Dave från Rum Rebellion var så snäll att han svarade på en massa frågor från mig riktigt snabbt. Jag hoppas verkligen att detta band är ett band som blir större än de är eftersom deras folkpunk är riktigt bra ... I slutet av maj 2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?
-Rum Rebelion började som en helt akustisk projekt (fiol, bouzouki, irländsk visselpipa, akustisk gitarr) i januari 2005. Vi drack och körde runt vår hemstad. Vi har lagt till elbas och trummor och spelade vår första gig i januari 2006. Vi spelade in vårt första album i slutet av 2006 och gjorde våra första turnéer under 2007. Greg anslöt på elgitarr 2008 och det ändrade ljudet dramatiskt. Sedan dess har vi haft olika bandmedlemmar som har kommit och gått. Det har tagit ett tag men vi känner äntligen att vi har exakt rätt personer i bandet nu. Vi åker på vår sjätte USA-turné om ett par veckor, som support för vårt 3: e fullängdsalbum release "Another Round".

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Tidigare band?
-Dave-Akustisk gitarr och sång.
Dave är 40 år gammal, har tre tonåriga barn, är en ursprunglig medlem i bandet, och är grundskolemusiklärare.
Greg - elgitarr
Greg är 39, har en ung dotter och arbetar som rörläggare. Greg spelade i All Out under flera år i början av 2000-talet och har spelat bas för Beerzone och Control under deras USA-turnéer.
Tyler - irländsk visselpipa
Tyler är 29 år gammal, är ursprunglig medlem i bandet, och jobbar på ett tryckeri.
Jon - trummor
Jon är 26 år gammal och är bilmekaniker.
Hyatt - bas
Hyatt är 22 och arbetar på samma butik som Tyler gör, där de har hemliga bandmöten utan resten av oss.
Vi gillar alla utomhus typ grejer som forsränning, camping, vandring, och att ha BBQs. De flesta av oss är i relationer, men ingen av oss är gift.


Jag kan höra en hel del folkpunk i er musik? Men också en hel del gammal punk? Har jag rätt? Favoriter från förr?
-Ja, Du spikade den! Vi lyssnar på en massa band som Cocksparrer, Booze N Glory, Perkele, Street Dogs, Stiff Little Fingers och The Pist, tillsammans med mer celtic-influerade band som Blood or Whiskey och The Pogues.

Rum Rebellion, är ni nöjda med namnet ?? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?
-Rum Rebellion var en verklig historisk händelse som inträffade i Australien i 1808. William Bligh, den konservativa arslet till guvernör i New South Wales territorium, försökte sätta stopp för den gemensamma praxis att använda rom som pengar ... människor handlade med det. När han försökte stoppa det fanns ett folkligt uppror, som vände armén på honom. Dehittade en massa under hans säng i guvernörens herrgård och skickade honom tillbaka till England i en roddbåt. Mutiny, ett av de band som vi var starkt influerade av, skrev en sång om det som vi gjorde en cover av på vår nya skiva.
Bästa bandnamnet: Raw Dog and the Close Calls. Det är ett lokalt band i vår stad, de spelar smutsig rock n roll ... namnet är lustigt och det passar dem perfekt!

Vad är det bästa med att spela live?
-Det bästa är att komma till en stad som vi har aldrig spelat i innan och att folk vet orden till våra låtar och sjunger tillsammans med oss. Det är ganska coolt att veta att allt vårt hårda arbete genom åren har gett resultat. Rum Rebellion gigs är alltid en fest!
 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?
-Portland Oregon, vår hemstad, har en fantastisk scen och alla är mycket positiva till oss! Vi har haft mycket roligt i Salt Lake City UT, Boston, MA, Austin TX, och massor av andra städer. Värsta platsen är förmodligen Spokane WA. Cincinnati OH har varit tufft för oss också.

Hur är det att spela den här typen av musik i USA just nu? Skillnaden mot när du började spela och nu?
-När vi började fanns det en hel del band som spelade celtic-influerad punk i vår region av USA, men nu finns det mycket få. De flesta i folkpunkscenen har gått mer mot en zigenaraktigt ljud eller Americana String Band ljud. Vi har ändrat oss lite mer till streetpunk och oi !, och de är de typer av band som vi brukar spela med.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Anthemic Celtic Oi!

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Det är väldigt mycket en livsstil. Min ex-fru skilde sig när vi äntligen upptäckte att punken var inte något jag kommer att växa ur.

