Simon Ellard i Senap lyckades till slut få till en intervju och här följer den, den gjorde i slutet av augusti 2000.

Historia

-Tja, för drygt sex och halvt år sedan ville vi också börja lira punk, som då var mycket populärt. Panda var väl den som tog iniativet och drog igång allt. Och så råkade han hitta några texter hemma hos mig (Ellard). Detta blev början till våra första egna låtar var av några finns samlade på vår demo "Drömmen om Jas" som kom ut 1994. Innan dess spelade vi som de flesta andra en del covers. Bland annat kommer jag ihåg Ramones: Blitz krieg bop, Charta 77: The beauty is in the beholders eye, Köttgrotterna: Bosnien, Zynthslakt: Påga, Cornelis: Trasiga skor och så givetvis Strebers Betongbarn. Det lät väl som sagt "si så där" och "hellre än bra" men vi fortsatte och att sen börja göra egna låtar, gav verkligen mersmak.  -95 gav vi ut vår första CD singel Kalla Minnen och fick mycket positiv kritik. Men som sagt så var vi ganska lata med att göra reklam för oss, plus att nu började ju punk vågen att svalla över och vi kom så att säga lite i bakvattnet.

Men -96 återvände vi till studion och detta blev "Blind", vår andra CD singel. (Finns fortfarande till salu för 40 spänn). Även denna fick positiv respons men som sagt nu var nog punkvågen nästan helt död, (allafall den svensksjungande). Men eftersom vi är ett kompisband framför ett musikband så gav vi fan i den rådande trenden och har envist fortsatt att oavbrutet repa och göra nya punkstänkare.

Men nu hade vi siktet inställt på en full CD och nu efter fyra år av strul och trassel är den äntligen färdig "Återkomsten".

Ungefär så här ser vår bakgrund ut och vi har alltid gjort allting själva och kommer även i framtiden stolt hamra fram svensk "käftsmällspunk"...

 

Berätta lite om varje medlem

-Ellard: Jag är väl textklottraren i bandet (och basist) och är en korsning mellan en punkare och en                              hippie både var det gäller till utseende och i mitt tänkande.

Linnèr: Hårdrockare som står för det mesta av låtskrivandet. Trivs för övrigt bra med livet.

Panda: Drivkraften och hemsideskaparen, gitarrist med attityd.

Skidi:  Trummis och längs i bandet, matvrak och helkass i tarmen.

 

Man känner sig väl inte speciellt trendig när man spelar punk med svenska texter?

-Nej, men det skiter vi högaktningsfullt i, och står fortfarande med två fingrar i luften riktade mot vinden som den för tillfället blåser...

 

Vad hände tror ni med den vågen av band och den publiken?

-Som med allting annat så går det i vågor och varje generation försöker nog att hitta sin egna lilla grej. Men vad som är viktigt att komma ihåg är ju att även en så "efterbliven" grej som svensk punk ännu har sina fans. Vi själva tycker fortfarande att det är något av det bästa som finns, även om vår smak har breddats rejält. Men en kombination av nostalgi och öppenhet tror jag ger de bästa och mesta musikupplevelserna.

Hur lång tid tror du att det kommer att gå innan den blir populär igen? 

-Svårt att säga. Just nu vet jag uppriktigt sagt inte riktigt vad som är "inne". Om man jämför med hysterin runt svensk punk som den var för sex sju år sedan. Men som sagt, allting går i vågor och även en våg kommer tillbaka. (kanske lite lugnare denna gång...förhoppningsvis snart).

Är det egentligen en tid nuförtiden som borde göra arg punk mycket större med tanke på klassskillnader och så vidare?

-Både och... Ilskan måste ju komma underifrån och den måste ju vara äkta och grundad på långvariga orättvisor. Jag menar att orättvisor kommer nog inte att försvinna under vår livstid... med eller utan en ny punkvåg. Mycket har ju blivit bättre också, tex att Kalla Kriget är över och att järnridån har fallit. Men en stor fara jag ser nu är det allt mer utbredda "politikerföraktet". Vi har faktiskt de politiker som vi har gjort oss förtjänta av. Jag menar hur jävla än meningslöst det kan kännas att rösta på "idioter" var fjärde år och inget händer så är det trots allt den rätten du har... Och jag tycker det är ett jävla hån mot tex de tusentals kinesiska studenter som krossades under pansarvagnarna på Himmelska fridens Torg enbart för att få den rätten... Man kan rösta blankt, men jag tycker fan man skall utnyttja sin rätt iallafall. Och outnyttjade röster ger också mer och mer spelrum över till fascistiska käftar som kan gapa högre och högre. Heider i Österrike och Le Penn i Frankrike tex. Churchill sa en gång : "Demokrati är det värsta av alla styrelsesätt... om man bortser ifrån alternativen..." Sen kan man alltid diskutera var makten egentligen ligger. Har politiker så mycket att säga till om gentemot storfinansen och multinationella företag? Det jag vill komma till genom mitt resonemang är att likgiltighet och tystnad är det samma som acceptans... och enligt mitt tycke helt förkastligt. Så nog finns det alltid utrymme och tid för uppnosig punk som aldrig vill hålla käften. Jag funderar väl en hel del över problem som finns. Däremot är vi alla helt partipolitiskt obundna och vägrar sätta en viss politiskt färgad "hatt" på våra åsikter. Själv väljer jag att arbeta och stödja mer på gräsrotsnivå, (förutom i SENAP då, ) som t.ex. i Amnesty och Greenpeace. Jag tror också att först och främst är det oss själva vi måste börja jobba med och inte bara skylla allt på inkompetenta politiker.

