Sensa Yuma är en grupp som har varit igångunder en lång tid och de började runt 1981. Nu har de svarat på en massa frågor från mig från den soliga Spanien. Januari 2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

 -Pid..Sensa Yuma bildas runt 81 med ett gäng vänner i Stafford nära Birmingham, med avsikten att bli fulla och träffa likasinnade människor från hela Storbritannien,,  kaos återupptas och vi gjorde inte riktiga få spelningar utanför Midlands runt denna gång ..... slutade  89 när musikaliska skillnader hade smugit sig in och det var dags att sluta .... startas igen i 98 för en engångsspelning där Sensa Yuma fick sällskap av Mighty Jock och Ross från GBH för en cancerspelning eftersom vi hade  förlorat en vän vid en ålder av 26 .. !!!!, turnerat oändligt med olika lineupändringar innan återförening av Sensa Yumas flytt till Spanien där vi har spelat tillsammans i 12 år .... .......

Max..så i princip har bandet har två perioder, start och första albumet i Storbritannien och sedan den andra perioden i Spanien, med fyra album hittills.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har ni varit i några andra punkband innan?

-Max..hmml, Vi är definitivt en blandat igäng, Pid, på sång är engelsk, från Birmingham han har varit i band som English Dogs, Contempt och Police Bastard, mannen är punk som fuck..ha, ha., Fre på bas, från Belgien, han är före detta medlem i Funeral dress och Under the gun, trevligaste killen i bandet, han kommer aldrig att argumentera med dig, ha, ha..sedan har vi den spanska anslutningen, med Rafa- Hell och Juani Tea bag på gitarrer, de båda kommer från Alcoy (norr om Alicante) och är alltid igång för ett gott skratt, och sedan jag, på trummor, jag är dansk, men har bott ganska mycket av mitt liv i Spanien. ..Vi har alla spelat i band i årtionden, så var alla i vår fyrtiotal, vissa mer än andra, ha, ha ... något dåligt ?? .. vet inte..vi är alla feta lata wankers, ha, ha, ha.., skojar .......... inte riktigt.

 

Ni har lyssnat mycket på äldre saker som gammal engelsk punk från 80-talet? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Pid ... Eftersom Sensa Yuma bildades i Storbritannien växte vi upp med Pistols, X-Ray Spex, sedan kom den andra vågen, Conflikt, Crass, Discharge GBH  för att nämna några  ..... Sensa Yuma försöker hålla politiken utanför texter, men om du är förbannad då ska man sjunga om det, ha ha ha

Rafa ... Några engelska gammal punk grejer som jag gillar mycket är: Subhumans, Damned och The Partisans. Vissa brittiska punk band som GBH eller UK Subs är förmodligen den viktigaste påverkan för vårt sound. Men egentligen, så lyssnar vi på en massa olika typer av musik. Jag hoppas att denna variationen ger några intressanta element till våra låtar.

 

Sensa Yuma, är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet som du vet?

 Pid ... Sensa Yuma är en förkortning av humor, så ja jag är mer än nöjd med det som om du inte lägger hela ditt liv i en grupp och inte har kul,  vad är poängen ..... .... vi kan vara arga på tillståndet i världen och bry sig om det, men vi levererar musik med passion och humor och möter upp  folk, tar en öl och har kul .... fan den deprimerande skiten och vi inte tar oss på allvar, förutom Max han är en perfektionist jävla galen trummis ...... takten är den viktigaste delen av ett band och om det sabbar sedan resten så blir det inte bra.

Max ... det finns en hel del lysande bandnamn därute, vissa jag gillar skulle kunna vara  "Pulled apart by Horses", ellerr "Alabama thunder pussy" .. det finns massor av dem

 

Vad är det bästa med att spela live?

Pid ... Bästa delen av att spela live är att träffa människor, nya människor och naturligtvis din gamla kompis som du vet är där, om vi reser 28 timmar i en van och spelar i Tyskland och dina kompisar är där, då är det alltid värt det .. !!!!

Max ... och ruset du får, adrenalinet rusar du vet ... när du ser alla blir galna av att lyssna på din musik, inte mycket kan slå den känslan.

 

Och var är bäst att spela?

-Max ... Ja överallt du får en bra respons, bra ljud och god öl, där är där är bäst att spela.