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?
-Internet har förändrat hur musiken kommer ut i världen. Numera är det förmodligen det största sättet. Det har både goda och dåliga sidor . Du kan inte bekämpa det. All illegal nedladdning gör det definitivt svårt för mindre band från en finansiell vy, men det gör det också lättare för människor att höra din musik.

Hur är det att bo i USA just nu? Politiskt?
-Portland Oregon är ett mecka för konstigt. Det är en mycket progressiv stad jämfört med de flesta av USA. Marijuana är lagligt nu i Oregon (det växer i vår bakgård och polisen kan inte arrestera oss!) Statens lagar verkar vara viktigare än nationell lagstiftning. USA är väldigt annorlunda från region till region - västkusten i USA är det mest framsynta delen av landet, medan den sydöstra är den mest konservativa. Alla vi i bandet hoppas att vår nästa president inte är en konservativ religiös dåre som George Bush eller Reagan, även om de är människor som har inspirerat till några jävligt bra punk låtar!

Finns det några bra band från USA nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?
-Det finns hundratals bra amerikanska band! Vi har byggt en ganska stark relation med Opposition Rising från Boston även om vi spelar helt olika stilar. Några starka up-and-coming band är Sniper 66, Avenue Rockers, och Evacuate. Portland Oregon, där vi kommer ifrån, har en av de bästa scenerna i landet - vi har en enorm lokal scen men också en hel del välkända band som turnerar nationellt och internationellt, som MDC, Defiance, Poison Idea, Tragedy, Wehrmacht och PROBLEM Vi har en stor metalscen här också.


Vad vet du om Sverige?
-Tyvärr inte mycket. Ingen av oss någonsin har varit i Europa! Vi försöker att ändra på det. Metalscenen från Sverige är legendarisk och D-beat scenen (band som Anti Cimex).

Har du hört några bra band från Sverige?
-Perkele är en stor favorit för oss alla. Några av oss lyssnar på Opeth.
 

Era texter, som gör dem och vad som påverkar dig?
-Dave skriver alla texter. Rum Rebellion gigs är partyn, så vi försöker att skriva låtar som kommer att få folk att sjunga tillsammans och moshing i gropen. Våra texterhandlar bara om att dricka och ha roligt. Ibland skriver vi låtar om enighet och mot rasism eftersom rasistiska människor ibland kan vara ett problem i vår stad. Andra gånger är våra texter berättande historier.

Finns det någon fråga som du aldrig kommer att skriva något om?
-Vi håller sig borta från kärlekssånger ... som har gjorts alltför många gånger. Vi vill inte heller bli för politiska.

Politik och musik, går det hand i hand? Är det viktigt att ni tar ställning mot saker som ni inte gillar och för saker ni gillar?
-Vi försöker skriva mer om vad vi är för än vad vi är emot. Vi är alla eniga om att punkare och traditionella skins är en enhet så vi skriver om det. Vi skriver inte mycket om aktuella politiska situationer, krig, skitsnackslagar och sånt. Det finns en massa band som redan gör det. Vi vill att våra album och våra spelningar skall handla om att ha en bra kväll så vi skriver om det. De flesta av våra låtar som har en mer argkänsla handlar om att stå upp mot okunnighet som helhet. Vi vill inte berätta för folk vad de ska tänka, bara uppmuntra dem att vara intelligenat och inte vara själviska jävlar eller okunniga idioter.

Bästa politiska band / artist?

-Aus Rotten

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv,då menar jag människor som lyssnar på musik?
-Det kan inte nödvändigtvis ändra någons liv, men det gör att människor vad de redan kan identifiera sig med eller vill identifiera sig med. Vad du än vill tro så kan du hitta musik där ute som kommer att förstärka den tron. Om någon vill att du ska tro något att de kan använda musik för att stärka sina argument men det verkar verkligen osannolikt att enbart musik verkligen kan ändra någons väg i livet.

Ert omslag på er CD ser riktigt bra utr, är det viktigt att ha en skivomslag som visar människor vilken typ av musik man spelar? ... Ditt favorit skivomslag? Vem gör era omslag? ...
-Vi har aldrig gjort ett skivomslag som detta innan men vi är alla verkligen nöjda med hur det blev. Varje skivomslag ska på något sätt representera musiken som finns på albumet. Våra skivomslag handlar om musiken och inte om bandmedlemmarna ... Jag tror inte att vi någonsin kommer att sätta våra bilder på en Rumk Rebellionskivomslag om det inte är en levande bild för en liveskiva. Vår vän och tatueraren Dan White gör våra skivomslag och gör det mesta av våra grafik för oss. Jag tror att var och en av oss har minst en tatuering av Dan!

