Tyska Schnogge copmes från Bayern och de spelar riktigt bra punkrock. Intervjun görs med Jannis (basist) och den gjordes i juli 2023.

 

Berätta lite om historien om Schnogge?

-Vi kommer alla från samma by och har funderat att bilda ett band ett tag. Problemet var att vi inte hade någon basist och trummis. I slutet av 2019 övertalade Philipp och Felix mig att lära mig elbas. Det var startsignalen. Nu saknades bara en trummis och för det övertygade vi Hannes (Philipps bror) att lära sig trummor. Den första riktiga spelningen hade vi sommaren 2020 en fallskärmshoppningsklubb. Vi var alla lite oroliga för Hannes eftersom han började spela trummor bara tre veckor innan men något sätt lyckades vi och folket var entusiastiska. Tack vare nedstängningarna hann vi sedan lära oss instrumenten till viss del.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, tidigare band etc?

-Philipp (27): Frontman och sångare i bandet, arbetar som elektronikingenjör för kontorssystem och är den med mest musikalisk erfarenhet, eftersom han redan hade ett coverband tillsammans med sin far.

Felix (26): Den kreativa huvudet och sologitarristen, studerar för närvarande och gör en termin utomlands i Chile, vi har för närvarande en ersättningsgitarrist.

Hannes (24): Philipps lillebror, alltid gott humör som en trummis ska vara. Han kommer snart att börja utbilda sig till pedagog.

Jannis (25): Och slutligen jag själv, basisten. Jag studerar elektroteknik och skulle säga att jag är den coola chefen för bandet som gillar att tänka igenom saker först istället för att direkt för det. ingen av oss har haft banderfarenhet innan om inte Philipps far och son sak räknas.

 

Namnet Schnogge, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så? Vad betyder detta?

-Mygga heter Schnogge (korrekt översättning "Schnake") vår bydialekt. Med detta ville vi skapa en referens till vår region och ett högt igenkänningsvärde. Jag tror inte att någon annan i Tyskland använder ordet Schnogge eller åtminstone inte får idén att göra ett bandnamn av det.

 

Ni kommer från Tyskland, hur är det att bo där nuförtiden, rasister och politik överlag?

-Tyskland står för närvarande vid ett vägskäl grund av kriserna. Populister vinner regionala val och samhället i stort är ganska splittrat. I vår hemby märker man normalt inte mycket av detta, men de senaste åren har allt blivit mer och mer politiserat. Den allmänna högersvängningen kan observeras i hela Europa, och vi är mycket oroade över den. Om vi bortser från detta är Tyskland ett vackert land att leva i, eller snarare kan jag bara tala om min region här.

 

När ni gör era texter, vad handlar de om, helst politiska eller är politik inget att ha i musik? Endast engelska... Aldrig tyska?

-Det beror bandet, vi bestämde oss för att mer för roliga låtar och texter just nu. För närvarande har vi inga eller nästan inga politiska texter. Men vem vet vad framtiden har i detta avseende. Kanske kommer en låt tyska, men jag vill inte binda mig här.

 

Hur skulle du beskriva er egen musik med tre ord för dem som inte har hört er? Jag hör mycket poppunk/USHC i musiken?

-Kul, nostalgisk, energi Ja det är det ska låta!

 

Finns det några grupper ni har jämförts med? Är det dåligt eller bra att jämföras?

-I en intervju sades det att vi låter lite som Blink 182. Vi har inga problem med det, vi är alla stora Blink 182-fans och vi låter inte 1: 1 som dem utan har vårt eget ljud.

 

Ni har bara släppt skivor själva eller hur är det? Inte något skivbolag som är intresserade? Hur kan jag tag era första skivor eftersom ni har gjort lite mer ... Berätta om dem?

-Ja, vi spelade in allt i en väns studio (AwayFromLife Studios) och hade sedan några CD-skivor tryckta. För vi kommer från landsbygden har vi inga riktiga kontakter med etiketter eller människor som känner människor. Men kanske kommer det att finnas något i framtiden. Den första skivan spelade vi in under Coronapandemin hemma hos Philipp vinden, följaktligen är kvaliteten också sämre än de andra två inspelningarna. Hittills har ingen skivbolag kontaktat oss, men vi har inte riktigt tagit initiativet ännu heller Om någon fortfarande är intresserad av de gamla grejerna kan man skriva ett e-postmeddelande till oss, vi borde fortfarande ha kvar i lager.

 

Den nya CD:n Too Little To Late, vilket format kommer den i?

-Endast som CD och digitalt, eftersom vi betalar allt själva, räcker budgeten helt enkelt inte till vinyl.

 

Kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara skulle släppa den digitalt?

-Nej, åtminstone en liten fysisk upplaga som man sedan kan hänga på väggen, måste helt enkelt finnas.

 

När du lyssnar på musik, vilket är ditt favoritsätt att lyssna på musik, Spotify, vinyl, CD eller vad föredrar du?

-Phew, främst Spotify, jag tror att de flesta i vår generation kommer att göra det. I bilen gillar jag dock fortfarande att falla tillbaka på de få CD-skivor jag har.

 

Köper du mycket skivor själv?

-Jag tror Felix har mest, men jag har personligen kanske 10 CD-skivor som jag köpt själv. Allt för bilen.