Rafa ... Man vet aldrig, kan vara var som helst. Platsen är viktig, men inte mer än för tillfället. Om du fångar en bra plats i rätt ögonblick, det är grejen!

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Spanien / England?

-Pid ... Först det var ett stort hinder att klättra över här i Spanien eftersom jag sjunger på engelska, men med humor så verkar vi ha kommit över det och orsakem är att  vi alla pratar spanska när vi inte var på scenen ---- jag tror att vi gjort videoklipp har vunnit den striden och att vara vänlig ..

Max ... Spanien är faktiskt ganska punk, det finns en stor punkscen

Rafa ... Vår del, sydöstra Spanien, är traditionellt stängd för punk musik som inte sjöng spå spanska. I Barcelona eller Baskien är annorlunda. Men nu, i vårt område, så finns det mycket fler människor lyssnar på internationell punkrock än för 10 år sedan. det gör att vissa människor  är intresserade av oss. Och normalt om du gör bra spelningar, så uppskattar folk detta. Så när du spelar igen nära deras hemstad, kommer de att vara där med några vänner. Det är mycket trevligt och ger oss också en hel del goda relationer.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Max..Rolig punk rock?

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

 -Pid ... Punk för mig betyder allt jag ärstolt över och de senaste 36 åren har jag varit en punkare, ändå fick jag de flesta av mina kompisar från när vi startade punken runt1979, jag har varit på platser och gjort saker jag aldrig skulle ha gjort utan punk ... och vad det betyder för mig är frihet ..

Max ... det är definitivt en livsstil.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Max ... Jag tycker det är en bra sak, särskilt för de mindre banden som oss, det är lätt att få din musik ut över hela världen, för att få höra, kanske ett av problemen är att vi ständigt blir överinformerade om varje band hela tiden..ha, ha, .. men det är så det är ..

 

Hur är det att bo i Spanien/England nu? Politiskt?

-Max ... Ja, vi  lever alla i Spanien, soliga Spanien, vid havet....jävligt härligt ... politiskt ..,  korrupta och uppfuckade som mest.

Rafa ... Förtrycket håller på att bli galet, speciellt mot de anarkistiska kollektiven.

 

Finns det några bra band från Spanien / England nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Max ... Det finns en hel del bra band i Spanien, som Soziedad Alcoholica, Non servium och så ... ett av mina nya favoritband är ett band från Bilbao som heter Ratzinger, det är en blandning av Motörhead och Exploited, de rockar loss som fan ... och vi delar ljud man (Oscar) .... det finns inte mycket i vår hemstad (Torreviej), det finns några lokala rockband, men inget punk ..

Rafa ... Det är en ganska bra underground punkscen i Spanien tror jag. Band som ACCIDENTE, Punko Uk !, Juanita y los Feos, Sudor, Cuello och så vidare. Massor av olika sätt att spela punk men vissa av dem är mycket intressanta.

 

Vad vet du om Sverige?

-Pid ... Sverige Jag turnerade där när jag sjöng för English Dogs 95, tyckte det var bra, träffade några fantastiska människor, vi turnerade med Chaos UK och jag ska säga dig att det var kaos !!!! Vackert land .........

Rafa ... Inte mycket, för att vara ärlig.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Max ... Abba, Europe, Ace of base, ha, ha, ha..oh och Entombed.

Rafa ... The (International) Noise Conspiracy, The Hellacopters, Entombed, The Hives, Masshysteri, Backyard Babies, Mando Diao, Anti Cimex, Union Carbide Productions-The Soundtrack of Our Lives.

Jag känner och gillar alla dessa band, mer eller mindre. Men jag måste kolla internet för att se till att de är från Sverige. Jag är lite snurrig när det gäller det där med geografi och Rock'n'roll, hahaha.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Pid ... Mina texter som jag skriver om vad som finns runt omkring mig, saker som gör mig förbannad, och texter som jag kan bli förbannad över,,, men försöker skriva saker som alla kan tala för sig själva, vad jag menar är, olika människor tycker att det betyder något annat istället för nästa person..IJag får ofta frågan om vad låtar handlar om.vad och jag säger till dem, och det förvånade dem eftersom de trodde att det handlade om något helt annat .... jag gillar det. ..