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte?
-Definitivt. Vinyl gör en stor comeback och ärligt talat har vinyl det bästa ljudet. Digitala kopior av saker kan lätt gå vilse lätt när tekniken inte fungerar rätt, och en hel del människor samlar vinyl och CD-skivor.
 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?
-En gång så spelade vi en festival på en stor bilskrot i staten Washington. Scenen var gjord av billig plywood. Vår visselpipespelare Tyler är mycket lång och han var mycket berusad, dansade runt på scenen. Plötsligt så gick ett av hans ben gick rakt igenom scenen och han fastnade där, mitt i mitten av en låt. Människor från publiken kom fram och ryckte ut honom. Låten slutade aldrig.


Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?
-Vår publik är vanligtvis en blandning av streetpunkungar i nitade västar och tuppkammar och traditionella skinheads. En hel delolika åldrar av människor kommer till våra spelningar som är coolt. Vi har femton år gamla färska nyklippta punkare som gungar bredvid sextio-åringar. Vi är mycket tacksamma över att ha spelat med många kända band. Den största bandet vi har spelat med är nog The Misfits även om det var en fruktansvärd show!

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Oxymoron - Fuck the 90's

Stiff Little Fingers - Inflammable Material

Cocksparrer - Shock Troops

Flogging Molly - Drunken Lullabies

Street Dogs - Back to the World
 

Punk Rock Bowling festivalen i Las Vegas Nevada är en stor fest som vi älskar att gå till!
Kolla på Neurosis när de utför sina Through Silver in Blood album samtidigt att gå på svamp var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma.
En gång spelade vi på Navajo Indian Reservation i Arizona. Kulturen där var så annorlunda ... de flesta människor där hade aldrig lämnat reservatet i hela sitt liv. När vi lämnade reservatet så förklarade de oss till hedersmedlemmar i Navajo Nation.
Den coolaste showen vi någonsin spela ihop med oss var, Krum Bums, The Tossers och Street Dogs. Det var den första utsålda show vi någonsin spelat.
Att se en Rancid och Cocksparrer konsert i San Francisco - två av de största punk / oi band i världen tillsammans!

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??
-Visst intervjuer kan vara tufft ibland. Ibland gör vi en hel del intervjuer, ibland så gör vi ingen på månader. Liveintervjuer kan vara konstigt eftersom du oftast inte vet vad intervjuaren kommer att fråga om. En gång en intervjuare frågade oss om favoritstäder att spela i och två av våra bandmedlemmar som verkligen var stenade besvarade frågan baserat på vilka städer som hade den bästa mexikanska maten.

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Oxymoron, Cocksparrer, Perkele, Filth, and The Pist. 


Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför musiken ??
-Musik hjälper definitivt att lindra frustration om du inte har fått en tidsfrist för att ha en viss låt redo och du kämpar med en del av det på repet, iibland kan musik kan bli en källa till frustration. Men när du är på scenen är det alltid kul och du känner dig utmattad men fantatsisk när du är klar med spelandet.

Vilken är den mest udda fråga ni någonsin fått i en intervju?
-Vilka produkter använder du för att få upp din tuppkam?

Framtidsplaner för bandet?
-Turnera Europa !!! Vi planerar även vårt nästa skivsläpp, vilket kommer att vara ett dubbel-album: en skiva med ett mer traditionell ljud och använda mer traditionella instrument, den andra skivan en ballarna-ut punkalbum.

Framtidsplaner för bandet?
-Tour Europa !!! Vi planerar även vårt nästa skivsläpp, vilket kommer att vara en dubbel-album: ett rekord med en mer traditionell ljud och använda mer traditionella instrument, den andra posten en bollar-out punk album.

För dig själv?
-Få min hals och mitt huvud tatuerade innan jag går i pension från undervisningen. Alltför många tatueringar kan göra det svårt för mina dagis elever att lära sig och jag vill inte ta itu med konservativa föräldrar som dömer mig på min förmåga som lärare eftersom de inte gillar hur jag ser ut.

Visdomsord?
-Resultat Inte ursäkter. Du vill ha något ut av livet - få det att hända! Gå ut och njut av ditt liv!

Nåt att tillägga?
-Vi visste inte att någon i Sverige hade hört talas om oss innan! Förhoppningsvis kommer vi att komma dit 2016!
Skål!
Cheers!-Dave / Rum Rebellion