Det är inte många gånger jag intervjuar en grupp efter bara fyra låtar men SCared var ett band som gick till mitt hjärta på en gång så jag var tvungen att göra en intervju med gruppen. Jag gjorde det med Bob och detta gjordes i januari 2015.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Vi var med i The Sanity Clausel tills vi gick skilda vägar med vår tidigare sångerska / gitarrist i mars 2013. Vid den tidpunkten hade vi inte tänkt en reformering som ett annat band men vi jammade och beslutade att gå för det och spelade vår första spelning i början av maj detta år.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har du varit i några andra punkband innan?

-Bob- Bas och körsång. Jag är äldst med 52. Jag läser mycket, älskar camping, bakande och språk.Jag spelade gitarr i ett par lokala band som aldrig kommit ut ur replokalen. Det första bandet jag var med i som spelade spelningar var Potential Victims ‘83 men jag var bara med dem i ungefär en månad på bas. Sedan i slutet av 80-talet spelade jag gitarr i ett lokalt band som heter Barf, vi var berusade spillror för att vara ärlig. Sen spelade jag gitarr i Raw Veg som var mestadels från Preston. Jag gick med i Thought Police på bas runt 1990. De hade varit en duo med Iain på gitarr och sång, och vi spelade in en kassett EP innan splittringen. Jag var inte med i band i cirka 15 år förrän Iain frågade om jag skulle spela bas för The Sanity Clause 2007 eller 08 kanske? Det varade i 5 eller 6 år, tills vi splittrades och SCared reste sig ur askan. Jag ska spela bas för ett band med Doddy från Total Bloody Chaos och några andra också, men vår första repning är inte förrän helgen så vem vet. . . (vi får se om de andra kommer att svara på detta snart)


Ni har lyssnat mycket på äldre 77-punk? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Jag började med 77 punk men också  senare grejer. Vi låter 77-ish som förmodligen är Neils inflytande eftersom han skriver låtarna. Jag är skitdålig på att plocka favoriter eftersom de tenderar att ändras beroende på humör etc.

 

SCared, är du nöjd med namnet? Andra band som heter det? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet som du vet

-Jag vet inte om ett annat band som heter SCared. Vi är uppkallade efter en låt som vi gjorde i The Sanity Clause, sångaren tog med den till en repning och vi gjorde den till ett Dischargeaktig låt med mig skrikande texterna. Han gillar inte vad vi gjorde med den, så naturligtvis fortsatte vi att spela den! Delvis det ledde till splittring av det bandet. Han påstod senare att han skrev den för att ta pissa på oss, saker fick en touch av bitterhet- När vi behövde ett namn tror jag det var mitt förslag att stava det som SCared och det innebar att vi behållit initialer Sanity Clause bara för att vrida kniven. . .

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Bara att komma upp där och göra det. Om folk gillar det vi gör är det ännu bättre, men vi skulle nog göra det ändå.

 

Och var är bäst att spela?

-Star and Garter i Manchester är en bra plats men kommunene vill riva det, vi har spelat där två gånger och gillade det verkligen.

Snooty Fox i Wakefield har en riktigt bra scen.

The Bath i Morecambe är ett bra ställe också.

Vi har spelat på Napier i Blackburn några gånger men det kommer mindre och mindre folk så jag vet inte om det kommer att vara många mer spelningar där nu.

Vår förmodligen bästa spelning var på New Vic i Penrith med No Thrills bland annat.


Hur är det att spela den här sortens musik i England?

-De flesta spelningar vi spelar tenderar att vara band som spelar för band men det är delvis därför att så många punkare bildar band, DIY J. Det finns alltid en folkmassa för de "större" banden men vi är inte i den kretsen. . .

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Melodisk 77aktig punk

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Livsstil och jag menar inte en enhetlig eller bara musik. Det är ett tänkesätt och inställning till livet. Att inte vara undergiven, ställa frågor, tänka själv, inte rädd för att vara i otakt.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Det är OK, men det är inte samma sak som att ha en fysisk artefakt. Du får bara musiken inte konstverk, texter och sånt.

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt?