 

Finns det några bra skivaffärer kvar i din hemstad?

-Nej, det har aldrig funnits något liknande i vår lilla by.

 

Några bra band från er stad och i Tyskland överlag?

-Inte från byn, men i nästa stad skulle ThinIce vara intressant för hardcore fans och NoFuture för tyska punkfans. Och i Tyskland i allmänhet ... mhh jag lyssnar inte på så många tyska band men Wizo, Akne Kid Joe och Montreal tycker jag är riktigt bra.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara en musikstil, ett ord eller är det en livsstil?

-Det är så mycket mer än bara fantastisk musik. För mig är punk ett tänkesätt, en filosofi och ett sätt att leva som uppmuntrar alla att utmana status quo, uttrycka sig autentiskt och ifrågasätta samhällsnormer. Det handlar om att hitta din egen röst, stå upp för det du tror på och omfamna friheten att vara dig själv utan att be om ursäkt.

 

Berätta lite om följande låt och vad de handlar om?

-a) New World Short, enkel och catchy. Energiskt intro och melodisk refräng. Låten handlar om den perfekta världen, som den ska vara. Om vi skulle slappna av lite mer skulle många problem lösa sig själva. Det finns redan mycket skitsnack och dåliga vibbar. Vi bör inte göra våra liv ännu mer komplicerade. var trevlig, chill, visa kärlek till andra och dig själv och världen skulle vara en bättre plats :)

b/What is punk Det handlar om idén om punk. Jag menar, vad är punk? Vem är punk? Är det bara musiken, är det en kommersiell livsstil? Vi behöver inte klä oss eller agera "för att vara" punk. Och vem säger eller dömer om du är punk eller inte. Vi kunde spela som Mozart och klä oss som påven och kunde fortfarande vara punk som fan. För oss är det bara en känsla inuti du inte kan ta bort ;)

c)Déjà vu Det handlar om en situation som alla av oss känner till. Ibland är vi i en ond cirkel, vi kan inte bryta oss ut eller vi märker inte ens. Ibland är våra minnen av något eller någon bättre än de egentligen är och vi lever med dåliga vanor som varken är bra för oss som individer eller hälsosamma för en relation med andra människor. Vi vill inte acceptera det faktum att vissa saker inte är menade att vara eller inte bra för oss. Det finns saker vi bör möta och acceptera, attvidare i livet och att inte i cirklar. Ibland är det obehagligt och du måste våga något, men ändå bättre än att ha denna Déjà vu varje gång.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

-Endast CD-skivor, kepsar och en t-shirt med vår bandlogotyp. T-shirten är bästsäljare.

 

Vilken är er egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Jag gillar "My Town" väldigt mycket. Det var första gången vi arbetade med en trombon och det var väldigt roligt att spela in. Vår öppningslåt "Antisocial" är folkets val skulle jag säga.

 

När ni gör låtar, är det en i gruppen som gör dem eller hur komponerar ni en låt?

-Felix skriver flest låtar och sedan har han en grov uppfattning om hur låten skulle kunna låta. Sedan diskuterar vi tillsammans vad vi kan lägga till och voila här är är den nya låten.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor?

-För närvarande skulle jag säga:

1. Pennybridge Pioneers - Millencolin

2. Enema of State – Blink 182

3. 21st Century Breakdown – Green Day

4. Stadium Arcadium – RHCP

5. Karate Kid Joe – Akne Kid Joe

Men det förändras ständigt för mig.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga n i någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

-Vi har inte fått så många recensioner ännu så det har inte varit några märkliga så vitt jag vet..

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historiska band och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Svår fråga ... kanske de fem jag nämnde med mina favoritskivor.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Musik kan vara ett kraftfullt verktyg för att uttrycka och kanalisera känslor, inklusive frustration. Jag skulle inte säga att du automatiskt blir en trevligare person, en skitstövel kan ha bra musiksmak också.

 

Har någon av era fans gjort något riktigt galet när ni har spelat live? Har de gjort några tatueringar eller något liknande?

-Jag tror att för att få de galna fansen har vi inte varit med tillräckligt länge.

 

Några bra svenska band du gillar?

-Millencollin ;) För mig bäst, men jag skulle ljuga om jag sa att jag kände till många svenska band.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

-Med din är detta vår tredje intervju tror jag, så jag kan inte ge en slutgiltig slutsats. Men det är den första på engelska och så det är lite krävande för mig, Felix är vår engelsktalande men som jag sa tidigare, för närvarande är han inte här, så jag hade äran att göra den här intervjun.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Jag är inte ett fan av stora planer så låt oss se. Vi spelar fram till den 24 mars med vår gode vän och producent Jason Rowe några fler spelningar, kanske producerar en musikvideo men allt beror på hur mycket tid alla har råd med för bandet, det är överlag den bästa hobbyn man kan ha men ändå en hobby.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Mer sömn, mindre stress.

 

Visdomsord?

-Jag är inte ett fan av visdomsord, de låter alltid mycket som kalenderord för mig ... Men kanske har jag en: Ta inte allt så allvarligt, det är värdelöst i slutändan ändå.

 

Något mer att tillägga?

-Tack för intresset!