Jag ser Sengaija som ett av de mer intressanta banden i Sverige. de blandar hårdrock och punk/hardcore och allt detta sjunges på svenska. Fredda i gruppen har svarat på en del frågor som jag hade och läs nedan för att kolla in dem. Mars 2001


Historien med Sengaija började med att Danne(trummor) och Ekan(bas) bestämde sig för att starta det "bästa bandet i hela jävla Sverige".  Fredda(sång) togs in som tredje medlem och de körde med den uppsättningen i några månader, ständigt sökande efter en bra gitarrist. Christian mötte de efter en Deftones konsert och efter några provrepetitioner var han fast medlem. Efter första demon(detta är hardcore) kom de på att de skulle låta mycket bättre med en andra gitarrist och de frågade Patrik och den sättningen består än idag, 3 år senare. Allt har flutit på ganska bra och nu är det väl bara skivbolagen som skall fatta.......

Har ni gjort någonting annat värt att skriva om? -Jag och Danne spelade ihop i ungefär 1 år med ett lokalt hardcoreband som hette Prohibit, någorlunda hårt men gräsligt fantasilöst. Patrik har varit Kurt Cobain freak och hade självklart sitt eget grunge  band, Aloe Vera, vad kan man säga? Ja, det var....grunge. Demons finns inspelade av båda banden men det är inget som du kan eller vi tänker låta dig att få tag på.

Ni har inte hört något från något bolag? -Vi är med på två samlingar. Ett från ett fjuttigt Lund-bolag, "Halvfabrikat Records" samt ett litet amerikanskt bolag kallat "Thrue this eyes records". Annars måste jag säga att skivbolagen i Sverige är jävligt trångsynta och låter det inte Britney Spears törs de inte lägga en sketen krona på det. Vi trodde att det här med Hultsfred och Close Up skulle hjälpa men vi har inte hört ett knyst. Snart återstår bara kidnappning och utpressning.

Jag förstår att ni jämförs med LOK, vilka andra band jämförs ni med när folk skriver om er?  - Det är alltid ett jävla tjat om LOK. Hallå? Allvarligt! Själva hittar vi inte liknelsen. Andra band? Tja, jag vill minnas Limp Bizkit och Slipknot men frågan är om jag inte bara drömt det....vet inte.

Ni har med Martin Westerstrand på sång på Fetansikte, hur kommer det sig?   -Vi känner honom.

Fetansikte ,vem fan är det?  -Alla människor som blivit så feta i ansiktet att man inte längre kan se känslouttrycken ,har jag hört. Det var Christians påhitt.

De här vita dräkterna ni har på er på skivan, var kommer detta ifrån ,en gammal grupp som heter Devo hade sådana dräkter också?       -Devo? I helvete? Möjligtvis Beastie Boys eller Slipknot men mest för att Patrik alltid klagade över att han inte kunde röja i sina vanliga kläder. Det, plus att vi garanterat skiljer oss från mängden.

Namnet Sengaija var kommer det ifrån?   - Splatterfilmen "Braindead". de skriker det i början när de hugger av armen och sånt på någon forskare.

Att spela sådan här musik på svenska är ganska ovanligt, hur gick det till när ni kom på det?    -Vi började med engelska texter men när Petter slog igenom började tankarna komma att kanske det vore rätt coolt ändå. När vi sedan såg LOK på Stora Dans i Hultsfred bestämde vi oss. Det är ju ytterligare en grej som skiljer oss från mängden.

Var kommer ni ifrån, finns det några andra bra band där? I Sverige?    - Jag och Patrik kommer från Tidaholm. De andra tre kommer från Falköpings utkanter. Numera bor Christian i Stockholm och Ekan i Grythyttan(Östersund). Vad det gäller band har vi ju Liptones från Tidaholm(ska) Och Beneath från Falköping(trash). Om man kollar resten av landet finns Painfield från Göteborg(neo-metal) och Cheap Bars & Good questions från Sandviken(hardcore) bl.a.

Att göra texter på svenska är väl svårare än att göra de på till exempel engelska, finns det några bra svenska textförfattare?     -Martin Westerstrand, Petter, Jocke Berg och Bo Kasper

Vilken var din första skiva, din senaste skiva och den dyraste du köpt?   -Min första skiva var "Vanilla Ice-Ice,ice baby" Väljer att inte kommentera det, min senaste var "Systems of a down" till sits var jag bara tvungen. Och den dyraste....tja, jag vet inte men jag köpte Slipknot videon på import för sisådär 298 spänn, alltså den som kostar 89 nu, jävligt kul.

Idoler när du var liten?    - Var ett skolexempel på musikaliskt utvecklingsstörd. Började väl lyssna på Guns n Roses när de kom.

Hur tycker du att musiklivet i Sverige är, hur är det att vara ett litet band i Sverige?      - Det är skitsvårt att få spelningar, många lovar och lovar och sen hör man aldrig av dem. Alla skivbolag är lika inskränkta, det enda som gäller är kortsiktig vinst. Det är åt helvete svårt men ändå helt klart värt ansträngningen.

Hur är en bra konsert med Sengaija?    -Blod, svett och smärta. Att röja tills man blöder är inget ovanligt. Men det ska göra ont, annars har man inte gjort en bra spelning. 

Ni blev utnämnda till numrets demo i Close Up eller något sådant, hur känns det och har det hjälpt er? -Vi var jävligt stolta, men det har väl inte gett oss någonting(förutom några spänn i STIM pengar).

Bryr man sig om recensioner?- Vi har alltid sagt att vi ger fan i vad folk tycker men det är klart när de säger bra saker blir man glad.

Vad vill ni med er musik, vad är syftet med den?  -Vi vill nå ut till alla, att vi ska kunna leva på musiken men själva syftet är nog att ha kul helt enkelt.

Vem kom på den ypperliga titeln på skivan "Kanske så hårt att det inte kan kallas musik"(kommer det från en recension kanske?)?     -När vi skulle spela på Hultsfred blev vi intervjuade av lokal TV:n(TV4 Skaraborg) och när programledargubben skulle påa vårt inslag hade han precis pratat med 2 av Gladiatorerna och då sade han "...och nu från 2 till 5 hårda killar som spelar musik, eller ja...kanske så hårt att vissa inte skulle kalla det för musik" och då tyckte jag att det skulle passa.

Vad gillar du det nya sättet att kommunicera med email och internet och allt det där?  -Äger inte ens en dator men det är väl bra antar jag.

Ni har en egen sida, vem gör den och är det viktigt att ha en?  - Det är Danne som gör den så fantastiskt vackra hemsidan. Den är bra att ha, många har surfat in utan att ha hört oss förut. Vi har fått många fans på det sättet.

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?    -Det har blivit en del på senare tid men det enda som tråkar mig är de eviga frågorna om LOK.

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha ,ställ den och besvara den?    -Hur går det med groupies, har ni några? Vill inte kommentera det i nuläget.

Vad är era framtisdplaner?  -Skivkontrakt och världsdominans

Vilka är dina egna framtidsplaner?    -Skivkontrakt och världsdominans.

Visdomsord?   -Allt har sin tid.

Nåt mer att tillägga?  -Köp skivan, se oss live...för helvete

Kolla in hemsidan nedan