Scheisse Minnelli är en grupp som jag har hört förut en gång men den här gången tog det längre tid att få skivan eftersom den var borta på postkontoret ganska länge. Men i slutändan kom den tillbaka och Sam från gruppen svarade på en massa frågor i februari 2015.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Sam: Jo jag träffade den här killen Thomas i Kassel, Tyskland när jag reste runt med en ryggsäck. Vi bytte nummer och  6 månader senare träffade jag honom för att festa i Aschaffenburg. Den helgen träffade jag vår trummis och det fortsatte därifrån. Jag rekryterade en vän från USA för att spela gitarr och han fick Dash att spela bas. Det var i slutet av 2003. Vår första spelning var ett hushavererarfest och 11 år senare håller vi fortfarande på att förstöra det.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har du varit i några andra punkband innan?

-Sam: Jag är från norra Kalifornien men har bott i Tyskland för drygt 11 år. Jag växte upp i punkscenen i SF Bay Area. Jag spelade i ett band som hette The Dead Smurfs när jag var liten och även spelat i en massa andra band som Oppressed Logic. Jag är i mitt sena 30-tal och har en silkscreening butik med vår gitarrist Mikey. Jag gillar att surfa, åka skridskor och snowboard när jag får en chans. Och jag var i fängelse en gång i nästan ett år.

Vår nuvarande och bästa gitarrist Mikey är också från Bay Area. Han flyttade till Europa för nästan 4 år sedan. Han har spelat i en miljon band inklusive Your Mother, Swinging Utters, Filthy Thieving Bastards, ochOppressed Logic. Han är några månader äldre än mig. Han arbetar även på silkscreenbutiken med mig. Han gillar också att åka skateboard, läsa och dricka mycket. Han var också i fängelse i ett par månader.

Dash vår basist,  är yngst i gruppen. Han är fortfarande i sitt tidiga 30-tal. Han är från Aschaffenburg och spelar i ett band som heter Sbasstic. Han bygger och reparerar gitarrer och basar som levebröd. Han skatebaordar också. Han kan vara riktigt dålig på att vara i tid.

Dudel spelar trummor och är ett par år äldreän Dash och ett par år yngre än Mikey och mig. Han kör kött som levebröd. Han har också varit i en miljon band. Han spelar för närvarande i ett Judas Priest coverband. Är det något dåligt? Haha ...


Jag kan höra mycket Bad Brains och Dead Boys och andra tidiga punkband? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Sam: Vi är stora fans av oldschoolpunk och hardcore scener. Speciellt band som verkligen försökte pusha musiken istället för att bara spela tre ackord. Eller om de spelade tre ackord så gjorde de det med stil.

 

Scheisse Minnelli är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Nån djupare mening med det? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Sam: Namnet startade som ett skämt. En vän till mig som bodde i Europa och kom tillbaka till Kalifornien har alltid sagt det när han var tvungen att ta skit. Så jag använde det när jag bosatte mig i Tyskland. Vid denna punkt så innebar det för åtminstone det  att leva fritt. Jag tror att namnet har sårat oss en del men det har också blivit en del av oss på många sätt. Människor måste lyssna på musiken och inte döma efter namnet.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Sam: Den bästa delen av att spela live är när du träffar  not för not i en fullsatt klubb och de blir som galna där. Det är en känsla som är svår att matcha. 

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Sam: Jag gillar klubbar med korta scener som är packade eller fester. Men jag kan spelar varsomhelst. De värsta ställena är när det är tomt och klubbar med taskig ljud.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu?

-Sam: Vi är typ av den udda mannen ute i scenen. Vi passar inte in i den tuffa killen nya metalcore grejen och vi kan passa med 80-talets avskalade punk men inte alltid. Men vi gör bara det vi gillar och oroar oss mer över saker som verkligen betyder något, att betala räkningarna. Haha ...

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Sam: Se är att tro

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Sam: Det är vad du gör av det. För mig var det en fristad när jag var ung. Jag passade inte in med alla klickar i skolan. Jag blev slagen och drev omkring. Punk gav mig självförtroende att slå tillbaka och stå kvar på marken.


Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Sam: Angående stora rika band så bryr jag mig inte. Jag bara tror att om du gillar de mindre banden som kämpar och du vill att scenen ska överleva så det hjälper om du köper skivor och CD-skivor. Men jag bryr mig om folk stjäl vår musik eller inte. Så länge de kommer till showerna och är galna.

 

Hur är det att bo i Tyskland nu? Politiskt?

-Sam: Jag gillar att bo i Tyskland. Jag har friheten att gå på gatorna dricka en öl. Bara det får mig att känna mig hemma. Jag älskar också att tyskarna är aktiva politiskt. När något är fel eller folket är missnöjda står de upp och demonstrerar eller slåss när det behövs.

 

Finns det några bra band från Tyskland nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Sam: Tyskland har några bra band beroende på vad du vill. Modern Pets gör stor 77 punk, der Fiend om du gillar snabba gamlmal DeutschPunk, Tankard för old school thrash, Sniffing Glue för  80 hc punk och mer. Scenen i städer som Berlin och Hamburg är ganska stor. Jag bor i Frankfurt, en bankir stad. Så vi har mycket att vara spydiga om, men vår scen är liten men stark. Vi har massor av turnerande band eftersom vi bor bredvid en stor flygplats. 

