Scavengers circle är ett tvåmannaband som verkligen låter oss förstå att det går att låta mycket med bara två medlemmar med sin hårda musik. Intervjun gjordes i februari 2020.

 

Lite historia om gruppen?

-Vi spelade tidigare i ett band som heter Suffer the Pain. Förra året lades det på is men Luka och jag ville fortsätta så vi körde på själva och filade på ett gäng låtar som vi till slut spelade in en lördag i december. Den inspelningen släppte vi nyligen på cd och digitalt, och det är väl där vi är nu typ. 

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? Bara två medlemmar men så mycket ljud?

-Luka jag kommer från Kroatien och har bott i Sverige i några år nu. Före Scavengers Circle och Suffer the Pain spelade jag gitarr och skrek i det kroatiska bandet Augen Fliegen.

Johan: Har förutom ovan nämnda STP även spelat i Slaktrens, Fromtheashes och en massa andra band som ingen har hört talas om. 

Angående ljudet så är vi jävligt nöjda med det på skivan (tack för det Jonas, Studio 7.2) men det skulle ju onekligen vara svårt att återskapa live med bara oss två, även om jag tycker vi (Luka) har fått till ett rätt fläskigt ljud i replokalen också med ihopkopplade förstärkare och pedaler och allt vad det är. 

 

Jag kan höra mycket gammal käng  och liten uns metal, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Jo, käng och gammal metal hoppas jag man kan höra spår av. Vi spelar väl en blandning av vad vi lyssnar på och gillar själva. 

Vissa saker var bättre förr och vissa saker är väl bättre nu.

 

Scavengers Circle, är ni nöjda med namnet? Hur kom detta nman upp! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Det var tänkt som titel på en kommande skiva som alltså inte blev gjord med Suffer the Pain. Vi tyckte det kändes bra som bandnamn så vi körde på det. 

Det är ju lite lurigt att komma på nya bandnamn nu annars. Vete fan vilket som är det bästa bandnamnet.. helst tycker jag det ska vara ett ord bara. Amebix är ju ett snärtigt namn till exempel. 

 

Vad är det bästa med att spela live? Eller spelar ni inte live med bara två medlemmar?

-Nej, inget sånt för oss än. Skulle väl behöva vara minst en till då. Vi får se vad som händer. För tillfället är det svårt men det vore ju jävligt kul om vi kunde få till det framöver. 

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Provlyssna, bedöm själv. 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? 

-Det är väl absolut mer än ett ord bara. Från början tyckte man väl bara att det var tuff musik men hela DIY-grejen och allt runtomkring är ju en stor del av det. 

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Har inget emot det även om det är jävligt mycket roligare med skivor. Men det är ju bra (men även lite mindre spännande) att musik har blivit mer lättillgänglig. 

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Det känns som att det går ganska stadigt utför, även om det såklart är jävligt mycket behagligare här än på många andra ställen. 

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Ja det finns ju massor av bra band, men just Västerås är kanske inte världens hetaste stad på den fronten. Kanske inte på så många andra fronter heller. 

 

Spelar ni något utanför Sverige? 

-Inget livespelande över huvud taget än så länge tyvärr. 

 

Andra bra band från utlandet?

-Ja det finns ju hur mycket som helst. 

Såg nyss något om en ny sjua med Black Panda om man ska nämna nåt. Dom är jävligt bra så den måste köpas.

Snubblade precis över Neverending Winter från Sibirien också. Brukar inte vara världens största beundrare av black metal men dom lät jävligt bra och det verkar finnas en del crust i mixen där också. 

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annat språk än engelska? Korta texter och har Greta gett er styrka till att skriva titellåten?

-Nej det har blivit engelska rakt av. Känns som att det passar bäst av någon anledning. Sen är det även det språk vi pratar med varandra då Luka kommer från Kroatien och vi har lättare att förstå vad den andra snackar om på engelska än våra modersmål. Greta verkar ju väldigt ambitiös och gör ju mycket mer än vad vi gör för att förbättra saker och ting men vi kan nog inte ge henne cred för några texter tyvärr. Har vi lyckats baka in någon omedveten Gretareferens i vår lyrik? (Skojade bara med detta/Red)

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Man ska ju aldrig säga aldrig men vi lär väl inte sadla om till porrgrind eller liknande i den närmsta framtiden känns det som. 

