Sator har kommit tillbaks med en ny skiva Under the Radar där de verkligen befäster sin styrka som ett bra punkrockband. Starka låtar och jag var tvungen att intervjua Chips igen. Detta skedde i mars 2011.

 

Vad driver er till att fortsätta spela musik tillsammans?

-Vi har fortfarande en enorm vilja att bli bättre och bättre på det vi gör. Vi snackar fortfarande igenom varje spelning efteråt. Vi snackar om vad som funkade och vad som kan förbättras. Det gäller allt från låtval till framförandet till tempot. Det gäller även i studion. Man lär sig något nytt varje gång man gör en skiva. Jag tror inte det kan bli tråkigt att lira så länge man känner att man utvecklas. Däremot kan man ju tröttna på allt runtomkring, alla långa resor, sena nätter osv.

 

Ni bor på olika ställen i landet eller hur är det, hur går det med repningar, eller är ni såpass bra så ni slipper repa?

-Vi repar i princip aldrig nuförtiden. Bara om vi har haft ett längre uppehåll mellan spelningarna. Då träffas vi i Göteborg dagen innan spelningen. Bandet är fortfarande Göteborgs baserat. Annars lär vi oss nya låtar på soundcheck eller på hotellrummet. De första 10 åren repade vi varje dag i princip och det sitter fortfarande kvar. Det är inte så att vi tycker det är tråkigt att repa. Det är bara svårt att hitta tider som passar alla.

 

Hur går låtskrivandet till?

-Det varierar. Ibland kommer jag eller Kent med en helt färdig låt, ibland träffas vi för att enbart skriva låtar.  Det är dock extremt sällsynt att vi jammar fram nya låtar i replokalen men det har hänt. Det är inte heller så ofta som låtar bara kommer av sig själv. Man måste ha disciplin och sätta sig ner och jobba helt enkelt. Vi försöker också byta arbetssätt hela tiden för att inte fastna.  Ibland brukar vi ge varandra uppgifter som kanske ”skriv en låt som låter som Motörhead blandat med Beatles eller skriv en Sham 69 låt som om Queen skulle ha gjort en cover på den” Sen kanske låten inte blir så alls men det får igång kreativiteten. Riffet till We’re all gonna die på nya plattan drömde Kent fram när vi var på Svalbard förra sommaren och lirade. Sen visade det sig att han hade drömt lite fler toner än vad som finns i vår tonskala så vi fick förenkla riffet en aning.

 

Ni fortsätter er riktigt säregna stil...vad är det som gör att ni får till detta sound tror du?

-Vi är nog egentligen ganska begränsade som musiker vilket är en del av förklaringen. Sedan är ju ”vårt sound” helt enkelt en sorts sammanfattning av våra skivsamlingar. Vi gillar distade gitarrer men vi kan heller aldrig motstå en bra pop-melodi.  Den blandningen av powerpop, hårdrock, glamrock och punk samt en del mer ”arty” new wave blir oss på något vis.  Det lustiga är att nya albumet låter väldigt mycket Sator utan att vi medvetet gick in för det. Det bara blir så. Men så är det väl med de flesta band egentligen.

 

Lyssnar du fortfarande på samma musik som du gjorde för tjugo år sedan eller har det kommit in någon ny musikstil i ditt liv som du snöat in på det senaste?

-Vi lyssnar nog på exakt samma musik som för 20 år sedan men vi har ju alla breddat vår musiksmak på vägen. Man letar hela tiden efter något nytt. Framför allt har man väl letat bakåt efter rötterna till all bra musik. Det finns så otroligt mycket kvar att upptäcka från varje tidsperiod och internet har ju gjort det så mycket lättare att få fram information. Det som fick oss att börja var ju den tidiga punken. The Ramones, Buzzcocks, The Clash, The Damned… Innan det så fanns inte ens tanken att man faktiskt fick starta ett band om man ville, Jag lyssnar fortfarande rätt  mycket på punk.

 

Ni har aldrig haft funderingar på att göra låtar på svenska eller? Tänk en Bellman-låt i Sator-tappning....

-Nja. De enda låtar Sator framfört på svenska är några covers live. Vi har kört låtar av KSMB, Ebba Grön och Grisen Skriker tex. Några Bellman låtar lär vi knappast göra. Men det är inte omöjligt att vi gör något på svenska igen. Vi hade en idé om att göra en EP med 4 låtar från 1981 i nyinspelning. De första Sator Codex låtarna var ju på Svenska Låtar som Jag vill ut, Cancer och Idol. Vi får se vad som händer.