 

Vad tycker du om Sverige idag, vart är vi på väg?

-Knepig fråga. Att spå om framtiden är alltid svårt ... Men om Sverige tycker jag väl både och. Jag hatar den svenska jantelagen och soffsittar mentaliteten där halva Sverige slaviskt följer Bingolotto bara för att själva kanske göra stora klippet... Å andra sidan älskar jag den frihet vi trots allt har ( om man bortser ifrån åldersgränser och annat tjafs). Tex allemansrätten är fantastisk och så har vi ju ett någorlunda fungerande socialt skyddsnät, även om det finns hål även där. Självklart måste vi ju alla försöka jobba för ett ännu bättre och friare samhälle. Men det är faktiskt i grund och botten upp till oss själva. Trots allt är jag personligen jävligt glad att jag lever här och ingen annanstans.

Senap, var kommer namnet ifrån? Favoritsenap förresten?

-Egentligen är ingen av oss så speciellt förtjusta i senap... Men namnet kommer faktiskt ifrån Linnèrs brorsa. När vi fick vår första spelning i början av -94 hade vi inget namn utan var fortfarande bara ett replokals band... Och "alla andra" svenska punkband har ju lite "meningslösa" och "roliga" namn, tex Radioaktiva Räker, Räserbajs, Köttgrottorna... m.fl. Så vi tyckte att det kunde passa. Och det fastnar ju lätt i huvudet när man väl har hört det. Visst blir vi ibland i förväg tagna för oseriösa men det är ju för fan bara ett namn. Förresten har vi hört talas om ett gammalt svenskt punkband som hette "Piskad Senap"...??

Ljungby, hur är det at bo där?

-Ja, precis som i vilken annan småstad som helst kan jag tänka mig. Vardags tristessen finns ju här som överallt annars, men det blir ju lite till vad man gör det till också. Eller som Charta så vist sjunger: Skönheten ligger alltid i betraktarens ögon...

Finns det några andra bra band där, andra bra band i Sverige? 

-Ja absolut. Jag vill verkligen rekommendera "Lurch". En suverän mix av Sonic Youth, Nirvana och lite Pixies. (Dessutom är de jävligt söta också). Sen har vi även döds-kombon "Erottica" (eller Butcher Bob som de hette innan). Och givetvis några punkgäng: Tumultus, HEA, och Attitydproblem... Och i Sverige... Självklart... Personligen lyssnar jag allra mest på svenska band. Allt ifrån In Flames, The Hives till Cosa Nostra och Sundström...

Några bra band i utlandet?  

-Givetvis finns det oändligt många bra grupper även utomlands. Det är ju trots allt därifrån den mesta musiken kommer även om Sverige nästan är längst fram i tätstriden. Omöjligt att nämna något men tex Iron Maiden tycke vi alla fyra mycket om.

Lyssnar ni bara på punk eller finns det andra musikstilar som tilltalar er? 

-Nej, ett band med bredare musiksmak än vad vi fyra har är nog svårt att hitta. Det är allt ifrån råsynth via black metall till trubadur visor och pop. Men tyngd punkten för oss alla är punk och hårdrock i dess olika former.

Hur är en bra spelning med Senap?

-När vi får med oss publiken och vi själva har kul, vilket vi alltid brukar ha. Om det så bara är en person som gillar oss är vi nöjda och ger då allt för den personen.

Hur ser den medelmåttige Senapdiggaren ut? 

-15-17 år. Allt ifrån sportfånar till råpunkare. Ganska blandat faktiskt.

 

Varför har ni inte fått något kontrakt?

-?????? Bra fråga. Självklart beror det kanske lite på oss själva eftersom vi är ganska slöa med att göra reklam för oss. Men sen är ju som sagt den stil vi kör nästan utrotningshotad och i mångas öron helt inaktuell idag.

Varför tog det så lång tid mellan Blind och Återkomsten? 

-Återigen en bra fråga... Men strul och trassel av alla möjliga slag. En studio som gick sönder och blev uppbokad stup i ett. Och givetvis ekonomin. Vi har ju betalat hela kalaset själva så det har faktiskt tagit tid att skrapa ihop alla pengar. Allt som allt gick det på 35 000 för 500 ex..

När ni släppte ut Kalla minnen, fick ni många reaktioner på er låt Estonia? Positiva eller negativa? 