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Max ... Han kommer förmodligen aldrig att skriva en hårdrockssång, ha, ha, ha

 

Politik och musik, går det hand i hand?

 -Pid ... Politik och punk har alltid varit hand i hand..till exempel Sex Pistols lärde mig att säga fuck off, Conflict och Crass, lärde  mig att tänka ... dessa 2 band har helt förändrat mitt liv .. .det är kraftfulla saker just där ... inte musik texterna .....

 

Bästa politiska band / artist?

-MAX .... Det är alltid svårt att säga "bästa", ar det beror på din smak, alla är olika. det finns en hel del bra politiska band som Crass eller Dead Kennedys, jag personligen gillar  Henry Rollins, han har en hel del intressanta saker att säga. Och ett annat band, även om de inte är punk, de har alltid en massa politiska och intressanta saker att säga, det är det svenska bandet Clawfinger, jag gillar dem också.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-MAX ... Vet inte om det kan förändra ditt liv som det är., Men jag tror definitivt musik kan påverka dig mycket, kan det sätta dig i en viss riktning. Det finns alltid ett budskap som konstnären uttrycker, som du kan identifiera dig med, eller inte, det är en vacker sak, och det har varit så viktigt, åtminstone för mig.

Rafa ... Jag håller med Max. Musik kan vara en detonator. Den kan väcka upp din nyfikenhet och kan hjälpa till att utöka dina idéer. Jag älskar musik eftersom jag är känslig för livets skönhet, och eländet av makten.


Varför har ni flyttat till Spanien eller var bor ni??

Pid: Jag bor i Torrevieja nära Alicante, flyttade hit som en ny tidsåldersresenär, leder i min van och  mina husvagnar uppe på ett berg, mycket hippie, ha ha ha nu bor jag i staden med Max, de andra, Juani, Raffa och Fre bor i Alcoy, inte långt borta, men jag älskar kusten ....

Rafa ... Vi lever uppe i bergen. I små byar. Jag gillar inte riktigt stadslivet. För mig är dyrt och stressigt. 

 

Är ert bolag bra? Är det viktigt för er att få ut er skivor fysiskt också ?? Något nytt på gång?

MAX ..- Ja, vi jobbar med några bra etiketter, i Spanien med Potencial hardcore, det är en gammal etikett, med många års arbete med punkrock, mycket respekterat här i Spanien, så finns det Massprod från Bretagne i Frankrike, återigen väldigt respekterad punkrock etikett där, de har alla varit så hjälpsamma , och vi är alla bra vänner..Jag tyckerI definitivt att det är viktigt att få fram den fysiska formen, det finns inget som att köpa ett nytt album, och lyssna på det, medan du går igenom häftet, det är häftigt, och vi kan inte förlora det ...

Rafa ... potencial Hardcore och Mass Prod är definitivt våra huvudbolag. Men vi arbetar också tillsammans med flera små etiketter, som Ojala Me Muera Recoords i Barcelona och Canya de la Muntanya, i Valencia-Alicante. Detta är bra för oss att ha våra distribuerade i olika områden.

Och vi måste säga att mycket snart kommer ett nytt album genom dessa etiketter. Vi är mycket glada för det.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning?

 -Ha, Ha, ja, det är roligt, eftersom vi talade om några roliga historier nyss .. vi har spelat på denna massiva punk festival i Blackpool, som kallas Rebellion massor av gånger., En av de gånger vi spelade, så gick vi upp på scenen och vår intromusik började, och Pid är inte där., avslutar introt och vi börjar spela, och Pid, är inte där, han var i baren, beställde öl, och det var inte förrän tills någon bredvid honom i baren säger, Hej, det låter som  Sensa Yuma !! .. och Pid säger, oh yeah det gör det ... SHIT. !!!!. och går till scenen där vi håller på att avsluta låten, ha, ha..alla bara skrattade ... så finns det en annan, på samma festival, men ett annat år. När vi kom dit fick vi fel omklädningsrum, det var ett ENORM bord fullt av mat och dryck, som vi  hoppade på, eftersom vi var hungriga och törstiga, (vi är alltid törstiga.). Någon kom framspringande in och skrek, stcik härifrån!! .. Det visade sig att det var the Damned, s omklädningsrum, ha, ha., de sparkade de ut oss, och gav oss ett litet rum, med lite öl , ha, ha..Typiskt Sensa Yuma ögonblick. !!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-MAX ... Hur den ser ut.? .. Ja, det är punkare för det mesta, men vi får udda vanliga snygga människor också, ha, ha..ibland hundar också.