 

Du producerar ju en hel del andra artister, vad är det senaste du gjort där och vad är de kommande projekten?

-Jag har gjort rätt mycket de senaste åren. Plattor som jag gjort nyligen är album med Badmouth från Stockholm. De lirar klassisk hårdrock/metal. Den släpps väl till sommaren. Blev riktigt bra. Innan det gjorde jag en riktigt tung och dyster platta med Mascot Parade från Västerås/Dalarna. Den är nog ute vilken dag som helst. De har verkligen en egen stil och skulle kunna bli hur stora som helst om det fanns någon rättvisa. Det kommer  en EP med The Centerfolds från Stockholm. Man kan väl beskriva dem som att de tar vid där The Hellacopters lugnare låtar stannade. Det kanske blir ett album senare i år också. Sedan kommer det ett album med The Kasbah även de från Stockholm som vi spelade in förra året.. De är lite mer Brittiska i soundet. Det är kul att göra olika saker. Inte bara en massa hårdrock hela tiden. Framöver blir det nya album med The Nomads och Nisse Hellberg och eventuellt skall jag jobba med Crucified Barbara om vi hittar någon tid.  Så jag har fullt upp året ut i princip.

 

Planet of Noise-singlarna ligger på is eller?

-Jag har aldrig tid att vara skivbolag längre så jag kommer nog inte att ge ut fler singlar tyvärr. Det visade sig vara svårare än man trodde att sälja singlar med okända band. Alla var mest intresserade av de redan etablerade banden. Jag trodde lite naivt att folk skulle vara lite mer nyfikna men jag har lådvis kvar av de mindre kända banden. Får väl göra en rejäl maj-brasa av dem. Då blir de som finns kvar riktiga rariteter.

 

Ni har ju gjort en hel del låtar genom åren....vilken är din personliga Sator-favorit?

-En otroligt svår fråga. Det varierar från dag till dag. Men några som blivit precis som man tänkte sig är tex Escape from Pigvalley Beach, No reason, Bound to be good. I’m gone, Dance to the rocket from the crypt, Time and distance för att nämna några. Men sedan gillar man ju också låtar som inte fått någon uppmärksamhet som Idiot’s delight från ”Musical Differences” En av de bästa låtarna vi gjort men vi kommer nog aldrig att spela den live. Det är så mycket som spelar in. Vilka förväntningar man hade på låten, hur man mådde under inspelningen osv.

 

Vilken är Sator-låten som du är så j-a trött på men "måste" spela på varje konsert?

-Vi spelar aldrig låtar vi är trötta på. Det funkar inte. När vi tröttnar på dem så slopar vi dem direkt. Lyckligtvis är de flesta ”hitsen” fortfarande kul att lira.  Men vi kommer nog inte att spela Oh Mama hur många som än skriker efter den. Den ströks redan efter ett år.

 

Skall ni ut och spela mycket nu eller hur är det? Ni kommer till Göteborg när?

-2011 är ett riktigt turné-år.Vi spelar i princip varje helg fram till i sommar. Sedan blir det en del festivaler. Vi kommer att fortsätta hela hösten också. Först resten av Sverige sedan kontinenten. Göteborg är snart. Den 9 april på Trädgårn. Skall bli kul.

 

Känns Göteborg som hemmaplan eller var är er hemmaplan nuförtiden? Stockholm, Borlänge?

-Vi har liksom flera hemmaplaner nuförtiden. Göteborg, Borlänge och även Eskilstuna känns som hemmaplan.Lite Stockholm också eftersom Kent Micke och Heikki har bott här också i oilka perioder.

 

Ni har ju spelat en hel del utomlands också...var är bäst att spela då?

-Jag gillar Spanien och Italien.  Både för publiken och maten Och alla bra barer där de spelar så bättre musik än i Sverige. Tyskland är också bra på det sättet att allt fungerar och det är ganska korta resor.  En timme på autobahn så är man i nästa stora stad.

 

Hur många skivor sålde ni när ni sålde som bäst?

-Svårt att veta men Headquake sålde väl en 60-70 000 i Sverige. Utomlands är svårt att hålla koll på.  Det är väl den platta som sålt mest.

 

Hur mycket säljer en skiva idag med Sator?

-Ingen aning. Plattan har varit ute för kort tid att säga men definitivt inte lika mycket som Headquake skulle jag tro. Det är lite svårare idag. Det är inte heller lika viktigt med antalet ex längre. Det viktiga är att folk får höra musiken och kommer på spelningarna. Man tjänar inga pengar på skivor längre.

