SARDO NUMSPA är en riktigt bra grupp som jag inte har fastnar för så mycket innan men med nya skivan För alltid så lossnade det.
Frågorna besvarades av Emme s lutet av december 2019

 

Lite historia om gruppen?

-Sardo startades av Sebb och mig 2009. Sebb hade gjort lite musik som han ville att jag skulle komma på melodi o text till, något jag till en början inte alls var sugen på. Men efter att ha provat och upptäckt hur kul det var så rullade det snabbt på, låtar skrevs och debutskivan spelades in i Sebbs källare. Det fanns en tanke om att börja spela live men då vi ej fick tag på en trummis så lades Sardo på is, i samband med att vi släppte vår andra skiva ”Efter mycket om och men” 2015 så hittade vi vår trummis Dogge och Sardo Numspa blev ett riktigt band.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??
-Sebb (bas, sång) har ett musikaliskt förflutet i ett hårdrocksband som hette Crush. Dogge (trummor) spelar även i Menudå, Mörbultad och Holly puppet. Emme (gitarr,sång) har ett enmannaband som heter Sunsets with Abigail vid sidan av Sardo.

 

Jag kan höra mycket trall och lite annan punk, hör jag rätt? Var det bättre förr? 
-Trall och skatepunk från 90-talet är anledningen till att vi låter som vi gör, tycker dock att det finns många bra band även idag.

 

Sardo Numspa, är ni nöjda med namnet? Jag förstår att ni får många frågor om det men jag har inte hört historien. Berätta lite. Jag förstår att ni inte var rädda för att något annat band skulle heta så här! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Både jag och Sebb gillar filmen The golden child med Eddie Murphy och därför heter vi Sardo Numspa. Ett tag funderade vi på att heta Dr Klopek som är en av karaktärerna i den fantastiska filmen En djävul till granne men i slutändan vägde Sardo Numspa tyngre. Angående vilket som är det bästa bandnamnet så har jag spelat i ett band som hette Homobajs, nog sagt.

 

Vad är det bästa med att spela live?
-Det bästa med att spela live är att man försätter sig i en situation man ej är bekväm i, så varje avslutad spelning är en seger och har man tur har man även lite roligt på vägen.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Norrehus i Klippan var riktigt grymt, trevlig personal och bra arrangemang.  Svårt att komma på några andra men skulle nog säga att det för det mesta beror på ens egen dagsform snarare än själva stället.

 

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag?
-Det är rätt svårt att få spelningar då vi huserar i en rätt så okreddig genre men det är det värt då vi tycker att det är kul att göra snabba och melodiösa låtar Sen har jag personligen inte något behov av att spela live ofta så för mig är det lugnt.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??
-ÄKTA SKÅNSK TRALLPUNK 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?   Vilken grupp/låt/album fick in er i punkrockens härliga värld?
-Punk har ingen betydelse för mig utöver att det är bra musik, vet ej hur de andra känner. Det var Strebers och Asta kask som gjorde att jag fick upp ögonen för punk.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?  Spotify, betalningen därifrån?
-Betalningen från Spotify är skit men det är ett lätt sätt att nå ut, jag kommer inte ens ihåg den senaste skivan jag köpte utan lyssnar endast på nätet själv så det är vad det är.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?
-För att ge ett ordentligt svar hade jag behövt skriva en essä och det tänker jag ej göra, men i grund och botten trivs jag med att bo i Sverige. Har aldrig bott någon annanstans.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?
-Det finns många bra band i Sverige, för många för att nämnas. I vår hemstad Helsingborg känner jag bara till ett band som spelar liknande musik och det är Menudå.

 

Spelar ni något utanför Sverige? 
-Vi har spelat på Åland med (d)juret. 

 

Andra bra band från utlandet?
-Samma här, för många för att nämnas.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än svenska? Var det ett självklart val att sjunga på dialekt eller fanns det tankar på att försöka sjunga på rikssvenska....bra att ni gör som ni gör tycker jag för det får er att få ett mer eget sound..
-Vad gäller texterna så är det väl livet i allmänhet som ligger till grund för dem. Vi hade och har fortfarande inga funderingar på att sjunga på engelska. Enligt Sebb så var jag först tveksam till att sjunga på skånska men det har jag förträngt. Man kan ju ej spela ÄKTA SKÅNSK TRALLPUNK och sjunga på rikssvenska det hade ju varit tramsigt.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Vi kommer aldrig mer skriva en låt som handlar om att supa.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?
-Nej. Tycker även att det för det mesta blir jävligt dåligt då det ofta rör sig om väldigt ytliga analyser med billiga poänger och slagord.

 

Bästa politiska band/artist?

-Svårt att komma på någon speciell. När det gäller musik så är det för mig låten som är viktig inte budskapet. Jag har ett stort intresse för politik men jag läser böcker på ämnet och ej låttexter. Skulle nog säga att det var bättre förr i alla fall, det känns som att det mesta idag är sprunget ur den moderna vänstern som springer kapitalismens ärenden och hatar vanliga arbetare. Det har jag inget till övers för.


Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? 
-Nej.


Ert omslag är riktigt fräckt på er LP, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…
-Det är Olle Ferner som gjort det vackra omslaget, det var enormt snällt av honom att han ställde upp och hjälpte oss. Vi är otroligt nöjda med vad han åstadkom. Jag tycker ej det är viktigt att omslaget representerar musiken, kollar man på omslaget till För alltid så skulle man kanske tro att musiken låter som Keep of Kalessin vilket den ju inte gör. När det gäller favoritomslag så ploppar ett upp direkt i mitt huvud, Marduks senaste skiva Victoria har ett extremt snyggt omslag.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? Second Class Kids som bolag vad tycker ni om Pelle och hans utgivningar?
-Vi kände att vi ville släppa en vinyl innan vår karriär var över, mest för att det är kul att ha. Så man har något att plocka fram och visa barnbarnen. CD var aldrig aktuellt. Det ska finnas en skivaffär som heter Ramlösa Records här i stan men jag har aldrig varit där då jag som sagt ej köper skivor själv, men jag har hört att För alltid finns att köpa där. Angående Second class kids så är det coolt att det finns eldsjälar som Pelle som släpper skivor med den här typen av musik trots att han får jobba rätt mycket i motvind.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-Vi är väldigt tråkiga så det händer inte så mycket roligt när vi är ute och spelar.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Skulle säga att vi har en väldigt blandad publik och det är kul. Jag saknar inga typer.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?
-Favoritskivor

Funeral Mist Maranatha

Marduk Panzer division Marduk

Metallica Master of puppets

Dissection Storm of the lights bane

Mogwai Come on die young

Favoritkonserter

Metallica Gentofte 1993

Big four Ullevi 2011

Fear Factory Sweden rock 2012

Lagwagon Smålands nation 97-98?

Mogwai Lilla Vega 2001

 

Är det tråkigt med intervjuer??
-Detta är andra intervjun någonsin så man har ej hunnit tröttna:-)

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-Dissection, Funeral mist, Metallica, Radioaktiva Räker och Onkel Kånkel.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?
-Nä man mår likadant efteråt så jag rekommenderar att man tar tag i det på annat sätt än att göra en låt om det. 

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?
-Frågan nedan kanske?

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-Är ni ett extremt sexigt band? Ja!


Framtidsplaner för bandet?

-Vi ska spela i Hofors den 11 april!

För dig själv?
-Inget av intresse.

 

Visdomsord?

-Lyssna mycket och ofta på Sardo Numspa!

 

Nåt att tillägga?
-Ja, lyssna mycket och ofta på Sardo Numspa!