asarum med sin familj och ett gäng hundar, arbetar som lärare i elektronik på AMU center i Ronneby.    Niclas Sjöqvist, även han 33, solar på gitarren så ofta han kommer åt, har nyligen blivit pappa för andra gången, jobbar som svetsare och reser en hel del i arbetet, oxå han är inne på tatueringar och piercing, jobbar även mycket med Sweden Rock Festival. Kör BMW.    Markus Sjöqvist, 20 år och Niclas yngre bror spelar trummor, är aktiv inom musiklivet i Karlshamn och agerar kassör i föreningen musikforum, i vilkas lokaler i "lokstallarna" Setback är och repar.

 

Varför blev det Millenium 2 på skivan

- Tja, varför ? Vet faktiskt inte riktigt, vi bestämde innan vår senaste inspelning att vi även skulle lira in en cover, men eftersom vi inte riktigt kunde enas om vilken så blev det som det blev. Vi tyckte oxå att det var en kul och lite annorlunda låt att köra cover på. På en av de första inspelningarna vi gjorde körde vi Bad Religion's "We're only gonna die", vi har även spelat en del andra covers live tidigare, men vi spelar helst vårt eget material.

 

Vad gillar ni Markoolio?

- Vi är väl inga direkta Markoolio-fans, han är väl snarare att jämföra med Ronny & Ragge, Svullo, Eddie Meduza etc. Det är kul ett tag sedan tröttnar man på skiten. Niclas barn är dock hängivna Markoolio-fans.

 

Finns det några bra band i Sverige?

- Det finns en hel del bra band i Sverige, kanske inte speciellt många hardcore-band värda att nämna förvisso. Men tex Entombed, Backyard Babies är ju jävligt bra band plus Hives & Voice of a Generation. Gillar även en del hårdare band såsom Driller Killer, Wolfpack... jorå det finns mycket bra band i Sverige. Hade nog kommit på många fler om jag bara orkat tänka lite till.

 

Hur är det i Karlshamn då?

- Musiklivet i Karlshamn är inget vidare, det finns väl visserligen några band som är seriösa men dom är nog ganska lätträknade, Sweden Rock Festival är väl inte enbart nostalgi förra året lirade tex Entombed och LOK och året innan dess Backyard Babies, men jag tycker faktiskt att det är kul med en del av gubb-banden oxå, speciellt Motörhead, Alice Cooper och Saxon är ju kul å se.

 

Hur skulle ni beskriva er egen musik?

-Brutal jävla hardcore blandat med en stor dos streetpunk och en liten dos rock'n'roll !

 

Vad vill ni med er musik?

-Vi vill göra bra låtar som folk gillar och självklart komma ut och spela så mycket som möjligt live.

 

Inget bolag som är intresserat?

-Vi släppte en platta på Stockholms-bolaget Burn recordz, inget vidare bolag, så vi hoppas att vi eventuellt blir kontrakterade med hjälp av vår senaste inspelning som vi just nu håller på att sända runt till diverse bolag.

 

Vad hette fullängdaren?

- Vi har som sagt släppt en fulllängdare, den heter "The Path of Resistance" och kom ut förra året, vi har även medverkat på samlingsplattorna "Distortion to Hell...and back vol 3" (som No Solution), "Things to do Today", "Stand as One" samt "The Punishment is Here". De flesta plattorna finns att köpa genom oss, kolla in merchandise-länken på vår hemsida och se vilka som finns tillgängliga. De ska oxå gå att köpa i de flesta någorlunda välsorterade skivbutikerna.

 

Hur är det med fanzines?

-Läste ganska mycket fanzines tidigare, men nu blir det mest att man läser Close-Up, synd egentligen för det finns en hel del bra fanzines. Har inte kollat in så många e-zines än men det kommer väl...

 

Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera med email, internet och allt det där?

- Jag tycker det är skitbra, det underlättar som fan för band som vill nå ut. Det blir ju mycket enklare att få kontakt med bolag, andra band m.m m.m på andra sidan jordklotet. Plus att man har möjlighet att lägga ut låtar i form av mp3:or på diverse siter, vilket är betydligt smidigare än att skicka demos i form av taper/cd, vilket oxå blir ganska dyrt i längden, de flesta som lirar i band vet nog vad jag menar, porto är dyrt om man skickar mycket. Tycker nog att det mesta vad gäller internet och e-mejl är positivt.

Har du någon favoritsida på nätet

- Njae inte direkt någon favorit-sida, inte som jag kommer på nu iaf. Är mest inne och snurrar på olika bands sidor, diverse horror-movie siter samt sidor om seriemördare och diverse andra saker som jag tycker är intressant att läsa om. Det finns ju så j-a mycket.

 

Vem gör er egen hemsida?

- Jag gör den med hjälp av en polare, det är kanske inte nödvändigt med en hemsida men det underlättar, det är ju även bra att ha någonting att hänvisa till. Det är oxå bra att man tex kan lägga ut mp3:or så att folk som är intresserade av oss kan surfa in och höra hur vi låter. Jag försöker lägga ut så mycket information som möjligt om oss på vår hemsida.