-Ganska deprimerande politiskt och jag är inte säker på att det kommer att bli bättre. Om människor inte enas och står upp för sig själva i detta klimat är jag orolig att de kommer på det förrän motståndet blir omöjligt. Alltför många människor skyller sin omgivning för sina problem snarare än på de som bestämmer. Därav ökningen av UKIP.


Finns det några bra band från England nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det finns ingen scen i min hemstad Darwen och om deltagandet i de lokala spelningarna är något att gå efter så finns det inte mycket av det i Blackburn heller.

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag semestrade i Sverige 2001 i en timmerstuga nära Virserum. Vi körde från Göteborg till Virserum och besökte Kalmar och Öland. Tyckte det var ett härligt land och förmodligen den bästa semester vi någonsin haft, även om det kan ha varit eftersom det var en fantastisk sommar och det är kanske inte alltid så?

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Totalitär är det enda jag kan tänka på, men jag har inte fingret på pulsen.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Neil skriver texterna så jag får lämna det till honom för att svara på det.

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Jag tvivlar på att vi skulle skriva låtar till förmån för vit makt!


Politik och musik, går det hand i hand?

-Jag skulle vilja säga att det är mycket svårt att skilja politik från någon del av livet. Hur du lever, beter dig, tycker är politiskt, kanske inte längs partilinjerna, men hur du behandlar andra är politiskt.

 

Bästa politiska band / artist?

-Det är Crass för mig men med facit i hand ser det ut som det var inte så tillsammans som de verkade på den tiden. Det gör att du undrar om deras ideal skulle kunna fungera i praktiken?

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-Det kan vara en kliché, men det är sant, Flux s Neu Smell  EP fick mig att bli vegetarian. Kanske om jag inte var punk så skulle jag inte ha slutat äta andra djur, vem vet? Så jag tror att det finns en potential att få folk att tänka och kanske förändra sitt sätt att agera.

 

Har ni bara gjort demo / CD Jennys Social Suicide?

-Den CDn är allt vi har gjort hittills, vi skullevilja göra mer, men Iain har varit sjuk på sistone. Vi skulle få det kopierat och göras professionellt men med Iain sjuk så kommer vi sannolikt inte spela många spelningar för att sälja skivor på så vi släppte det DIY istället för att spendera pengar vi kanske inte kan få igen.


Är det viktigt för dig att få ut era skivor fysiskt också ?? Något nytt på gång?

 -Vem vet? När Iain blir frisk så ska vi ha tillräckligt med låtar att spela in igen. Jag har inte gillat inspelning i det förflutna, men den här gången gick det mycket bättre och att vi arbetar tillsammans bättre som en trio, mindre spänningar. Alltför många gitarrister desto sämre soppa?

 

Snälla berätta en rolig sak, som har hänt under er karriär och under nån spelning?

-Vi spelade en spelning på en pub nära Wakefield och när vi kom fram till 6.30 var bokaren redan full som bara den och gick som han var på ett fartyg. Vi och NoThrills spelade för en kille och bar personal med hyresvärden gick upp med No Thrills "scenen" vid ett tillfälle. Han skulle inte betala oss antingen men det var inte vårt fel att han  inte offentliggjort det och drack upp alla vinster på sin pub som någonsin gjorts.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Mestadels medelålders. Jag tror det skulle vara bra att ha yngre människor på våra spelningar de vill förmodligen inte  titta på några gamla gubbar som skriker?

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Som jag sa så är jag skitdålig på att plocka favoriter. Gick på massor av spelningar för flera år sedan men eftersom jag var oftast var full så kommer jag inte ihåg många av dem, vilket gör det ännu svårare att plocka favoriter. Kanske de andra två kan svara här bättre. . .

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Det här är den första intervjun vi gjort, vi gjorde bara en som The Sanity Clause plus en på ett radioprogram som var lite kaotiskt men kul!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vänta på att Iain ska bli bättre och sedan börja spela igen och kanske spela in några fler låtar.

 

För dig själv?

-Få fram vad vad jag ska göra med mitt liv.

 

Visdomsord?

-Kärlek trumfar hat varje gång

 

Nåt att tillägga?

-Du kan kontakta oss på Facebook www.facebook.com/SCaredband  

Vår fyra spårs CD kostar bara £ 2 inc porto i Storbritannien eller £ 3 i Europa via Paypal.

Tack för intervjun Peter