Rafa ... Det beror på tiden, ibland ser alla ut som fyllon.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkosnerter och de fem viktigaste sakerna i livet?

 -MAX ... Det är en mycket svår fråga..Jag skulle säga Biohazard,s Mata leo...,The Exploited,s Beat the bastards..,Turbonegro,s Apocalypse dudes...,Metallica,s Black album...,och  Suicidal tendencies Free dumb.Bara för att nämna några, och inte nödvändigt i den ordningen ..... bäst konserter är omöjligt att säga, eftersom det finns så många. Men Rancid och Rammstein skulle definitivt vara på topp fem..för mig åtminstone

Jag tycker inte "favorit" uttrycket, det är för att jag gillar en massa band, saker etc. och ibland jag gillar att lyssna på ett eller annat. Hur som helst, i denna stund, lyssnar jag mycket på¨Rocket from the Crypt - Grupp Sounds; King Khan & His Shrines - Idle No More; Kyuss - Blues for the Red Sun; Pixies - Doolittle; and Wipers - Is this Real?-  För att nämna några.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-PID ... Det är aldrig tråkigt att göra intervjuer, väldigt glad att folk vill veta mer om Sensa Yuma, jag är väldigt tacksam för dina frågor... tack ......

Rafa ... Jag tror att vi alla gillar intervjuer. Bäst är när alla kan få tid att svara. Det ger den bästa visionen av bandet. Men ibland hittar du inte tid eller incitament.

 

Fråga de frågor ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den? ..

MAX ... -Ha, ha, ha, det var annorlunda..ok ... ¿Max, varför är du så jävla snygg. ?? .. Ahh, tack, tack alla. Vet inte , jag är det bara ..ha, ha, ha

Rafa ... Tja, normalt blir vi alltid frågade om våra musikaliska influenser. Så jag tänkte på det och tänkte, mer eller mindre, Jag gör en resumé. Men eftersom du inte har bett oss om det, .. så ... svaret blir så här .. :: Först och främst den brittiska Punken, särskilt den andra vågen som kallas UK82 punk, som vi sagt tidigare. Sedan Dark Wave, med band som Killing Joke.  Anarcho-Punken, med massor av band som Conflikt, Subhumans, ... Jag tror det är de klassiska influenser för Sensa Yuma, men under de senaste åren får vi också en del vind från USA, med band som Rancid, Anti-Flag , Adolescents och Suicidal Tendencies. Och slutligen, sedan för flera år så lyssnade vi mycket på Turbonegro när vi var på turné, så definitivt att "Scandinavian Rock" är en influens, med andra band som Gluecifer eller de svenska Hellacopters. Och ja, ifall pojkarna akn komma  överens, vi kan säga att alla kan hitta en bra mix av allt detta  med ett plus från Sensa Yuma inspiration,  på vårt senaste (Kickin & Screamin ') och nya (Punkrockers) albumen.

Faktiskt en mycket bra fråga, den tog mig på sängen!

 

Framtidsplaner för bandet?

-PID ... Framtiden är ljus, vi har  ett nytt album i mars, det tog  3 år att förbereda sig för det --- det är punk som fan ...

Rafa ... Spela spelningar och njuta tillsammans med de människor som kommer.

 

För dig själv?

-MAX ... Det får tiden utvisa. Förhoppningsvis bra grejer ... ..spela massor av spelningar, och njuta av livet med vänner och familj ..

 

Visdomsord?

-MAX ... Kom till våra spelningar, och spendera alla pengar på vår merchstand och köpa trummisen en öl, ... du kommer inte ångra det ... .ha, ha

 

Nåt att tillägga?

-PID ... Tack så mycket för att du tog dig tid till att ställa oss några frågor, mycket uppskattat ... over and out Pid ...

MAX ... ja, tack för ditt intresse för bandet..förhoppningsvis kommer vi till Sverige en dag och dricker ert danska öl ...haha,, skål

Rafa ... Ha en bra dag!