 

Är det tråkigt att bli intervjuad?

- Nej, det är inte speciellt tråkigt. Det är ju alltid kul när folk visar intresse för vad man håller på med. Det är delvis sådan uppskattning som gör att det känns meningsfullt att fortsätta spela.

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får, ställ den och svara på den?

- Hmmm, fan vilken svår fråga... kommer fan inte på någon. Det finns nog ingen fråga jag hellre vill ha än någon annan. Men det finns dock gott om tråkiga standard-frågor som man helst hade sluppit.

 

Hur är en bra spelning med er?

-Ett sjuhelvetes ös från första låten till sista, hög volym, röj som fan både på oss och på publiken.

 

Hur ser er publik ut?

-Ganska blandad tror jag, mest yngre punkare och hardcorekids. När vi spelade på Rockfestivalen i Karlshamn 95, var det dock en del medelålders reservraggare som faktiskt stod kvar och såg hela vår spelning...

 

Idoler när du var liten?

-Lyssnade mycket på hårdrocksband som Kiss, Iron Maiden, Mötley Crue, W.A.S.P m.m när jag var riktigt liten, men kom dock in tidigt på punken tack vare band som Dead Kennedys, Toy Dolls, Asta Kask, Discharge och framför allt Misfits.

 

Den första och senaste skivan du köpte?

-Första plattan tror jag va Kiss "Love Gun", är inte riktigt säker på om det va just den, men ganska säker på att det va någon Kiss-platta iallafall. Den senast... hmm.. låt mej tänka, jag har inte köpt så mycket skivor på sista tiden. Tror nog det var Mike Ness "Cheating At Solitaire"

 

Vad är det roligaste eller lustigaste som har hänt under någon av era konserter?

- Det har inte hänt så många konstiga saker på  våra konserter, visserligen kom vi på den briljanta ide'en att vi skulle strippa på scen när vi spelade i Sölvesborg och framförde sen hela konserten endast iförda kalsonger. För nåt år sen spelade vi i Ronneby, då var det en kille som röjde så han bröt handleden, inte så konstigt kanske...

 

Vad är det konstigaste som har hänt dej?

-Kommer inte på något speciellt konstigt just nu, va fan jag bor i Karlshamn... här händer inte så mycket, varken konstiga saker eller andra..

 

Hur trivs du i Sverige?

-Jag trivs i Sverige och har inga som helst planer på att fly landet hehe.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med Sverige?

-Det finns skitmånga dåliga saker med Sverige, tex klimatet på vinterhalvåret. Kallt. Inte mycket att göra åt. Dessutom tycker jag att Sverige i alla tider har varit ett jävla rövslickar land som aldrig vågat sticka upp utan alltid hållit sej  neutrala, som tex under andra värlskriget när var och varannan svensk kallade sej nazist och till och med svenska kyrkan bistod Hitler. Vad man kan göra åt det vet i fan, det ska väl va så antar jag, svenskar är helt enkelt alltför duktiga på att sitta hemma å gnälla men jävligt dåliga på att agera.

 

Hur är det med rasismen i Karlshamn?

-Det finns ingen direkt utspridd rasism i Karlshamn, inte som man märker av i alla fall, jag menar smygrasister finns ju alltid men i övrigt inga störiga nazi-skins. Däremot i Karlskrona några mil härifrån finns det skrämmande många ny-nazister, det var bland annat där NSF bildades och en lång tid hade sitt högsäte.

 

Framtiden för bandet?

- Just nu har vi precis kommit igång å börjat repa igen efter ett långt uppehåll, anledningen till uppehållet var att vår trummis, Markus, råkade ut för en olycka i början på sommaren och bröt båtbenet i handen. Detta ben tar jävligt lång tid på sej att växa ihop, så Markus har gått med gips nästan hela sommaren, men som sagt nu är vi igång igen. Så våra planer just nu är att repa utav bara helvete och göra nytt material därefter vill vi självklart ut och spela så mycket som möjligt live, så om någon som läser detta har ett coolt spelställe så tveka inte att kontakta oss. Vi ska även försöka släppa vår senaste inspelning vi har gjort och letar därför samtidigt efter ett schysst bolag som kan va intresserade av oss. Vi ska inom kort medverka med 2 låtar på en samlingsplatta som heter "Holy Shit 3" och ges ut av Trap Door Records.

 

Framtidsplaner för dig själv?

- Jag gillar inte att planera mitt liv, utan försöker oftast ta dagen som den kommer. Saker och ting blir nästan aldrig som man planerar ändå.

 

Visdomsord?

-United we stand, divided we fall.

 

Nåt at tillägga?

-Tack för intervjun, köp våra skivor, anlita oss för spelningar, hör av er, om någon är intresserad av att höra/läsa mer om oss, kolla in vår hemsida på: http://listen.to/setback Vill någon komma i kontakt med Setback går det bra att mejla på följande adress:

hc.hero-75@telia.com