 

Men att få den såld på Statoil är väl aldrig fel?

-Det skadar ju inte direkt. Tror att bensin-mackar passar oss rätt bra. Och det finns ju knappt några skivaffärer kvar ute i landet längre.

 

Nu har ju Nicke Borg varit med i Melodifestivalen...när är det Chips eller Sators tur?

-Jag skulle bli väldigt förvånad om det hände. Jag har inget emot melodifestivalen direkt men tycket att den är totalt ointressant.

 

Ni gjorde något ihop med Norrlands Guld...vad var det för något? Fick ni en ny publik där tror du?

-I wanna go home var med i reklamen. Vet inte om det gav oss någon  ny publik men det visade nog många att vi finns än.

Sedan betalade reklampengarna inspelningen av nya skivan vilket kom mycket lägligt.  Om nu folk inte vill betala för skivor längre så måste ju pengarna komma från någon annanstans. Det kostar fortfarande en hel del att göra en bra platta.

 

Punken lever tycker jag och har du några nya punkband som du har hittat det senaste?

-Det finns en del bra Svenska punkband som Kapitano, The Headlines, Baboon Show, Bruket, Snutslakt, Babian mfl

 

Andra bra band/artister i Sverige just nu?

-Förutom Badmouth, The Centerfolds, Bonafide och Mascot Parade som jag har jobbat så gillar jag Tramp med Robban från Hellacopters. Mycket bra. Nicke Anderssons nya band Imperial State Electric är bra också.. Graveyard blir bara bättre och bättre också.

 

Fem favoritskivor just nu?

-Det var ju bättre förr så det blir några gamla klassiker.

1-Protex ”Strange Obsessions” LP Deras outgivna platta från 1980 som släppts först nu. Så en skiva från 2010 i alla fall.

2-The Soft Boys-Underwater Moonlight LP 1980

3-AC/DC-Flick of the switch LP 1983 Underskattad platta

4-Thin Lizzy- Black rose: Rock legend LP 1979

5-The Ramones-Leave home LP 1977 Alltid med på topp 10

 

Köper du lika mycket skivor ännu? Hur många skivor har du?

-Jag köper inte riktigt lika mycket plattor längre men får något paket i veckan i alla fall. Jag har inte plats för fler snart. Jag vet inte hur många jag har men det är nog alldeles för många egentligen.

 

Era gamla skivor på vinyl är ju ganska värdefulla kan jag tänka mig, vad är det dyraste som du har hört att någon skiva har gått för?

-Jag har sett första Sator Codex singeln för en 7-800kr men jag har hört att den gått för mer. Lite mycket tycker jag om det inte är en med fyra fingrar på. Det finns nog typ fem sådana högst.

 

Spelar grabbarna i Sator i några andra grupper just nu?

-Jag, Kent och Heikki är med i The Best tillsammans med Robban Eriksson och Nicke Andersson men det är inte så allvarligt menat. Vi kör bara covers. Mer hårdrock än punk. Typ Kiss, AC/DC, Lizzy, Joan Jett… Vi har bara gjort ett gig än så länge. Utomhus i Eskilstuna på ett hotelltak när det var minus 10 ute!  Askallt men kul. Jag och Kent turnerar med White Flag ibland också. Kent kör med diverse coverband ibland men det är väl bara Sator som är på riktigt så att säga. Samma med Heikki också. Han hoppar in lite överallt.

 

Vad jobbar alla med just nu eller vad gör ni när ni inte spelar/skapar musik?

-Det är bara Hasse och Micke som har ”riktiga hederliga”  jobb. Vi andra hankar oss fram på musiken så gott det går. Heikki gräver väl något dike ibland eller styr upp något hotell. Han är verkligen mångsysslare. Jag kan ingenting förutom musik.

 

Framtidsplanerna för Sator?

-Vi skall turnera hela 2011. Sedan tänkte vi ganska snart göra en till platta. Kanske göra klart det sista på ”Barbie-Q-Killers vol2”.Den är i princip klar men vi ville inte släppa den nu

Den kanske bara kommer på vinyl. Jag vet inte riktigt vad som händer med den.

 

För dig själv?

-Det är väl samma som för Sator förutom lite skivproduktioner. Sen planerar jag att vinna 10 miljoner på tipset men den kanske spricker.

 

Visdomsord?

-Det är aldrig för sent att ge upp.

 

Nåt att tillägga?

-Gå och se Sator live vi är bättre än någonsin!