 

Vad vet du om Sverige?

-Sam: Min första europeiska flickvän var från Sverige. Så jag åkte dit några gånger. Hon är från Sveg en liten by men ett vackert område. Jag vet att ni har bra hembränt och riktigt trevligt landskap och det är verkligen dyrt där!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Sam: Det finns nästan för många för att lista! Naturligtvis band som Wolf Brigade, Disfear, och Sista Sekunden kommer jag snabbt att tänka på. Jag tror att vi spelat med Nitad gång och de rippade. Jag gillar gamla Entombed och Hellacopters.

 

Era texter, vem gör dem och vad som påverkar dig?

-Sam: Jag skriver 95% av dem. De är mestadels kommer från mina livserfarenheter och saker i livet som stör eller hindrar mig. Saker som politik, religion, pengar problem, och narkotikamissbruk är alla ämnen vi skriver om.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

 -Sam: Jag har aldrig skrivit en kärlekssång. Av någon anledning de flesta av mina texter antingen lite roliga eller negativa.


Politik och musik, går det hand i hand?

-Sam: Jag tror att om du har en röst och något du vill uttrycka så har du mer makt om du använder den. Om den rösten sätts på musik och folk gillar är det också bra. Det är bara sorgligt ibland när meddelandet går helt förlorat.

 

Bästa politiska band / artist?

-Sam: Jag måste säga att jag tycker att Jello gör det riktigt bra.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-Sam: Jag hoppas det, men jag har ofta sett folk som antingen tar texter ur sitt sammanhang eller missförstår dem helt. Jag har också sett fall där människor kan texterna men inte riktigt tänker på dem.

 

Ni sjunger bara på engelska, varför inte på tyska?

-Sam: Jag sjunger på engelska eftersom det är mitt modersmål.


Är det viktigt att få ut fysiska skivor med eragrejer? Varför eller varför inte?

-Sam: Jag tror att det fortfarande finns en viss mängd människor som vill ha de fysiska skivorna och så länge de är där jag tror att det är viktigt att mata den hungern. Jag vil också verkligen  ha något i min hand och läsa texterna och tack listan och sådant. Det ger dig en inblick i bandet som du inte kan få om du bara har låtarna digitalt.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under din karriär och under någon spelning?

-Sam: En gång på en spelning var jag ganska berusad och på några andra saker. Jag gjorde det smart draget av glidning på mitt arsle nerför trappans ledstång. Jag fick stopp och gjorde en fullständig flip och landade 2 trappor ner på en annan ledstång mellan mina ben, om du vet vad jag menar. Som på skatefilmer när de smashar sina nötter! Jo jag försökte bara dricka bort smärtan och vi skulle fortfarande spela. Vi spelade setet och när vi började på den sista låten så tittade ner och såg en jättebula i mina byxor. Det var min pung! De hade blåsts upp som till en grapefrukt. Jag flippade och sedan blev ungarna galna på låten och hoppade på mig. Inte en trevlig situation. Efter att vi avslutat gick jag raka vägen till sjukhuset. Jag var tvungen att få en operation. Allt är ok nu. Men det var en galen situation. 


Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Sam: Det är alltid olika. Jag önskar ibland att det fanns fler ungdomar och yngre skatare. Vi spelar en typ av punk som de äldre punkarna älskar. De yngre kommer ibland  men inte tillräckligt.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserterna och fem viktigaste sakerna i livet?

 -Jag älskar alla typer av musik så detta är alltid svårt så jag kommer att göra min favorit punk album och konserterlista

 Punkskivor:1) Fuck Ups - FU82

2) RKL – Keep Laughing

3) Bad Posture - GDMFSOB

4) Special Forces – World Domination

5) DRI -  Dealing with It

Punkkonserter

1) Verbal Abuse (med båda sångare i varsitt set), Fuck Ups på mitten av 90-talet

2) The Dickies på sena 80-talet

3) The Insaints i det tidiga 90-talet

4) RKL i det tidiga 90-talet

5) Flag  2013

Saker i livet:

1) familj och vänner

2) musik

3) kunskap

4) resande

5) brädsporter

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Sam: De kan vara kul. Det kan bli tråkigt när man måste göra för många. Men detta är bara min andra i år så det är ok.

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

 Sam: Än en gång kommer jag att lista punkband eftersom de skulle passa bättre med Scheisse Minnelli . Jag antar RKL, Insaints, Fuck Ups, Bad Posture och Special Forces.

 

Är punk ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför punkmusik ??

-Sam: Det hjälper säkert. Det är lite som terapi. Och ett bra sätt att träffa likasinnade människor.

 

Vilken är den mest udda frågan ni har fått i en intervju?

-Sam: Jag fick frågan om jag fortfarande hade båda mina kulor efter ledstångsolyckan. Jo det har jag... 

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Sam: Kan du spela ett instrument eller kan du bara sjunga? Jag växte upp med att spela bas i band.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Sam: Turnera, spela in, parta, spela spelningar och njuta av livet

 

För dig själv?

-Sam: Resor, surf, snowboard

 

Visdomsord?

-Sam: Lev fri och sluta aldrig att lära dig

 

Nåt att tillägga?

-Hoppas Vi hoppas att få komma till Sverige någon gång. Vi har aldrig spelat längre norrut än Köpenhamn.