 

Politik och musik, hör det alltid ihop??

-Nej, det behöver det inte alls göra men för oss känns det vettigare att gapa om nåt relaterat till verkligheten än om tomtar och troll. Jag gjorde i och för sig en text om Mad Max till nån STP-låt när jag var lite insnöad på dom filmerna kom jag på nu. 

 

Bästa politiska band/artist?

-Av dom här banden man tänker på som "typiskt politiska" gillar jag till exempel Oi Polloi och Dropdead jävligt mycket. Active Minds är jag också förtjust i. 

Tom Morellos sologrejer har snurrat ganska mycket på sistone också (är inget superfan av dom allra hurtigaste låtarna dock). 

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Inte våra texter kanske men överlag tror jag absolut det. Det är väl många texter som har fått en att tänka till. 

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Det är jag som har ritat, hellre än bra kanske, men jag tycker det funkar till skivan. 

Egentligen vore det väl lite roligare med nåt som sticker ut lite mer kanske men man vill ju samtidigt att det matchar musiken. Svårt att säga nåt enskilt favoritomslag men jag tycker till exempel att han Stiv från Visions of War gör jävligt snygga grejer. Kollage gillar jag generellt också. Luka vill gärna nämna Roky Erickson - Gremlins have pictures. 

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Ja, det är ju roligare med fysiska skivor såklart, men egentligen är det kanske inte det viktigaste i världen vilket format musiken kommer i. Det finns ett par skivaffärer kvar i stan. 

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Svårt, men jag gör ett försök. Några skivor som alltid går hem:

Bad Religion - No control

Wolfpack - Lycanthro punk

Napalm Death - Scum

Thåström - svårt att välja vilken men drar till med Skebokvarnsvägen. 

Code 13 - A part of America died today

Misery - From where the sun never shines är också en skiva värd att dyrka. 

Discharge skulle man ju vilja ha med också, och Mob 47, och Anti Cimex, och Gyllene Tider, Totalitär kanske, och Terrorizer. Nej, det här var svårt som sagt. 

Har jävligt dåligt minne när det kommer till spelningar men både Napalm Death (på Kafé 44 när det nu var) och Thåström måste nog hamna på den listan också iaf. Tau Cross var jag en smula besatt av och dom var sjukt bra live men både deras skivor och minnet av spelningen blev ju ganska förstört när det kom fram att "The Baron" tydligen är ett riktigt jävla stolpskott. Trist. 

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Nej då, det är ingen fara.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Det kan säkert vara bra på det sättet. Det skadar nog inte att banka lite trummor om man är lite grinig över något till exempel, men det är inget jag brukar tänka på. Men jag vill nog tro att vi är hyfsat snälla figurer ändå, även om det finns mycket att bli förbannad av. 

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Det här är den första intervjun som besvaras gällande den här orkestern, men det mest otippade hittills måste nog bli Gretakopplingen. (hehe/red)

 

Någon betalar er för att ge ut en ep med fem coverlåtar, vilka fem hade ni valt?

-Covers är kul tycker jag, men svårt att välja. Helst ska det väl vara något som i originaltappning inte låter superlikt det man själv pysslar med. Kängband som tolkar Discharge känns kanske inte överdrivet spännande till exempel. 

Det finns däremot nån sorts elektronisk cover på State violence.. som jag lyssnade mycket på förut. Lät lite som Atari Teenage Riot har jag för mig. Den gillade jag. Sepulturas version av Black Sabbath - Symptoms of the universe tycker jag också är bra. Och Miserys New Model Army-cover är ju svinbra. Inte riktigt svar på frågan kanske, men men.. 

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi håller på för fullt att pilla på nya låtar. Sen vore det ju kul att utöka medlemsantalet lite och kunna köra ett gig eller två i framtiden. Annars kör vi bara på som nu, det är ju kul och mer eller mindre livsviktigt att göra musik på ett eller annat sätt. 

 

För dig själv?

-Det rullar väl på får man hoppas. 

 

Visdomsord?

-Nej jag vet inte, lite sunt förnuft räcker nog ganska långt. 

 

Nåt att tillägga?

-Vi tackar ödmjukast för visat intresse. Imponerande att du hållit igång skrivandet så länge.