-Ja, både och faktiskt. men mest positiva. Min tanke med den texten var att göra om Wiehes "Titanic". Visst självklart är det ganska känsloladdat. Fast å andra sidan inte i närheten av vad "Flugornas krig" handlar om... Massakrerna nere i Rwanda var ju egentligen tusen gånger värre... Men inte lika nära inpå oss själva, och då stänger vi lättare ute, än när en olycka som Estonia sker och vi brutal-väcks ur vår vardags slummer.

Ni har inte gjort något annat än de två mini-CD:na och fullängdaren? Ifall ni har det hur får man tag på dem?

-Ja, vi har ju gjort en sju låtars demokassett också som fanns i 200 ex, men den är ju jätte-slut. Å andra sidan spelar vi gärna in en kopia om man skickar ett tomband med svars kuvert.

Varför sjunger ni på svenska? är det svårare att göra bra texter på svenska tror ni? 

-Det är nog allafall mycket lättare att det blir patetiskt på svenska och dessutom är det ett mycket kantigare språk. Och i engelskan finns mycket fler synonymer och en massa rock-klicheèr att "gömma" sig bakom utan att det låter dumt. Personligen kan jag absolut inte utrycka mig på engelska. Jag är urusel på det och jag vill hellre få fram vårt budskap någorlunda tydligt och klart.

Finns det någon riktigt bra textförfattare? 

-Ja, absolut. Sundström & Winnerbäck är helt otroliga. Sen tycker jag Per Granberg är väldigt skicklig också.

Är det viktigt med texter som betyder något? 

-Ja, självklart. Har man en möjlighet att utrycka sig så ska man för fan utnyttja den. Men man kan väl akta sig för att bli för mycket av en pekpinne bara... Men likgiltighet är ju farligt som jag var inne på innan.

Ni gör låtarna lite var eller hur verkar det? 

-Ja, fast Linnèr är vårt låtsegel. Vi andra kan ha någon liten idè eller ett riff men det är alltid han som snickrar ihop låten. Sen har vi alla synpunkter och är delaktiga i arrangemanget innan låten är helt färdig.

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt? 

- Nej, ganska lite faktiskt. Denna intervjun är en av de få. Självklart beroende på vår egen slöhet oxå, men nej inte jobbigt, utan tvärtom skitkul att någon vill bry sig om oss.

Frågan du vill ha men aldrig får, ställ den och besvara den? 

-Vilken film är bäst, Fredagen den 13:e eller Star Wars? Svar: Slagsmål i SENAP. Där Jag och Panda håller på Star Wars medan Linnèr och Skidi är trogna Fredag den 13:e fans.

Vad gillar ni det nya sättet att kommunicera med email och internet och allt det där? 

Personligen inte min sida. Utan det är framför allt Panda och Skidi som har koll där. Men visst är det ett otroligt bra sätt att både nå ut med info och att även leta upp på om man bara lär sig hitta. Information=Frihet. Sen kan ju frihet alltid missbrukas... jag tänker på barnpornografi och nazi sidor.

Någon favoritsida på nätet förutom Skrutt?

Ljungby bandet Tumultus hemsida   http://www.geocities.com/tumultus_2000/

En annan bra musiksida som Peter i Cosa håller i är http://run.to/division

Sen har vi förstås svensk punk lever http://home.bip.net/grottforskarn/

Läser ni mycket papper och nätzines?

-Jag läser mest Close-Up faktiskt men även Terrorpop, Benzine, Slambang, Finezine och Fett Röj är /var några favoriter. Och givetvis Pie-mag.

Vad skall ett bra zine innehålla?

-Gärna lite av varje men framför allt musik.

Ni har en egen hemsida, är det viktigt och vem gör den? 

-Det är Panda som håller i det, och enligt mitt tycke är han jävligt bra på det. Det är nog viktigare än vi själva tror, har jag börjat förstå.

 

Första och senaste skivan du köpte?

-Ellard: Första: Helloween "Keeper of the seven keys part I"  Senaste: In Flames "Clayman"

Skidi: Första: Kizz: Lick it up        senaste: Ken: Mitt hem blir ditt hem

Panda: Första: Mötley Crüe: Theatre of pain   Senaste: In Flames: Clayman

Linnèr: Första: Twisted Sister: Under the blade Senaste: Notre Dame: s/t      

Idoler när ni var små?                

-Ellard: Helloween, Guns n Roses, Ramones och Yoda       Panda: Bobba Fett

Linnèr: Kizz, Zeb Machean, Jason Woorhees   Skidi: Kizz, WASP, Scorpions och Jason Woorhees

Framtidsplaner för dej? 

-Gå ut och klara av första terminen på Komvux.

Framtidsplaner för bandet?

-Jaga spelningar och planera en ny CD

 

Visdomsord?

-"Det lönar sig ej att vara prydd om man vill möta sanningen... för den går alltid naken..."

Nåt att tillägga? 

"Stå på dig själv annars gör andra det" och "Är man inte bäst på att vara bra, kan man ju alltid bli bäst på att vara sämst".